תזונה טבעית
תזונה בריאה ותזונה טבעית
תזונה טבעית תזונה נכונה הינה אחד הפרמטרים החשובים, אם לא החשובים ביותר, לשמירה על בריאותו התקינה של גופנו. מחקרים הוכיחו מעבר לכל ספק כי תקינות פעילותו של הגוף, שמירה על משקל תקין ומניעת מחלות ואף ריפוין קשורים בקשר הדוק עם המזון שאנו מכניסים לגופנו. זה לא משנה אם אתם בני עשרים, ארבעים או תשעים, החיוניות המרץ והחיות שלכם תושפע ישירות מהתזונה שלכם בעבר ובעיקר מהתזונה שלכם בהווה. על-כן במהלך השנים פותחו תאוריות תזונתיות שונות, חלקן דומות ומשלימות וחלקן סותרות במאבק האנושי להביא את גופנו למצב אידיאלי של בריאות, מניעת מחלות, ריפוי מחלות והאטת ההזדקנות.
בשנת 1992 פרסמה ממשלת ארצות הברית את פירמידת המזון הראשונה שהיוותה מעין תרשים גרפי הממליץ כיצד ליצור תזונה מאוזנת. עם השנים פותחה ועודכנה פירמידת המזון המומלצת, כאשר המעודכנת ביותר מחלקת את המזון לשש קבוצות חיוניות. מבנה הפירמידה ממחיש את הכמויות היחסיות שיש לצרוך מכל אחת מבין שש קבוצות המזון שנזכיר בהמשך. בבסיס הפירמידה נמצאים המזונות אותם יש לצרוך בכמות הגדולה ביותר ואילו בקודקודה מצויים המזונות שיש למעט בצריכתם ככל האפשר ואף להימנע מהם לחלוטין ולצרוך את המרכיבים הטמונים בהם ממזונות אחרים בריאים יותר, המכילים פחות חומרים העלולים להזיק לבריאותנו.
שש קבוצות המזון בפירמידה הן: דגנים, ירקות, פירות, מוצרים העשירים בחלבון בברזל ובסידן (מוצרי בשר ומוצרי חלב בעיקר), מזונות עשירים בשומן ואחרונים חביבים ה- "מתוקים" שכמעט כולנו אוהבים אותם מאוד, אולי אפילו "מכורים" אליהם, אולם הם הקבוצה הכי פחות מומלצת לצריכה ואף לרוב הדעות מומלץ מאוד להימנע מהם לחלוטין.
ניתן ואף מומלץ לוותר על הסוכרים שמקורם בממתקים, בממתיקים מלאכותיים ובמזון מתוק מעובד, שכן הסוכרים הם בעצם פחמימות והפחמימות הן סוכרים הבנויים מאטומי פחמן, מימן וחמצן בלבד, אז עדיף כמובן לצרוך פחמימות ממקורות אחרים מבין הקבוצות האחרות בפירמידה, כגון ירקות ופירות למשל. עפ"י מספר האטומים במולקולת הסוכר/הפחמימה והיחסים ביניהם נקבעת צורת ומהות המולקולה כאשר בדרך כלל החד-סוכרים (זהו סוכר הגלוקוז המכונה גם סוכר ענבים המכיל 6 אטומי פחמן, 12 אטומי מימן ו-6 אטומי חמצן) והדו-סוכרים (שני חד-סוכרים שהתחברו) והרב סוכרים (מעל לשני חד-סוכרים שהתחברו) כגון עמילן המצוי למשל בדגנים, באורז ובתפוח אדמה.
כמובן שלפירמידה מצורפות בדר"כ המלצות חיוניות נוספות, כגון: צריכה שוטפת של מים לאורך כל היום המסייעים בניקוי הגוף, בסילוק רעלים ובכלל אנחנו בנויים מכ-70% מים! כמו-כן למעט בצריכת מלחים ובצריכת שומנים מן החי, לנסות לצרוך בכל ארוחה כ-3 מקבוצות המזון השונות מתוך ה6 שהזכרנו. כאשר העדיפות למילוי הצלחת הינה: רבע צלחת פחמימות נפוצות (פסטה, אורז וכו') רבע צלחת חלבונים (בשר, חלב, סויה, דגים) וחצי צלחת ירקות שהם פחמימות מצוינות שעיכולן בדר"כ צורך יותר אנרגיה מהכמות שהם מספקים לגוף וגם ערכם הקלורי בדר"כ נמוך.
אך כעת עולה ונשאלת השאלה – האם די לנו בתזונה בריאה?
בשנים האחרונות עולה המודעות לכך שלא די בתזונה בריאה, ושעל-מנת ליצור תזונה מאוזנת ובכדי לקבל גוף בריא כדאי להקפיד גם על תזונה טבעית. אם בימים עברו התזונה של רוב האנשים הייתה לקויה בשל עוני או מחסור במצרכי מזון, הרי השפע של ימינו הוא דווקא זה הגורם לתזונה הלא בריאה. כאן נכנסת התזונה הטבעית העוסקת לא רק במאפייני המזון עפ"י פירמידת המזון וגם לא בערכים הגליקמיים או הקלוריים שלו – אלא התזונה הטבעית מתייחסת לאיכותו! של המזון שאנו מכניסים לפינו ולפיות של יקירנו.
התזונה הטבעית פוקחת את עינינו להביט על השפע העצום של המזונות הקיימים כיום בסופרמרקטים ובשווקים השונים ועוזרת לנו להבין שלא די במזונות דלי קלוריות, דלי נתרן ודלי שומן על-מנת להעניק לנו בריאות איתנה, אלא חשוב להבין שמזונות מעובדים, מרוססים, המכילים כימיקליים שונים, ו/או לחילופין מזונות החסרים בויטמינים ובמינרלים החיוניים לנו הם פשוט מאוד לא מתאימים לנו ולא באמת בריאים!
אין פלא שלעיתים לא רחוקות מזון "טרי מאוד" מרשתות השיווק השונות לצרכן הוא בעל טעם לקוי, טעם לוואי או פשוט חסר טעם! מחקרים הוכיחו כי ויטמינים ומינרלים הם אלה המספקים את עיקר טעמו של המזון, על כן לא ישווה טעמה של עגבניה שגודלה באדמה מדושנת סינטטית ורוססה בכימיקלים לטעמה של עגבנייה שצמחה באדמה עשירה במינרלים טבעיים ללא כל התערבות מלאכותית של כימיקלים.
כמו-כן פרק הזמן שעובר מאיסוף הפרי או הירק עד להגשתו בצלחת הוא פרמטר לא מבוטל, כך לא מעט ירקות יאבדו את מרכיבים החיוניים כשלושה ימים אחרי האיסוף מהאדמה ואף לעיתים יאבדו עד כ-90% מהויטמינים שלהם כגון תרד בעשרים וארבע השעות שלאחר ניתוקו מהקרקע. חשוב גם לדעת כיצד לשמר כל מוצר ומוצר (טמפרטורה ותנאים נוספים). לנו כצרכן חשוב מאוד לדעת ולהכיר את הפרמטר הזה, שהוא כמעט לא מדובר ואין לנו כל מידע עליו בפרט כשאנו אוספים את המוצרים לעגלת הסופר…
התזונה הטבעית היא אף הרבה מעבר לנאמר, התזונה הטבעית היא תזונה של מודעות.
בבסיסה של התזונה הטבעית עומדת האמונה כי היחידי האמון על גופו של האדם הוא האדם עצמו ועל-כן על האדם עצמו להכיר את גופו ולהבין מהם צרכיו ומגבלותיו האובייקטיביים ואף הסובייקטיביים שכן היום ברור מעל לכל ספק כי צריכת המזון היא אמנם לגוף בריא אבל היא גם ולא פחות מכך לנפש הבריאה השוכנת בתוכו.
"תזונת קסם" המתאימה לכולם אינה קיימת, וכן אין אותה התזונה מתאימה לאותו האדם כל הזמן.
כל אדם הוא יחיד ומיוחד, בריאה ייחודית שאין דומה לה, ולכן כשם שפרצופינו ותכונותינו כבני אדם שונים זה מזה כך תזונתנו וצרכינו שונים, וכן כשם שאנו צומחים, גדלים ומשתנים עם השנים כך גם תזונתנו צריכה להיות דינמית ולהשתנות ולהתפתח עם השינויים החלים בנו ובהתאם להם.
כך נוכל להסביר כיצד בלא מעט מקרים "ניסיים" הידועים לנו היום אדם כזה או אחר הצליח לרפא את עצמו ממחלה איומה, כרונית שברוב המקרים הוגדרה ע"י הרפואה כסופנית או לפחות "חשוכת מרפא" באמצעות מירשם תזונתי שהוא בנה לעצמו מתוך לימוד וחקירה, בעוד שאצל אנשים אחרים שניסו את אותו המירשם לא הייתה כל השפעה מכרעת על מחלתם או לפחות לא באופן ניכר.
הן המודע והן תת המודע של האדם עצמו הוא "הקוסם" היודע היטב מה הכי מתאים לו לבריאותו, למניעת מחלות ואף לריפויו של האדם. ברגע שאנו מפתחים מודעות הן לאיכות המזון והן לעצמנו נוכל להכין את המירשם הנכון לתזונה בריאה ומאוזנת.
תזונה טבעית מהי איכות המזון?
על-מנת לפשט את המושג "איכות המזון" על-פי התזונה הטבעית נוכל להגדיר עקרונות לזיהויו:
טבעי – אם זה צומח זה טוב, ללא ריסוס, ללא כימיקלים, ללא עיבוד או כל תהליך מלאכותי ולא בריא אחר
חי – אין הכוונה למזון מן החי! אלא למזון שיש בו אנזימים פעילים כגון אלה המצויים בירקות ובפירות
חיוני – המכיל את כל הויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו ועוד הנחוצים לגוף הספציפי לשלמות תפקודו, למניעת מחלות ולטיפול בבעיות קיימות אם ישנן
טוב עבורי – עיכולו מתבצע בקלות והגוף יכול להשתמש בו בקלות לאנרגיה זמינה, הוא מרגיע את הנפש, מספק תחושת שובע ושלמות. לא רק מספק את אבות המזון הנחוצים לגופינו אלא אף מספק את הרכיבים למניעת מחלות באופן ספציפי לגנטיקה של כל אחד ואחד ואף מספק את החומרים הנחוצים על-מנת להילחם בבעיות הקיימות בכל גוף וגוף
מבית טוב – מזון שגדל בקרקע איכותית עם תנאים מתאימים בצורה אורגנית ללא דישון סינטטי, ללא ריסוסים וללא כל התערבות כימיקלית או עיבודית אחרת כאשר אנו בוחרים את מזונותינו בהתאם לעקרונות אלה נוכל לשפר את תפקודו של גופנו, למנוע ולרפא מחלות על-ידי מתן כלים לפיתוח המערכת החיסונית של גופנו ולבצר את חוזקו וחסינותו, להעניק לגוף תחושת סיפוק, שובע ושלווה ובהתאם לכך גם כל פעולות הגוף הפיזיות והקוגניטיביות יתפתחו וישתפרו בהתאם.
יותר מזה לא נוכל לבקש!
התזונה הטבעית העוסקת בעיקר באיכות המזון קוראת תיגר ונילחמת בתופעה שלצערנו כה נפוצה היום באוכלוסיה ובעיקר בקרב ילדים – היא האלרגיה!
להורים קשה מאוד, בעיקר בשנות חייו הראשונות של הילד להכיר מהן הרגישויות של הילד למזון וכאשר מגיעות כאלה אף ההתמודדות מאוד קשה. לעיתים הילד מבודד חברתית בגלל אי יכולתו לצרוך מזון הדומה לשל חבריו כאשר במקרים הקלים מזון זה יגרום לו לכאבי בטן ובחמורים אף עשוי להסתיים בתוצאה מצערת ומפחידה של מוות.
מחקרים הוכיחו ועדיין עמלים להוכיח כי מזון מרוסס, מעובד ומתועש עשוי לגרום להתפתחותן של אלרגיות חדשות הן בשל חוסר יכולתו של הגוף לעכל ולהכיל את הכמויות העצומות של הסוכר, השמן ועוד כמויות לא תקינות של חומרים המועמסים על מערכת העיכול שלנו והן בשל הרעילות של חומרי הדישון, ההדברה והריסוס שנותרים בחומרי המזון כשהם משווקים אלינו.
אם נקפיד על תזונה טבעית ועל המודעות שהיא מפתחת אצלנו למזון: איתור המזון המתאים לגופנו שאינו מעורר תופעות לוואי, פיקוח על טריותו ואיכותו של מזון זה ללא כל התערבות מלאכותית של עיבוד והדברות למיניהן אזי נוכל לחיות את חיינו על הצד הטוב ביותר!
הרפואה הטבעית דוגלת בכך שתוספי מזון הם חיוניים!
לא כל המרכיבים הנחוצים לגופנו מצויים במזון וגם אם כן אזי ריכוזם אינו תמיד מספק את צרכי הגוף. תוספי התזונה ניכנסים כאן לתמונה ומספקים לגוף בדיוק את המינון הנחוץ לו של ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים, חומצות שומן וחומצות אמיניות ובפרט את הללו שהגוף לא מייצר בעצמו, אלא חייב לצרוך מבחוץ.
על-פי עקרונות התזונה הטבעית עלינו להכיר את החוסרים שבגופנו, ועל אף האינטואיציה האישית כמובן שיש להיוועץ באנשי מקצוע מיומנים, ובהתאם לבדיקות, למצבנו הרפואי, הפיזי והנפשי לאתר את החוסרים השונים הבאים לידי ביטוי באמצעות תסמינים ומחלות שונות בגוף החי, ולהלחם, לטפל ולהבריא מצב זה ע"י אספקה קבועה, שוטפת, מדוייקת ויציבה של החומרים הנחוצים לגופנו, באיכות הנכונה וכמובן במינונים הנכונים, שכן כשם שחוסרים עשויים לפגוע בפעילות התקינה של גופנו כן גם עודפים עשויים להפריע ואף להזיק.
תזונה טבעית