תה לבעיות שינה
פתרונות שינה בכוס תה
תה לבעיות שינה – תה הוא המשקה הפופולרי ביותר בעולם לאחר מים על פי סקרים רבים. בארצות הברית לבדה 80% מהאנשים שותים תה ו -50% עושים זאת על בסיס יומי. האמריקנים למשל, אוהבים את התה שלהם. הוא מציע ערנות דומה בתחושה לקפה, אך עם פחות קפאין, כך שהוא מפריע פחות לשינה, וניתן ליהנות ממנו מאוחר יותר מאשר מקפה. אבל האם תה באמת יכול לעזור לנו לישון? האם תה באמת עובד עבור אלו הסובלים מנדודי שינה וקשיים בלהרדם? המשיכו לקרוא בכדי לגלות.
שתיית תה לפני השינה מרגיעה אנשים רבים. אי אפשר לבטל את ההשפעה המרגיעה של ללגום נוזל חם בספל האהוב עלינו לפני שאנו פורשים למיטה בסוף היום. שתיית התה עשויה לחקות את ההשפעה של לקיחת אמבטיה חמה לפני השינה, המוכרת בחוגים סיעודיים כ"פתרון לבעיות שינה". אמבטיה או תה מים חמים, בסופו של דבר שניהם אמורים לקרר אותנו. כאשר הגוף שלנו מתייבש והמים הנוספים מתאדים מהעור שלנו, הירידה המקבילה בטמפרטורות הגוף מאותת למוח שהגיע הזמן לישון.
כמובן, תה שחור המכיל קפאין, תה לבן ותה ירוק המכיל קפאין, לא יעזרו לנו להרדם בשל כמות הקפאין הגבוה בהם ולכן יש להימנע משתייה מאוחר בלילה, אבל יש כמה ראיות כי שתיית תה צמחים מסוימים לפני השינה יכולה לעזור להקל על השינה. תה המיוצר מעשבים ללא קפאין בהחלט יכולים לספק לנו "כדור שינה" טבעי.
תה לבעיות שינה – תה צמחים עשויים מבליל של חומרים אשר להם תכונות מעודדי שינה, כולל ובעיקר שורש ולריאן. זה לא התה, אלא המרכיבים, המסייעים לנו לישון. אמנם, תה הוא בדרך כלל דרך נעימה יותר לבליעת החומרים האלה, והוא מוכח כפעילות מרגיעה בפני עצמה. לדוגמה, מרכיבים כמו שורש ולריאן הם מסריחים למדי כאשר לוקחים אותם לבד, ולבלוע תמצית עם לגימה מהירה של מים, איננה מרגיע כמו שתיית כוס מלאה של תה חם.
על ידי שילוב של מספר רב של חומרים מעודדי שינה, אנטי חרדה ממרכיבים צמחיים, שתיית תה לפני השינה ייצור חוויה מרגיעה הכוללת שינה עמוקה ואיכותית . למרכיבים שונים בתה צמחי יש השפעות שונות, למשל אפקט הרגעה, המגיע מעשבים כמו קמומיל או ולריאן, בעוד אחרים, כמו לבנדר ולימון, מיועדים להפחית את הלחץ והחרדה הגורמים בפני עצמם לנדודי שינה. אחרים, כמו מנטה, ידועים כמקלים על קלקול קיבה אשר מפריע לאנשים רבים להירדם.
מחקר שהתפרסם בשנת 2015 ביקש לחקור את החומרים הפעילים הנותנים לסוגי תה שונים את סגולת הישנוניות ומצא שחומרים כמו GABA למשל, GABA היא חומצה אמינית לא-חלבונית הקיימת בכל ממלכות החי: בפרוקריוטים, באאוקריוטים חד תאיים, ובכל האאוקריוטים הרב תאיים, כולל צמחים. בבעלי חיים GABA היא המוליך העצבי המעכב השכיח ביותר במערכת העצבים המרכזית. GABA היא נגזרת של חומצת האמינו גלוטמט. רוב הסינפסות המעכבות במוח משתמשות ב-GABA ולכן יש למצוא חומצה זאת בתרופות רבות בשל הסגולות הרבות של אותה חומצה. למשל תרופות רבות נגד חרדה, מעכבות את הספיגה של חומצה זאת במערכת העצבים וכך גורמות לאפקטים המרדימים והמרגיעים שלה לפעול חזק יותר.
כעת נתחיל למנות עבורכם את סוגי התה הטובים ביותר כנגד נדודי שינה ולהרגעה באופן כללי.
תה לבעיות שינה – קמומיל הינו התה הטוב ביותר לשינה. תה צמחים פופולרי רב שנתי ששימש במשך מאות שנים, מרפאים מתרבויות שונות כדי להדוף נדודי שינה, מתח, חרדה וקיבה כועסת. לקמומיל יש השפעות חיוביות על אנשים עם הפרעת חרדה כללית מתונה עד מתונה, ויש לתה הקמומיל גם תכונות נוגדות דיכאון. התה עובד כמו תרופת הרגעה קלה, מרגיע את העצבים והשרירים. מחקרים רבים מצאו שהקמומיל מספק הטבות שונות, מחקר אחד פירסם לאחר עריכת מחקר על שתי קבוצות של אנשים עם נדודי שינה לשתי קבוצות: קבוצה אחת נטלה פלסבו והשנייה נטלה תמצית קמומיל, פעמיים ביום למשך ארבעה שבועות. בעוד שלקמומיל לא היתה השפעה על תחילת השינה, איכות, או אורך הכולל, זה הראה שיפור מסוים בתפקוד היום. עם זאת, מחקר שהתפרסם ב 2005 ונערך על חולדות מצא שתמצית קמומיל עזרה להם להירדם הרבה יותר מהר.
*קמומיל יכול לגרום לתגובה אלרגית, יש להימנע על ידי נשים בהריון או כל אחד על מנת לעבור ניתוח בשל דלילות דם.
תה ולראיני
בעוד שקמומיל הוא התה הפופולרי ביותר לבעיות שינה, יש אפשרות חזקה יותר למי שבאמת זקוק לעזרה בכדי להירדם: תה ולריאן.
שלא כמו קמומיל, מחקרים רבים כבר הוכיחו שיפור מתון של תסמיני נדודי שינה אצל אלו ששותים תה ולריאן.
תה ולריאן מוכר כמרגיע טבעי חזק, שורש ולריאן נמצא בשימוש מאז המאה השנייה בכדי לעזור לאנשים להירדם מהר יותר, להפחית את הסימפטומים של נדודי שינה וחרדה, ולהגדיל את איכות השינה הכוללת. תה ולריאן עובד כל כך טוב, כי ישנם קבוצות גדולות של אנשים שמשתמשים בו במקום תוספי מבוססי מלטונין כמו למשל בונדורמין הפופולארי בארץ ובארצות הברית. בנוסף, תה ולריאן מסייע בשינה מבלי לגרום לתופעות לוואי רבות הקשורות לתרופות שינה שכיחות אחרות. עם זאת, שורש ולריאן יכול להיות ממכר או להפריע לתרופות אחרות, כדי לבדוק עם הרופא שלך לפני נטילתו. לתה ולריאן גם לוקח כמה ימים עד כמה שבועות עד שמתחיל האפקט לבעוט ולקבלת התוצאות הטובות ביותר.
תה לבנדר
תה לבנדר נחשב למפחית מתח וחרדה, אשר מהווים את רוב המקורות למחשבות שגורמות לנדודי שינה בלילה.
את התה הלבנדר לא חייבים לשתות, הרחה שלא מספיקה. בשנת 2005 מחקר מצא כי הרחה של שמן לבנדר לפני השינה הגדילה את משך הזמן בשינה עמוקה, וכתוצאה מכך עוזרת לשיקום ולעלות את רמות האנרגיה למחרת בבוקר. תה לבנדר עשוי להיות בעל השפעות חזקות יותר עבור נשים. במחקר אחד שהתמקד באמהות לאחר הלידה, המשתתפות ששתו כוס תה לבנדר במשך שבועיים היו בעלי שיעור נמוך יותר להכנס לדיכאון ולסבול מעייפות, תופעה שנעלמה כאשר הפסיקו לשתות את התה.
תה פסיפלורה
תה פסיפלורה אהוב במיוחד על ידי אנשים הסובלים ממחשבות חרדה אובססיבית. התה הפרחוני מרגיע את המוח, כמו גם את הבטן, שכן הוא גם מקל על קלקול קבה. תה פסיפלורה מרגיע את מערכת העצבים, כפי שהוכיח מחקר שהתפרסם בשנת 2011 ומצא תה פסיפלורה משפר את איכות השינה ואת המהירות שבהם סובלים מנדודי שינה נרדמים. המחקר ציין שתה פסיפלורה נמצא כמוצלח במיוחד למקרים בהם אנו רוצים להגיע להשפעה במהירות בניגוד לסוגי תה צמחיים אחרים המצריכים שתייה של התה במשך ימים או שבועות לפני שניתן להבחין בהקלה.
תה לבעיות שינה – בכתבה זאת התחלנו להביא לכם מידע בנוגע לסגולות של תה צמחים שונים בהקלה על נדודי שינה ולבעיות שינה באופן כללי.
הסתכלנו על חומצת הGABA שאחראית בעיקר להרגעה של מערכת העצבים היונקית ומנינו מספר סוגים של תה צמחי היכולים לעזור לנו להגיע לתוצאה של הרדמות מבלי להשתמש בכדורים ושאר תרופות סינטטיות. בחלק הבא של נושא זה נבחן עוד מספר סוגי תה ואת החומרים הפעילים המסתירים בתוכם את הסגולות של סוגי התה הצמחי השונים.
תה לבעיות שינה
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21294203
http://www.tuck.com/stress-and-insomnia/
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07420520500263276
http://www.tuck.com/melatonin/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22894890
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15863883/
http://deepblue.lib.umich.edu/handle/2027.42/112875
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20347389
http://www.tuck.com/valerian/
http://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-870/valerian
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28360539
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4936757/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14742369