שמן זעתר
שמן זעתר כנגד סרטן ושאר סגולותיו הרפואיות של התבלין האהוב
שמן זעתר – שמו העברי של הזעתר הוא אזוב מצוי, צמח זה הינו נדיר מאוד וצומח במזרח התיכון במדינות כמו ישראל, לבנון, ירדן, סוריה ובעיקר במצרים באזור סיני. זעתר נקרא באנגלית Origanum syriacum, הזעתר נקרא גם בשם "אורגנו סורי", הצמח פורח בצבע לבן בין החודשים יולי לאוגוסט, זקוק לשמש חזקה, צורך כמות מים בינונית ומגיע לגובה של כמטר אחד.
אוריגאנום סיריאקום המכונה בדרך כלל אורגנו סורי או זעתר, הוא צמח רב-שנתי עבות בעל עלים ארומאטיים. הזעתר בדרך כלל גדל בתלולית זקופה לכדי מטר גובה. אורגנו סורי זה הוא עשב פופולרי (טרי או מיובש) לתיבול מרקים, רטבים, סלטים, מלית, תבשילים, ירקות, בשרים, ועלים יבשים.
שמן זעתר לזעתר אכן היסטוריה עשירה חלק מן הראיות העתיקות ביותר של זעתר הוא מימי הפרעונים. אמנם לא ידוע בדיוק הכיצד השתמשו המיצרים הקדומים בזעתר, על פי הבוטיקן העתיקה Dioscorides, זעתר הוא תבלין שקיבל התייחסות בהרחבה לאורך כל הרשומות של מצרים העתיקה. שרידי ת'ימברה ספייקטה (אלמנט המשמש לעתים קרובות בתערובות זעתר מודרניות) נמצאו אפילו בקברו של המלך תות ענח' אמון!
רופאים יודעים מזמן על תכונות הריפוי של זעתר.
אחד האבות של הרפואה המודרנית, היפוקרטס, השתמש בזעתר לטיפול בכל דבר, החל מהצטננות נפוצה ועד ברונכיטיס כבר במאה ה -5 לפנה"ס. שנים רבות לאחר מכן, הרופא הנודע, הרמב"ם, זכה להצלחה דומה עם השימוש בטיפולי זעתר.
אנשים ברחבי המזרח התיכון האמינו זה מכבר כי זעתר מספק דחיפה לכוח המוח שלהם, עד כדי כך שבמשך דורות הילדים הוזנו זעתר לפני בחינתם. המדע המודרני מתחיל לתמוך בטענות אלה, עם ראיות גוברות המצביעות על כך שזעתר עשוי להגביר את ייצור הנוירוטרנסמיטורים במוח האחראים לפעולות חשיבה רבות וכתוצאה מכך לשפר את מצב הרוח, התיאום בין האזורים במוח והכישורים המוטוריים.
http://www.kew.org/science/news/plant-story-helping-to-conserve-origanum-syriacum
http://eol.org/data_objects/25943389
http://www.researchgate.net/profile/Yousif_Bilto/publication/273134530_Antioxidant_Properties_of_Twelve_Selected_Medicinal_Plants_Commonly_Used_in_Jordan/links/55e8822b08ae3e1218423697/Antioxidant-Properties-of-Twelve-Selected-Medicinal-Plants-Commonly-Used-in-Jordan.pdf
http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Origanum+vulgare
מרכיביו של תבלין הזעתר – שמן זעתר
שמן זעתר – כעת נפנה לענות על השאלה, מה הם מרכיביו של תבלין הזעתר?
בתבלין הזעתר נמצא למצוא חומר בשם "קרבקרול", חומר מקבוצת הפנולים. Carvacrol (נוסחה כימית C10H14O) הוא בעצם פנול. הריח של חומר זה הוא בדרך כלל חריף וגם דומה לזו של אורגנו. כימיקל זה נמצא במספר צמחים, כמו גם עשבי תיבול כמו ברגמוט פראי, זעתר וטימין. עם זאת, זעתר מכיל כמות מקסימלית של carvacrol. חומר כימי זה הנמצא בצמח מקנה תחושה חמימה על הלשון. מלבד לזאת הזעתר גם מציעה מספר יתרונות בריאותיים.
זה מעניין במיוחד לציין כי ההשפעה של קרבקרול על מיני פרו ביוטיות הנוכחים במעיים הוא מינימלי, כלומר אינו מפריע לאורגניזמים שחיוניים לפעילות הקיבה. הריכוזים בהם קרבקרול גורם לשיתוק של פרוביוטיקה הם גבוהים מאוד ולא ניתן להגיע אליהם גם בצריכה קיצונית של זעתר או רק במקרה שאדם יישב ויפרק 10 קילו זעתר עם כפית.
זוהי הסיבה העיקרית מדוע קרבקרול נחשב מצוין עבור הבריאות של מערכת העיכול שלנו. מציעה מספר יתרונות בריאותיים חשובים, במיוחד בטיפול סלמונלה, ליסטריה, ו- E. coli.
מספר מחקרים הוכיחו שוב ושוב את היעילות של חומר זה.
כאשר ליפו פרוטאין בצפיפות נמוכה (LDL) או כולסטרול "רע" מחומצן, הדבר גורם לרובד לבן בתוך קירות העורקים. במחקר אחד נמצא כי שמן זעתר ביחד עם שמנים צמחיים אחרים יעילים בהגנה על העורקים מן ההשפעה של כולסטרול LDL נגד חמצון הנגרמת על ידי מולקולות נחושת. ההשפעה הבולטת ביותר נראתה עם שמן של זעתר ואת פעולת המגן של שמן זה יחסו החוקרים לקרבקרול.
אין ספק כי זעתר ושמן המופק מתבלין הזעתר הם שני המקורות הטובים ביותר של קרבקרול. בעוד שזעתר משפר את טעמו של מזון, השמן של הזעתר מציע את היתרונות הבריאותיים החזקים ביותר, ובמקביל מסייע בטיפול בהפרעות בריאותיות שונות.
מחקר שנעשה על חומרי ניקוי לפירות וירקות מצא שהחומר הטבעי קרבקרול מטפל ביתר יעילות במחלת הסלמונלה, המחקר בדק עגבניות וענבים מזוהמים בסלמונלה ובחן את ניקיונם באמצעות שני חומרים האחד קרבקרול והשני כלור אשר נפוץ מאוד בתעשיית המזון.
המחקר גילה שקרבקרול מנקה טוב יותר את הסלמונלה מהעגבניות והענבים לעומת הכלור וזאת מבלי לפגוע בערך התזונתי של העגבניות והענבים כפי שהכלור עושה.
נמצא כי קרבקרול גם מגן על ה- DNA מפני נזקים שונים, למשל על ידי מניעת הצמיחה של תאים סרטניים.
מספר מחקרים שונים הראו את תכונות מניעת הגידולים הסרטניים באמצעות הקרבקרול. כמה מחקרים הוכיחו גם כי קרבקרול יש את היכולת לעורר הרס עצמי של תאים סרטניים או במונח המדעי אפופטוזיס.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5323333/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690362/
http://www.herbgarden.co.za/mountainherb/herbinfo.php?id=412
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418667/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5323333/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645812
כעת בואו ונבחן את המידע הקליני שיש לקהילה המדעית להציע בנוגע לסגולותיו הרפואיות של תבלין הזעתר.
שמן זעתר – כפי שראינו הזעתר מורכב מחומר שכאשר גופנו מפרק הוא זוכה לסגולות רבות מזרימת דם טובה יותר לרמות נמוכות יותר של כולסטרול "רע", המרכיב קרבקרול שדיברנו אלי בהרחבה מהווה חלק רב מהזעתר ותפס את צומת ליבם של חוקרים רבים ברחבי העולם במיוחד באזור המזרח התיכון. מחקרים רבים מספקים תשובות רבות במגוון רחב של נושאים מטיפול בדלקות באמצעות הוספת זעתר לסלט או למרק לבין ייצור גלולות עם תמציות זעתר על מנת לתת את אותם גלולות לחולי סרטן.
שמן זעתר עכשיו נביא בפניכם סקירה של המחקרים המדעיים העדכניים לגבי הסגולות הרפואיות של הזעתר:
1) זעתר כנגד לוקמיה – מחקר שהתפרסם בשנת 2014 ונעשה במרוקו והשתמש בתמציות זעתר על מנת לבחון את היכולת שלהם להלחם בסרטן מסוג לוקמיה, מצא שזעתר בתנאי מעבדה הינו סוכן נגד סרטן מסוג לוקמיה וזיהה את יעילותו הרבה כנגד תאים סרטניים מסוג לוקמיה THP1. בהתאם לסוג שלה, לוקמיה עשויה להיות מטופלת בהצלחה עם כימותרפיה, הקרנות, טיפול הורמונלי, או השתלת מוח עצם. עם זאת, כימותרפיה משתמשת בסוכנים רעילים מאוד למגוון רחב של התאים בגופנו
ולכן הכימותרפיה קשורה לתופעות לוואי מגוונות.
בנוסף, עמידות הולכת וגדלה לטיפול היא הגורם המכריע של כישלון כימותרפי. לכן, מוצרים טבעיים, כולל צמחי מרפא מסורתיים, התפתחו כאלטרנטיבה אהודה יותר בקרב המטופלים והמטפלים עם תופעות לוואי מינימליות.
2) זעתר כנגד זיהומים – הזעתר והשמן המופק ממנו מתוארים כבעלי תכונות חיטוי, מיקרוביאלי או אנטי פטרייתי, וחלק ניכר של המחקרים דווחו על היכולות של תבלין הזעתר והשמן המופק מן הצמח, להיות מיושמים מקומית כדי לרפא זיהומים מיקרוביאליים בספיגת תחבושות בחומרים שהזכרנו ובמריחה של החומרים עצמם ישירות על הפצע.
3) זעתר להקלה על כאבי ראש – מחקרים רבים מצביעי על כך שהתבלין זעתר מיוחד בשילוב עם כף שמן זית יעיל במיוחד עבור הקלה על כאבי ראש באמצעות הסגולות הביוכימיות של חומרים הנמצאים בתוך תבלין הזעתר. מחקר אחד בתחום מציין שעבור הקלה על כאבי ראש ההמלצה היא לצרוך את הצמח בכללותו ולא רק את התבלין.
4) הפחתת דלקות וחיזוק מערכת הסינוסים – הסגולות הרפואיות הנלוות בעיקר לחומר קרבקרול המצוי בכמויות גדולות בזעתר כוללות: חיזוק רקמות ותאים באזור מערכת הסינוסים המתחבאת מאחורי העיניים האף והאוזניים. הקרבקרול מספק לאזורים האלו הגנה ומזרז תהליכי הגנה כפי שהחוקרים מציינים. מחקרים רבים התמקדו בסגולות הרפואיות של הזעתר ומרכיביו בטיפול בדלקות במערכת הסינוסים ומחלות נוספות של מחלות דרכי הנשימה, מחקרים אלו ניזונו ממאות שנים של רפואה עתיקה באזור המזרח התיכון ובעצות שלה לטיפול בהצטננות והסימפטומים של גודש אף באמצעות צרכיה של זעתר או צמח האזוב על מנת לטפל בבעיה.
5) סגולות אנטי בקטריאליות – אחת העוצמות הגדולות של הזעתר היא העובדה שהינו מורכב מהקרבקרול שהצגנו לפניכם, חומר זה מקנה לזעתר סגולות רפואיות בכמעט כל תחום מבריאות המוח ומערכת העצבים לבריאות ותפקוד מערכת העיכול שלנו. מחקר אחד שנעשה על זנים שונים של זעתר מצא כי עשרה מינים מתוך אחד עשר המצויים ביותר של זעתר ומשמשים את הרפואה המסורתית הלבנונית,
משמשים בעיקר לחיטוי או התוצאות של המחקר שהתפרסם על ידי צוות חוקרים בדצמבר 2016
מאשש את האינדיקציות האנטי-מיקרוביאליות עבור זניו השונים של צמח הזעתר ומצביע על כך שהשימוש בצמחים אלה קשור ככל הנראה לפוטנציאל האנטי-מיקרוביאלי של התכונות שלהם. לדוגמה, חלקים פורחים של הזעתר משמשים לחיטוי ולטיפול בדרמטוזיס, והתוצאות של החוקרים הראו כי אכן תמציות שהוכנו מזעתר ואפילו הזעתר עצמו עזרו לגוף להירפא במהירות מן המחלות הנישאות על ידי בקטריות. כל זה נותן לזעתר פוטנציאל רפואי אדיר שמשמעותו יכולה להיות גם החלפה של אנטיביוטיקה איתה אנו רגילים לטפל נגד בקטריות. מכל זה ניתן להסיק ביחס למידע הרפואי הרב שזעתר עובד מצוין לטיפול בפטריות, חיידקים, בקטריות ושאר אורחים לא רצויים בגופנו
6) עשיר בסידן – תערובת הזעתר מגיע לרוב עשירה בגרגירי שומשום אשר נחשבים למאכל עשיר בסידן. סידן הינו חומר חיוני במיוחד לגופנו ואחראי באופן ישיר לעמידות של העצמות בגופינו, לעורנו ולבריאות ויציבות השיניים.
7) זעתר למערכת העיכול – זעתר על כל החומרים החיוניים שמתחבאים בו הוכח כמצוין על ידי מחקרים רבים להקלה על מעיים רגישים ועל הפרעות כאלו ואחרות במערכת העיכול. מלבד להיותו סופח מים ובריא מבחינת הסיבים הנמצאים בתוכו, מחקרים שנעשו הוכיחו כי אנשים הסובלים ממגוון רחב של הפרעות עיכל משתמשים בזעתר באזור הים התיכון ובעיקר בלבנון ומרוקו לטפל בכאבי קיבה שונים ומשונים.
8) זעתר מתגבר את המוח ומחזק את הזיכרון – מחקרים אחרונים בנושא הנתמכים במחקרים שהתמקדו בסגולותיו של החומר הפעיל קרבקרול מצביעים באופן חד משמעי על ההשפעה החיובית שיש לתבלין הזעתר ולצמח האזוב בכללי על מוחנו ועל הזיכרון המוכח שלנו. מבחני אינטליגנציה וזיכרון שנעשו לקבוצות אנשים שונים הראו תוצאות טובות יותר אצל אנשים בהשוואה למתי שאכלו זעתר ונבחנו וכאשר נבחנו מבלי לצרוך לפני מתבלין הזעתר.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26051727
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24779581
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5178328/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4175567/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25796149
זעתר והרמב"ם – שמן זעתר – תמצית זעתר
שמן זעתר – הזעתר והרמב"ם, כפי שציינו בתחילת הכתבה גם הרמב"ם בכבודו ובעצמו ציין את סגולותיו של הזעתר בכתביו. הרמב"ם כתב על הזעתר שהוא תבלין הנחשב כמחמם חזק, שמקל על הצטננות, על כאבי אוזניים ועל כאבי ראש. חליטת אזוב כפי שכינה הרמ"בם תקל על כאבים בשעת הלידה ומומלץ ככלי עבודה למיילדות אשר היו אחראיות על הפן הרפואי שבלידת ילדים בדומה לבתי החולים וצוותי האחיות והרופאים המוכרים לנו כיום. בנוסף ציין הרמב"ם שאכילת זעתר על ידי אישה בהריון או אחרי לידה מגביר את ייצור החלב בבלוטות החלב שבחזה של האישה. הרמב"ם עוד הוסיף שלצמח האזוב ישנם סגולות בהקלה על כאבי שיניים ובהקלה על כאבים שלאחר עקירת שן.
שמן זעתר – לבסוף ניתן לסקור את הכתבה הזאת ולהיווכח במידע הרב שמספקים מחקרים מרחבי העולם בנוגע לעבודה של חוקרים רבים בניסיון להבין את אותו הקסם העתיק שאופף את הזעתר. מחקרים ממדינות כמו ערב הסעודית, לבנון, מרוקו ומצרים שירתו אותנו בהכנת כתבה זו עבורכם וכולם נגעו או לפחות הזכירו שאת הרעיון למחקר הם קיבלו מהסבתא או האימא ששמעו מהסבתות והאמהות שלהן על סגולותיו הנפלאות של הזעתר.