מחקרים אחרונים בתחום הקנאביס 2018 – 2019

מחקרים אחרונים בתחום הקנאביס 2018 – 2019

מחקרים אחרונים בתחום הקנאביס – הקדמה

מחקרים אחרונים בתחום הקנאביס
מחקרים אחרונים בתחום הקנאביס

מחקרים אחרונים בתחום הקנאביס – צמח הקנאביס מכיל אלפי חומרים פעילים בעלי סגולות שונות היכולות להועיל בטיפול במחלות ומצבים בריאותיים שונים.  בצמח הקנאביס התגלו כ-100 חומרים הנקראים קנבינואידים שיכולים לשנות את שחרורם של כימיקלים בגוף ובפרט במוח ומערכת העצבים.

בארצות הברית הקנאביס זכה בתואר "התרופה הנפוצה ביותר". סקר ארצי שנערך בארצות הברית הראה כי 22.2 מיליון בני אדם בגילאי 12 ומעלה אמרו כי הם השתמשו בשנת 2018 בקנאביס, כמות שהיא כמעט עשירית מהאוכלוסייה בארצות הברית.
בארץ ישראל המספר קטן יותר אבל סקרים ומחקרים מסוימים מצביעים על שימוש בקרב שמינית מהאוכלוסייה בארץ מעל גיל 12.
יותר ויותר אנשים משתמשים כעת בקנאביס לא רק כתבלין לרגעי פנאי אלא ממקום של צמח מרפא, המיועד להקל על הכאב והתסמינים של מגוון רחב של מחלות כגון: נדודי שינה, תסמונת פוסט טראומטית, טרשת נפוצה, אפילפסיה, מחלות לב, סוכרת, מחלות בדרכי העיכול, מחלות בדרכי הנשימה ומצבים רפואיים ארוכי טווח לצד הקלה על תופעות לוואי של הליכים רפואיים קשים, כמו למשל כימותרפיה.

התחום המחקרי בנושא קנאביס

מחקרים אחרונים בתחום הקנאביס – התחום המחקרי בנושא קנאביס נמצא בעלייה מתמדת, בעיקר בזכות תהליכים כלכליים, חיוביים במיוחד שקורים בשוק הקנאביס הרפואי. בכל חודש מתפרסמים מספר רב של מחקרים שעוסקים בנושא משלל זוויות וממכוני מחקר מדעיים מכל העולם.
בשנת 2018 פורסמו 1998 מחקרים מדעיים שקיבלו הכרה מהקהילה המדעית ומאז תחילת שנת 2019 ועד כתיבת הכתבה בסוף מרץ, פורסמו 689 מחקרים מדעיים שקיבלו הכרה מדעית בתחום הקנאביס הרפואי וסגולותיו השונות, כאשר רובם שייך לתחום הביו כימי.
בכתבה הזאת נביא אל המרכז את המחקרים המשמעותיים ביותר מבין אלו שהתפרסמו בשנת 2018 ועד סוף מרץ 2019. המחקרים שבחרנו כוללים ניסויים שנעשו בתנאי מעבדה, בבני אדם (בדרך כלל חולים במחלקות שונות בבתי חולים), חיות מעבדה (בעיקר עכברים) ומחקרים חברתיים ופסיכולוגים.

המחקרים

מחקרים אחרונים בתחום הקנאביס – נחלק את המחקרים לאלו שהתפרסמו ב2018 ולאלו שהתפרסמו ב2019.

2018

בעיות שינה

1) סגולות קנאביס לבעיות שינה בקרב בני נוער – מחקר שהתפרסם בינואר 2018 מצא שבני נוער שצורכים קנאביס (בעיקר מסוג סטיבה) לפני השינה, סובלים מפחו בעיות שינה מסוג נדודי שינה וסיוטים. המחקר התפרסם כשיתוף פעולה בין שני מכוני מחקר קנדיים הפועלי מתוך שלושה בתי חולים בקנדה. במחקר השתתפו כ26 אלף בני נוער במחקר שנערך 3 שנים (2015,2016,2017). המחקר מצא ששימוש בקנאביס משפר את בעיות השינה בקרב בני נוער עם היסטוריה של בעיות שינה ב86 אחוז מהמקרים.

השפעות קצרות וארוכות הטווח של שימוש בקנאביס

2) ההשפעות קצרות וארוכות הטווח של שימוש בקנאביס – מחקר שהתפרסם בחודש פברואר 2018 על ידי המכון לרפואה פסיכולוגית בעיר בורגמן שבצרפת. המחקר ביקש לחקור את ההשפעות של הקנאביס לטווח הקצר ולטווח הארוך בקרב קבוצות שונות באוכלוסייה מנקודת המבט של השפעות פסיכולוגיות. המחקר מצא שקנאביס באופן גורף מעלה את שביעות הרצון של המשתתפים במחקר מחייהם ורובם דיווחו על שמחת חיים גבוה משל הממוצע באוכלוסייה. המחקר מצא שקנאביס מעלה את כמות המתאשפזים במחלקות פסיכיאטריות בבתי חולים, למרות שישנו דיון או אפילו ויכוח עז בנוגע למשתנים נוספים שמשפיעים על מדד זה, כמו למשל העובדה שהתקפים פסיכוטיים מאובחנים באופן תדיר יותר, בעקבות התפתחות ענף הפסיכיאטריה ב40 השנים האחרונות.

מחלת קרוהן

3) קנאביס לטיפול במחלת קרוהן – מחקר שהתפרסם בחודש מרץ של שנת 2018 והתבצע על ידי המחקה ללימודי רפואה באוניברסיטת "מערב אונטריו". מחלת קרוהן היא סוג של דלקת כרונית בדרכי העיכול. מטרת המחקר הייתה לבדוק ולמצוא את הדרך היעילה ביותר לטיפול במחלת קרוהן באמצעות קנאביס רפואי והחומרים הקניבואידים. המחקר מצא שלקנאביס רפואי השפעות אנטי דלקתיות שמתאימות לטיפול במחלת קרוהן שהיא דלקת כרונית. המחקר כלל שלושה ניסויים בחולים במחלת קרוהן, כאשר השתתפו בסה"כ בכל השלושה 93 נסיינים. המחקר מצא שבתוך 8 שבועות מתחילת השימוש בקנאביס רפואי, החולים הראו סממנים חיוביים למצב הדלקת שלהם, רבים מהם דיווחו על הקלה בתסמינים הקשים של המחלות כמו : הקאות, בחילות, מיגרנות ונדודי שינה.

השימוש העולמי בקנאביס

4) מחקר פירסם האו"ם בנוגע להיקף השימוש העולמי בקנאביס – המחקר התפרסם בחודש אפריל, שנת 2018 והוזמן ובוצע עלי יד צוות מחקר של האו"ם בשיתוף פעולה עם מספר מכוני מחקר בלתי תלויים מאירופה, אסיה וצפון אמריקה.  המחקר ביקש למפות את היקף השימוש בקנאביס, לצרכי פנאי וצרכים רפואיים ברחבי העולם.
על פי המחקר של האו"ם,  כ4 אחוז מאוכלוסיית הבוגרים בעולם צרכה קנאביס לפחות פעם אחת. הנתונים לגבי מדינות כמו ארצות הברית, פורטוגל, הולנד, בריטניה וכמובן גם ישראל, גבוהים בהרבה. על פי אותו מחקר שיעור המבוגרים שהתנסה בקנאביס למטרות פנאי בעולם המערבי נע בין 8 ל 11 אחוזים ובנוגע לקנאביס רפואי האחוזים לפעמים קופצים בפי 2, בהתאם למדינה.
מסקנות המחקר מאששות את מה שחשבנו כבר מזמן, קנאביס הפך להיות אחרי אלכוהול, לסם הפנאי הפופולארי ביותר ומטפס באופן עקבי בהיקף השימוש שלו כצמח מרפא, וכבר מזמן עבר צמחי מרפא בעלי מוניטין קונבנציונלי יותר לשימוש.

דלקות פרקים

5) קנאביס רפואי לטיפול בדלקות פרקים כרוניות –  מחקר שהתפרסם בחודש מאי שנת 2018 והתבצע על ידי צוות מחקר אמריקאי, מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת ,"ייל", שנחשבת דרך אגב לפקולטה השנייה הכי טובה בעולם הרפואה ומכון מחקר לנוהלי בריאות מקונטיקט.
צוות המחקר בדק מאות מחקרים קודמים שנעשו בנושא והשווה אותם למחקרים שניהל על 120 מטופלים בבית חולים האוניברסיטאי של ייל ומצא ש76 % מהסובלים מדלקת פרקים כרונית שהשתמשו בקנאביס רפואי, דיווחו על הקלות משמעותיות ברמת חייהם ובהתקפי הכאב מהם, הם סובלים.

מערכת העצבים

6) מיפוי הסגולות של הקניבואידים למחלות של מערכת העצבים – במחקר שהתפרסם ביוני שנת 2018 והתבצע על ידי צוות מחקר שחולק לשתי מחלקות לכימיה באוניברסיטת טורינו שבצרפת, יחד עם שני צוותי מחקר של המכון הוולקני בישראל. המחקר ביקש למפות את הסגולות של חומרים קניבואדים או פיטכומיכלים הקיימים בקנאביס רפואי והשפעתם על מחלות של מערכת העצבים כמו : פרקינסון, אפילפסיה, דלקות בעצבים ונזק נוירולוגי מגורמים שונים. המחקר אישש את העובדה שהמערכת האנדוקניבואידית בגופנו, יחד עם קניבואידים יוצרת מניפולציה חיובית ברמה התאית של תאי עצב בגוף. בנוסף צוות המחקר תיעד בתנאי מעבדה את האופן שבו קניבואידים מתחברים לקולטנים במערכת העצבים.

אפילפסיה

7) הוכחות לסגולות קנאביס רפואי למחלת האפילפסיה – במחקר שהתפרסם בחודש יולי שנת 2018, התבצע על ידי חמש מכוני מחקר, 4 באוסטרליה ואחד בלונדון. צוות המחקר ביקש להציג הוכחות שנאספו על ידי חמשת הצוותים בנוגע לסגולות של קנאביס רפואי למחלת האפילפסיה. החוקרים מצאו שקנאביס רפואי יעיל מאוד בהקלה על כל התסמינים של אפילפסיה, מעוויתות לשינויים במצבי הרוח ועוד. התוצאות היו שחולי אילפסיה שהשתמשו בקנאביס רפואי דיווחו (באמצעותם ובאמצעות הצוות הרפואי שנכח במחקר) על ירידה של 50 אחוז בתקפים לשבוע הראשון לטיפול, מגמה שנמשכה לאורך החודש שערך המחקר, כאשר בסוף החודש הירידה בהתקפים של המשתתפים במחקר עמדה על 80 אחוז.

כאבים כרוניים

8) הקלה על כאבים כרוניים באמצעות קנאביס רפואי – במחקר שהתפרסם בחודש אוגוסט שנת 2018, ביקש צוות המחקר (בעיקר ישראלי) לתצפת ולדווח על הסגולות של קנאביס רפואי בטיפול בסובלים מכאבים כרוניים. הצוות שכלל חוקרים ורופאים מאוניברסיטת חיפה, הטכניון, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בן גוריון ובית חולים בלונדון. המחקר התבצע בשיתוף פעולה של 79 רופאים ומאות חולים בישראל ואנגליה. המחקר מצא שקנאביס רפואי עוזר מאוד לסובלים מכאבים כרוניים במיוחד כאלו הקשורים לפציעות ופגיעות במערכת העצבים. המחקר מצא שקנאביס רפואי עזר לחולים שהשתתפו במחקר ב79 אחוז מהמקרים.
הרופאים שהשתתפו במחקר ציינו באופן חד משמעי שדעתם בנוגע ליעילות של קנאביס רפואי השתנתה ושהם השתכנעו עקב המחקר שלטיפול בקנאביס רפואי לחולים הסובלים מכאב כרוני אינו מסוכן.

פגיעות מוח ועמוד שדרה

9) טיפול באמצעות קנאביס רפואי לסובלים מפגיעות מוח ועמוד שדרה – במחקר שהתבצע על ידי ארבעה מחלקות באוניברסיטת קולוראדו שבארצות הברית, ביקש צוות המחקר להבין מה ההשפעות או הסגולות של קנאביס רפואי על אנשים שעברו פציעה קשה בעמוד השדרה או\ו במוח. המחקר ביקש למדוד את ההשפעות של קנאביס רפואי על אותם חולים בנושאים כמו : שינה, תפקוד יום יומי, הורדת מתח נפשי, שיפור ההנאה מהחיים והקלה על עיוותים במקרה שהם קיימים. המחקר מצא שקנאביס רפואי עזר ל116 חולים שהשתתפו במחקר בכל התחומים שהזכרנו לפי האחוזים הבאים:

  • הפרעות שינה:76%
  • תפקוד יום יומי: 67%
  • הורדת מתח נפשי: 74%
  • שיפור ההנאה מהחיים: 63%
  • הקלה על עיוותים: 70%   


צוות המחקר סיכם את מסקנותיו בחיוניות שקנביס רפואי יכול להציע לאנשים הסובלים מפגיעות מוח ועמוד שדרה ובהמלצה למטפלים ורופאים להכווין מטופלים לטיפול בקנאביס רפואי.

תחליפי קנאביס

10) הסכנה בתחליפי קנאביס – במחקר שהתפרסם בחודש אוקטובר שנת 2018, ביקש צוות המחקר שכלל רופאים משני בתי חולים בטקסס שבארצות הברית, להבין טוב יותר א הסכנה שבצריכת תחליפי קנאביס שונים שנמצאים בשוק האמריקאי, הקנדי והבריטי. תחליפי קנביס כמו "נייס גאי" המקומי, הם עשבים (שוטים לעיתים) שרוססו בחומר כימי סינטטי שדומה למולקולת הTHC שבקנאביס. מעבר לכך שתחליפים אלה חסרים מאות חומרים קניבואידים, חומצות אמינו ושאר פיטוכימיקלים בריאים, הם גם לא מספיק דומים למולקולת הTHC וגורמים לנזקים בריאותיים (בעיקר נפשיים) קשים. צוות המחקר מצא שחלק מתחליפי הקנאביס בשוק מסוכנים יותר לצריכה מאשר סמים קשים כמו קראק, קוקאין ובמקרי מסוימים גם מאפטמינים מסוימים. צוות המחקר קרה במסכנה שלו לשפר ולהדק את החקיקה נגד מייצרים ומשווקים של תחליפי קנאביס בשל הסיכון הרב הנשקף לציבור מאותם חומרים.

כבד

11) קנאביס רפואי וסגולותיו לבריאות הכבד – במחקר שהתפרסם בנובמבר שנת 2018, ביקש צוות המחקר לבדוק מה הם הסגולות אם בכלל של קנאביס רפואי שניתן בבליעה לבריאות הכבד. המחקר התבצע על ידי חמישה צוותים מחקריים מאוניברסיטאות שונות בארצות הברית וכלל בתי חולים מטקסס, קנטקי וקנזס. המחקר מצע שלחומרים הקניבואידים THC וCBD סגולות רפואיות לטיפול בדלקות ומחלות שונות בכבד, דרך ההפעלה של המערכת האנדוקניבואידית על ידי אותם חומרים קניבואידים באופן שמשפר את יכולת ההתמודדות של הגוף עם דלקות ונגיפים שונים היכולים לתקוף את הכבד. המחקר סיכם את מסקנתו בכך שנצרכת חקיקה מקלה יותר על ההפצה של קנאביס רפואי לחולים במחלות בכבד לאור העובדה שקנאביס רפואי שניתן דרך הפה סגולות רפואיות רבות שיכולות לחזק ולרפא את הכבד שלנו.

פוסט טראומה

12) קנאביס רפואי לטיפול בפוסט טראומה – במחקר שהתפרסם בדצמבר שנת 2018, ביקש הצוות המחקרי לבדוק את הסגולות והפוטנציאל הטיפולי של קנאביס רפואי לסובלים מתסמונת פוסט טראומטית שהיא תסמונת נפשית, ממנה סובלים אנשים שעברו חוויה קשה, "מצלקת", שאינם מסוגלים להתנער ממנה. המחקר התבצע על ידי צוות מארבעה מכוני מחקר ואוניברסיטאות שונות במדינת קולוראדו שבארצות הברית. מחקרים דומים כבר נעשו בנידון, יותר פעמים מאשר ניתן לספור על יד אחת, אך עדיין חלק חשוב במדע הוא חזרה על אותו ניסוי על מנת לאשש את התוקף המדעי של הממצאים, על ידי אסיפה של עוד עובדות שתומכות באותה נקודה. המחקר כלל 11 משתתפים המאובחנים כסובלים מתסמונת פוסט טראומטית ותוצאותיו הראו הקלה אצל עשרה מתוך 11 המשתתפים, שדיווחו על הקלה משמעותית במצבם הנפשי ובתפקודם היום יומי. מסקנת המחקר היא שקנאביס רפואי יכול להיות תרופה מצוינת עבור אלו הסובלים מתסמונת פוסט טראומטית ויצא בקריאה לרשות המחוקקת בקולוראדו לעשות עוד, על מנת להנגיש את התרופה לחולים.

2019

מחלות נפש

1) הפוטנציאל של קנאביס רפואי בטיפול במחלות נפש – במחקר שהתפרסם בחודש ינואר 2019 , ביקש צוות המחקר שכלל שלושה בתי חולים בגרמניה ובית חולים אחד בטנזניה, ביקש לבדוק את הפוטנציאל אם בכלל של קנאביס רפואי לטיפול במחלות נפש.
מסקנות המחקר היו חד משמעיות וקבעו שלקנאביס רפואי היכולת לשפר את המצב במקרה של מחלות נפש כמו : דיכאון, חרדה כרונית שיפר את ההנאה של המטופלים. במקרה של מחלות נפשיות כמו : סכיזופרניה ומניה, צוות המחקר המליץ לא להשתמש בקנאביס רפואי בשל העובדה שחלק מהסובלים מסכיזופרניה ומניה, מדווחים על הרעה במצב לאחר שימוש בקנאביס רפואי.

ניתוח

2) השפעת קנאביס רפואי לקראת ניתוח – מחקר שהתפרסם בחודש פברואר שנת 2019, ביקש לבדוק מה הן הסגולות שמעניק קנאביס רפואי לאנשים לקראת ניתוחים. המחקר התבצע על ידי שני בתי חולים בארצות הברית, אחד בניו יורק והשני בפנסילבניה. צוות המחקר מצא שהסגולות של קנאביס רפואי בשיפור מערכות ההגנה של הגוף דרך המערכת האנדוקניבואידית, עובדה שיכולה לעזור בהכנת מנותחים על מנת לספק להם עוד מעטה של הגנה ותזונה חיונית לגוף. המחקר התמקד בקנאביס רפואי אכיל. ממצאי המחקר מראים שמנותחים שצרכו קנאביס לפני הניתוח הזדקקו לפחות התערבות של חומר הרדמה במהלך הניתוח ודיווחו על מצב פיסי טוב יותר ועל שיקום מהיר יותר ממנותחים שלא צרכו קנאביס רפואי לפני הניתוח. צוות המחקר המליץ לצוותי ניתוח להתחיל להתחשב בעובדה וניתנה גם המלצה לקהילה הרפואית ולארגון הבריאות העולמי, לחקור על מנת להבין טוב יותר (לצורך שימוש עתידי) בקנאביס רפואי על מנת לשפר את עמידות הגוף וזמן השיקום של ניתוחים.

חרדת ביצועים במהלך סקס

3) קנאביס מקל על חרדת ביצועים במהלך סקס אצל צעירים אמריקאים – בחקר שהתפרסם בחודש מרץ 2019, ביקש צוות המחקר, שכלל חוקרים וסקסולוגים מ4 מכוני מחקר במדינת ניו יורק, לבדוק את ההשפעה אם בכלל של שימוש בקנאביס על חרדה במהלך יחסי מין אצל האוכלוסייה הצעירה בניו יורק. המחקר התבצע באמצעות שאלונים וראיונות אישיים בארבע קמפוסים שונים בניו יורק, בהן נשאלו צעירים בנוגע להשפעה של עישון קנאביס על החרדה שלהם לפני יחסי מין. תוצאות המחקר הראו שב67% מהמקרים, צעירים מרגישים שעישון קנביס משפר את הביצועים שלהם בחדר המיטות או מקל על תחושת החרדה מהביצועים שלהם. המחקר מצע שקנאביס רפואי משמש צעירים רבים, גברים כנשים כ"כלי" להפגת המתח לפני יחסי מין ובמיוחד במקרים של מין מזדמן או במקרים שהם הפעם הראשונה שאותו אדם מקיים יחסי מין עם אדם אחר.
המסקנה של צוות המחקר היא שכיום 3 מתוך 4 צעירים שצורכי קנאביס, נעזרים בו על מנת להפיג חרדות ביצועים לפני יחסי מין.

לסיכום

מחקרים אחרונים בתחום הקנאביס – תחום חקר קנאביס המשיך להפתיע ולחדש בשנת 2018 ונכון לתחילת שנת 2019. לאחר עשרות שנים של התקדמות מדעית איטית, בעיקר בגלל הסטיגמה שדבקה לנושא הקנאביס הרפואי. בזכות חקיקה מקלה בארצות ברית, אירופה וגם ישראל, הקהילה המדעית מספקת לנו תשובות לשאלות הנוגעות לסגולות הרפואיות של צמח הקנאביס, כאשר כפי שניתן לראות, מצאנו לפחות מחקר אחד פורץ דרך לחודש מכל החודשים בשנת 2018 ו2019 עד חודש מרץ, כולל שכללו מחקרים מתחומים שונים בקהילה המדעית.
החשיבות של מחקרים אלו עצומה, בזכותם אנו זוכים לראות הקלות בחקיקה והם עוזרים לדחוף את קנאביס הרפואי כטיפול בכל מחלה או מצב, שלקנאביס יש סגולות ריפוי כלפיהם.
חלק גדול מהמחקרים שסקרנו, הם תוצר של שיתוף פעולה בין מחלקות ובתי חולים, עובדה שמאששת את התוקף המדעי של המחקרים ומקלה על חולים בקבלת קנאביס כתרופה למגוון רחב של מחלות, מדכאון, למחלת קרוהן, לחיזוק המערכות בגוף לאחר טיפולי כימותרפיה והקרנות ועד לטיפול בסרטן. חלק מהמחקרים שפרסמנו התמקדו במגמות חברתיות של שימוש בקנאביס ובהיקף השימוש העולמי בו, מידע חשוב על מנת להיכנס לפרופורציה במדינתנו לגבי היקף השימוש בקנאביס למטרות פנאי ומטרות ריפוי.

מקורות

1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29109016

2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30747733

3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29941830

4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30104896

5) http://www.aan.com/PressRoom/Home/GetDigitalAsset/12893

6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29511052

7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30320984

8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29524396

9) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30125871

10) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30407616

11) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30169449

12) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30543451

13) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30953129

14) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30543451

15) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30471810

16) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30316874

17) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30726003

18) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29489164

19) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28613552

שמן קנאביס

מחקרים אחרונים בתחום הקנאביס

Facebook
Twitter
ייעוץ והדרכה לחולים

עוד באותו נושא

הקסהידרוקנבינול HHC
CBD

הקסהידרוקנבינול HHC

הקסהידרוקנבינול HHC הקסהידרוקנבינול HHC- קניבואיד חדש שהצטרף לאחרונה לרשימת הקניבואידים החיוניים בצמח הקנאביס. צמח הקנאביס

קרא עוד »

לפוסט הזה יש תגובה אחת

  1. נעמה

    היי איך אפשר להגיע למחקרים עצמם? מחפשת את תוצאות המחקר שפרסמתם על חרדה בסקס. תודה

כתיבת תגובה

תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים
ארכיונים
תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים