זרעי צ'יה
צמח הצ'יה או בשמו המדעי מרווה היספאנית (Salavia Hispanic) הינו סוג של צמח מנטה ממשפחת השפתניים שמוצאו בעיקר ממרכז מקסיקו ומגואטמלה. הצ'יה נחשבת היום לאחד מ"מזונות העל" הקיימים בעולם והיא מקור מעולה למגוון של חומרים מזינים החיוניים לצרכי הגוף, כגון: חלבון, סידן, זרחן, אבץ, אשלגן, ברזל, מגנזיום, נחושת ויטמין B1,B2,B3, אומגה 3, אומגה 6, סיבים תזונתיים ועוד. בשל ערכה התזונתי הגדול נחשבת הצ'יה למזון "הבריא ביותר על פני כדור הארץ", בפרט ללב ולמוח, המונע מחלות כגון מחלת הסרטן ומחלות מורכבות אחרות.
הצ'יה היא עשב מדברי חד-שנתי הצומחת עד לגובה של כמטר אחד. עליה סימטריים ומנוגדים ופרחיה סגולים או לבנים. זרעי הצ'יה הם בדרך-כלל אליפטיים בקוטר של כ-1 מ"מ ומנומרים בצבעים חום, אפור, שחור ולבן.
פירוש השם צ'יה בשפת המאיה הינו "כח" ובשפות אחרות מהמילה Chianשפירושו "שמן", שהוא עיקר סודה של הצ'יה שכן שמן המופק מזרעי הצ'יה הוא תמצית עיקרם הבריאותי הנדיר.
הצ'יה נצרכה עוד מתקופת האצטקים כמקור לאנרגיה זמינה, כאשר האצטקים, שעבורם היווה הצ'יה את אחד המזונות הראשיים ואף השני בחשיבותו, טחנו את זרעי הצ'יה לקמח והפיקו שמן מן הזרעים וישנן עדויות כי היו משתמשים בזרעים אלה אפילו כתחליף לכסף או לזהב! ידוע כי בתקופות קדומות כבר הייתה הצ'יה נפוצה לשימוש באופן מסורתי גם במקסיקו ובדרום מערב ארה"ב.
כיום הצ'יה מגודלת באופן מסחרי בעיקר בשל זרעיה המשמשים כמזון בעל הרכב חיוני ונדיר עם הרכב קלורי קטן יחסית, כאשר ב-2008 אוסטרליה נחשבה ליצרנית הגדולה ביותר של זרעי הצ'יה בעולם. הזרעים שבמגע עם נוזל כגון מים או מיצי הקיבה הופכים לג'ל ניתנים לשילוב בדרכים רבות ומגוונות במיני מאפה שונים, בריבות ביוגורטים, בסלטים, בשייקים, בדייסות ועוד.
איך זה עובד?
נוגדי חמצון:זרעי הצ'יה עשירים בנוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים) הנלחמים ברדיקלים החופשיים. נוגדי החמצון מסייעים במניעת הזדקנות של העור והגוף בעיקר בשל החשיפה לקרינת השמש ולמזונות לא בריאים המותירים פסולת בגוף, וכן בהפחתת הסיכון לחלות במחלת הסרטן ודומותיה. הצריכה של נוגדי חמצון בתוספי מזון הוכחה כפחות יעילה מאשר בצריכתה בתוך מזונות כזרעי הצ'יה למשל, שהוכחה כיעילה הרבה יותר.
מסייעת בירידה במשקל ולתקינות מערכת העיכול: הצ'יה היא דגן מלא (שילוב של פחמימה עם חלבון) הידוע כגורם לתחושת שובע ומאזן את רמות הסוכר בגוף. הצ'יה מכילה בעיקר ויטמינים, חלבונים ובעיקר פחמימות שמקורן בסיבים שלא מתעכלים בגוף ולמעשה לא נחשבים לפחמימה ואם מורידים את הסיבים הללו אזי בקושי מצטברות קלוריות לגוף. הסיבים שבזרעים אף מסייעים להקטנת התאבון וגורמים לתחושה של שובע, שכן הם יכולים לספוג מים בכמות של פי 10 מגודלם, וכך בקיבה הם סופחים את הנוזלים ומקבלים מרקם של ג'ל שמתרחב בקיבה ויוצר תחושה של מלאות ושובע. הסיבים אף מזינים את חיידקי המעיים הידידותיים לאדם ובכך מסייעים לפעולות מערכת העיכול. בנוסף, זרעי הצ'יה מכילים הרבה חלבונים בצרוף של חומצות אמיניות חיוניות שעוזרות לגוף להשתמש בחלבון לשם יצירת תחושה של שובע לאורך זמן ובכך הקטנת תחושת הרעב, מה שמונע נשנושים בין הארוחות וצריכת מזונות שאינם חיוניים לגוף.
צמצום הסיכוי למחלות לב ולמחלת הסוכרת: השילוב המנצח של סיבים, פרוטאין ואומגה 3 מסייע בהפחתת כמות הטריגליצרידים (שומנים) בדם, מגביר את רמת הכולסטרול הטוב ובכך מסייע במניעת מחלות לב וסוכרת. בנוסף, הג'ל, שנוצר מספיחת הנוזלים בקיבה ע"י זרעי הצ'יה, מאט את המעבר של הפחמימות לסוכרים, ובכך מייצב את רמות הסוכר בדם, מאזן את חילוף החומרים ובכך אף מקטין את הדחף של כולנו לאכול מזון תעשייתי מתוק.
ניקוי של הגוף: חומצות השומן הרבות המצויות בזרעי הצ'יה מאיצות את חילוף החומרים בגוף ובכך מסייעות להפחתת כמות השומנים והסוכרים המצטברות, ובנוסף ישנה שמירה על חילוף חומרים בריא וסדיר ומתבצע נקיון סדיר מרעלים הנפלטים החוצה מן הגוף החי ובכך אינם מצטברים בו.
חיזוק מערכת החיסון: הצ'יה הינה מקור חשוב לאומגה 3 כאשר חומצות שומן מסוג אומגה 3 מסייעות למשיכת תאים של מערכת החיסון לאזורים נזקקים בגוף, כגון אזורי כאב ופציעות וכן מסייעות בהרגעת התגובה הדלקתית של הגוף. בגופנו מיוצרות מעט מאוד חומצות כאלה שאינן מספיקות לתמיכה במערכת העצבים בפרט בעידן של סביבה רווית מתח ולחץ. בדרך כלל אומגה 3 נצרכת מן המזון החי הימי, בעיקר דגים ואצות שונות, אולם שם היא נצרכת לעיתים יחדיו עם מתכות רעילות כגון כספית, שלא נדבר על אלרגיות הקיימות למזון ימי ולזיהומים העשויים להמצא בו. כאן נכנסת הצ'יה שמהווה מקור צמחי בריא ובטוח לשימוש.
אנרגיה זמינה וספורט: זרעי הצ'יה הם קלי משקל ומהווים מקור לאנרגיה זמינה לגוף לטווח ארוך. הג'ל שנוצר מן הזרעים שספגו נוזל משחרר באיטיות ובאופן מבוקר את המעבר של הפחמימות לסוכרים ובכך שומר על רמת סוכר מאוזנת בגוף שהיא זו שבסופו של דבר יוצרת תחושת עירנות ואנרגיה. בנוסף, הריכוז הגבוה של חומצות השומן בזרעי הצ'יה מונע התכווצויות שרירים ועל-כן זרעי הצ'יה חיוניים בעיקר לספורטאים העוסקים בפעילות גופנית מאומצת.
ספיגה של סידן ומניעת תופעות גיל המעבר: זרעי הצ'יה מאפשרים ספיגה של סידן וזאת בשל הנוכחות של המינרל "בורון" המאפשר ספיגה יעילה וניצול יעיל של הסידן בגוף. בנוסף, הבורון משתתף בחילוף החומרים של האסטרוגן בגוף ובכך מקטין את תופעות גיל המעבר (מנופאוזה) כגון גלי חום וכדומה.
קוסמטיקה: לא חייבים לאכול את הצ'יה על-מנת להינות מיתרונותיה הבריאותיים. ניתן להכין ממנה תרחיץ המעשיר את העור בלחויות ובחומצות שומן הנחוצות להחלקת עור הפנים.
בשורה התחתונה – זרעי הצ'יה מתאימים לכולם! הן לילדים, שכן הם לא מכילים טעם או ריחות לוואי, הן לנוער העוסק בדרך כלל בפעילות גופנית מאומצת וזקוק לאנרגיה זמינה והן למבוגרים בסיוע להפחתת לחץ דם וסוכר והן במניעה של בריחת סידן ומחלות שונות.
לפוסט הזה יש תגובה אחת
מה הכמות המומלצת לצרוך זרעי צ'יה?