זוטה לבנה
הזוטה (זוטא) לבנה ((White Leaved Savory/Micromeria Fruticosa
זוטה לבנה הזוטה הלבנה, בשמה המדעי Micromeria Fruticosa או בשמה העממי המוכר יותר White Leaved Savory הינה שיח רב שנתי ממשפחת השפתניים. הזוטה הלבנה נפוצה בעיקר באזור הים התיכון, ובארץ ישראל נפוצה בעיקר על אדמה גירית ובאזורים של סלעי כורכר המצויים לרוב בגליל, בשומרון, בכרמל ובהרי יהודה. יש המשייכים את הזוטה הלבנה לצמח המכונה בספרות חז"ל "אזוב בית דקלי" הידוע בסגולותיו השונות. בעולם קיימים כ-100 מיני זוטה ובישראל פרט לזוטה הלבנה קיימים עוד כחמישה זנים שונים של זוטה, אך הם שונים מן הזוטה הלבנה בריחם ובטעמם, וזאת בשל הרכבם הכימי השונה. בשל הרכבה הכימי הייחודי, מיוחסות לזוטה הלבנה עשרות ואף מאות סגולות רפואיות שונות לטיפול בתחלואים שונים. לפיכך, חמשת הזנים האחרים המצויים בארצנו הם שונים מן הזוטה הלבנה גם ובעיקר בשימושיהם הרפואיים.
פרט לשונות בין מיני הזוטה השונים, מחקרים הוכיחו כי ייתכן שגם גילו של צמח הזוטה הלבנה משפיע על תפקודו, שכן למשל השפעות ביולוגיות של עלי זוטה לבנה צעירים שנחקרו היו שונות משל עלים בוגרים של צמח זהה.
סגולות רפואיות ייחודיות:
טיפול בדרכי הנשימה: הזוטה הלבנה מפרישה מבלוטותיה שמן אתרי ייחודי המזכיר בניחוחו את צמח המנטה. כמו המנטה, טעמו של שמן אתרי זה הינו מריר ומעט חריף בעל אפקט קריר, מייבש, מאוורר ובעיקר מכייח .לכן, שמן אתרי זה שהינו טעים מאוד לשתייה כתה או כחליטה ואף מסייע בהפגת ריח רע מהפה מסוגל לטפל ביעילות בתופעות של שיעול זמני או טורדני וגם בבעיות שונות בדרכי הנשימה. כלומר, בשל היותה מאופיינת בהשריית קור ויובש עם צריכתה, הזוטה הלבנה מתאימה לטיפול בעודף של חום ולחות במערכת הנשימה וכשהזוטה הלבנה מנטרלת עודף כזה של חום ולחות היא למעשה מטפלת ואף מונעת תחלואים שונים כגון: אסטמה, ברונכיטיס כרוני ובעיות דומות נוספות במערכת הנשימה המסוגלות להתפתח בעיקר בתנאים של חום ולחות.
ריח טוב ומעורר: בשל ריחה הטוב של הזוטה הלבנה נהוג להניח אותה בארונות,במחסנים ובמזווים השונים לשם ניחוח טוב וכן אף כדי להרחיק את העש הטורדני המזיק בעיקר לבדים ולבגדים. ריחה הטוב של הזוטה אינו רק נעים, אלא אף ידוע בסגולותיו המעוררות. בארצות ערב ובעדות השונות היה נהוג להריח את הזוטה הלבנה על מנת להתעורר בעיקר בשמחות שנמשכו אל תוך הלילה. השילוב המנצח של השריית רוגע ועם זאת גם ערנות מקנה לזוטה סגולות רפואיות שאינן מצויות באמצעים טיפוליים אחרים שכאשר הם משרים רוגע הם בעיקר מרדימים או כאשר הם מעוררים הם עשויים להשרות חוסר רוגע ואולי אף עצבנות.
טיפול במערכת העצבים: הזוטה ידועה עוד מימים ימימה כצמח היעיל לטיפול במערכת העצבים, מפיגה חוסר שקט, מפחיתה חרדות ) (Anxiolytic, מרגיעה גוף ונפש, מורידה רמת מתח כללית בגוף, ועם זאת כפי שצויין, מעוררת באופן מיידי ומרוממת את מצב הרוח לערנות ולשמחה.
טיפול במערכת העיכול: הזוטה הלבנה מצוינת לטיפול בכאבי בטן ואף בבעיות עיכול מורכבות יותר, כגון כיבים ודלקות במערכת העיכול ) (Digestive Stimulant וכמו-כן מפיגה תופעות של גזים (Carminative).
טיפול בדלקות: הזוטה הלבנה ידועה כבעלת פעילות מיקרוביאלית כנגד בקטריות מסוג גרם חיוביות וגרם שליליות. צריכה של זוטה לבנה בצורה המיימית דווקא נמצאה יעילה לטיפול ומניעה של דלקות לאחר לידה, לאחר בעיות לב ובעיקר במניעת כיבי כיבה שמקורם בפעילות חיידקית. הזוטה הלבנה הוכחה גם כיעילה לסייע למאמץ המלחמתי של הגוף כנגד דלקות עיניים שונות, זמניות או כרוניות.
טיפול בכוויות: סגולותיו של השמן האתרי המופק מן הזוטה הלבנה כוללות הרגעה של אזורים שנכוו ואף סיוע בריפוי של המקום הפצוע.
איך זה עובד?
הזוטה הלבנה מכילה שמן אתרי, כאשר שמן אתרי הוא זה המעניק בדר"כ לצמחים את ריחם החזק והרכבו הכימי משתנה מצמח אחד למשנהו. המרכיב העיקרי בשמן האתרי של הזוטה הלבנה הוא ה-"פולגון" (Pulegone) שלו השפעות כימיות רפואיות מועילות. הפולגון עצמו הינו שמן חסר צבע המשמש בתעשיית התבלינים, הבשמים ובתחום רפואת השמנים הארומתיים היא הארומתראפיה. בזוטה הלבנה כמות הפולגון מאוזנת ומתאימה אף לצריכה מתונה יומיומית.
לעומת הזוטה הלבנה, צמח נענעת הכדורים מכיל אחוזי פולגון גבוהים במיוחד ועל כן צריכתו פחות מומלצת והוא אף משמש כחומר ממריץ באופן קיצוני וייתכן שאף בעל השפעות מסרטנות. כמות הפולגון בזוטה הלבנה היא מאוזנת יותר.
סגולותיה של הזוטה הלבנה כל כך נרחבות ודומיננטיות מה שהופך אותה למרכיב טיפולי ואף לתוסף תזונתי חשוב שכאשר צורכים אותו נכון יתרונותיו עולים על חסרונותיו שניתן להימנע מהם כליל בצריכה נכונה. מומלץ לצרוך את הזוטה הלבנה בעיקר בתמיסה מימית שם מצויה כמות סבירה ומתאימה של המרכיב האתרי של הפולגון, כאשר כמותו מאוזנת בתמיסה בשל תכונות הדחייה של שמן ומים.
חשוב לזכור, כי בכל שילוב של תרופות כמו גם בשילוב בין חומרים טבעיים מרפאים חשוב לוודא מהן ההשפעות הנובעות משילובם עם חומרים נוספים שאנו צורכים וכמובן חשוב בכל שילוב הפיקוח על המינונים.
שמן זוטה לבנה
זוטה לבנה
זוטה ו THC זוטה לבנה – הצמח, סגולותיו הרפואיות לדרכי הנשימה ושיתופי פעולה עם החומרים הפעילים בצמח הקנאביס
זוטה לבנה בדרכי הנשימה – הזוטה הלבנה היא שיח רב שנתי ממשפחת השפתניים, הנפוץ בישראל, ובאזור המזה"ת. הצמח מוכר היטב בארצות המזרח התיכון, משמש כתבלין המוסף לתה ומכאן גם משמעות השם הערבי של הזוטה – "עשב התה". ברפואה המסורתית של ערביי ארץ ישראל, הזוטה שימשה ועודנה משמשת לטיפול בכאבי בטן, כוויות, שיעול, הצטננות, להורדת לחץ דם, להפגת ריח רע מהפה ועוד. למרות שימושיה הרבים ברפואה המסורתית ועל אף טעמה האהוב, הזוטה הלבנה אינה מוערכת מספיק בשל שימושיה הרפואיים, אך זאת עובדה המתחילה להשתנות.
לזוטה הלבנה אכן מספר שימושים רפואיים רבים והיא מומלצת לשימוש על ידי רופאים גם כיום במיוחד לטיפול ב: שיעול, ליחה, כיב קיבה, סינוסיטיס, קשיים נשימתיים, כאבי ראש כרוניים, דלקות בדרכי העיכול, סידור קצב הלב, דלקות של חלל הפה, דלקות בדרכי הנשימה ופתיחת דרכי הנשימה.
נתיבי הנשימה מורכבים ממספר פתחים ומערכת של צינורות. מערכת הנשימה מתחלקת לשתיים- מערכת הנשימה העליונה הכוללת את הפה, האף ומערות האף, הלוע, הגרון , קנה הנשימה והסימפוניות המהוות סוג של " צנרת" המתפצלות מקנה הנשימה. מערכת הנשימה התחתונה מורכבת ממספר רב של צינורות אויר זעירים המכונים נאדיות. לציין שבתוך שקי האוויר נוצר תהליך הנשימה. אל הריאות מגיע דם המכיל CO2 מתאי הגוף וזאת דרך ורידים ועורק הריאה המקבל את הדם מהחדר הימני של הלב. בתוך כך הופך הדם בריאות לרווי בחמצן אשר נשאף מהמקור החיצוני ובמקביל משתחרר CO2 בנשיפה.
זוטה לבנה בדרכי הנשימה – Micromeria fruticosa או זוטה לבנה משמשת באפן נרחב באזורי הים התיכון ומשמשת לריפוי מקרים דלקתיים שונים. מחקר שהתפרסם בשנת 2013 ביקש להעריך את הפעילות האנטי דלקתית והגסטרופטטיבית של תמצית מימית של זוטה לבנה. תמצית מימית של זוטה לבנה נבדק דרך הפה בעכברים במינונים של 50, 100 ו 200 מ"ג / ק"ג בבצקת על ידי חדירות כלי הדם וכיבים בקיבה. במודל של בצקת הבטן, התמצית במינון של 200 מ"ג / ק"ג, הציגה השפעה אנטי-דלקתית משמעותית, בעוד שהתמצית ב -100 ו -200 מ"ג לק"ג הפחיתה באופן משמעותי את חדירות כלי הדם באופן תלוי במינון. טיפול דרך הפה של תמצית מימית הפחית באופן משמעותי את התפתחות נגעים בקיבה במינון של 200 מ"ג / ק"ג בלבד. המחקר הצליח להוכיח ולקבל תוצאות המראות כי תמצית מימית של זוטה לבנה, בעלת סגולות רפואיות אנטי דלקתיות, כמו גם, פעילויות המשפרות את מצב הקיבה. מאז אותו מחקר מלפני חמש שנים התקדם המדע בחקר ומיפוי הסגולות הטבעיות של הזוטה הלבנה.
מחקר אחר שהתפרסם בשנת 2014, בדק את ההשפעות של תה חליטה מזוטה לבנה על דרכי הנשימה של ילדים הסובלים מאסתמה בשני בתי חולים במרכז אירופה. במחקר חילקו המדענים את הילדים החולים שלקחו חלק, לשתי קבוצות. המחקר גילה שקבוצת הילדים שקיבלה מהתה הראתה ירידה בנפיחות שנגרמה מהדלקת והקלה על תהליך הנשימה.
תוצאות מחקר זה הצטרפו למחקרים וידע של רפואה מסורתית ארוכת שנים, שמצביעים על היכולת של זוטה לבנה לעזרה לסובלים מבעיות בדרכי הנשימה.
זוטה לבנה בדרכי הנשימה – מחקרים שביקשו למפות את הסגולות של הזוטה הלבנה בדרכי הנשימה מצאו שהצמח ברגע שהוא מתעכל בגוף, מתחיל להתפרק לתרכובות אורגניות חיוניות, לטיפול בדלקות שונות, מבנים מולקולאריים פשוטים ומולקולות אורגניות מורכבות הנמצאות בצמח הן האחראיות לסגולות הרפואיות המסתתרות בתוכו.
תרכובות של בוטאנול, הקסאן, טריטרפנים ושאר מבנים מולקולריים, המוכרים למדע כיעילים בפתיחת דרכי האוויר ושיפור הבריאות כנגד דלקות.
ממצאים היסטולוגיים משלל מחקרים מוכיחים תחת המיקרוסקופ שלמבנים האורגניים שבזוטה הלבנה היכולת להרוג חיידקים של דלקות בדרכי הנשימה ובנוסף את היכולת לרפא ולסייע בפתיחת דרכי הנשימה.
בשנת 2017 התפרסם מחקר שמצא שבזוטה הלבנה נמצא ריכוז גבוה של יונים שלילים, הידועים ממחקרים קודמים כיעילים לפתיחת דרכי האוויר אצל חולי ברונכיטיס ושאר דלקות בדרכי הנשימה. המחקר התמקד בסקירה מדעית וסנכרון המידע עם תוצאות מחקר שעשו בתנאי מעבדה, בה בדקו כיצד זוטה לבנה מגיבה כנגד זיהומים ודלקות בדרכי הנשימה, לצד השוואה של החומרים הפעילים בה למה שידוע על סגולותיהם שהרפואיות של אותם חומרים בפתיחת דרכי הנשימה.
זוטה לבנה בדרכי הנשימה – סגולה זאת של הזוטה הלבנה תפסה את תשומת לבנו, התחלנו לתהות, מה יכולה להיות התוצאה של שילוב הזוטה הלבנה על סגולותיה הידועות בפתיחת דרכי הנשימה לחומרים הפעילים בצמח הקנאביס, THCו CBD, המטפלים בגידולים הסרטניים בריאות.
THC הוא המרכיב הפעיל העיקרי של קנאביס sativa – marijuana. והוכח כמסוגל לעכב גידול סרטני. במחקר חדש שנתפרסם בשנת 2017, החוקרים הראו כי שני סוגי סרטן ריאות שונים, כמו גם דגימות של גידולי ריאה בחולה, הפיקו את הקולטנים הקנבינואידים CB1 ו- CB2. קנבינואידים המיוצרים באופן טבעי בגוף – נחשבים כבעלי השפעה על כאב, חרדה ודלקות כאשר הם נקשרים לרצפטורים קנבינואידים מהסוגים שציינו.
לאחר מכן הזריקו החוקרים מינונים סטנדרטיים של THC לעכברים המושתלים בתאי סרטן ריאה אנושיים. לאחר שלושה שבועות של טיפול, גידולים התכווצו בכ -50% בבעלי חיים שטופלו ב- THC, בהשוואה לאלו בקבוצת ביקורת לא מטופלת, דיווחו החוקרים שערכו את המחקר.
מחקר נוסף שהתפרסם השנה (2018), חשף לעומק את הסגולות של החומר הפעיל על גידולים סרטניים בתוך ועל רקמת הריאות. החוקרים השוו קבוצות של תרביות תאים עם סוגים שונים של סרטן הריאות, בבקשה לבדוק מה תהיה השפעתו של החומר THC על כל אחד מסוגי הסרטן שבתרביות. המחקר חשף שבתנאי מעבדה, למולקולת הTHC סגולות המאפשרות לה לתקוף ולסמן תאים סרטניים, על מנת שמערכת החיסון של הגוף תפטר מהם.
מידע זה מתווסף לידע רב שסקרנו בכתבות קודמות אודות הסגולות הרפואיות של החומרים הפעילים בצמח הקנאביס כנגד מחלות הסרטן.
זוטה לבנה בדרכי הנשימה – מחקרים חדשים הנערכים בימים אלו ממש מנסים לברר, האם יכולה להיות משמעות רפואית לשילוב בין זוטה לבנה לבין החומרים הפעילים בקנאביס, על מנת לספק טיפול מקיף אתגרים, למקרים בהם ישנו גידול סרטני בריאות, המלווה בדלקות וסתימה של דרכי האוויר. טיפול שיספק מענה לשלל האתגרים, שיאפשר פתיחה של דרכי האוויר, תוך כדי הקלה בדלקת לצד הפעולות האנטי סרטניות של THC וCBD.
לסיכום כנראה שישנו עוד מקום רב לסקירה מדעית של השילוב ושיתוף הפעולה, בין זוטה לבנה לבין החומרים הפעילים העיקריים, בצמח הקנאביס הלא הם THC וCBD. ישנו מידע רב על הסגולות הרפואיות של צמח הקנאביס ולזוטה הלבנה בטיפול בסרטן ובפתיחת דרכי הנשימה בהתאמה, אך עדיין אין מידע מספק בנוגע לכוח שבשילוב ביניהם. נקווה שבעתיד ימשיך המחקר בתחום ומידע חדש יתפרסם, בנוגע לסגולות שבשילוב בין זוטה לבנה לקנאביס, לפתיחת דרכי הנשימה ולהריגת תאים סרטניים בריאות.
רפואה טבעית
מקורות:
1) http://slideheaven.com/micromorphological-traits-and-essential-oil-of-micromeria-longipedunculata-bruch.html
2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28552787
3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23811461
4) http://www.omicsonline.org/conference-proceedings/traditional-medicine-2016_posters-accepted-abstracts.digital/files/assets/common/downloads/traditional-medicine-2016_posters-accepted-abstracts.pdf
5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29436654
6) http://www.lungcancer.org/
7) http://www.lungusa.org/site/pp.asp?c=dvLUK9O0E&b=35427
8) http://www.express.co.uk/life-style/health/970361/cancer-symptoms-lung-tumour-cbd-oil-cannabidiol
9) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23715638
10) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24606496