דמיון מודרך בדרך לריפוי הגוף והנפש
כיצד אנו יכולים להשתמש בדמיון מודרך על מנת לעזור לגופנו לרפא את עצמו
לרפא את הגוף באמצעות דמיון מודרך
מה הוא דמיון מודרך ?
דמיון מודרך הוא בעצם מחשבה יוצרת מציאות .
הרעיון שעומד מאחורי דמיון מודרך הוא, שכל מחשבה שאנחנו יוצרים בדמיון שלנו, היא המציאות שאנחנו יוצרים לעצמנו. כלומר, אם נחליט שלא טוב לנו – לא יהיה לנו טוב. אם נחליט שכלום לא הולך לנו – באמת ניתקע. אם נחליט שאנחנו חולים – באמת נחלה. כוחן של המחשבות שלנו הוא גדול מאוד. לכן, אם נצליח לאמן אותן ולכוון אותן כדי להשיג מטרות שאותן אנו רוצים להשיג (כמו למשל קריירה מצליחה) אנחנו בדרך הנכונה. הדרך להחזיר שליטה בחיינו כוללת את היכולת לשלוט במחשבותינו.
החוקר ד"ר צ'רלס גרפילד, דוקטורנט במתמטיקה ופסיכולוגיה, ערך מחקר נרחב על אנשים מצליחים במיוחד בתחום העסקים והספורט. הוא פיתח עניין מיוחד במצוינות במהלך עבודתו בנאסא, כאשר צפה באסטרונאוטים המתאמנים שוב ושוב בסימולציה על פני האדמה לפני שיצאו לחלל. הוא החליט לחקור את המאפיינים של מצטיינים. אחד הדברים שהמחקר שלו הראה הוא שכמעט כל הספורטאים בדרגה ראשונה בעולם עושים שימוש בטכניקות דמיון מודרך. הם רואים את הדברים, מרגישים אותם, וחווים אותם לפני שהם בעצם מבצעים אותם. הם מתחילים עם סוף התהליך במוחם.
דמיון מודרך ובריאות
(מקור:http://www.milat.co.il/NLP-%D7%95%D7%93%D7%9E%D7%99%D7%95%D7%9F-%D7%9E%D7%95%D7%93%D7%A8%D7%9A-%D7%9E%D7%97%D7%A7%D7%A8%D7%99%D7%9D.html)
אז מתי אנחנו משתמשים בדמיון מודרך?
המטרה של שימוש בדמיון מודרך לצורך שינוי בחיים היא פופולארית בשנים האחרונות.
עליית השימוש בדמיון מודרך מתקשרת גם לצורך בהתמודדות עם חרדות, מתחים, כעסים, כולם תסמינים נפוצים של חיים בעולם מודרני ותובעני. דמיון מודרך יכול לשמש כטיפול משלים במספר מצבים כרוניים, ביניהם כאבי ראש, לחץ, לחץ דם גבוה וחרדה. יש המשתמשים בשיטות שונות, גם כדי להתכונן לקראת תחרויות ספורט, מבחנים חשובים או לידה. יכולת ההדמיה הנמצאת בבסיס הדמיון המודרך התגלתה כאסטרטגיה של אנשים מצליחים. כאשר נשאלו אנשים שהצליחו בתחומים שונים, מה הייתה האסטרטגיה המנטאלית שלהם בדרך אל ההצלחה, התברר כי כולם דמיינו מראש את מטרותיהם לפרטי פרטים וכך הייתה עבורם הגשמת היעדים ממוקדת וקלה יותר. אנשים רבים משתמשים במדיטציה ככלי של דמיון מודרך, יש אפשרות גם לטעון שהשניים הם בעצם אותו הדבר. בתחום הדמיון המודרך קיימות מספר רב של שיטות ודרכים להגיע אל אותה המטרה. מטרתן של סדנאות ושיטות דמיון מודרך (השונות), היא להגיע לאיזון נפשי, לקידום בכל תחומי החיים, לחיזוק המערכת החיסונית ולחשיבה חיובית.
על מנת להבין מה הוא דמיון מודרך ואת כוחו עלינו להבין בנוסף, מה הוא אפקט הפלצבו.
מהו אפקט הפלצבו ?
דמיון מודרך אפקט הפלצבו הוא מצב שבו טיפול בתרופת דמה (אינבו) גורם לשיפור ממשי במצב. התופעה תועדה היטב במחלות רבות, החל במקרים פשוטים של כאבים חולפים וכלה בריפוי דלקות זיהומיות ואפילו שיפור במצב של גידולים סרטניים. מה שמדהים באפקט הזה הוא ששתי תרופות שההרכב הכימי שלהן זהה אך שונות זו מזו במיתוג, בצורה או בצבע, יתנו תוצאות שונות מאוד ולעתים הפוכות. התשובה לזאת נטועה בעובדה שהמחשבה שלנו מסוגלת לשנות מציאות, היכולת שלנו להאמין בתרופת דמה שתעזור לנו ובעצם כך לגייס את הגוף שלנו לרפא את עצמו. אפקט הפלצבו הוא תופעה מרתקת, וניתן אף לומר שתרופות פלצבו הן הטיפול שנעשה בו השימוש הרב ביותר לאורך כל ההיסטוריה האנושית. כל הטיפולים שרווחו בימי הביניים ובעת העתיקה ותרופות האליל למיניהן הסתמכו כמעט לחלוטין על אפקט הפלצבו. אחרי הכול, עם 30 אחוזי יעילות קשה להתווכח.
גם כיום יש לא מעט גישות טיפוליות, בעיקר ברפואה המשלימה, שמסתמכות במידה רבה על האפקט הזה. גם הרפואה הקונבנציונלית צריכה להתמודד עם התופעה הזאת. אחת הבעיות הגדולות בפיתוח תרופות היא שלא פעם קשה לזהות האם ההשפעה של התרופה אמיתית או שמדובר רק באפקט פלצבו. לשם כך חייב כל ניסוי בטיפול להשתמש בקבוצת ביקורת שלילית של חולים שמקבלים תרופת דמה.
כדי שתרופה או טיפול ייחשבו יעילים הם חייבים לעבור את רף היעילות של הפלצבו. חברות תרופות מסוימות רותמות את אפקט הפלצבו לשירותן בכך שהן צובעות את הגלולות בצבעים חזקים, מוכרות אריזות מהודרות וכמובן גובות מהלקוחות מחירים מופקעים, בהנחה שכל הגורמים הללו יחזקו את אפקט הפלצבו. בשנת 2007 פיתחו מפתחי משחקי מחשב, בשיתוף פעולה עם רופאים,משחק למטרות ניסוי מהפכני של מחקר שביקש לבדוק האם ניתן לפתח משחק שיעזור לילדים חולים בסרטן להתגבר על הסרטן שלהם בחייהם האמיתיים, באמצעות אפקט הפלצבו ודמיון מודרך.
צוות המחקר פיתח משחק מחשב בשם Re-mission, שבו השחקנים מדמים רובוט קטן שתפקידו לחסל תאים סרטניים בגוף אנושי. כשנתנו לילדים חולי סרטן לשחק במשחק הזה במקביל לטיפולים שקיבלו, התגלה שיפור משמעותי במצב הבריאותי של חלקם. כלומר הילדים הצליחו לרמות את הגוף שלהם ולהרגיש כאילו במשחק הם ממש נלחמו במחלה וניצחו אותה. הרי כולנו מודעים ליכולת הדמיון המפותח הניחנים בו ילדים ויפה עשה המדען שעלה במוחו הרעיון לרתום את הכוח של הדמיון החזק של הילדים לעזרה במלחמה בסרטן שבגופם. קישור לאתר המשחק: http://www.re-mission.net/
מפתח REMISSION בכנס רפואי
שיטות דמיון מודרך שונות
דמיון מודרך לרפא את הגוף באמצעות דמיון מודרך – שיטות רבות קיימות לדמיון מודרך. ההיסטוריה של הפרקטיקה התחילה אצל פרויד ותלמידיו שפיתחו אותה לכיוונים שונים.
1) השיטה האריקסונית – נזכיר את הדמיון המודרך האריקסוניאני (שהתפתח מהגישה הפסיכוסוציאלית) על שם מילטון ה. אריקסון, אבי ההיפנו-תראפיה המודרנית שפעל בתחילת המאה ה-20. מילטון האמין כי כאשר מפעילים על המוח טכניקות הרגעה והרפיה, ניתן להזין אותו בסיפור פנימי שונה, המשלב סמלים ומטפורות משמעותיות עבור המתאמן, ו"לשכנע" אותו לפעול בהתאם לבחירה פנימית.
2) שיטה מוצלחת נוספת היא שיטת סילבה שהומצאה ב-1944 על ידי אליק מקנייט וגובשה סופית ב-1977 על ידי חוזה סילבה – השיטה מבוססת מדעית, ומקובלת מאוד בעולם כולו. היא מכילה טכניקות שונות של מדיטציה דינאמית וויזואליזציה לטיפול בכל תחומי החיים ונעשית בשימוש רחב על ידי מטפלים, גם במסגרות בתי החולים בעולם המערבי.
3) שיטה נוספת שגובשה בשנות השבעים היא הוא שיטת ה- תכנות העצבי-לשוניNLP -Neuro-linguistic programming שיטה העושה שימוש במילים וביטויים בזמן תרגול דמיון מודרך, על מנת לתכנת את המוח על פי בחירתנו. השיטה זוכה להצלחה רבה במיוחד בעולם המערבי.
4) השיטה האחרונה שנדבר עליה היא שיטת קולט – שיטה שפיתחה יהודיה מרוקאית בישראל. השיטה פופולארית במיוחד בשל העובדה שהיא עורכת בין עשר שניות לדקה וכלולה בסדרה של משפטים שאומר המתרגל לעצמו על מנת להשיג מטרה כלשהיא.
בנוסף, שיטות ריפוי רבות וביניהן הרפואה המערבית, משלבות כיום בסל הכלים שלהן את הדמיון מודרך ככלי עוצמתי לטיפול נפשי ופיזי.
כיצד אנו יכולים להשתמש בדמיון מודרך על מנת לעזור לגופנו לרפא את עצמו
דמיון מודרך לדמיון מודרך אכן שיטות ודרכים שונות אך כולן מובילות לאותה המטרה, כיוון הגוף לרצונות הנפש ויצירת מציאות דרך המחשבה. בעזרת שימוש נכון בדמיון מודרך, לצד אורח חיים בריא ותשומת לב בריאה אנו יכולים להשיג דברים גדולים עבורנו ועבור בריאותינו. תרגיל בדמיון מודרך יתחיל על פי רוב בהרפיה של הגוף, ובתרגול דמיון מודרך דרך השקטת המחשבות וכניסה למיקוד במצב תודעה מדיטטיבי. בתוך מצב זה, נעקוב אחר סיפור שמשלב מטפורות ודימויים חיובים, הקשורים לאופן בו אנו תופסים את הנושא בו בחרנו להתמקד.
לדוגמה: שביל יכול לסמל דרך שעלינו לעבור, מדרגות תסמלנה ירידה או כניסה פנימה לתת מודע, מדריך אישי יסמל את האינטואיציה הפנימית שלנו, חדרים בבית – תחומים בחיים ועוד . ניתן לתרגל דמיון מודרך על פי תסריט שקבענו מראש, בעזרת מנחה או מתרגל מנוסה, או בעזרת הקשבה להקלטה של רצועת שמע מוכנה.
במהלך תרגול דמיון מודרך, נעשה שימוש בכל החושים כמו ראיה, שמיעה, טעם ריח ומישוש, ונחשף לחומרים מתת המודע שפועל דרך אסוציאציות, רגש ויצר. נוכל להיכנס לריכוז ומיקוד, לפתח דיאלוג עם "האני הפנימי", לתרגל שליטה על הגוף, לעורר ריפוי ,לקבל תובנות שונות לגבי עצמנו ועולם, וגם להעביר מסרים משלנו לתת מודע, בנוגע לדברים שאנו מבקשים לשנות או להגשים בחיינו.
נתאר את השלבים החשובים בכמעט כל שיטה של דמיון מודרך:
הרפיה
הרפיה – תרגול בדמיון מודרך מתחיל על פי רוב בהרפיה פיזית בשילוב נשימה, תוך כדי שאנו מעבירים את המיקוד בעזרת המודעות, תוך כוונה להרגיע ולהרפות כל אחד מהם ולהוריד את קצב הפעילות של גלי המוח. במצב כאשר המוח מאט והגוף רגוע, קל לנו להפעיל את הדמיון, וקל למוח לקבל את מה שאנו בוחרים לשדר לו – כאמת. מחקרים רבים הוכיחו כי די בהרפיה עצמה כדי להפחית מתח וחדה, לחזק את מערכת החיסון, להעלות יכולת ריכוז ומיקוד ולאזן את הפעילות החשמלית של האונות במוח.
נשימה
נשימה – הנשימה היא אחד מהבסיסים החזקים של הדמיון המודרך בגלל השפעתה על הגוף הפיזי והנפשי. זה אולי ישמע לכם מוזר, אך קורה שביומיום, אנחנו שוכחים לנשום. אם תשימו לב, תבחינו שלעיתים קורה שאנו לוקחים לפתע נשימה עמוקה, שמגיעה ממחסור באוויר.
לחץ הוא סיבה מרכזית לכך (כמה פעמים אמרתם "אין לי זמן לנשום"…) כעס, חרדה, עלבון או טראומה; כל מה שפוגע בביטחון ובדימוי העצמי שלנו, יכול לצמצם לנו את טווח הנשימה.
הנשימה חשובה ביותר למערכות הפיזיולוגיות בגוף וגם למצב הנפשי כי היא מכניסה חמצן חיוני ואנרגיה. היא הדרך שלנו להתחבר לשדה האנרגטי הסובב אותנו שמאחד את כול מה שיש ביקום. נשימה עמוקה שמכניסה חמצן רב גם יכולה פיזית להכניס אותנו לקצת "היי", זה חלק מהמתודולוגיה של לימודי צלילה, ולהבדיל נמצאת בשימוש גם בשיטות להפסקת עישון.
גלי המוח
הורדת קצב גלי המוח – על מנת להאט את תדירות גלי המוח ולהיכנס למצב מדיטטיבי, נתחיל בעצימת העיניים. עצימת העיניים מנטרלת כ- 85% מהגירויים שמגיעים אלינו מהסביבה החיצונית.
כשעוצמים עיניים המוח לא צריך לעבוד קשה והכניסה של המוח לגלי אלפא היא טבעית. למרות זאת אנו יכולים להוריד את קצב גלי המוח גם בעיניים פקוחות. זה קורה לנו באופן טבעי במשך היום כאשר אנו חולמים בהקיץ, בוהים וכד'.
כשאנו מאטים את קצב גלי המוח לגלי אלפא, האונה השמאלית של המוח, שאחראית על חשיבה לוגית ליניארית, ודומיננטית במשך היום, יכולה לנוח ולהוריד הילוך, והאונה הימנית נכנסת לפעולה. חשיבה מהצד הימני של המוח היא חשיבה יצירתית בדימויים, סמלים ותחושות (בדומה לחלום). זוהי שפתו של התת המודע והוא מגיב אליה בצורה הטובה ביותר, שתכין אותו לתרגול דמיון מודרך.
שילוב חושים
הדמיה שמשלבת חושים – מרבית המדיטציות בדמיון מודרך, משלבות הדמיה פעילה של כל החושים. בגלל היכולת של המוח לדמות במדויק כל חוש כמו, ריח, ראיה, טעם , מישוש וצליל על סמך הזיכרון – הפעלת החושים בזמן תרגול דמיון מודרך, עוזרת למוח לזהות את הסיטואציה כאמיתית. כשזה קורה, תת המודע מתחיל לפעול כדי לשבור את הדיסוננס או חוסר ההתאמה שנוצר בין התת מודע לבין החלק מודע, ויעשה הכול כדי להפוך תחושה זו לאמיתית. הפעלת החושים, היא שונה בין אדם לאדם. יש אנשים שיתקשו למשל לראות תמונות במחשבה, ויש אנשים שחוש הריח או השמיעה, חזקים אצלם יותר ויכולים לעורר את הרגש הרצוי.
חשיבה ממוקדת
חשיבה ממוקדת – מיקוד במטרה שאנו רוצים להשיג, חשוב מאוד בטיפול בדמיון מודרך. בשלב זה אנו מתבקשים להתמקד בדברים החיוביים שבחיינו למספר דקות, על מנת להגביר את תחושת התקווה וההבנה שלחיינו יש משמעות. המיקוד גם חשוב על מנת לשדר לגופנו את המטרה אותה אנו רוצים לרפא.
סימבוליזציה
שימוש בסמלים\סימבוליזציה – המוח שלנו, ניזון בעיקר ממידע שמוגש לו על ידי חמשת החושים וממערכת מורכבת של קשרים נוירולוגים, חשמליים וכימיים המבוססים על זיכרונות, אמונות וחוויות עבר.
בגלל שהמוח הלא מודע, מתקשה לתפוס מושגים מופשטים כמו "פחד", "תסכול" או "תחושה רעה", אם נבקש ממנו לדמות את התחושה לסמל או לדימוי שנתפס בחושים כמו ענן שחור, מבוך או אריה בעל שיניים חדות, נוכל לעזור לו בעזרת הדמיון להתגונן נגד האריה, לנשוף את העשן השחור החוצה, או לחצות בשלום את המבוך.
כשהמוח תופס את הכוונה שהוזנה בתהליך, בשילוב רגש חיובי כמו הקלה, התוצאות במציאות שלכם, לא תאחרנה להגיע.בגלל שהמוח הימני אוהב מאוד את השימוש בדימויים וסמלים, גם תחושה מוחשית כמו כאב ראש, אם תנסו לתת לה צורה כמו למשל פטיש שמכה בכם שוב ושוב, תוכלו להתמודד איתה טוב יותר כשתדמיינו עצמכם עוצרים את הפטיש, מאשר אם תמשיכו להתמקד בלי יודעין בכאב הראש.
הטמעת שינוי
הטמעת שינוי – שינוי יכול להתחולל ברגע או לקחת זמן ממושך, אך פעמים רבות גם לאחר שחוללנו שינוי, נגלה כי לאחר זמן מה אנו חוזרים להרגלים הישנים או למצב הקודם, כי לא קיבענו את השינוי כמו שצריך. ההבנה שאנו יצרנו שינוי בלא מודע, משנה את הדפוסים והמחשבות ה"שליליות"- שלנו ונחשבת חיונית ליכולת שלנו לחולל שינוי בחיים.
אנחנו יכולים לעשות ניתוח ולהסיר גידול אך לא את הגורמים לו; אנחנו יכולים לרדת במשקל או להתמיד זמן מה בלי לעשן, אך פעמים רבות ההרגל עלול לחזור לחיינו כי לא הפנמנו את העובדה שהכול בשליטה ובאחריות שלנו, ולא חיזקנו את השינוי ברמה התאית. הטמעת שינוי היא תהליך שבנוי מרבדים שונים: אימון וחזרתיות, חיזוק משאבים פנימיים, הכרה בכך שאנו אחראים על המתרחש בחיינו, קבלה של המצב הנתון, התמקדות בהווה ועוד. דמיון מודרך להטמעת שינוי כולל הדמיה של כל מרכיבי השינוי כפי שאנו רואים אותם בהווה ובעתיד, ויכול לקחת מספר שבועות.
הרגל חדש
הקניית הרגל חדש – הרגל הוא כל דבר שהתרגלנו לחשוב או לעשות זמן רב עד שהוא הפך לנו לטבע שני. חלק מההרגלים שאימצנו לאורך השנים, הם הרגלים שאינם מועילים לנו ואנו רוצים לשנותם אך מתקשים בכך. זה קורה בעיקר כי ברמה התת מודע יש לנו אמונה שסותרת את מה שאנו מבקשים.
איזו "תועלת" שתת המודע סבור שאנו מפיקים מהרגל זה ופחד מהקושי שנחווה "לכאורה" אם ננסה לשנות את ההרגל או להקנות הרגל חדש. מאחר והתועלות והקושי הם פרי דמיוננו בלבד, הדרך לשנות הרגל היא פשוט להטמיע הרגל חדש בדמיון מודרך ולחזור עליו שוב ושוב עד שיהפוך לטבע שני. תהליך ביסוס של הרגל חדש בדמיון מודרך יכול לקחת מספר שבועות ובמקרים מסוימים גם מספר חודשים. (בהתאם לכמות ההתנגדויות הפנימיות).
דמיון מודרך יכול להיות כלי חיוני מאוד בהחלמה מכל מחלה ומכאוב. מלבד אפקט הפלצבו שהוכח כמרפא בפני עצמו ב30 אחוז מהמקרים. ישנם שיטות רבות של דמיון מודרך וכדאי לכל אדם שמבקש להתנסות בשיטת טיפול זאת, לבדוק מה היא השיטה שהכי מתאימה לו. בין אם דרך יוגה ומדיטציה פרטנית לעבודה בקבוצות של דמיון מודרך, דרך מדיטציות מסוגים רבים ושונים. ברגע שבחרנו לנו את השיטה שמתאימה לנו ביותר נוכל להתחיל.
לדמיון מודרך מספר עוגנים שיש לשמור עליהם במהלך התהליך:
1) ריכוז ותשומת לב מלאה – ביסוס מקום נוח ושקט.
2) חשיבה חיובית – הפנו מספר דקות לחשוב על הדברים החיוביים בחייכם ולאמור לעצמכם שאתם שווים ומיוחדים.
3) מטרה ממוקדת – הכנת רשימת של מטרות שאנו רוצים להשיג, בין אם מטרות נפשיות או פיזיות.
ברגע שביססנו את המרכיבים העיקריים האלו ניתן להתחיל.
דוגמאות למקרים שדמיון מודרך עוזר לרפא מחלות עם סקירת השיטות והניסויים המובילים והעדכניים ביותר:
הניסוי של פרקי-אפקט פרקי: ניסוי הקרוי על שם ס וו פרקי.
ניסוי שבוצע במעבדת פסיכולוגיה קוגניטיבית בארצות הברית, הצליח להוכיח שכוח המחשבה יכול ליצור מציאות ושרובנו עושים שימוש כזה או אחר בדמיון מודרך במהלך חיינו. אפקט פרקי מתאר את הקשר בין מידע חזותי אמיתי (תפיסה) לבין דימויים מנטאליים. הניסויים שלה הצליחו להראות כי הדמיה של תמונות יכולה לדכא את רגישות התפיסה של מטרות חזותיות אמיתיות.
במחקר שלה התבקשו המשתתפים לדמיין חפצים מסוימים על מסך לבן, כגון פרי, עץ או ספר. לאחר כמה משפטים הוצגה תמונה ריקה, אמיתית, על מסך הנושא. המשתתפים לא הצליחו לעתים קרובות להבחין בין התחזיות המדומות שלהם לבין הדימויים האמיתיים שהוקרנו על המסך.לדוגמה, משתתף אחד הופתע שהבננה נראתה בכיוון שונה מזה שאליו ניסו לדמיין אותה. אחרת טענה שכותרת הספר שהם מדמיינים הייתה קריא, בעוד שלא היה קיים בתמונה המוקרנת.
המסקנה שהובילה למונח אפקט פרקי היא שבני אדם מתקשים להבחין בין הדמיון שלהם לעצמי מוחשיים כאשר אין אפשרות להבדיל בין השניים, מכך ניתן להשוות את הכוח של מה שאנחנו רואים לעומת מה שאנחנו רוצים לראות.האפקט של פרקי בא לידי שימוש בכמה אסכולות של דמיון מודרך. שיטות רבות לריפוי בדמיון מודרך משתמשות באפקט זה על מנת ליצור אשליות מוכוונות שתכליתן "לשכנע" את הגוף לרפא את עצמו משלל מחלות.
דמיון מודרך – רוגע פרוגרסיבי
רוגע פרוגרסיבי: שיטת דמיון מודרך שכיחה מאוד בקרב טיפול בחרדה, דיכאון והיסטריה. שיטה רחבה זאת מבוססת על תרגול של דמיון מודרך בסביבה שהמטופל בוחר, כסביבה שהכי מרגיע אותו. המטופלים בשיטה זאת בדרך כלל מתבקשים לדמיין את עצמם בחוף יפה או בבקתת חורף, או כל סביבה שמשדרת לאותו מטופל רוגע. משם ממשיך המטופל והמנחה (מנחה קריטי בשיטה זאת) בתרגילים בדמיון מודרך של הצלחות, החלמות ושאר מטרות. שיטה זאת משמשת ככלי בבתי חולים בקרב מטופלים שעוברים כימותרפיה ודיאליזות על מנת להתגבר על המכשולים הנפשיים שהליכים אלו מציבים.
דמיון מודרך – כאב כרוני סרטן
דמיון מודרך לטיפול בכאב כרוני אצל חולי סרטן: תחום בדמיון מודרך שזוכה לצומת לב רבה, בעיקר בזכות העובדה שהוא מתורגל בבתי חולים שונים ברחבי העולם בטיפול בחולים הסובלים משלל מחלות ומצבים כרוניים, שמכריחים את המטופלים להתמודד עם כאבים חזקים. האינטרנט מלא במידע אודות ניסויים בדמיון מודרך אצל חולים הסובלים מכאב כרוני, עם אחוזי הצלחה מרשימים במיוחד. בתחום המלחמה בסרטן, שיטות שונות של דמיון מודרך באות לידי שימוש לטיפול בכאבים כרוניים שנגרמים כתוצאה מהסרטן ומטיפולי ההקרנות והכימותרפיה. מחקר מדעי שסקר ניסויים רבים בתחום הסיק, שדמיון מודרך במצבים אלו מוריד את חווית הכאב אצל החולים בכ38 עד 54 אחוז, לעומת חולים שאינם עשו שימוש בשיטה כלשהיא לדמיון מודרך.
דמיון מודרך – משחקי מחשב
דמיון מודרך דרך משחקי מחשב: כפי שציינו, דמיון מודרך משמש להלחם במחלות כרוניות, בעיקר בסרטן, על ידי משחקי מחשב. בתחום הריפוי מסרטן שיטה זאת זוכה להצלחה רבה, בעיקר בקרב ילדים הסובלים ממצבים מתקדמים של גידולים סרטניים. מאז ההצלחה הרבה של המשחק re mission, צצו עוד מספר משחקים עם מטרה דומה למחלות כרוניות שונות. בין המוצלחים שבהם ניתן למצוא משחקים של מציאות מדומה לטיפול בדלקות, סכרת נעורים ויש להניח שהרשימה עוד תגדל ותגדל ככל שהשיטה תקצור עוד ועוד הצלחות בקרב עולם המדע.
לסיכום, דמיון מודרך היא פרקטיקה מדהימה עם פנים רבות שכמעט כל אחד מאיתנו יכול למצוא את השיטה והמדריך שיכולים להתאים לו.
אנשים מכל קצוות החברה עושים שימוש בדמיון מודרך למגוון רחב של מטרות, כמו למשל: לריפוי סרטן, ריפוי מחלות כרוניות וטיפול בכאב כרוני, טיפול בהתמכרויות, טיפול נפשי, השגת מטרות בחיים וטיפול התנהגותי.
השימוש בדמיון מודרך רחב מאוד ונחשב כבר ליישום פרא רפואי בשל הסגולות שלו לטיפול בשלל חולים בין כותלי בתי החולים בעולם המערבי ובכלל.
דמיון מודרך הוא בעצם היכולת של מחשבה במוחנו ליצור מציאות, לגזור חלקים מחיינו שאיננו מעוניינים בהם ולהצית אש חדשה בתכונות שאנו רוצים לקדם בחיינו, לצד היכולת לכוון את המוח לרפא את הגוף, דרך אותה מחשבה יוצרת מציאות שנבחר להוביל באמצעות הדמיון המודרך. דמיון מודרך !
מקורות:
1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27470927
2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3419464/
3) http://plato.stanford.edu/entries/mental-imagery/perky-experiment.html
4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17707296
5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26191631
6) http://scholarworks.wmich.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=http://www.google.co.il/&httpsredir=1&article=3342&context=dissertations
7) http://www.painmanagementnursing.org/article/S1524-9042(02)54213-2/fulltext
8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28976483
9) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27668375
10) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30377073
11) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30396486
12) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22442733
13) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18676119
14) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6137697/
15) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4630307/
16) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3900149/
17) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4214274/
18) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5855521/
19) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5406679/
דמיון מודרך