דבש פרופוליס – יתרונותיו הרפואיים של הדבש
דבש למטרות ריפוי – הסיפור של דבש כתרופה הינו סיפור ארוך שהתחיל שנים רבות ליפני הספירה.
בכתבה זו נביא אליכם את ההיסטוריה בנוגע לשימוש בדבש כתרופה לתחלואות רבות.
דבש הינו נוזל מתוק שנעשה על ידי דבורים באמצעות צוף שהן קוטפות מפרחים. הדבורים ממירות את הצוף לתוך דבש על ידי תהליך של regurgitationעיכול חוזר והתאיידות, ולאחר מכן, מאחסנות אותו כמקור המזון העיקרי בחלת דבש עשויה משעווה בתוך הכוורת.
סוגי הדבש מדורגים על ידי צבע, דבש בהיר, בצבע אמבר זהב יקר יותר במחיר קמעונאי לעומת זנים כהים יותר. טעם הדבש ישתנה בהתאם לסוגי הפרחים שמהם נקטף הצוף.
דבש למטרות ריפוי – נתחיל בסקירה היסטורית קצרה של תפקידו של הדבש בריפוי והקלה על מכאובים שונים.
ישנו משקה יווני עתיק המורכב מדבש ומיץ ענבים משקה זה שימש את היוונים כתרופה עממית עבור דלקות שונות והפרעות עצבים מסוימות. היפוקרטיס, המדען היווני הגדול, הכיר בסגולותיו הרפואיות של הדבש והיה משתמש בו כדבש שניתן כחומץ (חומץ ודבש) לכאב, משקה מבוסס דבש ומים שימש לטיפול למכת חום, ותערובת של דבש, מים וחומרים מרפאים שונים לחום חריף. כמו כן הוא משתמש בדבש עבור התקרחות, אמצעי מניעה להיריון, ריפוי פצעים, שלשול, שיעול וכאב גרון, מחלות עיניים, שיתוק מקומי, מניעה וטיפול בצלקות. רשימה נאה לתקופה עתיקה.
כעת נפנה למצרים העתיקה, דבש היה אחת התרופות המצריות הפופולריות ביותר שהוזכרה 500 פעמים ב 900 תרופות שונות בכתבים המצריים העתיקים. המרשם עבור משחת פצעים סטנדרטית שהתגלתה בפפירוס של סמית (טקסט מצרי המתוארך בין השנים 2600 ל- 2200 לפנה"ס) מזמין תערובת של שומן, בֶּטֶט (דבש) ו- מוך / סיבים . כמעט כל התרופות המצריות הכילו דבש יחד עם יין וחלב. המצרים הקדמונים הציעו דבש לאלוהים שלהם כמנחה. הם השתמשו בדבש גם עבור תהליך החניטה של המתים שלהם. דבש היה מנוצל עבור תכונות אנטיבקטריאליות שעזרו לרפא פצעים נגועים. יתר על כן, דבש שימש את המצרים הקדומים כמשחה העיקרית שנתנו מרפאים למטופלים שלהם כנגד פצעים שנגרמו עקב תאונות עבודה, מחלות מין ופצעי מלחמה.
הדבש היה חומר שימושי ביותר בשימוש הרפואה הרומית העתיקה. המרפא הרומאי פליני שהיה ידוע גם כפילוסוף ומצביע צבאי המפורסם כיד ימינו של הקיסר וספסיאן, כתב על דבש כי הוא טוב לשימוש להחלמת פצעים בלוע הפה, דלקת ריאות, עוויתות ונשיכות נחש.
המלך שלמה החכם שיבח את המעלות של הדבש בתנ"ך.
בתרבות המאיה העתיקה השתמשו מרפאים של בית המלוכה בדבש לטיפול בקטרקט ובזיהומים עקב פציעות עור שונות.
כפי שניתן לראות הדבש וסגולותיו הרפואיות מוכרות לאדם כבר כאלפי שנים רבות.
דבש למטרות ריפוי – היום הידע על סגולות הריפוי של הדבש גדל בהרבה מהתקופה העתיקה. במהלך העשורים האחרונים, הדבש עבר חקירות מעבדה ומחקרים קלינים שנעשו על ידי מספר קבוצות מחקר, תוצאות מחקרים אלו אפשרו לדבש למצוא את מקומו גם ברפואה המודרנית. כפי הידוע לנו כיום לדבש ישנה השפעה מעכבת על כ -60 מינים של חיידקים, וכמה מינים של פטריות ווירוסים. היכולת נוגדת החמצון של הדבש חשובה במצבים של מחלות רבות. דבש משמש גם במחלות גסטרואינטסטינליות, קרדיווסקולריות, דלקתיות ונאופלסטיות. החלק הזה בסקירה על הדבש יכסה את ההרכב, תכונות פיסיקליות וכימיות והשימושים החשובים ביותר של דבש טבעי במחלות של בני אדם המגובות על ידי המחקר העדכני ביותר בתחום.
אז קצת מידע לגבי הדבש, דבש הוא מוצר טבעי הנמצא בשימוש נרחב בשל ההשפעות הטיפוליות שלו. על פי מחקרים מדעיים עדכניים דבש נכיל כ200 חומרים שונים ממינרלים לחומצות אמינו ועוד רבים. הדבש מורכב בעיקר מפרוקטוז וגלוקוז, שהינם חד סוכרים פשוטים אך מכיל גם פרוקטו-אוליגוסכרידים וחומצות אמינו רבות, ויטמינים, מינרלים ואנזימים. הרכב דבש משתנה בהתאם לצמח שמימנו ניזונו הדבורים שיצרו את אותו הדבש. עם זאת, כמעט כל דבש טבעי מכיל פלבנוידס flavonoides (כגון apigenin, pinocembrin, kaempferol, quercetin, galangin, chrysin ו hasperetin), חומצות פנוליות וחומצות פרוליות, חומצה אסקורבית, קטלז, נגזרת של גלוטתיון (GSH) ופפטידים. רוב חומרים אלו פועלים יחד כדי לספק אפקט נוגד חמצון סינרגיסטי ( פעולה משותפת של שני גורמים או יותר הנותנת תוצאה טובה יותר מצירוף פעולות כל הגורמים בנפרד).
כמות האנזימים בדבש היא שקובעת פעמים רבות את טעמו ולפי כמותם ניתן לדעת את טריותו של הדבש.
דבש למטרות ריפוי – כעת נפנה לסגולותיו הרפואיות של הדבש ונמנה מספר לא מבוטל שלהן:
1) דבש אנטיבקטריאלי- בסגולותיו של הדבש ניתן למצוא את היכולות האנטי בקטריאליות של הדבש. במחקרי מעבדה רבים, הדבש הוכיח כי הוא מעכב את הצמיחה של פתוגנים המועברים דרך מזון כגון אי 'קולי וסלמונלה, ותכונות של ההרכב המולקולארי של הדבש המאפשר לדבש לפרוץ את ההגנות של בקטריות ולהילחם בחיידקים מסוימים, כולל סטפילוקוקוס אורוס ופסודומונס אירוגינוזה, שני החידקים הללו הינם החידקים בעלי השכיכות הגבוה ביותר בבתי חולים ובמשרדי רופאים. עם העלייה בשכיחות של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה, הדבש מקבל יותר ויותר צומת לב בשל הפעילות האנטיבקטריאלית שלו. מחקר שהתפרסם לפני כ 5 שנים הצליח לבודד את החלבון האחראי לסגולות האנטיבקטריאליות של דבש ולרתום אותו לטיפול כנגד חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה.
2) דבש לטיפול בפצעים- דבש משמש לעתים לטיפול בכריכות רגל כרונית ופצעי לחץ, בעיקר במדינות עם חוסרים באנטיביוטיקה ושאר תרופות לטיפול בפצעים וזיהומים שקורים בשל פציעה. חברות תרופות מסוימות הוציאו פטנטים על תרופות לטיפול בפצעים המבוססות על המדע שמאחורי הסגולות הרפואיות של הדבש לטיפול בפצעים. למשל דבש Manuka נעשה בניו זילנד מן הצוף של Leopospermum סקופריום. דבש זה הינו משמש כבסיס של Medihoney, תרופה אשר אישר ה- FDA בשנת 2007 לשימוש בטיפול בפצעים ובכיבים בעור. תרופה זאת נחשבת לבין הטובות ביותר ועובדת טוב מאוד בכדי לעורר ריפוי, אומר מומחה לפצעים הרופא פרנק Bongiorno, MD, אחראי מחלקה בבית חולים אן ארבור, מישיגן.
3) דבש כנגד אלרגיות- מחקרים רבים מצביעים על העובדה שלדבש יש פוטנציאל לנקות את הסינוסים שלנו (שרובם ממוקמים במרכז הגולגולת) ובמיוחד את האף ולהקל על אלרגיות המופעלות על ידי היחשפות לאבק.
4) דבש כנגד התקפות שלשול- בשל הרכבו התזונתי מספק הדבש אבני בינין מחזקות לדופן הקיבה החומצית שלנו. מחקר קליני שבוצע באמצעות לקיחת דבש באופן אוראלי בטיפול בתינוקות וילדים עם דלקת גסטרואנטריטיס. המטרה היתה להעריך את השפעת הדבש על משך שלשול חריף וכתחליף לגלוקוז . התוצאות הראו כי דבש מקצר את משך השלשולים הנגרמים מחשיפה לחיידקים, הוא עשוי לשמש בבטחה כתחליף גלוקוז בפתרון במתן טיפול rehydration אוראלי המכיל אלקטרוליטים. המינון הנכון של דבש, כמו גם נוכחות של אלקטרוליטים נמצאו כפתרון הטוב ביותר בבתי חולים לטיפול במתקפות שלשולים אצל ילדים.
5) דבש ומעורר אנרגיה – דבש הוא מקור מצוין של אנרגיה טבעית ויש בו רק 17 גרם של פחמימות לכל כף. בין מרכיביו העיקריים סוכר – פרוקטוז גלוקוז – המסוגלים ישירות להזין את הדם וכך לספק דחיפה מהירה של אנרגיה. עליית הסוכר בדם פועלת כמקור אנרגיה לטווח קצר עבור שיקומים מפעולות כירורגיות ושאר הליכים רפואים המצריכים תהליך שיקום בסיומם.
6) דבש לטיפול בפגיע בזיכרון ובפעילות המוחית- הצוף המתוק של הדבש טעון בחומרים נוגדי חמצון העשויים לסייע במניעת נזקים ואובדן תאים בתוך המוח. מחקר שפורסם ב- Menopause מצא כי כפית יומית של דבש עשויה להגביר את הזיכרון של נשים לאחר גיל המעבר, דבר אשר יכול לספק טיפול אלטרנטיבי לירידה האינטלקטואלית הקשורה לירידה החוות נשים בהורמון הנשי, ירידה המובילה למות תאים רבים במוח.
היכולת של הדבש לעזור לגוף לספוג סידן, מסייעת בבריאות המוח. המוח זקוק לסידן בכדי לעבד מחשבה ולקבל החלטות. "ככל שהאוכלוסייה שלנו ממשיכה להזדקן, הסיכוי לדמנציה הנגרמת עקב צריכתם הלקויה של ויטמינים ומינרלים ממשיך להיות גבוה יותר ויותר וכך עולה הביקוש לפתרון טוב יותר".
7) דבש כתרופת שינה- דבש יכול לשמש סיוע רפואי לטיפול בהפרעות שינה. בדומה לסוכר, דבש יכול לגרום לעלייה באינסולין ולשחרר סרוטונין – נוירוטרנסמיטר שמשפר את מצב הרוח ואת האושר. הגוף שלנו משחרר למחזור הדם שלו סרוטונין ומלטונין, תרכובת כימית המסדירה את אורך ואיכות השינה. יתר על כן, דבש מכיל גם כמה חומצות אמינו, כולל טריפטופן, חומצת אמינו שהופכת לאחר כניסתה למוח לסרטונין ומלטונין שהינו הורמון האחראי על ויסות מחזורי השינה.
8) דבש כנגד קשקשים- כולנו כמעט יודעים או לפחות מודעים לשילוב הרב שיש לדבש בתחום הקוסמטיקה במיוחד בתחום השמפויים והמרככים. בשל הערכים הגבוהים של חומצות אמינו ושאר המינרלים הקיימים בדבש הוא נמצא כחומר מצוין במלחמה על בריאות העור של הקרקפת שלנו. הסידן שבדבש ידוע כמוביל תהליכים של חיזוק היערות וחיזוק העמידות של עור הקרקפת.
כפי שראינו לדבש אכן ישנם סגולות רבות ומרובות, מאבני בנין בתרופות מודרניות ובשימוש כתרופת סבתא, מצטיין הדבש ומספק סגולות הניתנות למדידה בהקשר לבריאות גופנו
רשימת מאמרים מקווננים:
http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/109662003322233549?journalCode=jmf&
http://www.webmd.com/allergies/allergies-assessment/default.htm
http://www.lifehack.org
http://pdfs.semanticscholar.org/e01f/b197bbdf626f45399b0c567bacc849eb3798.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758027/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/#b14
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20228250?dopt=AbstractPlus&otool=inluvalib
רשימת ספרים לביביליוגרפיה:
1. Levy SB, Marshall B. Antibacterial resistance worldwide: causes, challenges and responses. Nat Med. 2004;10:122–129
2. Mandal S, Pal NK, Chowdhury IH, Deb Mandal M. Antibacterial activity of ciprofloxacin and trimethoprim, alone and in combination, against Vibrio cholerae O1 biotype El Tor serotype Ogawa isolates. Polish J Microbiol. 2009;58:57–60.
- Mandal S, Deb Mandal M, Pal NK. Synergistic anti-Staphylococcus aureus activity of amoxicillin in combination with Emblica officinalis and Nymphae odorata extracts. Asian Pac J Trop Med. 2010;3:711–714.
- Basualdo C, Sgroy V, Finola MS, Juam M. Comparison of the antibacterial activity of honey from different provenance against bacteria usually isolated from skin wounds. Vet Microbiol. 2007;124:375–381.
- Mandal S, Deb Mandal M, Pal NK, Saha K. Antibacterial activity of honey against clinical isolates of Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Salmonella enterica serovar Typhi. Asian Pac J Trop Med. 2010 (accepted)
- Lusby PE, Coombes AL, Wilkinson JM. Bactericidal activity of different honeys against pathogenic bacteria. Arch Med Res. 2005;36:464–467
- Mundo MA, Padilla-Zakour OI, Worobo RW. Growth inhibition of foodborne pathogens and food spoilage organisms by select raw honeys. Int J Food Microbiol. 2004;97:1–8]
- Molan PC. The antibacterial nature of honey. The nature of the antibacterial activity. Bee World. 1992;73:5–28.
- Tan HT, Rahman RA, Gan SH, Halim AS, Hassan SA, Sulaiman SA, et al. The antibacterial properties of Malaysian tualang honey against wound and enteric microorganisms in comparison to manuka honey. BMC Complement Alternat Med. 2009;9:34. doi: 10.1186/1472-6882-9-34. [Cross Ref]
- French VM, Cooper RA, Molan PC. The antibacterial activity of honey against coagulase-negative Staphylococci. J Antimicrob Chemother. 2005;56:228–231.
- Van den Berg AJ, Van den Worm E, Van Ufford HC, Halkes SB, Hoekstra MJ, Beukelman CJ. An in vitro examination of the antioxidant and anti-inflammatory properties of buckwheat honey. J Wound Care. 2008;17:172–178.
- Molan PC. The evidence supporting the use of honey as a wound dressing. Int J Low Extrem Wounds. 2006;5:40–54
- Simon A, Traynor K, Santos K, Blaser G, Bode U, Molan P. Medical honey for wound care – still the ‘Latest Resort’ Evid Based Complement Alternat Med. 2008 doi: 10.1093/ecam/nem175.]
- Cooper RA, Molan PC, Harding KG. Honey and gram positive cocci of clinical significance in wounds. J Appl Microbiol. 2002;93:857–863.]
- Cooper RA, Halas E, Molan PC. The efficacy of honey in inhibiting strains of Pseudomonas aeruginosa from infected burns. J Burn Care Rehabil. 2002;23:366–370. [PubMed]
- Lusby PE, Coombes A, Wilkinson JM. Honey: A potent agent for wound healing? J Wound Ostomy Continence Nurs. 2002;29:295–300. [PubMed]
- Al-Waili NS, Akmal M, Al-Waili FS, Saloom KY, Ali A. The antimicrobial potential of honey from United Arab Emirates on some microbial isolates. Med Sci Monitor. 2005;11:433–438. [PubMed]
- Ahmed AK, Hoekstra MJ, Hage J, Karim RB. Honey-medicated dressing: transformation of an ancient remedy into modern therapy. Ann Plast Surg. 2003;50:143–148
- Natarajan S, Williamson D, Grey J, Harding KG, Cooper RA. Healing of an MRSA-colonized hydroxyurea-induced leg ulcer with honey. J Dermatol Treat. 2001;12:33–36.
- Dunford C, Cooper RA, Molan PC. Using honey as a dressing for infected skin lesions. Nurs Times. 2000;96:7–9.
21. Misirlioglu A, Eroglu S. Use of honey as an adjunct in the healing of split-thickness skin graft donor sites. Dermatol Surg. 2003;29:168–172. - Tonks AJ, Cooper RA, Jones KP, Blair S, Parton J, Tonks A. Honey stimulates inflammatory cytokine production from monocytes. Cytokine. 2003;21:242–247.
- Tonks A, Cooper RA, Price AJ, Molan PC, Jones KP. Stimulation of TNF-alpha release in monocytes by honey. Cytokine. 2001;14:240–242.
- Molan PC. Why honey is effective as a medicine. 1. Its use in modern medicine. In: Munn P, Jones R, editors. Honey and Healing. UK: International Bee Research Association; 2001.
- Molan PC. Why honey is effective as a medicine. 2. The scientific explanation of its effects. In: Munn P, Jones R, editors. Honey and Healing. UK: International Bee Research Association; 2001.
- Blassa M, Candracci M, Accorsi A, Piacentini MP, Albertini M C, Piatti E. Raw millefiori honey is packed full of antioxidants. Food Chem. 2006;97:217–222.
- Visavadia BG, Honeysett J, Danford MH. Manuka honey dressing: An effective treatment for chronic wound infections. Br J Maxillofac Surg. 2006;44:38–41.
- Allen KL, Hutchinson G, Molan PC. The potential for using honey to treat wounds infected with MRSA and VRE. First World Healing Congress, Melbourne, Australia. 2000:10–13.
- Kingsley A. The use of honey in the treatment of infected wound. British J Nursing. 2001;10:S13–S16
- Abhishek KJ, Ravichandran V, Madhvi S, Agrawal RK. Synthesis and antibacterial evaluation of 2-substituted-4,5-diphenyl-N-alkyl imidazole derivatives. Asian Pac J Trop Med. 2010;3(6):472–474.
- Badawy OFH, Shafii SSA, Tharwat EE, Kamal AM. Antibacterial activity of bee honey and its therapeutic usefulness against Escherichia coli O157:H7 and Salmonella typhimurium infection. Rev Sci Technol Int Epiz. 2004;23:1011–1122.
- Rajeswari T, Venugopal A, Viswanathan C, Kishmu L, Venil CK, Sasi kumar JM. Antibacterial activity of honey against Staphylococcus aureus from infected wounds. Pharmacologyonline. 2010;1:537–541.
- Agbagwa OE, Frank-Peterside N. Effect of raw commercial honeys from Nigeria on selected pathogenic bacteria. African J Microbiol Res. 2010;4:1801–1803.
- Chauhan A, Pandey V, Chacko KM, Khandal RK. Antibacterial activity of raw and processed honey. Electron J Biol. 2010;5:58–66.
- Sherlock O, Dolan A, Athman R, Power A, Gethin G, Cowman S, et al. Comparison of the antimicrobial activity of ulmo honey from Chile and manuka honey against methicillin-resistant Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. BMC Complement Alternat Med. 2010;10:47. [PMC free article]
- Mullai V, Menon T. Bactericidal activity of different types of honey against clinical and environmental isolates of Pseudomonas aeruginosa. J Alternat Complement Med. 2007;13:439–44137. Miorin PL, Levy NC, Custodio AR, Bretz WA, Marcucci MC. Antibacterial activity of honey and propolis from Apis mellifera and Tetragonisca angustula against Staphylococcus aureus. J Applied Microbiol. 2003;95:913–920.]
- Hassanein SM, Gebreel HM, Hassan AA. Honey compared with some antibiotics against bacteria isolated from burn-wound infections of patients in Ain Shams University hospital. J American Sci. 2010;6:301–320.
- Cooper R. How does honey heal wounds? In: Munn P, Jones R, editors. Honey and Healing. UK: International Bee Research Association; 2001.
- Kwakman PHS, Johannes PC, Van den Akker, Ahmet G, Aslami H, Binnekade JM, et al. Medical-grade honey kills antibiotic-resistant bacteria in vitro and eradicates skin colonization. Clin Infect Dis. 2008;46 doi: 10.1086/587892. [Cross Ref]
- Weston RJ. The contribution of catalase and other natural products to the antibacterial activity of honey: a review. Food Chemistry. 2000;71:235–239.
- Mavric E, Wittmann S, Barth G, Henle T. Identification and quantification of methylglyoxal as the dominant antibacterial constituent of manuka (Leptospermum scoparium) honeys from New Zealand. Mol Nutr Foods Res. 2008;52:483–489.
- Bang LM, Buntting C, Molan PC. The effect of dilution on the rate of hydrogen peroxide production in honey and its implications for wound healing. J Altern Complement Med. 2003;9:267–273.
- Adams CJ, Boult CH, Deadman BJ, Farr JM, Grainger M NC, Manley-Harris M, et al. Isolation by HPLC and characterisation of the bioactive fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey. Carbohydr Res. 2008;343:651–659.
- Haniyeh K, Seyyed MS, Hussein M. Preliminary study on the antibacterial activity of some medicinal plants of Khuzestan (Iran) Asian Pac J Trop Med. 2010;3(3):180–184.
- O'Grady FW, Lambert HP, Finch RG, Greenwood D. Antibiotic and Chemotherapy. 7th ed. New York: Churchill Living Stone; 1997.
- Khan FR, Abadin UI, Rauf N. Honey; Nutritional and medical Value. Medscape Today. 2007 [Online] Available from: http://www.medscape.com/viewartide/565913.
- Kwakman PH, Te Velde AA, de Boer L, Speijer D, Vandenbroucke-Grauls CM, Zaat SA. How honey kills bacteria. FASEB J. 2010;24:2576–2582.
- Molan PC, Cooper RA. Honey and sugar as a dressing for wounds and ulcers. Trop Doct. 2000;30:249–250
- Taormina PJ, Niemira BA, Beuchat LR. Inhibitory activity of honey against foodborne pathogens as influenced by the presence of hydrogen peroxide and level of antioxidant power. Int J Food Microbiol. 2001;69:217–225.
- Wilkinson JM, Cavanagh HM. Antibacterial activity of 13 honeys against Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. J Med Food. 2005;8:100–103.
- Adeleke OE, Olaitan JO, Okepekpe EI. Comparative antibacterial activity of honey and gentamicin against Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. Annals Burn Fire Disasters. 2006;19:n4
- Dixon B. Bacteria can't resist honey. Lancet Infect Dis. 2003;3:116. [PubMed]
- Tumin N, Halim NA, Shahjahan M, Noor Izani NJ, Sattar MA, Khan AH, et al. Antibacterial activity of local Malaysian honey. Malaysian J Pharma Sci. 2005;3:1–10.
- Church D, Elsayed S, Reid O, Winston B, Lindsay R. Burn wound infections. Clin Microbiol Rev. 2006;19:403–434. [PMC free article]]
- Erol S, Altoparlak U, Akcay MN, Celebi F, Parlak M. Changes of microbial flora and wound colonization in burned patients. Burns. 2004;30:357–361]
- Ndip RN, Alertia E, Takang M, Echakachi CM, Malongue A, Akoachere JTK, et al. In vitro antimicrobial activity of selected honeys on clinical isolates of Helicobacter pylori. African Health Sci. 2007;7:228–231. [PMC free article]]
- Mulu A, Tessema B, Derbie F. In vitro assessment of the antimicrobial potential of honey on common human pathogens. Ethiop J Health Dev. 2004;18:107–112.