גזר לבן – סגולותיו של הגזר הלבן
גזר לבן -אודותיו וסגולותיו
סגולותיו של הגזר הלבן – גזר לבן או בשמו המדעי pastinaca sativa, הינו שורש שמקורו ברומא העתיקה ושייך למשפחה הבוטנית של הגזר הטוב הכתום והמוכר.
אז נתחיל בלסקור את תולדותיו ומאפייניו של הגזר הלבן.
הגזר הלבן הוא ירק סיבי וטעמו מזכיר שילוב של תפוח אדמה ולפת. הגזר הלבן שייך למשפחת הכרפסיים הידוע בכינויו גזר לבן או פטרוזילת בר, הינו ירק יליד אירופה.ירק זה מעובד כמו יבולים של ירקות שורש אחרים לדוגמא הגזר . P. sativa ניתן למצוא בגידולים רב שנתיים במיוחד בצפון אמריקה, בדרום אמריקה, אוסטרליה, ניו זילנד, דרום אפריקה ומזרחה באסיה.
גזר לבן הוא צמח גבוה, חסון, בעל גבעול ארוך (עד 1.5 מ ') ועבה . גזר לבן הוא יליד Eurasia בין אזור הים התיכון המערבי והרי הקווקז. כעת הוא גדל באופן פראי ברחבי דרום ומרכז אירופה והגיע כבר מזמן לתוך מדינות כמו בריטניה וסקנדינביה.
הוא נמצא גם גדל פרא באוסטרליה, קנדה וארצות הברית, סין, יפן, ניו זילנד, דרום אפריקה, ודרום אמריקה הדרומית. באזורים רבים, גזר לבן פרוע נתפס כעשב שוטה ומפריע. בצפון אמריקה, הוא נמצא בעיקר בחלק המזרחי של היבשת, אבל הוא מתפשט באופן נרחב ברחבי ארצות הברית.
גזר לבן הוכנס לצפון אמריקה זמן קצר לאחר היישוב האירופי כיבול שורש חשוב. לאחר מכן הוא נמלט מעיבוד ו"התאזרח" באופ פראי. גזר לבן פראי גדל הכי טוב בקרקעות עשירות, אלקליות, לחות, אבל יכול לשרוד בתנאי קרקע גרועים ותנאי בצורת (אולי כתוצאה משורשו העמוק).
הצורה המעובדת של גזר לבן, אשר שורש עבה יותר עסיסי יותר, גדל באזורים ממוזגים בכל רחבי העולם. השורש שלו משמש כמספוא לבעלי חיים או כירקות מבושלים (טעים פשוט כשמבשלים עם טפטוף של שמן זית!). גזר היה מעובד בתקופה הרומית, אבל צורות בישול רבות המוכרות עם ירק זה היום לא פותחו עד ימי הביניים.
השורש מכיל 6% עמילן ו -6% סוכר; חשיפה לכפור מגבירה את ההמרה של עמילן לסוכר. תוכן ויטמין C הוא 17 מ"ג / 100 גרם. גזר לבן משמש לעתים להכנת יין .לצמח הגזר הלבן יש ריח אופייני; גבעולים חלולים, מקומטים; ושורש גדול. הפרחים של הצמח צהובים וקטנים שעשויים להגיע עד ל 10 ס"מ. פרחיו מלבבים בין החודשים יולי לאוגוסט.
מקור השם במילא פסטינקו (פסטרנק) שמשמעותה בלטינית היא: להכין את האדמה לבציר יין" , מה שכנראה מצביע על שימוש בגזר לבן על ידי הרומאים שבייתו אותו ראשונים על מנת לייצר יין.
http://www.pfaf.org/User/plant.aspx?LatinName=Pastinaca+sativa
http://eol.org/pages/581528/overview
http://www.pnas.org/content/105/12/4547.abstract
http://www.invasiveplantatlas.org/subject.html?sub=6147
סגולותיו של הגזר הלבן- גזר לבין מכיל חומרים בשם פורקומרינס furanocoumarins, אשר נועדו להרתיע בפני אכילה ונמצאים בכל הצמח מלבד בשורש שלו אותו אנו נוהגים לאכול. חומרים אלה יכולים גם לגרום למחלות עור בבני אדם ובעלי חיים, מצב זה גורם כתמים של אדמומיות, שלפוחיות על העור כאשר הם באים במגע עם הצמח או בולעים חלקים של הצמח בנוכחות אור השמש.
גזר לבן היה הנושא של מחקרים מגוונים אשר ביקשו לחקור את האקולוגיה הכימית ואת האבולוציה של האינטראקציה בין הצמח גזר לבן לאוכלי בשר כמו למשל בני אדם. מחקר שנעשה על הצמח שהתפשט ונמצא באזור הבלקן שבאירופה חיפש לגלות את מרכיביו של הגזר הלבן בדגש על אלו עם הגולות הרפואיות הרצויות לנו תוך כדי הכרה ביכולות של הצמח לגרום לגירויי עור קשים. ואכן נציג בפניכם את מרכיביו.
ב 100 גרם של גזר לבן הוא מכיל:
75 קלוריות, פחמימות מסוג סוכרים וסיבים דיאטטיים ביחס של אחד לאחד, 0.2 גרם שומן ו1.2 גרם חלבון. ועכשיו ניגש אל הויטמינים :
B1 – 0.09 מ"ג B2- 0.05 מ"ג B3- 0.7 מ"ג B5 – 0.6 מ"ג B6- 0.09 מ"ג
B9- 67 מיקרו גרם ויטמין C – 17 מ"ג ויטמין E-1.5 ויטמין K- 22.5 מיקרו גרם.
כפי שניתן לראות מנה אחת של 100 גרם שורש גזר לבן מכילה ויטמינים רבים אך הכיף אינו עוצר כאן, גזר לבן מכיל בתוכו גם מינרלים רבים: סידן, מנגן, מגנזיום, ברזל, סודיום ואבץ.
המרכיב העיקרי ב 100 גרם שורש גזר לבן הינו מים המהווים 79.5 גרם\ אחוז מתוך 100 גרם הגזר הלבן שנבחן.
http://www.biolib.cz/cz/taxon/id40333/
http://www.researchgate.net/publication/295907671_Molecular_evolution_of_parsnip_Pastinaca_sativa_membrane-bound_prenyltransferases_for_linear_andor_angular_furanocoumarin_biosynthesis
http://www.weedinfo.ca/media/pdf/parsnip_cjps.pdf
http://www.jstor.org/stable/4495847?seq=1#page_scan_tab_contents
סגולותיו של הגזר הלבן – לגזר לבן שימושים רפואיים עוד בתרבויות עתיקות באירופה ואזור הים התיכון. טיפול אחד שבלט היה תה שנעשה מן השורשים של הגזר הלבן, כבר בשימוש בטיפול בתלונות של נשים על כאבים ברחם. שימוש רפואי נוסף לצמח מן העת העתיקה היא משחה מהשורשים שהוחלה על דלקות ופצעים.
השורש הגזר הלבן מכיל קסנתוקסין, אשר משמש לטיפול בפסוריאזיס וויריטיגו. קסנתוקסין הוא חומר שגורם לרגישות מפני אור כתוצר לוואי של השפעתו.
בנוסף לזאת שימוש נוסף היה באבקה שטחנו הרומאים מעלי ופרחי הצמח ושימשה להגנה מעקיצת עכבישים ויתושים.
כיום ישנם שימושים רבים לשורש הגזר הלבן, חלקם שימושים מודרניים וחדישים, תוצרים של מחקרים מדעיים שקשרו בין הצמח המופלא לסגולות רפואיות.
וכעת נביא בפניכם את הסגולות הרפואיות והמעשירות החבויות בשורש הגזר הלבן ושאר חלקי הצמח:
1) מעורר תשוקה – תה המוכן משורשיו של גזר לבן ידוע בתכונותיו המעוררות תשוקה או במילים האחרות את החשק המיני.
2) מזון דיאטטי העוזר לרדת במשקל – שורש הגזר הלבן מומלץ לאכילה על מנת לרדת במשקל בתוך תוכנית דיאטטית בשל הערך הסיבי של שורש הגזר הלבן או למי שמעוניין להפחית צלוליטיס. מחקרים מצאו שאכילה של שורש גזר לבן מבושל מסייעת לשיקום רקמות העור.
3) מועיל למחזור הדם – סיבים מסיסים הנמצאים בשורש הגזר הלבן אחראים על הסדרת רמות הסוכר בדם והורדת הכולסטרול.
4) בעל ערך תזונתי גבוה – מחקר שבדק את חיוניותו של הגזר הלבן והתמקד בכמות האשלגן שבו קבע ומצא שרק כוס מיץ שורש גזר לבן אחת כל יום יכולה לענות על 14% מהצריכה היומית המומלצת של אשלגן. אשלגן הוא חיוני למניעת דלקות מפרקים הקלה על שרירים כואבים וגפיים נפוחות וכמו כן גם להגדלת רמות האנרגיה בגוף וההרגשה האישית של כל נסיין שהשתתף בניסיון ושתה מהמיץ.
5) מנקה את הגוף מרעלים – תה ממרכיבי הצמח יכול להיות תרופה מצוינת בכדי לקדם חיסול של רעלים באמצעות השתנה. התה הנעשה מהצמח עובד כמשתן מעולה על מנת לטהר את המערכת ביסודיות. ערבוב התה עם כמויות שוות של מי שעורה יכול גם לרפא זיהומים בדרכי השתן.
6) אנטי דלקתי – הסגולות של צמח שורש הלבן כוללות ביניהן יכולות אנטי דלקתיות עובדות מצוין כנגד אסטמה וברונכיטיס ובנוסף מונע התנפחות של כלי הדם מה שעוזר לסייע כנגד דלקות שונות.
7) מסייע כנגד מחלות בכליות – חוקרים חיפשו והוכיחו שהסגולות האנטי רעלניות שבצמח הגזר הלבן מסייעות למחלות בכליות ודרכי השתן, הכליות אשר מסננות את המים בגופנו באמצעות תהליך מסובך נפגמות במהלך השנים ממזונות ושאר רעלניים סביבתיים שחודרים לגופנו ותה שורש גזר לבן ידוע כתרופה וגם הוכח כתרופה מועילה לאיבר מסנן זה.
8) מסייע לגוף במלחמה בזיהומים – גזר לבן טרי מכיל כ-38 אחוזים מהדרישה היומית של הגוף בויטמין סי. ויטמין C הוא נוגד חמצון מסיס במים טבעי רב עוצמה המסייע לגוף לפתח עמידות נגד חומרים זיהומיים ומבטל רדיקלים חופשיים הגורמים לסרטן בגופנו.
9) מסייע למערכת הקוגניטיבית – כמה מרכיבים של הגזר הלבן, כגון אשלגן, חומצה פולית, ונוגדי חמצון שונים ידועים בסגולתם לספק יתרונות נוירולוגיות. חומצה פולית ידועה כמפחיתה את הופעת מחלת האלצהיימר וירידה קוגניטיבית כללית. אשלגן נקשר להגברת זרימת הדם למוח והגברת הקוגניציה, הריכוז והפעילות העצבית. כוס אחת של גזר לבן מכיל 12% מהצריכה היומית המומלצת של חומצה פולית.
10) עשיר במנגן – למנגן תפקיד חיוני באנזימים רבים השולטים ברמת הסוכר בדם, בחילוף החומרים ובתפקוד תקין של בלוטת התריס. כוס אחת של גזר לבן מהווה 37 אחוזים מן הערך המומלץ היומי של מנגן. חסרונות במנגן יכולים להיות קשורים לפוריות פגומה, פיגור צמיחה, נכויות מולדות וחולשה כללית.
11) מסייע למערכת העיכול – גזר לבן הינו מקור מצוין לסיבים. מנה של כוס אחת של גזר לבן מכילה 7 גרם של סיבים תזונתיים. צריכת הסיבים התזונתיים היומית המומלצת לגברים ולנשים היא 38 גרם ו- 25 גרם, בהתאמה. סיבים יכולים לסייע במניעת עצירות, מה שהופך את תנועת המעי שלנו לקלה יותר.
12) מסייע לנשים בהריון – קבוצות מחקר רבות שנעשו ביקשו לבדוק את תרופת הסבתא הישנה של תה גזר לבן לנשים בהריון מתקדם להקלה על תופעות הלוואי הפחות נעימות הכרוכות בהיריון.
כפי שראינו בכתבה זאת הגזר הלבן צמח מופלא החווה בתוכו סגולות רפואיות ותזונתיות רבות ובנוסף לזאת נצא מאחוריו עבר מרשים, מאז שהיה צמח אהוב על תושבי האימפריה הרומית הגיע הגזר הלבן לאמריקה הצפונית והדרומית ואפילו עד אוסטרליה ביחד עם מתיישבים שהביאו אותו לצורכי מאכל ותרופות.
מקורות:
http://www.degruyter.com/downloadpdf/j/biol.2014.9.issue-4/s11535-013-0275-9/s11535-013-0275-9.pdf
http://www.life.illinois.edu/delucia/49_2005_Article_294.pdf
http://www.livingnaturally.com/ns/DisplayMonograph.asp?StoreID=3D9D155236034A5897378F7C5A033221&DocID=bottomline-parsnip
http://plighttofreedom.com/tag/medicinal-pastinaca-sativa/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25115085
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24758347
רשימת ספרים:
Gennart, J. P., Buchet, J. P., Roels, H., Ghyselen, P., Ceulemans, E., & Lauwerys, R. (1992). Fertility of male workers exposed to cadmium, lead, or manganese. American journal of epidemiology, 135(11), 1208-1219.
Black, M. M. (2008). Effects of vitamin B12 and folate deficiency on brain development in children. Food and nutrition bulletin, 29(2_suppl1), S126-S131.
Whelton, P. K., He, J., Cutler, J. A., Brancati, F. L., Appel, L. J., Follmann, D., & Klag, M. J. (1997). Effects of oral potassium on blood pressure: meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Jama, 277(20), 1624-1632.
Binkley, N. C., & Suttie, J. W. (1995). Vitamin K nutrition and osteoporosis. The Journal of nutrition, 125(7), 1812.
Shearer, M. J. (2000). Role of vitamin K and Gla proteins in the pathophysiology of osteoporosis and vascular calcification. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 3(6), 433-438.
Ramonet, Y., Meunier-Salaün, M. C., & Dourmad, J. Y. (1999). High-fiber diets in pregnant sows: digestive utilization and effects on the behavior of the animals. Journal of animal science, 77(3), 591-599.
לפוסט הזה יש תגובה אחת
האם אתם יודעים היכן אפשר לרכוש גזר לבן (פארסניפ) בישראל?
תודה,
גל