תמציות צמחים

תמציות – תמציות מצמחים שונים

תמציות של שמנים או בשמם המקצועי שמנים אתריים שמנים הנקראים גם "שמנים ארומטיים"

תמציות תמציות של שמנים או בשמם המקצועי שמנים אתריים שמנים הנקראים גם "שמנים ארומטיים"  הם חומרים נדיפים הקיימים בסוגים רבים של צמחים ומקנים לו בדרך כלל את ריחו.

תמציות צמחים
תמציות צמחים

שמנים אלו מאוחסנים בצורתם הטבעית בתוך תאי שמן בחלקי צמח שונים, או במעין שערות בלוטיות, או כחלק (במבנה שרף תערובת שנקראת Oleoresin), השמנים שמופקים מצמחים או רזינים (שרפים) בעיקרם הם מבנים של מונוטרפנים וססקוויטרפנים נדיפים בטמפרטורת החדר.

אלה חומרים שהצמח מייצר כתערובת של חומר חיסון, הגנה, תקיפה, משיכה או דחייה המיועדים לשרת את הצמח, להגן עליו מפני מחלות ומזיקים, או למשוך אליו / לדחות ממנו חרקים, את השמנים האלה מאחסן הצמח באותם איברים כבועיות שמן מרוכז, לשימוש בעת הצורך.

מאחר שצורכי הצמח משתנים מעת לעת, הוא מייצר את השמנים באיכות משתנה בהתאם לגיל הצמח, לעונת השנה, למקום הגידול ולעושרה של קרקע הגידול, ועל כן משתנה איכות השמן גם כתלות בשעת הקטיף, יש שמנים שהשפעתם אינה ספציפית ולאחרים יש השפעה עם זיקה לאיבר מסוים או למספר מערכות בגוף, הכול בהתאם לצרכים של כל צמח, שאותם יודע האדם לנצל לתועלתו הוא, לשם שימוש ארומטי, ניתן לשתף עד כ-15 מיני שמנים, אם כי לצורך טיפולי מקובל להשתמש בלא יותר מחמישה מיני שמנים אתריים.

ספיגה שמן אתרי

תמציות משך הזמן שבו הגוף סופג את השמנים הוא בין עשירית השנייה ועד לשש שעות, תלוי באופן השימוש (הרחה היא הדרך המהירה ביותר להגעת איכויות השמן אל המוח).

השמנים נשטפים לאחר כמה שעות מהגוף ועל כן אין בהם נזק שמצטבר, רוב השמנים האתריים אינם שמנוניים, ורובם אינם משאירים שום סימן על נייר סופג, במשך מיליוני שנים של אבולוציה, יצרו הצמחים בתוכם את השמנים האתריים למטרות שונות, כגון דחיית חרקים ומזיקים, קטילת פטריות או משיכה של חרקים לצורך הפריה.

ישנן שתי שיטות הפקה של שמנים אתריים טהורים:

1) זיקוק בקיטור וגם הפקה ע"י סחיטה של קליפת הפרי.

2) הפקה באמצעות ממסים מניבה אבסולטים או רזינואידים.

*שיטה נוספת, חדישה יותר, היא מיצוי באמצעות דו-תחמוצת הפחמן (CO2 Extraction). כל אלו אינם מוגדרים כשמנים אתריים.

ההגדרה המקובלת של שמן אתרי טהור היא די ברורה:

א. שיטת הפקה – זיקוק בקיטור.
ב. צמח ממשפחה וזן ברורים.
ג. בתהליך הזיקוק או לאחריו, לא נעשת התערבות, כלומר לא מוציאים מרכיבים כלשהם מהשמן ולא מוספים מרכיבים כלשהם.

תמציות היסטוריה

תמציות שמנים אתריים שימשו ברפואה העממית עמים שונים ומשונים לאורך ההיסטוריה.

מצרים העתיקה הייתה מקום הולדתם האמיתי של שמנים אתרים, או בכלל של תחום 'הארומתרפיה' כפי שאנו מכירים אותה כיום, המצרים טיפחו צמחים לשמנים שלהם והשתמשו בהם רבות בטקסי פולחן דתיים, בקוסמטיקה וגם למטרות רפואיות, תמצית ארומטית ושרפים שימשו גם בתהליך החניטה.

נהוג לחשוב שמרבית השמנים האתריים הופקו במצרים על ידי סוג של שיטת מיצוי ממס (Enfleurage) באמצעות שומן מן החי – עם זאת, "סירים" זיקוקים כבר נמצאו משנת כ- 3,500 לפני הספירה, בערך באותה תקופה, סין והודו בדקו גם צמחי מרפא וצמחים ארומטיים, שיהפכו לחלק בלתי נפרד ממערכת הרפואה האיורוודית ההודית.

חכמת המצרים נקלטה על ידי היוונים הקדמונים: הרופא הידוע ביותר באותה תקופה, היפוקרטס
(460-377 לפני הספירה) היה מאמין גדול בטיפול בחולה באופן הוליסטי וכלל עיסוי ברבים מהטיפולים שלו.

הרומאים, בתורם, אימצו את הידע של היוונים והיו מאמינים גדולים בהיגיינה לקידום הבריאות – אמבטיות וסאונות ארומטיות היו פופולריות במיוחד ברומא העתיקה.

רוקח כימאי ובוטנאי

תמציות בזמן ימי הביניים, אחד האזכורים המוקדמים ביותר של הטכניקות והשיטות המשמשות לייצור שמנים אתרים, המנחים אותנו עד היום, התבצע על ידי אבן אל-ביתר (1188–1248), רופא, רוקח אל-אנדלוסי (מספרד המוסלמית), רוקח, כימאי ובוטנאי.

תרומתו העיקרית הייתה לתעד באופן שיטתי את התרופות וההליכים הרפואיים שביצעו רופאים אסלאמיים בימי הביניים, שהוסיפו בין 300 ל -400 סוגי תרופות חדשות לעולם וחלקן משמשות עד היום בחלקים נרחבים של העולם, רק בתקופת הרנסנס מצאו שוב ארומתרפיה טובה, והיה נדנדה חזרה לחוכמת הרפואה העממית.

(Paracelsus 1493-1541), שהיה רופא נהדר באותה תקופה, הוכיח את השטח שלו לבני דורו בכך שהוא זכה להצלחה רבה "לרפא צרעת" עם תמציות צמחים, המונח "ארומתרפיה", כידוע כיום, נטבע לראשונה בשנת 1937 על ידי הכימאי והבושם הצרפתי רנה מוריס גאטפוס, הוא לא היה מאמין בתנועת הבריאות הטבעית אך התעניין בתכונות השמנים האתריים שהוצגו.

בשנת 1910 הוא שרף את ידו קשה במעבדתו, ובהיותו המתחם הראשון שהיה זמין, טיפל בידו בשמן לבנדר טהור ולא מדולל, זה לא רק הקל על הכאב באופן מיידי, אלא עזר לרפא את היד ללא כל סימן לזיהום או לצלקות, הוא גם מצא שכמויות דקות של שמנים אתרים נספגות בגוף ומשתמשות בכימיה של הגוף, במהלך מלחמת העולם השנייה, כתוצאה מהניסויים של גוטפתוס, המשיכו הרופאים לטפל בהצלחה בחיילים רבים שנפצעו בהמצאות שמנים אתרים.

תמציות במקום להתייחס לשמנים אתרים עצמם, המדענים של ימינו בדרך כלל דנים בתרכובות כימיות ספציפיות מהן השמנים האתרים מורכבים, כגון התייחסות למתיל סליצילאט ולא ל- "שמן ירוק-חורפי",  לשמן קניבידיול ולא "שמן CBD”.

העניין סביב שמנים אתרים התעורר מחדש בעשורים האחרונים עם הפופולריות העולה של ארומתרפיה, ענף של רפואה אלטרנטיבית המשתמשת בשמנים אתרים ותרכובות ארומטיות אחרות, שמנים נדיפים, מדוללים בשמן נשא ומשתמשים בהם בעיסוי, מתפזרים באוויר על ידי נבולייזר, מחוממים על להבת נר או נשרפים כקטורת.

יישומים רפואיים המוצעים על ידי מי שמוכר שמני מרפא נעים בין טיפולי עור לתרופות לסרטן ולעתים קרובות מתבססים אך ורק על תיאורים היסטוריים של השימוש בשמנים אתרים למטרות אלה, התביעות בדבר יעילותם של טיפולים רפואיים וטיפול בסרטן בפרט כפופות כיום לתקנות ברוב המדינות.

תמציות ביהדות

תמציות תמציות מסוגים שונים מופיעים בתנך, בכתביו של הרמב"ם ועוד וחלקן זוכות לייחוס מיוחד בפולחן ובטקסים סמליים (כמו למשל המלכת מלכי ישראל).

בתקופת התנ’’ך השימוש בתמציות שמנים היה נפוץ אך מצומצם ונעשה שימוש בתמציות מבוססות שמן זית בעיקר, שמן היה אחד משלושת מצרכי החיים העיקריים בתקופת התנ’’ך.

ולכך דוגמאות רבות: בזמן שיעקב התפלל על לחם לאכול ולבוש ללבוש (בראשית 28:20), הושע תיאר את צרכיה הבסיסיים של ישראל כלחם ומים, צמר ופשתן, שמן ושתייה (הושע 2: 7).

כתוצר טיפוסי של ישראל  וככורח, שמן מופיע, במיוחד בספר דברים, בין שלוש ברכות הארץ בזמן לטובתו של אלוהים – תבואה, יין ושמן (דברים 11:14 וכו ').

שלוש יאכלו על ידי האומה שתקום נגד ישראל מרחוק אם ישראל תאבד את חסד האל באמצעות אי ציות לחוקיו (דברים כח: 38-40, 51).

שמן זית אך גם שמני רימונים ושאר צמחים נחשבו לסמלים של כבוד (שופטים 9: 9), שמחה (עמ '45: 8) וחסד (דברים 33:24; עמ' 23: 5). לפיכך, היה צורך בלמנוע את השמן מהנפקות הקשורות לביזיון, צער והתענגות, ממש כפי שנמנע מהגוף בזמן האבל.

תקופת התלמוד

תמציות בתקופת התלמוד חלה מהפכה של גיוון בשמנים אחרים.

השמנים והשומנים היו ממקורות כמו : בעלי חיים, מינרלים טבעיים ובעיקר צמחים. שתי המשניות הראשונות בפרק השני של מסכת שבת נותנות רשימה מקיפה: גרד, שעווה, שמן-קיק, שומן זנב, חלב, גם שנמס ומוצק, שמן שומשום, שמן אגוזים, שמן דגים, שמן קולוצינת, זפת ונפטה, השעווה הייתה שארית הדבש.

יש מחלוקת באשר לזהות הקיק. הזיהוי המקובל כיום הוא שהוא זהה לקיקיון של יונה ד, ו, כלומר שמן קיק, שמוזכר בתלמוד (שב, כא, א), אך שתי הצעות אלטרנטיביות מובאות:

האחת שהוא מיוצר מדג של אותו שם (למרות העובדה ששמן דגים מוזכר במפורש במשנה הבאה) ואילו דעה אחרת היא שמדובר בשמן זרעי כותנה.

בתלמוד הירושלמי (שב 2: 1, 4c) הוא נחשב גם כמקור בעל חיים, אך נגזר מציפור והוא אף מזוהה עם הקעת (JPS "שקנאי") מתוך ויקרא 11:18.

סיממכוס מצהיר כי השמן החי היחיד שעשוי לשמש למנורת השבת הוא שמן דגים, ואין ספק ששמנים אחרים ממוצא מן החי היו ידועים ומשמשים למטרות חילוניות (שב '25 ב).

תמציות לקטגוריה אחרת שייכים שמן בלסמי ושמן ורדים, ששימשו כמגדילים. הראשון היה תנודתי ונדלק בקלות רבה מדי, בכדי להשתמש בו כדלק, ותיק מצוטט למעשה של חמות שמתכננת ומבצע את רצח כלתה בכך שהיא אומרת לה להתעטר בזה ואז להדליק המנורה (שב. 26 א).

שמן ורדים היה כה יקר "בארז" ישראל, עד כי השימוש בו הוגבל ל"נסיכים "; בסורה אשר בבל לעומת זאת, שמן ורדים נמצא בכמויות רבות ולכן נעשה בו שימוש על ידי כולם (שב 111), בנוסף תמציות מוזכרות בשלבים הראשונים של הרפואה היהודית המסורתית ושימשו מרפאים יהודים רבים עד שהגיע הרמב’ם שלקח את כל הנושא לרמה גבוה יותר בכתביו הרבים.

תמציות והרמב"ם

תמציות הרמב"ם, שנודע כרופא מומחה ומפורסם, כתב ספרות עניפה גם בתחום מדעי הרפואה, בספריו דן הרמב"ם במגוון רחב של בעיות רפואיות: אסתמה, אלרגיה, טוקסיקולוגיה, סוכרת, רפואה מונעת, מיניות, פסיכולוגיה, עצות לנשים בהריון ועוד.

ספריו מבוססים על ניסיונו העשיר ברפואה, על ספרי קודמיו ואף על חכמי התלמוד, עם זאת, באותם מקומות שחז"ל תלו תסמינים מסוימים בשדים ורוחות, משמיט הרמב"ם את דבריהם.

ספריו הפכו לאבן יסוד בלימודי הרפואה באסיה, באפריקה ובאירופה בדורות שלאחריו, בין המלצותיו הרפואיות של הרמב"ם ישנן רבות המקובלות עד ימינו: רפואה מונעת וטיפול בבריא, רפואת גוף – נפש הוליסטית, הצורך בהתעמלות, אכילה מסודרת ומתונה, הקפדה על שינה מספקת ועל היגיינה אישית, ועוד.

הרמב"ם כתב אחד עשר ספרי רפואה בשפה הערבית.

חלקם תורגם לעברית (שהו"ל במהדורת זיסמן מונטנר), ללטינית ולשפות אחרות.

תמציות בין ספריו של הרמב’ם בהם נעשתה התייחסות לתמציות ניתן למצוא את הספרים : “שמות התרופות", “ספר הסמים וההישמרות מפני הסממנים הקטלניים", “תשובות רפואיות", "פירוש לפרקי אבוקרט", “פרקי משה", “הנהגת הבריאות", “מאמר הטחורים" ו-”מאמר הכרעה".

הרמב"ם מנחה את האדם לבחור את המזון לא על פי טעמו, אלא על פי יעילותו, הרמב"ם גם קורא שלא לאכול אלא על קיבה ריקה, להשתדל שלא לאכול מטעמים שונים בארוחה אחת, אלא רק מין אחד ולהקפיד להימנע מן השובע: "כי אם נתמתחה האיצטומכה (=קיבה) ביותר ממה שבטבע, יחלשו פעולותיה…" (קצרת, פרק 1, 59).

הרמב"ם הבין גם את הצורך בשמירה על צירופי מזון נכונים – אם כי הוא אינו מפרט אותם, הוא מזכיר בעיקר בכתביו על תמציות את הסגולה שבצירופים של שמנים לייצור תמציות שונות, הוא מסביר זאת באופן כללי: "ומדברי הנהגת הבריאות שלא יכניס מאכל על מאכל ולא יאכל אלא אחרי הרעב הצודק."

ביטוי זה, "הרעב הצודק", מייצג את אשר אנו מכנים (או אשר מן-הראוי כי נכנה) בשם רעב אמיתי. אבל, מרבית בני-האדם איבדו את האינסטינקטים הטבעיים, והם אינם יודעים להבחין בין רעב אמיתי לבין תיאבון, הרמב"ם טוען – בצדק – כי חושֵי החולה מסולפים, עד כדי כך שאינו יודע להבחין בין טוב לבין רע: "חולי הגוף טועמים המר מתוק ומתוק מר, ויש מן החולים מי שמתאווה ותאב למאכלות שאינן ראוים לאכילה ושונא המאכלות הטובים".

(הלכות דעות, פרק ב').
הרמב’ם נהג ליחס חשיבות רבה לצריכת מזון מזין ומועיל והזכיר מספר פעמים רב את החשיבות בצריכת מגוון עשיר של שמנים המופקים מצמחים ומבעלי חיים.

תמציות שונות למטרות שונות בגוף

תמציות על מנת להבין את התמציות השונות שקיימות בשוק החלטנו להקים עבורכם מאגר של תמציות טבעיות, בצירוף של מידע אודות סגולותיהן הרפואיות הספציפיות לתחלואות מסוימות.

אנו נבחן את ההרכב המולקולרי של חומרים פעילים עיקריים בתמציות שונות לצד מידע אודות כל חומר פעיל. בנוסף אנחנו מצרפים קישורים למחקרים מדעים רלוונטיים לכל חומר פעיל שנסקור.

1) ג’ינג’רול משורש ג’ינג’ר להורדת לחץ דם

תמציות גינג’רול  C17H26O4.

ג'ינג'רול נחשב לקטון בטא-הידרוקסי שהוא 5-הידרוקסידקאן-3-אחד שהוחלף על ידי חלק 4-הידרוקסי-3-מתוקסיפניל, הג’ינג’רול הוכח כמעכב את adipogenesis, שהוא תהליך התפתחות רקמה שומנית או יצירת שומן, הג’ינג’רול הוא מרכיב של זנגביל טרי.

יש לו תפקיד כחומר אנטי-פלסטלי וכתרופה מטבולית צמחית, הג’ינג’רול באפיונו הכימי גם שייך לקבוצת הגואיאקולים, ג’ינג’רול היא בעצם מולקולה המהווה את החומר הפעיל העיקרי בשורש הג’ינג’ר.

תמציות הג’ינג’ר שימש באופן מסורתי במגוון רחב של מחלות כולל יתר לחץ דם, בין ההשפעות שלו נצפו השפעות קרדיווסקולריות (על כלי הדם) של זנגביל בתנאים ניסיוניים מבוקרים(תנאי מעבדה), תמצית הג'ינג'ר הגולמי (Zo.Cr) גרמה לירידה תלויה במינון (0.3-3 מ"ג / ק"ג) בלחץ הדם העורקי של חולדות מורדמות.

ה Zo.Cr  הראה פעילות של דיכאון קרדיודי על קצב וכוח ההתכווצויות הספונטניות של הלב, בתכשיר  Zo.Cr הג’ינג’רול הרפה את התכווצות כלי הדם הנגרמת על ידי פנילפרין במינון הגבוה פי 10 מהנדרש כנגד התכווצות מונעת K (80 mM).

פעילות של סידן Ca2 + לחסימת ערוצים (CCB) הוכחה כאשר Zo.Cr העביר את עקומות תגובת המינון של Ca2 + ימינה בדומה להשפעה של verapamil, מה שמצביע על כך שהוא פועל הן בערוצי ה- Ca2 + התוך-תאיים.

כאשר נבדק באבי העורקים של עכברוש , הוא שוב הרפה את ההתכווצות הנגרמת במינון של 14 פעמים פחות מזה שנדרש להרגעת התכווצויות הנגרמות על ידיו, השפעת הווסילטור של Zo.Cr הייתה בלתי תלויה באנדותל מכיוון שהיא לא נחסמה על ידי L-NAME (0.1 מ"מ) או אטרופין (מיקרומטר אחד) והופקה גם בתכשירים שהונעו על האנדותל (השכבה הפנימית של כלי הדם) באותו טווח מינון.

נתונים אלה מצביעים על כך שההשפעה של הורדת לחץ הדם של הג'ינג'ר מתווכת באמצעות חסימת תעלות סידן תלויות מתח חשמלי בסביבה שמחוץ לתאים המהווים את הדפנות של כלי הדם בגופנו.

תמציות צמחים
תמציות צמחים

איך להכין תמצית ג’ינג’ר

תמציות ג’ינג’ר הוא תרופה עוצמתית המשמשת בני אדם במשך אלפי שנים.

הוא יכול לשמש למגוון רחב של מחלות הכוללות משהו פשוט כמו הצטננות להגנה על דרכי העיכול. ניתן לצרוך ג'ינג'ר גולמי, באבקה או בתה, ניתן להכין אותו גם כצינור בכדי לספק מנה מרוכזת של תרופות בעת הצורך ביותר, עקוב אחר הצעדים שלהלן כדי לראות כמה קל להכין בעצמך תמצית ג’ינג’ר.

תמציות הטריק לייצור תמיסת עצמתית הוא להשתמש במרכיבים הטובים ביותר ולהיות סבלניים, יש לקחת תרכובות של זנגביל להוסיף ולרכז.

התהליך יכול להימשך בין שבועיים לחודש, תלוי במי אתם שואלים, ולצערי, אין הרבה קיצורי דרך טובים בכדי לגרום לו להתקדם מהר יותר.

שני המרכיבים היחידים שתזדקק למתכון זה הם וודקה או ברנדי וג'ינג'ר איכותי.

בבחירת האלכוהול שלך, חפש מוצר שיש לו את ההוכחה הגבוהה ביותר האפשרית, האלכוהול ממלא תפקיד חיוני בתהליך הכימי שלוקח את החומרים המזינים בתוך הג'ינג'ר ומניח אותו בנוזל, בתכולת אלכוהול גבוהה יותר יש גם פחות מים, מה שהופך אותו ליעיל יותר גם כן.

לבסוף, הקפידו לבחור באלכוהול בצורה טהורה במקום מוצר שיש בו תוספות או טעמים על מנת להפיק תמצית ג’ינג’ר איכותית, אתה יכול להשתמש בכל סוג של ג'ינג'ר שתרצה כל עוד הוא טרי.

זכרו שתכולת התזונה של כמעט כל מזון מתדרדרת עם הזמן, וזה כולל זנגביל, בין אם זה בצורה של אבקה או של השורש כולו, אתה גם רוצה להימנע משימוש בזנגביל או במוצרים מיובשים בקוביות במידת האפשר.

קלף את הקליפה מהג'ינג'ר וקובץ את השורש לחתיכות שאינן גדולות, ככל שתוכלו לטחון את הג’ינג’ר עדין יותר, כך האלכוהול יכול לחדור לחומר קל יותר ולשאוב את החומרים המזינים.

חתוך אותו לחתיכות קטנות יותר יכול לתת לך ריכוז חזק יותר של תרופות בפחות זמן, הניחו את הג'ינג'ר בצנצנת או במיכל עד שזו תהיה בערך ¾ ככל שהתמלא, שופכים מעל את הוודקה או הברנדי עד שהיא מגיעה לראש ומחברים את המכסה.

תן לו טלטול טוב ואחסן במקום חשוך וקריר עד לסיום תהליך ה"תסיסה ".

הקפידו לנסות לנער את הצנצנת לפחות פעם או פעמיים ביום כדי לערבב את החומרים, אם אתה משתמש באבקת ג'ינג'ר, מלא את הצנצנת בערך ¼ מהדרך לפני שתמלא את השאר באלכוהול שלך, מכסים אותה והניחו לטלטל טוב ופעלו לפי ההנחיות המפורטות לעיל לעיבוד לכדי תרופה.

תמציות במחקר שהתפרסם בשנת 2005 כבר הצליחו להוכיח צוות חוקרים מפקיסטן את הסגולה של הג’ינג’רול לטיפול בלחץ דם גבוה או במילים אחרות, לטיפול להורדת לחץ דם.

צוות החוקרים הצליח להוכיח ולמפות את דרכי הפעולה של החומר הפעיל ג’ינג’רול, אשר גורם לשינויים על גב התאים הבונים את כלי הדם וכך מחדיר אליהם חומרים אשר מרפאים את התאיים מדלקות ומחזקים את הרקמה התאית בכלי הדם.
קישור למחקר – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15613983

2) כורכומין משורש כורכום לטיפול בדלקות

תמציות כורכומין  C21H20O6

כורכומין (Curcumin) הוא החומר הפעיל העיקרי בכורכום, הוא מופק מקנה השורש (rhizome) של צמח הכורכום, הכורכומין נמנה עם הכורכומונואידים, פיגמנטים המקנים לכורכום את צבעו הצהוב-כתום ומשתייכים לקבוצת הפוליפנולים.

הפוליפנולים הן תרכובות כימיות טבעיות המיוצרות על ידי צמחים כתוצרי משנה של תהליכים שונים בצמח, במקרה של כורכומין לחומריו הפעילים סגולות רבות הנעות משיפור הולכה עצבית לטיפול בדלקות שונות.

כורכומין משלב מספר קבוצות פונקציונליות שהמבנה שלהן זוהה לראשונה בשנת 1910, מערכות הטבעת הארומטיות, שהן פנולים, מחוברות על ידי שתי קבוצות קרבוניל α, ß בלתי רוויות.

תמציות כורכומין הוא אחד מתוספי התזונה הבריאים ביותר מאז שחר ההיסטוריה, מחקרים רבים מצאו שלכורכומין קיימים ערכים תזונתיים בריאותיים בריכוזים יוצאים מגדר הרגיל וצריכה קבועה שלו יכולה להשפיע על הגוף בכמה דרכים:

מסייע במניעת סרטן – הרכיב הפעיל בכורכומין הופך אותו למגן מפני גידולים סרטניים, הוא הוכח כמסייע למניעת סרטן פרוסטטה ולסייע לעצור או לעכב התפתחות של סרטן קיים.

מסייע בהקלה על דלקת מפרקים – מחקרים הראו שאנשים הסובלים מדלקות מפרקים והחלו לצרוך כורכומין על בסיס קבוע דיווחו על הקלה בכאבים ובהתפתחות הדלקת, הסיבה לכך הן הרכיבים האנטי דלקתיים שנמצאים בכורכומין.

מסייע לאיזון רמות הסוכר – לכורכומין יש השפעה משמעותית על ויסות האינסולין בגוף ולכן הוא מומלץ עבור כל מי שסובל מרמות סוכר גבוהות בגוף, הוא גם מגביר את ההשפעה של תרופות המטפלות בסוכרת כמו למשל היכולת שלו להפחית את העמידות לתרופת האינסולין.

מיצוי של הצמח בשמן הוא נפוץ ביותר בשימוש, ע”פ הרפואה ההודית המסורתית, לטיפול חיצוני ופנימי.

בטיפול חיצוני, עיקר ייחודו של השמן הוא בחיטוי והזנה של העור, בעיקר במצבים דלקתיים.

עד היום, ניתן לראות ברחבי דרום הודו נשים עם גוון עור פנים צהבהב, לאחר מריחה של הכורכום, לשמירה על מראה צעיר ובריא של העור.

איך להכין תמצית כורכום

תמציות המרכיבים להכנת שמן כורכום הם:
1 כוס שמן קנולה
2 כפות כורכום טחון
אופן ההכנה: מניחים בסיר, על אש בינונית, שמן קנולה וכורכום

מסירים מן האש ומצננים במשך 5 שעות.

מסננים את השמן דרך בד חיתול, בטפטוף איטי, עד לקבלת שמן צהוב בוהק. מאחסנים בצנצנת או כל כלי זכוכית גדול.

תמציות במחקר שהתפרסם בשנת 2018 חקרו קבוצת מדענים ממספר אוניברסיטאות בסין את היכולת של החומר הפעיל משורש הכורכום לטיפול בדלקות.

החוקרים בדקו ברמה התאית את ההשפעה של הכורכומין על תאים ורקמות אנושיות, בתנאי מעבדה.

החוקרים גילו שלל תהליכים שהחומר הפעיל כורכומין מקדם בסביבה התאית בגופנו וביניהם:

1) היכולת לפרק חומרים בסביבה התאית והסביבה הבין תאית אשר גורמים לדלקות כמו למשל- NLPR3 שהוא חומר הנמצא בכמעט כל התאים הסובלים מדלקות שונות בגוף האדם.
2) היכולת לעקב הפרשה של חומרים דלקתיים לסביבה הבין תאית.
3) המכאניזם בהם כורכומין מועיל לטיפול בדלקות.

קישור למחקר – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29549176

3) CBD מפרח הקנאביס לטיפול בסרטן

תמציות – CBD, C21H30O2
קנאבידיול (CBD) הוא פיטוקאנבינואיד שהתגלה בשנת 1940.

זהו אחד מ-113 קנבינואידים שזוהו בצמחי קנאביס ומהווה עד 40% מתמצית הצמח, CBD או ה’קנבידיול’, הינו אחד מלמעלה ממאה תרכובות המצויות בצמח הקנאביס המכונות “קנבינואידים”.

הסי.בי.די הוא המרכיב  השני המרכזי בצמח אחרי ה-THC המפורסם והמוכר לכולנו.

הקנאבידיול, לפי מחקרים שנערכו במהלך העשורים האחרונים, כבעל סגולות רפואיות מגוונות ביותר כגון הפחתת התקפי אפילפסיה, שיכוך כאבים קשים, טיפול בסוכרת, טיפול בסכיזופרניה, עצירת התפתחות גידולים סרטניים, טיפול בחרדה, הקלה על בחילות והקאות, טיפול במיגרנות, תכונות אנטי-דלקתיות, טיפול בהפרעות שינה, חיזוק המערכת החיסונית ועוד, לאחרונה אפילו הוכח כבעל פוטנציאל לחידוש תאים במוח, בתהליך הנקרא נוירוג’נסיס.

תמציות לקנאבידיול זיקה נמוכה לקולטני CB1 ו- CB2 לקנבינואידים,  למרות שהוא יכול לפעול כאנטגוניסט של הקולטנים CB1 / CB2 למרות זיקה נמוכה זו, קנאבידיול עשוי להיות אנטגוניסט של GPR55, קולטן צימוד לחלבון G וקולטני קנבינואידים משמעיים שבאים לידי ביטוי בגרעין הקאודאטה ובממרח במוח.

CBD עשוי גם לפעול כאגוניסט הפוך של GPR3, GPR6 ו- GPR12.  הוכח ש- CBD פועל כגורם חלקי לקולטן סרוטונין 5-HT1A, מה שמוכיח את התחושה הטובה שהוא מעניק.

איך להכין שמן/תמצית CBD

תמציות כעת ניגש למלאכת הכנת שמן CBD.

מרכיבים:  99.5% אלכוהול איזופרופיל.

השתמש ב-7 ליטר לכל קילו או 2 כוסות (~ 500 מ"ל) ל15 גרם קנאביס. אנו ממליצים גם לצנן את האלכוהול במקפיא למשך הלילה. זה יפריד את הטריכומים מהפרח ביתר קלות.

ציוד:
-שני סירים מלאי נירוסטה או דליים מפלסטיק בדרגה מזון.
-כף ערבוב עץ ארוכה.
-סיר אורז נירוסטה.
-זהירות: סיר אורז עם משטח שאינו "נון סטיק" ידליף כימיקלים לשמן שלך.
-כף נירוסטה בלבד.
-מאוורר קירור חשמלי נפוץ וכבל מאריך.
-משפכים מפלסטיק.
-פילטרים לקפה.
-ריק בקבוקי פלסטיק נקיים.
-כוס מדידה נירוסטה.
-קפה חם.
-מזרקים גדולים.

תהליך:

שלב 1
הניחו את "העשבים" שבחרתם בסיר פלדה או בדלי מזון. יש למרוח את חומר הצמח באלכוהול איזופרופיל צונן (הממיס שלך) ואז למחוץ את התערובת בעזרת כף עץ

שלב 2
הוסף עוד אלכוהול עד שהוא מכסה את "הצמחים" לחלוטין.

שוב, מועכים ומערבבים את התערובת למשך חמש דקות נוספות, פעולת הריסוק נקראת טכנית "שטיפה" מכיוון שאתה שוטף את הטריכומים מחומר צמחי.

הערה: טריכומים הם בלוטות השרף של צמח הקנאביס.

הם מכילים THC, CBD וקנבינואידים רפואיים אחרים כמו CBN, CBG ו- CBT, הטריכומים האלה הם הדבר שמביא אותך ל"סוטול ", מרפא את נדודי שינה שלך, מפחית כאבים כרוניים ואף עשוי לרפא סרטן.

שלב 3
חסום את שפת הסיר או הדלי עם מכסה ושפך באטיות את הממס לדלי השני. נסה לשמור ככל האפשר מחומר צמחי המריחואנה בדלי הראשון לשלב הבא.

זה בסדר אם יש כאלה, אבל אתה רוצה כמה שיותר מחומר הקנאביס שנשאר בדלי הראשון ככל האפשר לסיבוב השני.

שלב 4
שופכים אלכוהול צונן יותר לדלי הראשון עד שחומר הצמח שוב טובל. מרסקים את הקנאביס בכלי העץ שלך למשך חמש דקות נוספות.

שלב 5
שוב חסמו את שפת הסיר או הדלי ושפכו באטיות את הממס מהשטיפה השנייה אל הדלי עם הממס מהפעם הראשונה.

הערה: רוב שרפי הרפואה (75-80%) יתמוססו בסבב הראשון.

הסבב השני ממיס בדרך כלל את 20-25% הנותרים, בגלל זה סבב שלישי אינו נחוץ.

אם בחרתם לבצע סבב שלישי, שמרו על ממס מאותו סבב בנפרד משני הסיבובים הראשונים, יש להשתמש בממיס בסיבוב השלישי ליישומים אקטואליים ואילו יש לשמור את הממיסים בסיבוב הראשון והשני לבליעה.

שלב 6
השאירו את הממס לשבת בזמן שאתם ממחזרים כל חומר צמחי שנשאר לקומפוסט שלכם. לאחר שהוסב לאדמת-על, אתה יכול להשתמש בו לגידול מריחואנה אורגנית יותר.

שלב 7
יש לשטוף את הדלי הראשון.

שלב 8
הניחו פילטר קפה בתוך משפך פלסטיק והכניסו את המשפך דרך הפה של בקבוק פלסטיק קטן, גודל מיכל המסננת שלך יהיה תלוי בכמה ממסים השתמשת בשלבים הראשונים, אתה יכול גם להשתמש במספר מסננות קטנות יותר במקום לנסות למצוא מיכל אחד גדול.

שופכים את התערובת בדלי השני דרך מסנני הקפה כדי לסנן עודפי חומר צמחי, סנן את הממס פעמים רבות ככל שנדרש בכדי להסיר את כל חומר הצמח.

הערה: בשלב זה הממס קיבל צבע צהוב כהה. אל תדאג. הצבע מקורו בשרפי הריפוי המומסים כעת באלכוהול, הצבע והריח מושפעים גם מהטרפנים שנמצאים על צמח הקנאביס.

טרפנים הם השמנים החריפים שיוצרים את הטעמים והריחות המובהקים של זני הצמח הרבים, טעמים אלה יכולים לנוע בין מתוק ופירותי לאדמה וכל מה שביניהם.

שלב 9
מקם את סיר האורז ואת המאוורר החשמלי בחוץ או באזור מאוורר היטב.

זהירות: וודא כי אין "ניצוצות, להבות פתוחות או אלמנטים חמים-אדומים" בסביבת העבודה שלך מכיוון שאדי האלכוהול שתבשל בכיר האורז שלך דליקים מאוד ורעילים לשאיפה.

שלב 10
מלא את סיר האורז עד שלושת רבעים מלא בתערובת המיס של המריחואנה שלך, אל תמלא את עד הסוף, אחרת זה ירתח.

מטרת הצעדים הבאים היא למעשה כפולה:  הפרדת  האלכוהול משמן הקנאביס המומס וחילוץ שמן הקנאביס.

נקודת האידוי (או הרתיחה) של אלכוהול איזופרופיל (הממס בו השתמשת בשלבים הראשונים) היא בערך 82 מעלות.

נקודת האידוי של שמן הקנאביס היא קצת יותר מ- 148 מעלות.

טמפרטורת הדקרבוקסילציה לקנאביס היא 105 מעלות.

עליכם לשמור על הטמפרטורות הנכונות כך שהממס שלכם יתחלף, השמן שלכם לא ישרף, ושמן השאריות יהיו מועטות.

עכשיו כשאתה יודע למה אתה משתמש בסיר אורז, נוכל לעבור לתהליך ההפרדה בפועל.

שלב 11
הגדר את סיר האורז למצב הגבוה ביותר שלו לרתיחה ממיס האלכוהול, וודאו שהאוורר פועל ומכוון אל סיר האורז כדי שאדי האלכוהול לא יתמצאו ויתפוצצו.

שלב 12
כשרמת הנוזל בסיר האורז יורדת, שפכו פנימה את כל המיסים שנותרו אך לא יעלו משלושת רבעים, שלב זה תלוי בכמות גדולה של סיר האורז שלכם וכמה ממס שהפקתם בשלבים הראשונים של התהליך, אם יש לך רק כמות קטנה, יתכן שלא תצטרך להמשיך להוסיף ממס.

שלב 13
כשתסיים להוסיף את יתרת הממס לסיר האורז, והרמה בסיר יורדת לכשני סנטימטרים, הוסף עשר עד שתים עשרה טיפות מים לערבוב, המים יסייעו לשאיבת הממס הנותר וינקו את השמן משאריות ממס.

שלב 14
החזיקו את סיר האורז עם כפפות לתנור וסובבו את תוכנו השומני בעוד עקבות האלכוהול האחרונים מתאדים לגמרי.

שלב 15
המתן למעבר סיר האורז לעבור למצב הנמוך ואז כבה אותו.

שלב 16
תן לתערובת הקנאואיל הטרייה שלך להתקרר כחמש דקות.

שלב 17
שופכים את התערובת לכוס מדידה מפלדת אל חלד, והניחו את הספל על מחמם קפה כדי להסיר לחלוטין את המים שנותרו בתערובת.

שלב 18
אתה יודע שהמים התאדו כאשר כל המבעבעים פסקו. הוציאו את כוס המדידה מחמם הקפה והניחו בצד להתקררות.

שלב 19
לאחר שהשמן התקרר, העבר את התערובת החמה למזרקים גדולים ללא מחט ואפשר לתערובת להתקרר לשומן סמיך כמו חומר שתוכל לסחוט אותו בקלות מהמזרק. הכניסו את המזרק לכוס מים חמים אם אתם מתקשים לסחוט אותו לאחר שהתקרר.

שמן CBD וסרטן

תמציות סרטן מתייחס לקבוצה של יותר ממאה מחלות כרוניות המופיעות כאשר התאים מתחילים לצמוח ולהתרבות בצורה לא תקינה בגוף.

למרות עשרות שנים של מחקר והשקעות מומחים, עדיין אין תרופה ידועה לסרטן. אלו המאובחנים כחולי סרטן מטופלים לעתים קרובות באמצעות טיפולים כמו הקרנות, כימותרפיה או אימונותרפיה, אבחון סרטן עשוי להחדיר אצל רבים פחד או חרדה, כמו גם הסיכוי לטיפולים מקווים ראשונים שלעתים קרובות גורמים לתופעות לוואי שליליות.

חוקרים רבים בשנים האחרונות חוקרים את היישומים האפשריים של קנבינואידים כמו קנאבידיול (CBD) בטיפולי סרטן כדי לקבוע אם הם עשויים לסייע במניעת התפתחות סרטן, פיגור של צמיחת סרטן או הרגת תאים סרטניים.

אכן, לקנבינואידים יש השפעות אנטי-פרוליפיביות ופרו-אפופטוטיות והם ידועים כמפריעים לניאו-וסקולריזציה של הגידול, נדידת תאים סרטניים, הידבקות, פלישה וגרורות, כאשר CBD נמצא כאחראי לרובם.

תמציות במחקר שהתפרסם בשנת 2018 והתבצע על ידי צוות חוקרים מפולין שביקשו למפות את ההוכחות המדעיות שהצתברו בעשורים האחרונים הודות הסגולות של CBD לטיפול במחלות סרטן שונות.

צוות המחקר סקר מגוון מחקרים על CBD שהוכיחו את היישומים שלהם נגד סרטן. CBD הוכח כמפחית את הכדאיות של תאי סרטן בסוגי סרטן מסוג:
נוירובלסטומה, גליובלסטומה, מלנומה, לוקמיה, סרטן המעי הגס, השד, הריאה והערמונית במודלים של בעלי חיים ובמבחנה, מחברי הסקירה הציעו כי CBD עשוי לגרום למוות של תאים (אפופטוזיס) בתאי סרטן באמצעות הפעלה עקיפה של הקולטן CB2.

קישור למחקר- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852356/

4) קולגן מזעפרן לטיפול בפצעים פתוחים

תמציות קולגן בנוי ממספר של מקרומולקולות (מולקולה הנוצרת על ידי מאות אטומים) המהווים תרכובת עיקרית של רקמות ועצמות רבות בבעלי חיים.

ניתן לסווג קולגן בכמה סוגים, אך הידוע ביותר ונחקר הוא קולגן מסוג II.

המסה המולקולרית של הקולגן מסוג II היא 1461.64 גרם mol-1 והנוסחה המולקולרית שלו היא C65H102N18O21, הקולגן נמצא תמיד כקבוצה של שלוש מולקולות, המעוותות זו לזו ליצירת אגרגט קולגן באורך 290 ננומטר וקוטר של 1.5 ננומטר בערך.

ניתן לכתוב את המבנה הכימי שלהלן, בייצוגים הנפוצים המשמשים למולקולות אורגניות, חלבון הקולגן מורכב מסליל משולש המורכב בדרך כלל משתי שרשראות זהות (α1) ושרשרת נוספת השונה מעט בהרכבו הכימי (α2).

הרכב חומצות האמינו של קולגן הוא לא טיפוסי לחלבונים, במיוחד ביחס לתכולת ההידרוקסיפרולין הגבוהה שלו, המוטיבים הנפוצים ביותר ברצף חומצות האמינו של קולגן הם גליצין-פרולין-X וגליצין-X-הידרוקסיפרולין, כאשר X היא כל חומצת אמינו שאינה גליצין, פרולין או הידרוקסיפרולין.

תמציות בשל סגולותיו המוכרות לטיפול בעורנו קולגן משמש ברובו בתעשיות הקוסמטיקה והתרופות, שם הוא חומר גלם חשוב לייצור מוצרי קוסמטיקה או ציוד לניתוחים או אפילו שתלים. הוא משמש גם בתעשיית המזון לייצור ג'לטין ונגזרותיו.

בנוסף החלבון מעניק לעור את חוזק המתיחה שלו, ממלא תפקיד מפתח בכל שלב של ריפוי פצעים, זה מושך תאים, כמו פיברובלסטים וקרטינוציטים, אל הפצע, המעודד התקרחות, אנגיוגנזה והפייטאליזה מחדש.

בנוסף קולגן מספק פיגום טבעי או מצע לגידול רקמות חדש, תחבושות קולגן מעוררות צמיחת רקמות חדשות ומעודדות את התמקדותן וארגוןן של סיבי קולגן חדשים ורקמות גרנולה במיטת הפצע, תחבושות אלו נקשרות כימית למטריצת מטלופרוטאינאזים (MMPs) המצויים בנוזל החוץ תאי של פצעים.

MMPs בדרך כלל תוקפים ומפרקים קולגן, כך שמחשבה שתלבושות פצעים המכילות קולגן נותנות ל- MMPs מקור קולגן חלופי, מה שמותיר את הקולגן הטבעי של הגוף לרפואה רגילה של פצעים.

איך להכין שמן / תמצית קולגן מזעפרן

תמציות הזעפרן הינו תבלין המופק מצלקות (איבר המין הנקבי של הפרח) מיובשות של פרח "הכורכום התרבותי”.

הזעפרן ידוע מזה אלפי שנים ומקורו בדרום מערב אסיה, היות ולכל פרח רק שלוש צלקות, נדרשים מאות אלפי פרחים בכדי להפיק קילוגרם זעפרן, כאשר תהליך הפקתו נעשה באופן ידני.

המרכיבים להם אנו זקוקים להכנת שמן זעפרן הם:
-חצי גרם חוטי זעפרן
-2 כפות פרחי זעפרן
-כוס מים
-חצי כוס שמן זית

שלב 1

יש להעביר את הבקבוק חיטוי ולהסיר את כל המים מהבקבוק ואז שים בבקבוק שמן כדי לראות כמה הוא יחזיק.

שלב 2

מחממים 8 גרם שמן. ומוסיפים את חוטי הזעפרן והפרחים.

שלב 3

הוסף 3 גרם שמן בטמפרטורת החדר לבקבוק. הוסף את שתי הכפות פרחי זעפרן. יש ליצוק את השמן  למעלה ולערבב.

שלב 4

תנו לבקבוק להתקרר ולשבת לפחות 8 שעות לפני השימוש בו.

תמציות במחקר שהתפרסם בשנת 2019 צוות חוקרים גרמני עקב אחר הסגולות של שמן קולגן הנבלע דרך הפה לטיפול בפצעי עור.

צוות המחקר בדק עוד מספר שמנים טבעיים המכילים קולגן. במהלך המחקר ניתנו לאנשים בעלי פצעים 2 וחצי גרם שמן קולגן.

תוצאות המחקר הראו ששמן קולגן וגם זה המיוצר מזעפרן מסוגל להשפיע בכמה מישורים על בריאות עורנו, בין השאר משפר את ההחלמה של רקמות העור, שומר על רמת לחות נכונה ובריאה לעור, מחזק את העור וגם משפר את גמישותו.
למחקר-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/

5) סוכרים וחומצות מתמצית דבש נגד סרטן הערמונית

תמציות הדבש מורכב ברובו מהסוכרים גלוקוז ופרוקטוז.

זה מה שמדענים מכנים פתרון רב-רווי, כאשר מערבבים סוכר לכוס מים, בדרך כלל נותר מעט סוכר בתחתית, הסיבה לכך היא שהמים (הממס) ימוססו רק כמות מסוימת, אבל, אם המים מחוממים, ניתן להמיס יותר סוכר.

כתוצאה מכך, חום, אנזימים או חומרים כימיים אחרים יכולים להגדיל את כמות החומר המומס, פתרונות אלה נוטים להתגבש בקלות. סירופ, פאדג 'ודבש נחשבים כולם כפתרונות רוויים.

בגלל רווחי העל שלו ותכולת המים הנמוכה (15-18%), הדבש הוא צמיגי, זה אומר שהוא די עבה בעקביות ולפעמים הוא יציב.

המרכיבים העיקריים שלו הם פחמימות (סוכרים), אך הם מכילים גם ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, אנזימים, חומצות אורגניות, אבקות, תמציות ריח ותמציות טעם.

תמציות במחקר שהתפרסם בשנת 2018 והתבצע על ידי צוות מחקר משני מכוני מחקר בניו זילנד אשר ביקשו לבדוק את ההשפעות של דבש מקומי על סרטן הערמונית.

פעילותו נבדקה במבחנה, בתאי סרטן הערמונית מסוג PC3 ו- DU145, באמצעות מדידת השפעות התרכובות על המאפיינים הגרורתיים של נדידה, פלישה והדבקה.

ראשית, התרכובות הפנוליות חומצה גרלית, חומצה קפאית, קוורצטין, קיימפפרול וכריסין כימותו בהדבשות באמצעות כרומטוגרפיה נוזלית בעלת ביצועים גבוהים, ונמצאו בריכוזים ננו-מולים, במבחן נדידה מבוסס Boyden בתאים, ריכוזים לא רעילים של טימין וכבש דבש הפחיתו את הנדידת התאים ב- 20%, וכל התרכובות הפנוליות למעט חומצה קפאית הורידו גם את הגירה, אם כי לתערובת של רק הסוכרים שנמצאו בדבש לא הייתה השפעה.

כל הכידונים, הפנולים והתערובת היחידה לסוכר הפחיתו את התנועה הפולשנית של התאים דרך המטריקס החוץ תאית בעד 75%.

הבולט ביותר, כל אחד משלושת הכידונים ותערובת הסוכר בלבד הפחיתו את הדבקת התאים לקולגן I ב -90%.

למעט קוורצטין, תרכובות פנוליות לא הפחיתו את ההידבקות.

לכן, דבש ומרכיביו הסוכר והפנוולים יכולים להוריד את התכונות הגרורות של תאי סרטן, ועשויים לעשות זאת על ידי מניעת הידבקות תאים יעילה למטריקס החוץ תאי, הסוכרים ותרכובות הפנול של דבש יעילים הרבה יותר בשילוב מאשר בנפרד.

למחקר-http://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30002964/?from_term=honey+prostate+cancer&from_pos=2

6) היספרדין מזרעי אשכולית לטיפול באלרגיה

תמציות הספרדין C28H34O15

 היספרדין Hesperidin הוא גליקוזיד flavanone נמצא בפירות הדר. צורת האגליקון שלו נקראת hesperetin, שמו נגזר מהמילה "היספרידיום", לפירות המיוצרים על ידי עצי הדר.

הספרדין בודד לראשונה בשנת 1828 על ידי הכימאי הצרפתי Lebreton אשר הצליח למצות את הפלבנואיד הזה מהשכבה הפנימית הלבנה של קליפות הדרים (mesocarp, albedo), ההספרידין ממלא תפקיד בהגנת הצמח ממזיקים ופגיעות פיזיות, כפלבנואיד שנמצא בסוגים שונים של פרות הדר (כמו תפוזים או לימונים), הספרידין נמצא תחת מחקר ראשוני על תכונותיו הביולוגיות האפשריות בתנאי מעבדה.

בבדיקה אחת לא נמצאו עדויות לכך שהספרידין השפיע על רמות השומנים בדם או על יתר לחץ דם, בבדיקה אחרת נמצא כי ההספרידין עשוי לשפר את תפקוד שכבות העור אצל בני אדם, בנוסף לסגולות שונות בחיזוק המערכת החיסונית .

תמציות במחקר שהתבצע באוניברסיטת סיאול שבדרום קוראה והתפרסם בשנת 2004 הוכחה לראשונה, הסגולה הרבה של ההיספרדין לטיפול באלרגיות.

צוות המחקר מצע שכאשר הספרידין מבודד מפריקראפיום של פרי הדר (משפחה Rutaceae) הוא דגר במיקרופלורה של המעיים, המטבוליט העיקרי שלו היה הספרטין, שהיה מטבוליט עיקרי בשתן של חולדות הניתנות על ידי היספרידין, נבדקה הפעילות האנטי אלרגית של ההספרידין והספרטין המטבוליט שלו. הספרדין לא עיכב את שחרור ההיסטמין מתאי RBL-2H3 הנגרם על ידי IgE, עם זאת, ההספרטין המטבוליט שלו עיכב את פוטנציאל השחרור של היסטמין מתאי RBL-2H3 הנגרמים על ידי IgE ותגובת ה- PCA.

נמצא כי הפעילות המעכבת של ההספרטין דומה להשוואה עם אזלסטין, תרופה אנטי-אלרגית זמינה מסחרית, וכדי לייצור בעוצמה ייצור של פרוסטגלנדין E2 בתאי RAW 264.7 מעוררים ליפופוליסכרידים, פעילויות האנזים cyclooxygenase 2 מעכבות בצורה חלשה את ההספרטין.

תוצאות אלה מראות שההספרידין עשוי להיות תרופת מטבולית להיספרטין על ידי חיידקי מעיים או במילים אחרות : ההיספרדין מסוגל לנטרל את הפעילות של ההספרטין אשר גורמת לתגובות אלרגיות בקיבה.

קישור למחקר – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15240993

7) קרבקרול מתימין לטיפול בדלקת ריאות

תמציות קרבקרול Carvacrol, או cymophenol, C6H3 (CH3) (OH) C3H7, הוא פנול מונוטרפנואיד.

יש לו ריח חריף ואופייני לתימין ואורגנו, במבחנה, לקרבקרול יש פעילות אנטי-מיקרוביאלית כנגד 25 חיידקים וזנים פריודונטופתיים שונים.

הקרבקרול הוכח במספר מחקרים נבחרים מהעשור האחרון, כבעל סגולות לריפוי דלקות בריאות וזאת בזכות מנגנון שהחומר הפעיל מפעיל, אשר מרפא מהרמה התאית את דפנות התאים של כלי הדם הנכנסים ויוצאים מהריאות.

תמציות במחקר  שהתפרסם בשנת 2016 וגם הוא נעשה על ידי צוות חוקרים איטלקי, אך הפעם מ7 אוניברסיטאות שונות מרחבי איטליה. המחקר התמקד בהשפעה של תימין וחומריו הפעילים לטיפול במחלות שונות של הריאות, מדלקות ועד סרטן, צוות המחקר גילה שלתימין סגולה לריפוי הדפנות של כלי הדם המובילים חמצן אל ומהריאות בזכות הפעילות של קרבקרול על הסביבה התאית באותם כלי דם, המחקר גם חשף את הסגולה של התימין בטיפול בדלקות ריאות כרוניות הנוטות להתפתח לגידול סרטני ולטיפול בגידולים סרטניים בראות.

קישור למחקר- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27369807

8) אומגה 3 מצ’יה לטיפול בדיכאון

תמציות חומצות השומן מסוג אומגה 3, הנקראות גם שמני אומגה 3, ω 3 הן חומצות שומן בלתי רוויות
(PUFAs) המאופיינות בנוכחות קשר כפול שלושה אטומים הרחק מהמתיל הסופי.

בקבוצה במבנה הכימי שלהם. הם מופצים באופן נרחב בטבעם, בהיותם מרכיבים חשובים במטבוליזם של השומנים בבעלי חיים, והם ממלאים תפקיד חשוב בתזונה האנושית ובפיזיולוגיה של האדם.

שלושת הסוגים של חומצות שומן אומגה 3 המעורבות בפיזיולוגיה של האדם הם חומצה α-לינולנית (ALA), הנמצאת בשמנים צמחיים, וחומצה איקוספנטואנואית (EPA) וחומצה docosahexaenoic (DHA), שתיהן נפוצות בשמנים מימיים.

אצות ימיות ופיטופלנקטון הן המקורות העיקריים לחומצות שומן אומגה 3 אך היא נמצאת גם בצמחי יבשה רבים וביניהם צמח הצ’יה, מקורות נוספים של שמנים צמחיים המכילים ALA כוללים אגוזי מלך, זרעי מאכל, שמן זרעי מרווה קלריים, שמן אצות, שמן זרעי פשתן, שמן סאצ'ה אינצ'י, שמן Echium ושמן המפ.

יונקים אינם מסוגלים לסנתז את חומצת השומן האומגה 3 ALA ויכולים להשיג אותה רק באמצעות דיאטה, עם זאת, הם יכולים להשתמש ב- ALA, כאשר הם זמינים, כדי ליצור EPA ו- DHA, על ידי יצירת קשרים כפולים נוספים לאורך שרשרת הפחמן שלה (Desaturation) והארכתם (התארכות), כלומר, ALA (18 פחמן ו -3 קשרים כפולים) משמשת לייצור EPA (20 פחמן ו -5 קשרים כפולים), שמשמש אז לייצור DHA (22 פחמן ו 6 קשרים כפולים).

היכולת לייצר חומצות שומן אומגה 3 בעלות שרשרת ארוכה יותר מ- ALA עלולה להיפגע בהזדקנות.

תמציות במחקר שהתפרסם בשנת 2017 והתבצע על ידי צוות מחקר מ2 אוניברסיטאות באוסטרליה, סקרו החוקרים את כל המידע האקדמי שנאסף עד אז בנוגע לסגולות של חומצת אומגה 3 לטיפול בדיכאון.

המחקר הוביל למספר השערות לבסיס הפתופיזיולוגי של דיכאון, אולם עד כה נותר מנגנון פתוגני מוחלט, או קבוצה ממנו, חד משמעית, נכון להיום הטיפול התבסס על השערת מונואמין ומכאן שמעכבי ספיגה מחודשת של סרוטונין היו הסוג הנפוץ ביותר לטיפול תרופתי.

בעשור האחרון, התגלה עניין רב ב- PUFAs n-3 ובתפקידם בדיכאון. חומצות שומן אלה הינן קריטיות להתפתחות ותפקוד מערכת העצבים המרכזית, הגדלת הראיות ממחקרים אפידמיולוגיים, מעבדתיים ובקרת אקראיות אקראיות מצביעות על מחסור ב- PUFAs תזונתיים n-3 עשוי לתרום להתפתחות הפרעות במצב הרוח, ותוספת עם PUFAs n-3 עשויה לספק אפשרות טיפול חדשה.

המסקנות המבוססות על ביקורות שיטתיות ומטא-אנליזות של ניסויים שפורסמו עד כה משתנות, המחקר על השפעות ה- PUFAs n-3 על מצב רוח מדוכא מוגבל. יתר על כן, תוצאות כאלה הובילו למסקנות סותרות ביחס ליעילותם של נוגדי PUFA ב- 3 בהשפעה על הפחתה בתסמיני הדיכאון.

ישנן ראיות הולכות וגוברות שמצביעות על כך שאומגה 3 ושמנים עתירים באומגה 3 ממלאים תפקיד בהתגברות על דיכאון וראויים למאמצי מחקר גדולים יותר על מנת להנגיש ולתרגם את העובדה הזאת לציבור הרחב.
למחקר-http://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25830700/?from_term=umega+3+depression&from_pos=1

9) סינמילדהיד  מקינמון לטיפול בשפעת

תמציות סינאמאלדהיד (Cinnamaldehyde) הוא תרכובת אורגנית ארומטית שנוסחתה C9H8O, הוא נוזל שמנוני וצמיגי בצבע צהבהב המעניק לקינמון את הארומה האופיינית.

המולקולה מורכבת מקבוצת פניל הקשור לאלדהיד דרך שרשרת לא רוויה, החומר נמצא באופן טבעי בקליפת עץ הקינמון ועצים נוספים מהסוג Cinnamomum, החומר דומה לליגנין ובדומה לו מסונטז בצמח מפנילאלנין.

קימנאלדהיד מופק מקליפת העץ על ידי מיצוי בקיטור. השימוש העיקרי בחומר הוא כתוסף מזון לממתקים, מסטיק, גלידה ומשקאות קלים בריכוזים של פחות מ-0.5%, החומר משמש גם בבשמים, כקוטל פטריות (פונגציד) בחקלאות לרוב להגנה על מערכת השרשים של הצמח.

סינאמאלדהיד משמש גם כקוטל חרקים ואמצעי לדחיית בעלי חיים כולל כלבים וחתולים. משתמשים בחומר גם להגנה על פלדה וסגסוגות ברזל אחרות, הקינמון נמנה עם נוגדי חמצון החזקים ביותר המוכרים לנו מעולם הטבע, ונחשב לנוגד חיידקים רב עוצמה.

הוא מכיל שמן אתרי שהרכיב העיקרי בו  הוא סינאמאלדהיד  cinnamaldehyde שמהווה  60-80 אחוזים מכלל השמן האתרי ורכיבים נוספים., הסינאמאלדהיד מונע היווצרות קרישי דם, מונע התפתחות דלקת ומעכב אנזימים שקשורים למטבוליזם של החומצה הארכידונית, שמעודדת התפתחות דלקות, אשר ביניהן דלקות שמתפתחות משפעת.

איך להכין שמן / תמצית סינאמאלדהיד מקינמון

תמציות המרכיבים להם אנו זקוקים להכנת שמן קינמון הם:
-5 מקלות קינמון
-2 כפות אבקת קינמון
-כוס מים
– כוס שמן זית

שלב 1

יש להעביר את הבקבוק חיטוי ולהסיר את כל המים מהבקבוק ואז שים בבקבוק שמן כדי לראות כמה הוא יחזיק.

שלב 2

מחממים 10 גרם שמן. ומוסיפים את מקלות הקינמון.

שלב 3

הוסף 5 גרם שמן בטמפרטורת החדר לבקבוק. הוסף את שתי הכפות פרחי קינמון. יש ליצוק את השמן למעלה ולערבב.

שלב 4

תנו לבקבוק להתקרר ולשבת לפחות 12 שעות לפני השימוש בו.

תמציות במחקר שהתפרסם בשנת 2007 והתבצע על ידי צוות מחקר יפני מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת צ’יבה (Chiba).
צוות המחקר בדק את ההשפעה המעכבת של טרנס-קינמלדהיד (CA), אחד המרכיבים העיקריים של השמן האתרי שמקורו בקליפת Cinnamomi, על צמיחת נגיף שפעת מסוג A / PR / 8 במבחנה ועל בני אדם.
צוות המחקר בדק את ההשפעה של השמן בטיפול עד 8 ימים על דרגות שונות של שפעת, למול קבוצת ביקורת שלא נטלה את שמן הקינמון.
תוצאות המחקר הראו שכל אלו שטופלו בשמן קינמון לטיפול בשפעת החלימו עד 8 ימים שכללו בעיקר את המקרים הקשים יותר שנבדקו.

למחקר-http://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17303260/

10) אקליפטול מאקליפטוס לטיפול בחום גבוה

תמציות אקליפטול הוא תרכובת אורגנית טבעית שהיא נוזל חסר צבע, C10H18O זהו שמן אתר מחזורי ומונוטרנואיד.

אקליפטול ידוע גם על ידי מגוון מילים נרדפים:1,8-סינאול, קאג'פוטול, 1,8-אפוקסי-פ-מנטאן, 1,8-אוקסידו-פ-מנטאן, אקליפטול, אקליפטול, 1, 3,3-טרימתיל-2-אוקסביציקלו אוקטן, סינול וסינול.

בשנת 1870 זיהה פ 'ס. קלוז את החומר וכינה אותו "אקליפטול" וחלקו השולט בשמן גלובולוס אקליפטוס, לאיקליפטול יש ריח רענן דמוי נענע וטעם מתובל ומקרר.

זה לא מסיס במים, אך לא ניתן לערבב אותו באתר, באתנול ובכלורופורם, נקודת הרתיחה היא 176 מעלות צלזיוס ונקודת ההבזק 49 מעלות צלזיוס. אקליפטול יוצר תוספות גבישיות עם חומצות הידרואליות, o-cresol, resorcinol וחומצה זרחתית.

היווצרות תוספים אלה מועילה לטיהור.
ידוע כי לאקליפטול יש תכונות אנטי-דלקתיות וחוקרים הציעו כי תופעות אחרות כמו תחושות מרגיעות עלולות להיות מתווכות על ידי ערוץ היונים מסוג TRPM8 אותו ערוץ מופעל גם על ידי מנטול ומשפיע כמווסת של טמפרטורת הגוף, כוח הריפוי של רוב הרפואה של ילידי אוסטרליה נובע משמן אקליפטוס, העשוי מעלים בצורת אליפסה.  העלים מיובשים, מרוסקים ומזוקקים לשחרור השמן האתרי.

איך להכין שמן / תמצית אקליפטול

תמציות במקור היה מוכר רק לילידי אוסטרליה, אך כיום עצי אקליפטוס מגדלים כיום בכל רחבי העולם המשמשים לתכונות הרפואיות שלהם.

לאחר חילוץ השמן יש לדלל אותו לפני שניתן להשתמש בו כתרופה, להלן תשעה יתרונות של שמן אקליפטוסמיצוי בעזרת ממס או במילים אחרות – מיצוי צמחים באתנול (כהל), מוכר ברפואת הצמחים בשם "טינקטורה" או תמצית בעברית.

לאחר תהליך המיצוי, כך שהתמצית ("אולאורזין") נקייה מן הממס. בתהליך זה, בנוסף לשמן האתרי, מתקבלים גם חומרים נוספים, בלתי נדיפים – שגם הם הומסו על ידי הממס, ועשויים להקנות לתמצית תכונות נוספות כמו צבע וטעם.

מרכיבים:
-כוס עלי אקליפטוס
-כוס שמן זית

שלב 1

ערבב וקצוץ את העלים בכוס

שלב 2

שטוף את העלים בכיור

שלב 3

ערבב את העלים והשמן בסיר

שלב 4

בשל למשך שעה

שלב 5

חכה שהשמן יתקרר וסנן אותו דרך מסננת

תמציות במחקר שהתפרסם בשנת 2017 בחנו צוות חוקרים משישה מכוני מחקר בברזיל את הסגולות של  שמן האקליפטוס על מרכיבו הפעיל אקליפטול לטיפול בדלקות, חום גבוה ועוד.

צוות המחקר בדק מספר שמנים בעלי כמויות שונות של החומר הפעיל על אנשים הסובלים מדלקות וחום גבוה, בתנאי מעבדה.

מסקנות המחקר היו שהחומר הפעיל אקליפטול בעל סגולות לטיפול בדלקות ולהורדת חום באחוזי הצלחה גבוהים, צוות המחקר גם סינן מספר בין מספר סוגים של אקליפטול ומצא ש 1,8-סינאול הוא היעיל ביותר בפער של בין 38 ל42 אחוז מדומיו.

למחקר-http://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29031196/?from_term=Eucalyptol+fever&from_pos=2

מקורות

-http://www.jewishvirtuallibrary.org/

-http://www.medicalnewstoday.com/articles/321401

-http://www.cbdalive.org/cbd-tincture/

-http://www.beeculture.com/

-http://doi.org/10.1051%2Frnd%3A2005047

-http://www.projectcbd.org/medicine/cbd-thc-cancer

-http://www.organicsociety.co/

-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852356/

-http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408390600754248

-http://www.wikihow.com/

-http://www.herbology.org.il/

שמן קנאביס

תמציות

Facebook
Twitter
ייעוץ והדרכה לחולים

עוד באותו נושא

חמשת השמנים לטיפול משלים בברונכיטיס ודלקת ריאות
רפואה טבעית

קורס תמציות

סדנא לריפוי עצמי והכנת תמציות צמחים קורס תמציות –  סדנא לריפוי עצמי ולתהליך מיצוי צמחים.

קרא עוד »

כתיבת תגובה

תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים
ארכיונים
תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים