קנאביס ומערכת הדם השפעותיו הרפואיות של צמח הקנאביס על מערכת הדם
קנאביס ומערכת הדם – בימי קדם נהגו מרפאים ורוקחי שיקויים להשתמש בצמח הקנאביס ובשמניו להקל על מספר רב של תחלואות ביניהם מחלות של מערכת וכלי הדם. בסין העתיק ובהודו העתיקה נעשו שימושים רבים בצמח הקנאביס אלפי שנים לפני תחילת הספירה הנוצרית.
קנאביס ומערכת הדם – בתחילת כתבה זאת שאלתי את עצמי רגע, מה הקשר? כיצד יכולה צריכת קנאביס לשפר את מצב מערכת הדם, בריאות הלב ובריאות כלי הדם שבתוכם נע הדם שבגופנו? הנחה זו לא הייתה הגיונית בעיני, הרי כולנו מכירים כיצד עישון או אכילת מוצרי קנאביס מעלים את הדופק הלב ולפעמים אף יכולים להוביל לירידה בלחץ הדם. כל אלה נראו לי כדוגמאות לכך שקנאביס על אף על פי כל תמורותיו לעולם הרפואה ולגופנו בפרט נכשל במערכת הדם שלנו. אז זהו שלא, מחקרים מדעיים על המערכת הקנבינואידית מראים שלקנאביס מספר תמורות שגופנו יכול להרוויח מהן. למשל החומר הפעיל טי איץ' סי הוכח כמשחרר את השרירים החלקים המרכיבים את העורקים שלנו, הרגעה זאת גורמת לירידת לחץ דם וליותר גמישות של כלי הדם. במחקר שהתפרסם בשנת 1998 הוכיח החוקר בילפינגר את הימצאותו של קולטן מסוג CB1 ברקמות של עורקים ולוקח חלק ברגולציה של רקמות העורקים. דוגמא נוספת היא התמורה של החומר הפעיל מסוג סי בי די הוכח כחיוני לריפוי של סתימת כלי דם לאחר התקפי לב ושבץ. עובדות אלו ורבות אחרות בנוגע לתרומות האפשריות של החומרים הפעילים בצמח הקנאביס לטיפול במחלות במערכת הדם מסמנות שמה שחלקנו חשבנו בנוגע לצמח הקנאביס והשפעותיו על מערכת הדם שונות שגוי ויש לבדוק ולהמשיך ולחקור מנקודה זו.
קנאביס ומערכת הדם – צריכת קנאביס כתרופה למערכת הדם
קנאביס ומערכת הדם – אז נשאלת השאלה, אם לחומרים הפעילים בצמח הקנאביס ישנה יכולת רפואית בנוגע למערכת הדם שלנו כיצד משפיעים אותם החומרים על לחץ הדם. אם אנו יודעים ממחקרים שנעשו שצריכת קנאביס מגמישה את הרקמה ממנה עשויים כלי הדם כיצד זה משפיע על לחץ הדם. מחקרים מוקדמים על חולדות שגודלו לטיפול בלחץ דם גבוה מצאו כי THC גורם למציאה בזמן מדידה: רמות נמוכות של לחץ דם, פרופסור משולם ממכון וייצמן ניבא עוד ב1978 שהמשך מחקר של קולטנים אלו יוביל לתרופות אשר יועילו לסובלים ממחלות שנובעות וגורמות ללחץ דם גבוה. במחקר שפורסם ב2001 קבעו החוקרים שהשכבה הפנימית של העורקים מפרישה אל הדם שנע בתוכה מספר חומרים על מנת לשלוט ולתפעל את הדם באופן הנכון ממלחמה במחלות לרגולציה של התפקוד הנורמטיבי של זרימת הנוזל בתוך העורקים. בין החומרים אלו ניתן לזהות חומרים המופעלים על ידי המערכת הקנבינואידית. המחקר הראה שבאמצעות החומצות השומניות ושאר חומרים כמו חומרים אנדוקניבואידים עוזרים לווסת את הבריאות של הקירות של העורקים בגופנו.
קולטנים – קנאביס ומערכת הדם
קנאביס ומערכת הדם – CB1 הינו קולטן מסוים, הוכח כמסוגל להגן מפני מוות של תאי עצב בעקבות שבץ מוחי, וכן הדקסנבינול תרופה אשר נמצאת בשלב מתקדם של תהליך הרישוי כתרופה שתונפק לנפגעי שבץ או פציעות ראש סגור, כדי למזער את נזק מוחי לטווח ארוך שנגרם על ידי אירועים כאלה, כדי לשפר את סיכויי ההישרדות וההחלמה של אותם חולים מבלימה של המוות של תאי עצב. לקולטן CB1 ישנם השפעות רבות על תהליכים רבים בתוך מערכת הדם, הוא נחשב למגייס של מערכת החיסון כנגד בקטריות התוקפות את מערכת הדם בכך שהוא עוזר לווסת את כמות המקרופאג'ים שבמערכת הדם.
תפקיד חשוב נוסף של קולטן זה המופעל על ידי החומרים הפעילים בצמח הקנאביס הוא ויסות זרימת החמצן ויחס החמצן בתוך התאים שבגופנו. קולטן נוסף המוכר לנו מהמערכת זו הוא CB1 קולטן אשר הוכח כפועל כנגד היווצרות פלאק או קירות של שומן בתוך כלי הדם שלנו. מחקר נוסף שתבצע הראה את הקשר שבין קולטנים אלו אל רמות הפלזמת הנרפינרין, חומר הנמצא בכלי הדם שלנו ובמערכת העצבית שלנו ולוקח חלק בויסות אותן פעילויות (מערכת הדם והמערכת העצבית). המחקר הראה שהכמויות של הפלזמה הנ"ל עולות לאחר צריכת קנאביס על ידי עישון (יש להסיק שנכון הדבר גם לאכילה) ועובדה זו יכולה לסייע לנו בעתיד לתת מענה לתחלואות של העורקים ומערכת העצבים.
אז איך בעצם זה עובד מבחינה ביולוגית?
קנאביס ומערכת הדם – אז איך בעצם זה עובד מבחינה ביולוגית? כיצד אנו יכולים להביא לכם דוגמא לכיצד היום המדע עושה שימוש בתמורות שבין קולטנים של המערכת הקנבינאידית למערכת הדם? נספק עבורכם דוגמא שתבהיר קצת יותר כיצד קולטן מסוג סי בי 1 יכול לעזור לנו בטיפול בהשמנת יתר. מספר רב של מחקרים תומכים בהשערה, כי קיים קשר הדוק בין השמנה ופעילות מוגברת של המערכת האנדוקנבינואידית , לכן עיכוב של קולטנים מסוג CB1 יובילו בנוסף לעיכוב הקולטנים, גם לעיכובה של ההשמנה עצמה ויכולת שליטה מסוימת במערכת המטבולית של אותו אדם הסובל מהשמנת יתר. חסמת קולטן זה גורמת כפי שהוכיחו מספר מחקרים לגרום לעליה בכולסטרול מסוג HDL ולירידה בטריגליצרידים שבגוף. בנוסף לכל אלו מחקרים שונים הראו שיש לחומר הפעיל מסוג טי איץ' סי את היכולת לסייע בשחזור רקמות הבונות את קירות העורקים המניעים את הדם שבגופנו באמצעות הפעלה של קולטן מסוג סי בי 2 על ידי כך שקולטן זה גורם להפעלת פעולות של מערכת החיסון העוזרות לגוף להלחם בהיווצרות של פלאק ושאר חסמים בעורקים.
החומרים הפעילים שבצמח
קנאביס ומערכת הדם – סגולה נוספת שיש לצמח הקנאביס היא חיוניות החומרים הפעילים שבצמח זה כנגד טרשת העורקים.
אז מה היא טרשת עורקים בעצם?
טרשת העורקים היא שם כללי למספר מחלות שאיפיונן הוא עיבוי דופן העורק והתקשחותו בשל פלאק הכולל משקעים שומניים וכדוריות דם לבנות, אותם משקעים שומניים יכולים להיווצר משלל גורמים ממחלות גנטיות אשר גורמות לוויסות לא נכון של ליפידים בתאים בגופנו ומתזונה עתירת שומנים.
בנוסף לזאת ישנה גם חסימה עם כדוריות דם לבנות הלא הן חלק מהמערך ההגנתי של מערכת החיסון, כלומר חלק מחסימת העורקים נגרם בגלל כשלים שונים במערכת החיסון. הנפוצה שבטרשות העורקים מכונה אתרוסקלרוזה, סוג זה של המחלה שבה נחסמים בהדרגה העורקים בשל הצטברות חומר שומני מתחת לשכבה הפנימית של דופן העורק, ומתפתחת תגובה דלקתית בה שוקע פלאק בדפנות העורק המורכב מכולסטרול ששקע מ-LDL, מרכיבים שומניים, וכדוריות דם לבנות שמצטברות בשל התהליך הדלקתי.
טרשת העורקים יכולה להתפתח בעורקים שונים בגוף ולפגוע באיברים שמוזנים באמצעותם כמו למשל: מוח, לב, כליות, גפיים ועוד. חלקים מהפלאק יכולים להינתק מדופן העורק ולחסום אזור אחר. המחלה מהווה את גורם התמותה העיקרי בעולם המערבי, יותר מכל גורמי המוות האחרים גם יחד, מה שדוחף אותנו עוד יותר לגשת לסגולות של צמח הקנאביס. גורמי הסיכון מרכזיים למחלה זאת הם : תזונה רוויה בשומן טרנס, יתר לחץ דם (שידוע לנו כנכר מהחומר הפעיל טי איץ' סי), מחלות תורשתיות, מחלת הסכרת, היחשפות רבה לרדיקלים חופשים דרך עישון סיגריות הוא חשיפה לקרינה מיוננת. הטיפול הנפוץ למחלה זאת הוא ניתוח מעקפים וצנתור לב, שניהם ניתוחים פולשניים המיועדים לפתיחת נתיב זרית הדם או יצירת נתיבים חלופיים.
מערכת החיסון קנאביס ומערכת הדם
קנאביס ומערכת הדם – הזכרנו בפסקה שלמעלה את העובדה שחלק מהפלאק המצטבר על דפנות העורקים מורכב מכדוריות דם לבנות, כלי חשוב במערך ההגנה (מערכת החיסון) של הגוף שמהווה חלק מהחומר החוסם את תנועת הדם במצב של טרשת העורקים. אז נשאלת כאן השאלה מה הקשר בין צמח הקנאביס והחומרים הפעילים בו להיווצרות כדוריות הדם הלבנות בדפנות העורקים שבגופנו, מחקרים שנעשו בתנאי מעבדה ועל עכברים אשר חולקים עימנו כמו יונקים אחרים את המערכת הקניבונואידית.
מחקרים אלו הראה שלחומרים הפעילים בצמח ישנה השפעה רבה על מערכת החיסון ועוזרת לווסת באופן חיוני יותר את תפקודה. מחקר אחד קבע כי השימוש בקנאביס הוכח להשפיע על מערכת החיסון האנושית, ולספק בסיס להבנת תופעות המערכת החיסונית. ניסויים מבוססי תאים או ניסויים בבעלי חיים, מציעים שהחורים שבצמח הקנאביס יכולים להשפיע כמעט על כל תפקיד עיקרי הקשור למערכת החיסונית. מחקרים אלו נעזרו בפיתוח מולקולות שומן המפעילים השפעות ביולוגיות באמצעות המערכת האנדוקנבינואידית.
כמה תרכובות אלו נבדקו והשפעתם על תפקוד מערכת החיסון, והתוצאות מצביעות על הזדמנויות טיפוליות עבור מגוון רחב של מחלות דלקתיות כגון טרשת נפוצה, דלקת מפרקים שגרונית, מחלת מעי דלקתית, טרשת עורקים, אסטמה אלרגית, וסוכרת אוטואימוניות באמצעות אפנון של הקולטנים החוקרים מצפים להיות מסוגלים לטפל בטרשת העורקים באמצעות שליטה על מערכת החיסון שתעשה את העבודה עבורם בסילוק הפסולת מדפנות העורקים.
סיכום: קנאביס ומערכת הדם
קנאביס ומערכת הדם – בכתבה זאת הראנו כיצד בניגוד לדעה הרווחת צריכת קנאביס ומוצריו יכולה לעזור לסובלים ממחלות בכלי הדם ומערכת הדם בפרט במגוון רחב של דרכים. מערכת הדם אינה מערכת מבודדת בגוף וכוללת שיתוף פעולה עם המערכת החיסונית ושאר איברים ורקמות בגופנו על מנת לספק תנועה עבור נוזל החיים הרי הוא הדם שזורם בגופנו. נוכחנו בכתבה זאת שבאמצעות הפעלה של המערכת הקניבנואידית, צריכת צמח הקנאביס יכולה להשפיע בדרכים שונות ובו נמנה אותן באופן שיעשה לנו מעט סדר בעניינים:
הורדת לחץ דם – באמצעות הרפיה של כלי הדם באמצעות הרפיה של הרקמה המרכיבה את כלי הדם. ויסות נכון של מערכת החיסון ותפקודה בכלי הדם למניעת טרשת עורקים, הפרשת קולטנים המסייעת לתהליכים המבוצעים באמצעות כדוריות דם לבנות שליטה טובה יותר על המערכת המטבולית שבגוף הרפיה של השרירים המרכיבים את הלב ומניעת יצירת לחץ העלול לגרום לפגיע ברקמה המרכיבה את הלב לפני שאנו מסכמים יש לציין שאכן ממצעים אלו נוגעים לרוב האוכלוסייה אך לא לכולה, ישנם קבוצות אוכלוסיה אשר טיפול בקנאביס יכול להזיק להם למשל אנשים הסובלים מלחץ דם נמוך מן ההיגיון לא זקוקים לעוד הורדה של לחץ הדם ולעוד הרפיה של הרקמה המרכיבה את העורקים. ואכן בכל כלל ישנם יוצאים מן הכלל ויש לראות בכתבה זאת כמקור מידע על הסגולות של קנאביס אך אין לראות בה כתוכנית טיפול למחלות בכלי הדם ועל כל חולה להתייעץ עם רופאיו לפני לקיחת כל צעד לטיפול במחלות אלו.
http://en.www.thcendcbd.com/marijuanas-effects-on-circulatory-system
מקורות:
1-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?cmd=Link&dbFrom=PubMed&from_uid=4140529http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.941.7834&rep=rep1&type=pdfhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10939579
2-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4048169http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9687088
3-http://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2016/09/22/08/58/marijuana-and-coronary-heart-diseasehttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12007751http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10894994
4-http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.941.7834&rep=rep1&type=pdfhttp://atvb.ahajournals.org/content/atvbaha/early/2012/12/13/ATVBAHA.112.300275.full.pdfhttp://hyper.ahajournals.org/content/hypertensionaha/5/4/552.full.pdfhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10022233
5-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3657723/http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16968947
6-http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/atherogenic
7-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17022737http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16918457http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16052037