קנאביס בגוף האדם
קנאביס בגוף האדם – כיצד הקנאביס עובר בגופנו ומהן השפעותיו?
קנאביס בגוף האדם – צמח הקנאביס מכיל מעל ל-400 תרכובות הכוללות יותר מ-60 קנאבינואידים ואלו הן תרכובות מיוחדות אשר מופיעות בו באופן בלעדי. הפרמקולוגיה (ההשפעות הרפואיות) של מרבית הקנבינואידים הינה ידועה, המרכיב הפסיכואקטיבי הפעיל, טטהידרוקנאבינול (THC), בודד, סונטז ונחקר במידה הרבה ביותר. פיטוקנאבינואידים (קנבינואידים שמקורם בצמח הקנאביס) נוספים הכוללים את הקנאבינול (CBN) והקנאבידיאול (CBD) נמצאו כבעלי השפעה כקנאביס בגוף האדם.
קנאביס בגוף האדם – הקנבינואידים מצויים ברב חלקי הצמח כגון גבעולים, עלים, פרחים וזרעים וכמו כן מצויים בעיקר בשרף המופרש על ידי צמח הקנאביס ממין נקבה. כמות ה-THC משתנה באופן דרמטי בהתאם לזני הקנאביס השונים ושיטות הגידול השונות. במהלך עשרים השנה האחרונות, שיטות גידול מתוחכמות (כגון גידול הידרופוני – על בסיס מים הזורמים באופן קבוע) וטכניקות הרבעה הגדילו באופן משמעותי את החוזק של תוצרי הקנאביס. צרכני קנאביס בשנות השישים עד השבעים נחשפו לכמויות ממוצעות של 10 מיליגרם THC לסיגריה. כיום, סיגריה ממוצעת המכילה זני קנאביס שונים עשוייה להכיל עד כ-150 מיליגרם של THC.
קנאביס בגוף האדם – קנאביס הנספג בגופנו
כאשר קנאביס נצרך בצורת עישון, כ-50% מתכולת ה-THC נשאפת יחד עם העשן. כמעט כל הכמות הזאת נספגת דרך הריאות ונכנסת במהירות רבה למחזור הדם ומגיעה למוח תוך מספר דקות. ההשפעות ניתנות לצפייה לאחר מספר שניות ואבחנה מהירה של ההשפעה ניתנת לצפייה בתוך מספר דקות. כאשר הצריכה נעשית באופן אוראלי הספיגה היא נמוכה בהרבה. אותה הכמות הנספגת מעישון סיגריה יורדת לכדי 25-30% בצריכה אוראלית, בעיקר בגלל המעבר של החומרים בכבד, כאשר ההשפעה ניתנת לצפייה רק לאחר כחצי שעה עד שעתיים וזאת עקב ספיגה איטית במעיים.
מהרגע שנספג, THC וקנבינואידים אחרים מפוזרים לכלל הרקמות השונות בקצב התלוי בזרימת הדם. מכיוון וקנבינואידים מסיסים מאוד בשומנים הם מצטברים ברקמות שומן ומגיעים לשיא של ריכוז תוך תקופה של ארבעה עד חמישה ימים ולאחר מכן משוחררות באופן איטי אל רקמות הגוף ואלו כוללות את המוח. בגלל ההאיחזות בשומן, זמן מחצית החיים (הזמן בו חצי מכמות החומר נעלמת) של THC ברקמה הוא כשבעה ימים.
קנבינואידים עוברים מטבוליזה (תהליך פירוק המולקולה לכדי מולקולות אחרות שהגוף מנצל) בכבד. מטבוליט (תוצר תהליך מטבוליזה) מרכזי הינו 11-הידרוקסי-THC, אשר ייתכן והינו חזק יותר מ-THC עצמו וחשוד כאחראי על מספר השפעות של צמח הקנאביס. חלק מהמטבוליטים יוצאים מהגוף בשתן (כ-25%) אך עיקרם (כ-65%) עוברים במעיים, שם הם עוברים ספיגה מחדש אל תוך הגוף.
קנאביס בגוף האדם – קנאביס בגוף האדם והשפעותיו
קנבינואידים מביעים את השפעותיהם על ידי אינטראקציות עם קולטני קנבינואידים מיוחדים המצויים בגופנו. קולטני קנבינואידים עצביים הנקראים CB1, נמצאו במוח ועצבים פריפריאלים של חיות רבות, ביניהם האדם. קולטן קנבינואידים שני הנקרא CB2 נמצא במקרופאגים (תאים בולעניים) בטחול ונמצא בנוסף בתאים נוספים הקשורים למערכת החיסונית. על ידי היקשרות לקולטנים אלו, הקנבינואידים יוצרים השפעות על כמעט כל מערכת גוף. השפעות הנוצרות בגוף האדם מגוונות ומשתנות.
קנאביס בגוף האדם – השפעות פסיכולוגיות
השפעת קנאביס על מצב הרוח – ההשפעה העיקרית של שימוש קנאביס בפנאי הינה יצירה של תחושת אופוריה או "היי". השפעה זאת ניתנת לייצור במינוני THC הקטנים עד כ-2.5 מיליגרם בסיגריה וכוללת הרגשות של שכרות, חרדה מוקטנת, דריכות וחברתיות (במידה ונלקח בסביבה ידידותית). ה"היי" מגיע לאחר כמספר דקות ומגיע למישור הנמשך כשעתיים או יותר.
השפעת קנאביס על תפיסה – בנוסף לתחושת ה"היי", ולרב מלווה על ידיו, קנאביס מפיק שינוי תפיסתי. צבעים עשויים להיראות בהירים יותר, מוסיקה צלולה יותר, רגשות עזים יותר ובעלי משמעות.
קנאביס בגוף האדם – השפעות גופניות
השפעות קנאביס על הלב – קנבינואידים מייצרים פעימות לב מואצות ואלו תלויות במינון הנצרך. פעימות אלו מסוגלות להגיע לשיא של 160 פעימות/דקה ועמידות לתופעה מתפתחת בשימוש קבוע. בנוסף עלולה להיגרם האצה בפעימות הלב במעבר מישיבה לעמידה ובמקרים חמורים אף סחרחורת. תופעות אלו עלולות להיות מסוכנות לצרכנים אשר סובלים ממחלות לב קודמות.
השפעות קנאביס על הריאות – צריכת קנאביס דרך עישון מעוררת נוכחות של כימיקלים הנוכחים גם בעישון סיגריות רגילות (מלבד ניקוטין), ואלו כוללים פחמן חד חמצני ויצירה של ליחה. למרות מאפיינים אלו הדומים לצריכה של סיגריה, מחקרים חדשים הראו כי צריכת קנאביס משפרת את כושר הנשימה בחולי אסטמה ומעלה את סיבולת הריאה בספורטאים.
מלבד אותן השפעות המצויינות במאמר זה, מחקרים הנעשים בשנים האחרונות מראים כי לקנאביס סגולות רפואיות הנוגעות בדיכוי דלקות, הריגת תאים סרטניים, הקלה בכאבים והתקפים אפילפטיים ועוד רבות. כיום, חוקרים רבים עובדים במרץ על הבנת החומרים הפעילים בצמח הקנאביס על מנת לפתח תרופות ותכשירים, אשר אלו יעזרו וכבר עוזרים לחולים רבים.
מקור המאמר מהכתובת המצויינת כאן
קנאביס בגוף האדם
קנאביס בגוף האדם