צמח הלפה הגדולה
צמח הלפה הגדולה גדל באזורי צפון אסיה ובאירופה. הצמח היה ונותר בשימוש לטיפול במגוון תחלואות גדול, כמו שיגרון ודלקות כרוניות, ברפואה המסורתית באירופה ובסין. בהודו וברוסיה משתמשים בו לטיפול בסרטן והוא מהווה חלק מפורמולות מסחריות לטיפול בסרטן. שם הצמח באנגלית lappa Arctium או Burdock ,והוא מאופיין בעלים גדולים הצומחים לגובה של עד שבעים סנטימטרים. חלקי הלפה הגדולה בהם נעשה שימוש הם העלים, השורש והזרעים. הלפה הגדולה פורחת מחודש יולי עד חודש אוקטובר, משנתו השניה לחייו של הצמח. תכולת הנוטריינטים בצמח מקסימלית בשנה הראשונה לחייו, שכן בשנה השנייה הוא מנצל את משאביו לטובת הפריחה.
פעילות נוגדת דלקתיות
במחקר שנערך בגרמניה בשנת 2008 נמצאו עדויות רבות לפעילות נוגדת דלקתיות משמעותית של הלפה הגדולה. תמצית הצמח מנעה את היווצרותם ואת שחרורם של מתווכי דלקתיות בשם סיסטייניל לוקוטריינס LTs-Cys (leukotrienes cysteinyl (מתוך תאי דם היקפיים, חסימת LTs-Cys נחשבת כעיכוב או מניעה של תגובה דלקתית. בנוסף, טיפול בתמצית הלפה הגדולה הביא להקלה משמעותית בבצקת אזניים שמקורה בתגובה אלרגית. מעבר לכך נמצא שהרכיבים הפעילים שבלפה הגדולה מטהרים מהגוף רדיקלים חופשיים וגם בכך מונעים דלקתיות.
פעילות נוגדת סרטן
במהלך התפתחותם של גידולים סרטניים, נחוצה כמות גדולה מאד של נוטריינטים וחמצן בכדי לתמוך בשכפול המהיר של התאים הסרטניים. למרות זאת, תאי סרטן מסוגלים עדיין לשרוד גם בתנאים קיצוניים כמו למשל רמות נמוכות של פחמימות זמינות ושל חמצן זמין, כתוצאה מעמידותם הגבוהה יחסית לסביבות עוינות. מחקר שנערך ביפן בשנת 2006 מצא שחומר פעיל בשם ארקטיג'נין Arctigenin ,המצוי בזרעיה של הלפה הגדולה, יכול לחסל תאים סרטניים הנמצאים בתנאים של מחסור בנוטריינטים. במחקר זה נמצא שהחומר הפעיל ארקטיג'נין הרסני במיוחד עבור תאי סרטן הנמצאים בתנאים של מחסור בגלוקוז, זאת בנוסף למגוון רחב של פעילויות של הארקטיג'נין על תאים סרטניים.
פעילות מונעת סרטן בנוסף ליכולתו של החומר לפגוע בתאי סרטן, ביופלבנואידים ופוליפנולים נוגדי חמצון המצויים בשורש הלפה הגדולה מגנים על תאי הגוף מחומרים מזיקים ומקטינים את הסבירות להתפתחותו של גידול, בכך הם מונעים את שכפול תאים סרטניים. מחקר שנערך בשנת 2000 מצא שייתכן שחומרים אלו הם אלו שמשביתים את יכולתו של הסרטן להתפשט בגוף, ובמחקר שנערך ביפן שנת 1993 נמצא שתמציות משורש הלפה הגדולה מגנות על התאים הבריאים בגוף מרעלנים ומפחיתות את נטייתו של התא למוטציות.
פעילות נוגדת סכרת
במחקר שנערך בסטנפורד ס-2008 נבדקה פעילותם של סך החומרים הפעילים הליגננים lignan מפרי הלפה הגדולה ונמצא שמכלול זה בטוח לשימוש, נוגד סכרת, ויכול לסייע במניעת סיבוכי סכרת. אחד מבין החומרים הפעילים הרבים שבלפה הגדולה, סיטוסטרול-בטא-די-גלוקופירנוסייד, glucopyranoside-D-beta-Sitosterol ,נחשב להיות המשמעותי ביותר באפקט ההיפוגליקמי של הצמח, כלומר ביכולתו להקטין את רמות הסוכר בדם. חומר פעיל זה נמצא כעוצמתי בחסימת פעילותם של אלפא-גלוקוסידס. לפי מחקר משנת 2005 ,חוסמים של אלפא-גלוקוסידס הם בעלי פוטנציאל לטיפול בסכרת ובהשמנה. יתר על כן, פחמימה טבעית בשם אינולין inulin המצויה בשורש הלפה הגדולה, יכולה לפעול על קולטנים בפני שטח התא כך שאלו יווסתו את רמות הגלוקוז בדם לערכים קבועים, כך שהסבילות לרמות גלוקוז גבוהות תשתפר.
טאנין- מועיל במינונים נמוכים
כמו כן נמצא במחקר היפני משנת 1993 שצוין מעלה שאחד החומרים הפעילים הנפוצים ביותר המצויים בשורש הלפה הגדולה הוא תרכובת פנולית בשם טאנין Tannin .לטאנין מספר השפעות ידועות בגוף. הטאנין מעודד תגובתיות בקרב סוג של תאי דם לבנים האחראים על זיהוי וחיסול גופים זרים מיקרוסקופיים ובכך מעצים את פעילותה של מערכת החיסון. בנוסף הטאנין מרסן את קצב גדילתם של גידולים סרטניים. הטאנין מצוי גם במקורות טבעיים נוספים, למשל בקליפות ענבים