פירות יער

פירות יער

הסגולות הרפואיות של פירות יער

פירות יער
פירות יער

פירות יער – המונח "פירות יער" הוא שם כולל לפירותיהם של מספר מיני צמחים בעלי פרחים ופירות, רובם קטנים, מתוקים או חמצמצים-מתוקים ובעלי צבע בולט, ולפיכך משמשים למתן טעם וצבע בתבשילים שונים.

קבוצה זו משתנה מפעם לפעם, על פי מטבחים מקומיים. פירות יער אינם בעלי מאפיינים בוטניים אחידים: הם יכולים להיות מקבצי פירות, ענבות, בתי-גלעין ומצעיות, המשותף להם הוא טעמם החמצמץ/מתוק והשימוש בהם בבישול, אפייה וקישוט.

פירות היער גדלים במדינות בעלות אקלים קריר

פירות היער גדלים במדינות בעלות אקלים קריר (לדוגמא: רוסיה, ארצות הברית, קנדה ומדינות אירופה) והפירות מבשילים ומוכנים לקטיף במשך כל תקופת הקיץ. פירות היער גדלים באופן טבעי ביערות, כפי שמרמז שמם, ומימים ועד ימינו, נוהגים ללקטם ולהשתמש בהם כמקור מזון.
השימוש המדעי במונח "פירות יער" שונה מהשימוש השכיח.

במינוח מדעי, פירות יער הם פירות המיוצרים מפרח אחד שבו השכבה החיצונית של קיר השחלה מתפתח לחלק בשרני אכיל (pericarp).
ההגדרה כוללת פירות רבים שאינם ידועים כמו פירות יער, כגון ענבים, עגבניות, מלפפונים, חצילים, בננות, ופלפלים חריפים.

פירות שאינם נכללים על ידי ההגדרה הבוטנית כוללים תותים, פטל, אוכמניות, שהם פירות מצטברים; ואת תותים, שהם פירות מרובים.

צמח נושא פירות יער הוא אמור להיות משתי הקבוצות :bacciferous או baccate, בעוד פירות יער רבים הם אכילים, חלקם רעילים לבני אדם, כגון "בלדונה"  pokeweed, ואחרים, כגון תות לבן, תות אדום, ו אולדברי, הם פירות יער רעילים כאשר הם בוסרים, אבל הם אכילים כאשר בשלים.

פירות יער בהיסטוריה

פירות יער – פירות יער היו בעלי ערך כמקור מזון לבני אדם מאז תחילת החקלאות, ונשארים בין מקורות המזון העיקריים של פרימטים אחרים. הם היו מצרך עונתי עבור קבוצות של ציידים-לקטים מוקדם בהיסטוריה האנושית ולמשך אלפי שנים, ואיסוף פירות יער נשאר פעילות פופולארית באירופה ובצפון אמריקה היום.

עם הזמן, בני האדם למדו לאחסן פירות יער כדי שיוכלו לשמש בחורף, הם עשויים להיות משומרים פירות, וכן בקרב ילידי אמריקה, מעורבב עם בשר ושומנים כמו "פמיקן".

פירות יער גם החלו להיות מעובדים באירופה ובמדינות אחרות, כמה מינים של אוכמניות ופטל מהסוג רובוס מעובדים מאז המאה ה -17, בעוד אוכמניות שחורות וחמוציות של סוג של Vaccinium כבר מעובדים בארצות הברית במשך למעלה ממאה שנים.

ביפן, בין המאות ה -10 וה -18, המונח איצ'יביגו איצ'יגו התייחס לגידולי פירות יער רבים, ברוב ההיסטוריה האנושית פרי היער ששימש או שנכתב עליו הכי הרבה הוא תות השדה. תות השדה הוזכר על ידי הרומאים הקדומים, שחשבו שיש לו תכונות מרפא, אבל התות עוד לא היה אז מצרך חקלאי.

תותים בעצים החלו לגדול בגנים צרפתיים במאה ה-14.

התותים בטעם מוסקי (F. Moschata) החלו לגדל בגנים אירופיים בסוף המאה ה -16, מאוחר יותר, התות של וירג'יניה גדל באירופה ובארצות הברית.
תות השדה הנפוץ ביותר, תות השדה (F. ananassa), הוא תוצר של הכלאה היברידית מקרית של תות וירג'יניה ותות מגוון צ'ילאני Fragaria chiloensis.

הוא צוין לראשונה על ידי גנן צרפתי סביב אמצע המאה ה -18 כי כאשר F. Moschata ו F. virginiana נשתלו בין שורות של F. chiloensis, תות שדה צ'ילאני יישא פירות שופע גדול במיוחד, זמן קצר לאחר מכן, אנטואן ניקולה הדוכסית החלה לחקור את גידול התותים ועשתה כמה תגליות מכריעות למדע של גידול צמחים, כגון רבייה מינית של תותים.

מאוחר יותר, בתחילת ה- 1800, מגדלים אנגלים של תותים הכליאו זנים של תות שדה מהמין: "פ אננאסה" אשר היו חשובים בהרי תותים באירופה, ומאות זנים הופקו מאז על ידי גידול זה, פירות יער משמשים גורם מרכזי בסיפורי עם רבים של עמים רבים מהחצי הצפוני של כדור הארץ, פעמים רבות בתור גורם מפתה או בשל טעמם העיר, אך גם פעמים רבות על סגולותיהם הרפואיות.

סוגים עיקריים של פירות יער

פירות היער משתייכים למספר מצומצם של סוגי צמחים

פירות יער – פירות היער משתייכים למספר מצומצם של סוגי צמחים, כל אחד כולל מספר מינים המשמשים למאכל. מרבית הסוגים הם שיחים נמוכים, כאשר קיימים מספר מיני עצים. להלן הסוגים הבולטים:

1) תות שדה: סוג הכולל מספר מינים של פירות מתורבתים באותו שם. הפירות הם מצעיות, והגרעינים מצויים מחוץ לפרי. פירותיו אדומים. סוג במשפחת הוורדיים, בסדרת הוורדנאים.

2) Vaccinium : סוג המכיל את האוכמנית והחמוציות, ועוד מספר מינים נושאי פירות אכילים. נחשב לעיתים כסוג העיקרי של פירות היער. הפירות הם ענבות בגווני כחול, סגול, שחור ואדום. סוג במשפחת האברשיים, בסדרת האברשאים.

3) דומדמניטיים: הוא הינו סוג יחיד במשפחת הדומדמניתיים הכולל מינים כגון הדומדמנית, ענבי השועל והעכובית. הפירות הם ענבות (בשר הפרי כולל מספר חרצנים ומצופה זג). הצבעים מגוונים: שחור, סגול, אדום וירוק. גודלם קטן יחסית. סוג יחיד במשפחת הדומדמניתיים, שבסדרת הבקעצוראים.

4) פטל: סוג במשפחת הוורדיים הכולל את הפטל האדום והצהוב בהיר, הפטל השחור (השונה מעט במבנהו ועז בטעמו) ומיני פטל רבים נוספים. כל פירותיו הם פירות מקובצים (Aggregated Fruits) המסודרים במעגל סביב העוקץ. הפירות בינוניים בגודלם. מגיעים בצבעים אדום ושחור. ותותי יער בלבן וסגול

5) תות עץ: סוג הכולל מספר מינים של פירות מתורבתים באותו שם. הפירות מקובצים הסדורים באשכול סביב הליבה. הפירות בצבעים אדום, ורוד, לבן וירוק. סוג משפחת התותיים, בסדרת הוורדנאים.

המאפיינים המשותפים לכל פירות היער הוא גודלם הקטן וצבעם הבוהק והבולט וטעמם החמצמץ מתוק.
הגורמים המשותפים האלו גורמים לכך, שלעיתים מינים נוספים נחשבים כפירות יער כמו למשל הדובדבן.

החומרים הפעילים בפירות היער

פירות יער – הפעילויות השונות של החומרים הפעילים הקיימים בפירות היער היא נוגדת חמצון (אנטיאוקסידנטית) ופה ערכם הרב של הפירות.
נוגדי חמצון הם חומרים שנלחמים ברדיקלים החופשיים בגוף שהם אטומים ומולקולות בגוף, שבמקרה של עודף יכולים להביא להזדקנות מואצת של תאי הגוף, לתקוף את החלבונים, לנוון את תאי המוח, להחליש את קרום התאים ולשנות את ה-DNA.
מדענים מעריכים שמחלות רבות קשורות לתהליכי החמצון, ביניהן מחלות לב וסרטן.

החומרים הפעילים בפירות יער:

פירות יער
פירות יער

חומרים פעילים

חומצה גאלית

חומצה גאלית – חומצה טבעית בעלת תכונות נוגדות וירוסים ובקטריות וגם היא נמצאה כבעלת פעילות נוגדת חמצון חזקה. מחקר גילה כי החומצה הגאלית הינה רעילה עבור תאים סרטניים, אך אינה פוגעת בתאים בריאים. לכן היא מצרך נפוץ בתעשיית התרופות ואף משמשת לטיפול בשטפי דם פנימיים, סוכרת ופסוריאזיס. החומצה הגאלית נמצאה במחקר כמווסתת את גדילתם וחיסולם של תאי סרטן הערמונית.

חומצה אלגית

חומצה אלגית – רכיב אשר נלחם בקרצינוגן, חומר שנחשב למסרטן. בנוסף, לחומצה האלגית יש תכונות נוגדות וירוסים ובקטריות. מדענים מעריכים כי לחומצה האלגית יש תפקיד חשוב במניעת סרטן ואף בלחימה בגידולים קיימים.

קאתצ'ין

קאתצ'ין – סוג של פלבונואיד, שהוא בעצם רכיב בצמח שנועד לתת את גוון שנע מצהוב, דרך אדום ועד לכחול, כדי למשוך מאביקים ולהגן על הצמח מפני חיידקים ופטריות. מחקרים שונים מצאו אותו כבעל יכולת לטפל באלרגיות, דלקות ולשמש כנוגד חמצון.

אנתוציאנין

אנתוציאנין –  פיגמנט טבעי שמעניק לצמחים שונים את הצבע האדום שלהם. ומסנן עבורם את קרינת השמש. מדובר בנוגד חמצון חזק ביותר ששמו נקשר במחקרים שונים להורדת הסיכון לחלות בסוגים מסויימים של סרטן, לשיפור בריאות מערכת השתן, שיפור תפקוד הזיכרון ולתרומה להזדקנות בריאה של התאים.

רוטין

רוטין – חומר טבעי בעל תכונות נוגדות חמצון. ליתר דיוק, הוא מונע מברזל להיקשר למימן על חמצני, מה שהיה יוצר תגובה כימית שמשחררת רדיקלים חופשיים מאוד חזקים. הרוטין אף מחזק את הנימים ובכך יש לו השפעה חיובית על המופיליה, דליות ורידים ומחלות לב וכלי דם נוספות. הוא אף מונע התרבות מואצת של תאים הקשורה להתפתחות גידולים סרטניים.

קווארצטין

קווארצטין – פלבונואיד נוסף, או פיגמנט שגם הוא הוכח כנלחם בקרצינוגן, חומר שנחשב מסרטן. מחקרים שונים מגלים כי מדובר ברכיב פלא, אשר מסוגל לסייע במגוון רחב של מצבים בריאותיים: הוא אנטי ויראלי, עוזר נגד אסתמה, אנטי סרטני, נגד אקזמה, אנטי דלקתי ומסייע לתסמונת המטבולית.

חומצה סליצילית

חומצה סליצילית – הורמון שנחשב לאחד החשובים ביותר לצמח ובעל שימושיים לא פחות חשובים עבור האדם. החומר הזה קיים באספירין והוא בעל תכונות שיכוך כאבים חזקות ביותר הידועות כבר 2,500 שנים. החומצה הסליצילית אף מסייעת להילחם בטרשת עורקים והיא קיימת בתרופות ותכשירים רבים בתעשיית הרפואה.

ויטמין C

ויטמין C – אחד הויטמינים המוכרים ביותר, בעל יתרונות בריאותיים למכביר, ביניהם חיזוק השיניים, שמירה על נימי הדם, בניית העצמות והרקמות, חיזוק המערכת החיסונית, נוגד דלקות ומסייע למניעת התפתחות סרטן בשל תכונתו כנוגד חמצון.

הסגולות הרפואיות של פירות היער

סגולותיהם הרפואיות של פירות יער

הסגולות הרפואיות של פירות יער – פירות היער משמשים אותנו כמרכיבים לעוגות, ריבות ולמשקאות ומאכלים שונים ורבים. לפירות היער ישנן סגולות רפואיות גדולות וחשובות עבור בריאות גופנו. האחראיים לסגולות של פירות היער השונים הם "החומרים הפעילים" או בשפה המדעית פיטוכימיכלים המצויים בפירות היער. כמו למשל טרפנים, פלבנואידים, ויטמינים ועוד.

לפיטוכימיקלים המצויים בפירות היער ישנם שלושה יתרונות משמעותיים:

1) מסייעים לשימור ושיפור תפקוד הלב ומונעים מחלות לב.

2) מסייעים במניעת מחלת הסרטן.

3) משמשים כמלאי של חומר אנטיאייג'ינג ומאטים את תהליך ההזדקנות בגוף.

פירות היער מלאים ברכיבים שונים, אשר כל אחד מהם הוא בעל יתרונות לגופנו, כך למשל פירות אלו מלאים בקאתצ'ין אשר מסייע נגד דלקות ואלרגיות, סיבים תזונתיים המסייעים נגד מחלות לב וכלי דם, חומצה אלגית שמסייעת במניעת מחלת הסרטן, חומצה סליצילית המסייעת במלחמה בטרשת העורקים, ויטמין C המסייע לחיזוק המערכת החיסונית, חיזוק השיניים ועוד.

פירות יער שונים לסגולות שונות

הסגולות הרפואיות של פירות יער – לפירות היער ישנם מאפיינים משותפים ופעמים רבות גם חומרים פעילים זהים, אך עם זאת יש לפירות יער מסוימים, סגולות ספציפיות בשל ההבדלים ביניהם שנגזרים מהשוני הכמותי והאיכותי, בחומרים הפעילים הנמצאים בהם.

מחקרים מדעיים שונים הצליחו למקד את הסגולות הרפואיות של פירות היער לטיפול בתחלואות וצבים בריאותיים שונים:

אוכמניות

אוכמניות – פרי בעל גוון כחול ויפה הגדל גם בארץ. התכונות הרפואיות לא מוגבלות לפרי עצמו וקיימות גם בעלים. ידועות כמחזקות את כלי הדם. מומלץ לסוכרתיים, הסובלים מיתר לחץ דם ונגד בצקות ומפעילות לא תקינה של ורידים ברגליים.

פטל

פטל – הטעם המוכר שקיים בכל הרבה מאכלים מעובדים, מומלץ לצריכה טבעית. מעולה לכאבי גרון ודלקות חניכיים. מומלץ ללעוס היטב ולתת לפטל "לשטוף" את חלל הפה כדי למנוע מהחיידקים להתפתח.

דובדבנים

דובדבנים – לא כולנו יודעים, אבל גם הדובדנים שייכים לקבוצת פירות היער. נמצאו כיעילים להקלה על מחלת השיגדון, דלקת פרקים הנובעת מעודף חומצות שתן בדם. טובים גם לכאבי גרון.

חמוציות

חמוציות – פרי שמקורו בצפון אמריקה אשר הולך וצובר מוניטין כמזון-על, ככל שהמחקר אודותיו מתקדם וחושף את סגולותיו. הוכח כמסייע לדלקות בדרכי השתן, לאולקוס ולדלקות חניכיים.

תות שדה

תות שדה – פרי היער הפופולארי ביותר בעולם,  בשל טעמו ומתיקותו. הוא מקור נהדר לחומצה פולית ולכן חיוני עבור בריאות הלב. תותים אף ידועים כמלביני שיניים טבעיים.

דומדמניות שחורות

דומדמניות שחורות – בשפה המדעית נקראות "ריבס ניגרום", הדומדמניות השחורות הן פצצת אנרגיה של הויטמינים A C וB.

הן הוכחו כמקלות על אנמיה שלאחר מחזור, מאטות את תהליך ההזדקנות של תאי העור, מונעות הצתברות פלאק בכלי הדם, נוגדות חמצון ומאיטות את תהליך הדלקת בגוף.

לסיכום

הסגולות הרפואיות של פירות יער – פירות יער הן קבוצה גדולה ומגוונת של פירות בעלי סגולות רפואיות רבות ומגוונות. מתות שדה לדובדבן, פירות יער הן מאכל פופלארי מאוד שרק לאחרונה, מתחילים המדענים להבין ולחשוף את הסגולות שפירות היער מספקות. בשל ערכם התזונתי הגבוה פירות יער רבים יכולים להיחשב ל"מזונות על" שיכולים לספק לנו את המנה היומית או השבועית המומלצת של ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיכלים חיוניים שונים, לצורכי ריפוי ותזונה שלמה.

מקורות

1) http://wildhuckleberry.com/2014/04/10/dr-barney-western-huckleberry/

2) http://books.google.co.il/books?id=l4NIwOljrxYC&pg=PA53&redir_esc=y

3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30905238

4) http://web.archive.org/web/20140707173920/http://lpi.oregonstate.edu/ss01/anthocyanin.html

5) http://doi.org/10.1021%2Fjf061538c

6) http://books.google.co.il/books?id=TiU-Dz2wxyAC&pg=PA47&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31250689

8) http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/features/a-berry-nice-vintage-its-time-to-rediscover-the-ancient-art-of-fermenting-fruit-wines-1784404.html

9) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30092632

10) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31253345

שמן קנאביס

פירות יער

Facebook
Twitter
ייעוץ והדרכה לחולים

עוד באותו נושא

חמשת השמנים לטיפול משלים בברונכיטיס ודלקת ריאות
רפואה טבעית

קורס תמציות

סדנא לריפוי עצמי והכנת תמציות צמחים קורס תמציות –  סדנא לריפוי עצמי ולתהליך מיצוי צמחים.

קרא עוד »

כתיבת תגובה

תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים
ארכיונים
תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים