סי בי די לטיפול ב- PTSD (תסמונת פוסט טראומטית)
סי בי די לטיפול ב- PTSD (תסמונת פוסט טראומטית) – תסמונת פוסט טראומטית על פי ויקיפדיה: היא הפרעה פסיכיאטרית, מתחום הפרעות החרדה, המתפתחת בעקבות חוויית אירוע קשה מאוד, טראומה, מבחינה נפשית או גופנית ונפשית כאחד. לדוגמה, בעקבות צפייה בתאונת דרכים קטלנית או בעקבות פציעה בתאונה כזו. בישראל יש סובלים רבית מפוסט טראומה או בעברית "הלמת" בעיקר בתחום תאונות בכביש ובתחום הביטחוני. המצב הביטחוני בארץ חושף אוכלוסיות רבות למצבי קיצונים שיכולים להוביל בקלות לחוויה פוסט טראומתית שמבלי טיפול נכון יכולה להוביל לירידה משמעותית ברמת החיים ובכל רמות התפקוד. ישנם עוד גורמי סיכון רבים ל PTSD .
לפי המודל הביולוגי הסיבה לPTSD נטועה בהפרעה בנוירוטרנזמיטורים (תאים עצביים) ובעירוב שלושה מערכות מרכזיות כמו : המערכת האנדרנרגית, המערכת האופיואידית וציר ההיפותלמוס שאחראי על שחרור הורמונים שמווסתים פעילויות גוף שונות כמו למשל הגברת קצב הלב.
לפי המודל הפסיכואנליטי של ההפרעה קיימת הפעלה של קונפליקט פסיכולוגי חבוי בלתי פתור. החייאתה של טראומה בילדות גורמת להפעלת מנגנוני הגנה שונים המובילה להיווצרות תסמינים. מנגנוני ההגנה השכיחים כוללים הכחשה, הפחתה, פיצול, דיסוציאציה ואשמה.
לפי המודל הקוגניטיבי PTSD מכורה בסכמות מחשבה שגויות ולא רציונאליות שנוצר מתפיסה לא רציונאלית של האירוע הטראומטי וחשיבותו לחיי היום יום.
סי בי די לטיפול ב- PTSD (תסמונת פוסט טראומטית) – בספרו של ד"ר אלכסנדר, פרופסור לפסיכיאטריה המנהל את התוכנית לחקר הפרעות במצבי רוח ודיכאון באוניברסיטת ניו יורק, שפורסם ב2012 מקדיש אלכסנדר פרק לPTSD ולפוטנציאל שבטיפול בחומר הפעיל סי בי די למול אפשרויות אחרות שיש בסל התרופות העולמי ולמול עישון קנביס. אלכסנדר מסביר שחוקרים מצאו אזור במוח בין האמיגדלה להיפותלמוס שאחראי על יצירת זיכרונות פחד ושימורן. רצפטור CB1 שמיודד היטב עם הסי בי די נמצא כמפעיל של eCB שבתורו הוא רצפטור שנצפה פועל במצבים שהזיכרון "מכחיד" בהם זיכרונות של פחד. הממצא הזה הוביל להשערה שאזור זה במוח יהיה גדולה או "נפוח" יותר אצל אנשים הסובלים מתסמונת פוסט טראומתית כפי שנמצא במחקר שנעשה בשנת 2006.
אלכסנדר מנבא בספרו עתיד מזהיר לטיפול באמצעות החומר בסובלים מ PTSD ומדגיש את עצם היות הסי בי די בניגוד ל THC חומר שאינו פסיכו אקטיבי ולכן בטוח יותר לטיפול בסובלים ממכאובי הנפש.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/da.22031/abstract
סי בי די לטיפול ב- PTSD (תסמונת פוסט טראומטית) – במחקר נערך בברזיל על עכברי מעבדה חשפו החוקרות עכברים לאיום של טורף ובדקו את קבוצות המחקר (קבוצת ביקורת, קבוצת פלסבו וקבוצת ניסוי) לאחר מספר ימיים מדוד. עוד בתחילת המחקר ביקשו החוקרות לבדוק את פעילותם של רצפטורים שהתגלו במחקרים קודמים כפעילים גם אצל בני אדם במצבים של פוסט טראומה. הרצפטור שביקשו לבדוק הינו חלבון mRNA שנצפה קשור לנפיחות של חלקים במוח המזוהים עם PTSD ולכן לקחו את החוקרות את המידע הזה למעבדה והחלו את הניסוי בעכברים על מנת לצפות בסגולותיו ופעולותיו של החומר הפעיל סי בי די על מוח מפוחד מפחד שמקורו אינו מדומה. החוקרות מצאו שאצל העכברים שקיבלו מינון של סי בי די באופן קבוע נצפתה פחות הפרשה של החלבון מסוג 5HT1Aהגורם לנפיחות באזורים במוח שאחראים על זיכרון ושמירת זיכרון של אירועים מפחידים. כלומר הסיקו החוקרות שסי בי די מאזן את כמויות אותו חלבון באמצעות רצפטורים שהוא מפעיל בהגיעו אל המוח וכך נצפו אצל העכברים שקיבלו סי בי די ירידה בכמות ההורמון ובסימפטומים של PTSD הכוללות הזעת יתר ודיכאון משתק.
סי בי די לטיפול ב- PTSD (תסמונת פוסט טראומטית) – מחקר נוסף שנעשה על עכברים מצא שהרצפטור מסוג cb1 פעיל יותר להפגת מתח נפשי על ידי היצמדותו למולקולות הסי בי די. המחקר הראה את הפעילות של החומר הפעיל סי בי די וכיצד הוא מווסת רגשות של לחץ ופחד (תחושות אשר מהוות את התיאור של PTSD)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24336729
סי בי די לטיפול ב- PTSD (תסמונת פוסט טראומטית) – במדינות רבות התחילו לתת לחולים בתסמונת פוסט טראומטית בטיפות סי בי די לפני מספר שנים. הסי בי די אל מול ה THC שלול תכונות פסיכו אקטיביות ולכן נמצא הרבה יותר יעיל בטיפול בתופעה בניגוד ל THC ונמצא יעיל בהרבה מתרופות מרשם על בסיס כימי. http://www.hopegrown.org/blog/cbd-may-be-key-curing-ptsd
סי בי די נגד PTSD תסמונת פוסט טראומטית – אז היכן העתיד של הטיפול בסי בי די כנגד PTSD ?, התשובה מגיע ממספר חוקרים ורופאים שחזו בשיפור במצב החולים או הנבדקים עקב לקיחת סי בי די באופן טבעי או באופן מסונתז (מלאכותי). בקנדה רופא בשם ג'ורג' פרייזר נתן למטופלים הסובלים מPTSD מרשמים לתרופה "נבולין" שהיא גרסא מלכותית של סי בי די כנגד סימפטום הסיוטים בלילה שממנו סבלו מטופליו. ד"ר פרייזר זיהה בסוף "הניסוי" ש72 אחוז מהמטופלים ציינו שהסיוטים במהלך שנת הלילה שלהם נעלמו או התקצרו באופן משמעותי ושכיחות הופעתם קטנה. בנוסף חלק גדול מהם דיווח על הקלה בשינה באופן כללי ובאיכות החיים היום יומית. מחקר דומה שנעשה במקסיקו על כ80 אנשים הסובלים מPTSD מצא ש75 אחוז מהמטופלים שקיבלו סי בי די מלאכותי דיווחו על שיפור ברמת חייהם והדגיש את העלייה באיכות השינה.
http://www.mpp.org/wp-content/uploads/2016/01/Post-Traumatic-Stress.pdf
סי בי די לטיפול ב- PTSD (תסמונת פוסט טראומטית) – החומר הפעיל סי בי די בעל סגולות רפואיות רבות חלקן קשורות ליכולת שלו "להדליק ולכבות" רצפטורים במוח שמשפיעים על פעולות חלבונים בתוך התא ובגוף כולו. היכולת של חוקרים בשנים האחרונות לבודד את החומר הפעיל סי בי די ולייצר תרופות שמכילות סי בי די מלאכותי ללא ההשלכות הפסיכואקטיביות שבאות עם עישון מריחואנה אך עדיין שומרות אותן תרופות על הסגולות של הסי בי די בהקלה על אורח החיים ובהפגת כאב נפשי ופיסיולוגי. אותה יכולת להפעיל את אותם רצפטורים על מנת להגיע למטרות שונות היא שמייחדת את הסי בי די ויש לצפות שבעתיד הקרוב יותר אנשים יקבלו תרופות שהן גרסא מלכותית של סי בי די, לעומת עישון או צריכת צמח הקנאביס במלואו ביחד עם החומרים שפחות רצויים במיוחד כשאנו ניגשים לטיפול בנפש שהינו טיפול המצריך גישה שונה מטיפול פיסיולוגי. היכולת של המערכת הקנבואידית להקל על מתח נפשי נובע ממספר דרכים או מספר פעולות שעושה הסי בי די על הרצפטורים במוח ובמערכת העצבים.
כיום הדרך שבא אנחנו מטפלים בבעיות של מערכת העצבים (ביניהם נכללת גם PTSD ) באמצעות סי בי די היא דרך פרפיראלית כלומר כזאת שפועלת על כל מערכת הגוף ומפעילה את כל הרצפטורים, חוקרים מנבאים שבעתיד עם התמקדות המחקר נוכל לגלות חלקים שונים בגופנו וב סי בי די וכיצד הם מפעילים אחד את השני באופן נקודתי ולא רב מערכתי כפי שאנו מכירים מהטיפול היום בסי בי די.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997295/
סי בי די לטיפול ב- PTSD (תסמונת פוסט טראומטית) -לסיכום ניתן לראות שישנה דרך פרודוקטיבית אך ארוכה לחומר הפעיל שבמריחואנה סי בי די כתרופה לטיפול ב PTSD, שלב הניסויים על בני אדם עוד בחיתוליו ובעיקר מתבצע על חולים כרוניים במוסדות שונים. מדענים הצליחו לזהות את התהליכים הביוכימיים שבסי בי די ולסמן להם רצפטורים ותהליכים שונים בגוף אותם יצטרכו להמשיך ולחקור. ניתן אך לראות שיש לסי בי די שימוש רחב בטיפול בPTSD בעיקר בזכות ההבדל שלו מ THC, כך שאינו פסיכואקטיבי. שימוש כבר החל ברמה הקלינית וישנם גם תרופות מלכותיות שהן בעצם טיפות של החומר הפעיל סי בי די שמגיע באופן מסונתז אך טהור וניתן לצפות לשימוש זה עליה בשנים הקרובות במיוחד במדינות מתועשות.