כולסטרול – אחד המונחים הרפואיים המוכרים ביותר לכולנו הינו "הכולסטרול ".
כולסטרול – בשנים האחרונות עלתה המודעות לנפש בריאה בגוף בריא והפיקוח על מדדים ורמות שונות של חומרים בגופנו הפך לדבר שבשגרה, אף אצל אנשים צעירים ובריאים. אורח החיים ה"ישבני" העלה למודעות מספר מחלות שנגרמות בגינו והרוב הגדול של האוכלוסייה דוגל בשילוב אורח חיים ספורטיבי עם בדיקות רפואיות שגרתיות פעם בחצי שנה או לפחות פעם אחת בכל שנה.
אחד המונחים הרפואיים המוכרים ביותר לכולנו הינו "הכולסטרול". מכיוון שרובנו לא מכירים אותו לעומק המונח "כולסטרול" אף מפחיד אחוז גדול מהאוכלוסיה בין אם מדובר בכולסטרול נמוך או גבוה.
חברות התרופות עושות שימוש ניפלא בפחד הזה כפי שנסביר בהמשך, אז לא לשווא אומרים שידע זה כח, בואו נכיר את הכולסטרול ונבין באמת במה מדובר ושבעצם לא הכולסטרול צריך להפחיד אותנו, אלא ברוב המקרים דווקא התרופה שנותנים לנו בכדי למנוע הגדלתו או בכדי להקטין את כמותו בגופנו.
בשנים האחרונות הוחלט כניראה ע"י לחץ של חברות התרופות, כחלק מהאג'נדה הרפואית להוריד את הרף של הכולסטרול שנחשב לגבוה.
כך הוכנסו אוטומטית לתווית של רשימת ה"חולים" אנשים שעד לשנים האחרונות נחשבו לבבעלי כולסטרול תקין בתחום הנורמה, היינו בריאים,
ועתה רק בשל שינוי הגדרה של מהי רמת כולסטרול גבוהה לפי הסטטיסטיקות כ50% מהישראלים מעל גיל 40 יידרשו לקחת תרופות נגד כולסטרול גבוה.
מה עושות תרופות כאלה לגופנו הבריא ?
כולסטרול – חמור מכך הוא חוסר ההסברה של מה עושות תרופות כאלה לגופנו הבריא, הנזק שהן גורמות לנו בדרך כלל ע"י תופעות לוואי ועצם ההשפעות ההרסניות שעשויות להיות
להן על כלל המערכות: בעיקר על השרירים אך גם על הכבד, הכליות, הלב, הראיה ועוד.
אף אחד לא מספר לנו לדוגמא שאותה התרופה שמורידה את האנזים החלבוני שמשתתף בייצור כולסטרול מקטינה גם את אותו האנזים שמשמש לבניית קו אנזים q10 שבעצם הינו חיוני ביותר לפעילות של הלב! אז אחרי ההקדמה החשובה הזו שנותנת לנו קצת פרופורציה לגבי הכולסטרול בואו נבין מהו כולסטרול בכלל?
הכולסטרול הינו מרכיב חיוני בגופם של כל בעלי החיים ובכללם בני האדם.
הכולסטרול הינו חומר המשמש מטרות רבות בתפקודי גופנו: בין אם כחלק ממברנת התאים בגופנו שהיא בררנית ועושה סלקציה חיונית ומדויקת לגבי מה ייכנס ומה ייצא מהתא ואליו, בין אם ביצירת הורמונים ביניהם האסטרוגן והטסטוסטרון, כולסטרול הוא הבסיס לויטמין D ועוד פעולות רבות וטובות.
יש כולסטרול אחד!
כולסטרול – לכן אין פלא שגופנו מקבל כולסטרול משני מקורות: האחד אנדוגני כלומר פנימי זה כולסטרול שהגוף מייצר בעצמו בכבד והן ממקור אקסוגני היינו ממקור חיצוני שזהו בעצם המזון שאנו צורכים! עצם העובדה שהגוף מייצר כולסטרול עבור עצמו היא לבדה ובעצמה ראיה לחשיבותו החיובית בגופנו.
מה שעושות רוב התרופות להקטנת הכולסטרול זה בעצם לא כל כך הגיוני: התרופה "מסלקת" את הכולסטרול שהגוף עצמו שמבין הכי טוב מה טוב עבורו יצר עבור עצמו ומכניסה "כולסטרול" חיצוני שלא הגוף יצר בעצמו וזה אמור להיות חומר הגלם שלו…אין הגיון.
מכיוון שהגוף מייצר כולסטרול עבור עצמו השיטה הנכונה, שלא רק מועילה אלא גם לא מזיקה הינה השיטה התזונתית!
מהילדות או הבחרות מלמדים אותנו שיש לאכול כולסטרול "טוב" ולהפחית כולסטרול "רע". האמת היא שאין שני כולסטרול! יש כולסטרול אחד! אך לפי הפעולה שלו הוא מוגדר טוב או רע. ההבדל בין כולסטרול טוב או רע תלוי בליפופרוטאינים שמובילים אותו.
LDL
כולסטרול – יש את הLDL שככל שיש רמות גבוהות ממנו המדע מקשר זאת למחלות כמו טרשת עורקים כי הLDL הזה הוא ליפופרוטאין שמוביל כולסטרול מהכבד אל העורקים. לעומתו הכולסטרול שנחשב לטוב הוא בעצם זה שמובל על ידי ליפופרוטאין אחר שהוא הHDL והוא בעצם עושה עבור גופנו את ההובלה ההפוכה- הוא מוביל את הכולסטרול מהעורקים אל הכבד וכך מפחית את רמתו בעורקים.
מבחינת תזונה לכן עדיף לצרוך פחות שומן מן החי ויותר מן הצומח, בגלל ששומן מן החי הוא רווי במימנים, המבנה המרחבי שלו שמכיל יותר מימנים גורם לו להסתדר שונה במרחב משומן לא רווי ובכך הוא תורם יותר לסתימת עורקים בשל המבנה הכימי שלו, ואילו שומן מן הצומח הוא לא רווי ועדיף על פניו.
רווי ולא רווי קשור גם לייצור הליפופרוטאינים LDL וHDL, שכבר אמרנו שיש כולסטרול אחד אבל השאלה איזה ליפופרוטאין מוביל אותו ולאן, אז כמובן שHDL עדיף לנו.
תזונה בריאה מונעת כולסטרול!
כולסטרול – לפיכך, תזונה בריאה מונעת כולסטרול תהיה תזונה דלה מאוד במזון מן החי שמעלה את הכולסטרול בדם שזה בעיקר ממוצרי בשר, גבינות שמנות ואף עודף חלמוני ביצה. תזונה בריאה תכלול מזונות עשירים בחלבון מן הצומח, עם חלבון צמחי שאינו רווי, כגון: אגוזים, קוואקר, קטניות (עדשים, שעועית וכו') וכמובן שפירות וירקות, שהם גם מקור לשומן צמחי וגם מכילים ויטמינים חיוניים ביותר להתפתחות גופנו ולתפקודו התקין.
המקור הצמחי הוא כה טוב לגופנו בכלל ובנושא הכולסטרול "הטוב" בפרט, כך שישנם גם צמחים שהם הלכה למעשה מקטינים את ספיגת הכולסטרול במעיים ולא רק את כמותו או אופיו (LDL או HDL) ובכך מונעים הצטברות של כולסטרול במחזור הדם ולבסוף בעורקים.
פן נוסף שלא תמיד מוזכר כאשר דנים בתפקודיו החיוביים והשליליים של הכולסטרול הינו שהגוף שלנו "מפצה" באופן אוטומטי הן על עודף והן על חוסר דל כולסטרול על ידי שינוי תפקודי כבד שהוא בעצם האיבר שמייצר את הכולסטרול בגופנו. לכן בתזונה הבריאה יש לדאוג לכך שהיא תכיל בהתאם לבדיקות הדם שלנו ושאר הבדיקות של תפקודי הכבד שלנו את המזונות שייטיבו ביותר עם תפקודים אלה.
כמובן שמבחינת תזונה ניתן לצרוך חומרים רבים ממזונות שונים, אולם ישנם לע מעט מקרים שחומרים נחוצים כפי שציינו לעיל מצויים בכמות קטנה במזונות או שנמצאים במזונות שמסיבות שונות (אלרגיה, הימנעות מהטעם, עלויות ועוד) הם אינם נגישים לנו, וכאן המקום לחפש באמצעות תזונאי ואיש מקצוע מתאים אחר תוספי המזון הללו שישפרו את כלל תפקודי גופנו על- מנת להביא להרמוניה תפקודית בכלל מערכות גופנו.
סיכום
בימינו אנו תוספי המזון הם נפוצים מאוד, זהו שוק תחרותי המאפשר בקרה על מחירי התוספים, ולא מעט מרופאי רפואה קונבנציונאלית, פרט לרופאים העוסקים ברפואה הטבעית, הממליצים על תוספי מזון צמחיים כחלק בלתי ניפרד מאורח חיים בריא.