חמשת השמנים להפרעת קשב וריכוז
חמשת השמנים והאומגות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז
חמשת השמנים להפרעת קשב וריכוז – לתוסף התזונה חמשת השמנים סגולות רבות הנגזרות מחומרים פעילים שונים הנמצאים בכל אחד ממרכבי תוסף "חמשת השמנים", ממינרלים לחומצות אמינו וחומצות שומן מסוג האומגות, שמן חמשת השמנים מכיל, חומרים פעילים רבים בעלי סגולות רפואיות שונות ההופכים אותו למוצר תוסף תזונה מעולה ויעיל, בין סגולותיו הבריאותיות הקשורות לחומריו הפעילים מסוג האומגות, ניתן להשתמש בשמן חמשת השמנים גם לסיוע בהפרעות של קשב וריכוז ולרתימה של האומגות לעזרה נוספת לבעיה המפריע לילדים ומבוגרים כאחד.
הפרעות קשב וריכוז
חמשת השמנים להפרעת קשב וריכוז – הפרעת קשב וריכוז המוכרת גם כ-ADHD, ראשי תיבות באנגלית של Attention Deficit Hyperactivity Disorder), היא הפרעה נוירו-התפתחותית שתסמיני הליבה שלה הם קשיי קשב וקשיי ריכוז, היפראקטיביות (פעלתנות יתר), ואימפולסיביות.
עם זאת, לא כל התסמינים חייבים להופיע כדי לענות על הקריטריונים של אבחנת הפרעת קשב, הפרעת קשב היא תופעה שכיחה הקיימת בקרב כ-7%-10% מהאוכלוסייה, היא מתפתחת במשך חמש שנות החיים הראשונות ואינה דועכת בגיל מסוים.
בהתאם לכך, ניתן למצוא אותה בכל שכבות הגיל, כולל תקופת הבגרות והזקנה, הפרעת קשב יכולה לבוא לידי ביטוי בכל תחומי החיים, היא עלולה להפריע בלמידה, בעבודה, ביחסים בין-אישיים ובפעילויות הטיפול העצמי.
הפרעת קשב היא הפרעה נוירו-ביולוגית מורכבת המקושרת לתפקוד לקוי של מוליכים עצביים, שהם מולקולות המשמשות להעברת מסרים בין תאי העצב במערכת העצבים באמצעות תהליך של העברה סינפטית, המוליך העצבי העיקרי המעורב בהפרעת קשב הוא דופמין, שיווי המשקל בין פעילות הדופמין לבין פעילות המוליכים העצביים סרוטונין ונוראדרנלין, נחשב לגורם משמעותי בהבנת האטיולוגיה של ההפרעה.
ההיסטוריה של הפרעת קשב
חמשת השמנים להפרעת קשב וריכוז – ההיסטוריה של הפרעת קשב מתייחסת לתהליכים המדעיים, החברתיים והממסדיים של העיסוק בהפרעת קשב, תהליכים אלו עוסקים במחקר, בהגדרה, באבחנה, בטיפול הנפשי והרפואי של ההפרעה, לאורך השנים חלו שינויים בהבנה ובהתייחסות להפרעת הקשב.
האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית מוציאה לאור את המדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות DSM, אשר מלווה את ההיסטוריה והמחקר של הפרעת קשב ומושפע ממנה בו זמנית, מדריך זה כולל את ההגדרה של הפרעת קשב ואת ההנחיות לאבחון.
ברמת הפרט הגדרה זו משפיעה על אופן קביעת האבחנה וההמלצות הטיפוליות המבוססות עליה, ברמת הכלל ההגדרה משפיעה על התפתחות המחקר בתחום משום שהיא משמשת כקו מנחה לבחירת אוכלוסיית המחקר שמתוכה נערך איסוף הנתונים המשמש את אנשי המקצוע להסקת מסקנות.
תוצאות המחקרים משפיעות בתורן על ניסוח ההגדרה משום שהאגודה הפסיכיאטרית האמריקאית מעדכנת את ה-DSM באופן תקופתי, לאור הידע המחקרי והמקצועי שנצבר בין פרסומה של מהדורה חדשה למהדורה שקדמה לה.
תהליך זה אינו ייחודי להפרעת קשב; הוא משותף לכל ההגדרות הכלולות במדריך ומשקף את ההתפתחויות במחקר המדעי, שכן מחקרים ותגליות משנים באופן תדיר את הידע האנושי אודות העולם.
ככל שהמחקר בתחום מתפתח, מתגבשת הבנה טובה יותר על השכיחות ואופן הביטוי של הפרעת הקשב במהלך החיים בהתחשב בגורמים שונים כמו סוג ועוצמת ההפרעה, קיומה של תחלואה נלווית, הבדלי מגדר, השפעות של אבחון וטיפול בגיל מוקדם ועוד.
הסגולות של האומגות שבחמשת השמנים להפרעות קשב וריכוז
חמשת השמנים להפרעת קשב וריכוז – כיום רווחת ההנחה כי לחומצות שומן מסוג האומגות השפעה מטיבה בהקלה ו/או טיפול בתסמינים של הפרעת ADHD, כאשר חומצת שומן מסוג DHA מהווה רכיב שומני חשוב במבנה המוח ובמבנה הממברנות בתאי המוח, למעשה DHA מהווה עד 80% מהרכב השומן בתאי עצם המאובחנים בלקות תפקודית המאפיינת ADHD.
בנוסף לכך חומצות שומן מסוג EPA משפיעות על ייצור נוירוטרנסמיטורים, אותם אותות המעבירים מסרים עצביים וכך משפרות את זרימת הדם למוח, סקירת מחקרים משנת 2014 ועד ינואר 2020, הראתה שחסרים כרוניים במינרלים: ברזל, אבץ, מגנזיום ויוד וצריכה לא מספקת של חומצות שומן רב בלתי רוויות בקרב נשים הרות, מניקות וילדים עשויים להשפיע באופן מהותי על התפתחות ותסמינים של ADHD בילדים.
בסקירה אף עולה שחסר כרוני בחומצות שומן מסוג אומגה 3 בנשים הרות ומניקות ובילדים עלול להשפיע על התפתחות ADHD, הדגש הוא בעיקר על חומצת שומן מסוג DHA אשר נחוצה להתפתחות ולתפקוד תקין של המוח.
במחקר רנדומלי, כפול סמיות ומבוקר פלסבו אשר נערך בשנת 2015 בדקו יעילות של תוסף אומגה 3 בילדים וצעירים עם ADHD, במחקר השתתפו 40 בנים בגילאי 8-14 המאובחנים עם ADHD ו 39 בקבוצת הביקורת.
משך המחקר היה 16 שבועות, קבוצת הניסוי קיבלה 10 גרם מרגרינה מועשרת ב 650 מ"ג חומצות שומן אומגה 3 מסוג EPA ו DHA לעומת קבוצת הביקורת אשר קיבלה פלסבו, המשתתפים המשיכו ליטול את תרופות המרשם שלהם גם במהלך הניסוי.
תוצאות המחקר הראו שתוספת אומגה 3 מפחיתה סימפטומים של הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות בילדים עם ADHD, עוד הראה המחקר שתוספת אומגה 3 תומכת באופן יעיל בתרופות ל ADHD ושלילדים עם התפתחות תקינה גם חשוב לצרוך אומגה 3 6 ו9.
חמשת השמנים להפרעת קשב וריכוז – בהתמקדות על טיפול בילדים
חמשת השמנים להפרעת קשב וריכוז – בהתמקדות על טיפול בילדים באמצעות תוספים עשירים בחומצות שומן מסוג האומגות, יש לחדד שהגוף שלנו לא מסוגל לייצר את חומצות האומגה הנמצאות בשמן חמשת השמנים בעצמו, לכן צריך לצרוך אותה ממקורות חיצוניים.
הבעיה היא שאומגות נמצאות במזונות שלא בהכרח חביבים על הילדים שלכם ולכן כדאי לשקול מתן תוסף תזונה, תוספת של האומגות חשובה להתפתחות המוח של תינוקות ומפחיתה בעיות קשב וריכוז אצל ילדים גדולים יותר.
מחקרים רבים מצביעים על קשר בין נטילת חומצות השומן אומגה 3 עם ריכוז EPA גבוה לבין תרומתה להעלאת קשב וריכוז, כנראה שהסיבה לכך היא שחומצת ה-EPA משחקת תפקיד חשוב יותר בתפקוד המוח, וככל הנראה גם מערבת רכיבים אחרים אשר חיוניים לתהליכים תקינים של תקשורת בין תאים.
שני מחקרים, שנערכו באוניברסיטת אוקספורד, דיווחו כי ילדים שאובחנו עם תסמיני ADHD וקיבלו תוסף של אומגה 3 עשיר ב-EPA הראו שיפור מובהק בהתנהגות וביכולות הלמידה, עוד נמצא במחקר, כי בקרב ילדים בעלי הפרעות, כמו קשב וריכוז, דיסלקציה והיפראקטיביות, אובחן חסר באומגה 3 ו6.
לפי המחקר, לאחר מתן תוסף של חומצות שומן אלו חל שיפור משמעותי בהתנהגות, בקריאה ובדיבור כבר לאחר שלושה חודשים. כלומר, צריכה קבועה של מזונות או תוספי תזונה עשירים בחומצות שומן מסוג האומגות יכולה להועיל ולעזור בשיפור יכולותיהם האישיות של ילדים.
שאר הסגולות של חמשת השמנים להפרעות קשב וריכוז
חמשת השמנים להפרעת קשב וריכוז – שמן “חמשת השמנים” מכיל סוגים שונים של שמנים אשר הוכחו כמגבירים את יעילותו והשפעותיו של כל שמן בנפרד, התכונות המיוחדות של שמן זרעי ההמפ, משפיעות על גופנו במניעה של שלל מחלות ומצבים הגורמים חולשה ותחלואה בגוף.
תערובת "חמשת השמנים" מספקת אסופה של שמנים שנמצאו על ידי מפתחי המוצר, כמועילים ביותר לתחזוקה של המערכת החיסונית בגוף ופוטנציאל לסיוע משמעותי במחלות שונות, לצד שיפור של תיפקודים שונים כולל שיפור יכולת הקשב והריכוז.
שמן חמשת השמנים מכיל שמנים המופקים מזרעי המפ, רימון וצ'יה ושורשי ג'ינג'ר וכורכום, המכילים סדרה מנצחת של חומצות שומן בלתי רוויות בעלות קשרי אומגה מסוג 3, 5, 6, 9 ו-11. אשר מספקים סגולות רבות.
בנוסף בכל בקבוק תמצאו כמויות מרשימות של מינרלים חיוניים כמו: נתרן, מגנזיום, ברזל, אבץ, אשלגן, סידן, מנגן ונחושת, אשר לוקחים חלק בתהליכים שונים לאורך מערכת העצבים שלנו, באופן שגם משפר את יכולת הקשב והריכוז שלנו.
חומצות שומן ואנחנו חמשת השמנים להפרעת קשב וריכוז!
חומצות שומן חיוני, חומצות שומן רוויות, בלתי רוויות, אומגות, פולי-רוויות פחמנים, טראנס ועוד מלים שגורמות לסחרור הראש, יכולות מאוד לבלבל את הקורא שפשוט מעוניין לדעת מה קיים במזון שהוא קונה, האם הוא טוב עבורו ואיננו מעוניין להיות "פראייר" שמרשימות אותו מלים מעולם הביולוגיה.
בטקסט זה, ננסה לסדר את האוזן בכל הנוגע לחומצות שומן ונסתכל בנוסף על חומצות השומן הקיימות ב- EVOLUTION חמשת השמנים בכדי להעמיק את הידע שלנו בנושא, דרך הבנה יותר פשוטה של "העולם השומני" נוכל לראות מדוע רופאים רבים ממליצים על מוצרים המכילים אומגה-3, חומצות שומן בלתי רוויות וכמובן להימנע משומן טראנס.
בתור התחלה, כדאי שנדבר על שני החלקים העיקריים של חומצות השומן המרכיבים את התמונה, מולקולת חומצת השומן. בראש ובראשונה, נתחיל עם הראש! אטום פחמן יכול "לשלוח 4 ידיים" לאטומים שסביבו, כאשר ידיים אלו הן הקשרים בין האטומים.
ראש חומצת השומן, אשר נקרא גם חומצה קרבוקסילית, או פשוט ראש קרבוקסילי, הוא למעשה פחמן ששולח יד אחת לאטום חמצן, שתי ידיים לאטום חמצן וזה מחובר לעוד אטום מימן ויד נוספת לשרשרת הארוכה שהינה הזנב הפחמני. למעשה, קבוצה זאת האי הסיבה שהמולקולות נקראות בכלל חומצה, וכמו כן, מושפעות מאוד מחומציות הסביבה.
החלק השני, שסביבו נוצר הדיון הציבורי והצרכני הנרחב הינו הזנב הפחמני. כפי שאמרנו, פחמן "שולח ידיים" לאן שהוא יכול כאשר הפחמן של ראש הזנב נקרא אלפא, והוא שולח יד אחת לפחמן של הראש הקרבוקסילי, שתי ידיים לאטומי מימן, ועוד יד אחת לפחמן הבא בתור.
כאן אנחנו מתחילים להיכנס עמוק יותר לתוך מחילת הארנב, ולנסות להבין על מה כל הסיפור.
האות היוונית אומגה (Ω ליוונים שביננו), מציינת בתחום חומצות השומן את המיקום בו מתרחש קשר כפול בין אטומי פחמן., מה זה אומר? שעכשיו אחד הפחמנים בזנב מחליט לשלוח לפחמן הבא בתור שתי ידיים במקום אחת!
אז בעצם זה משאיר אותנו עם שתי ידיים פנויות, אחת לפחמן הקודם ואחת לאטום מימן. בחומצות שומן, מימן נצמד באופן טבעי לפחמנים. במצב רגיל, אין קשרים כפולים בין הפחמנים, כל אחד מהם שולח ידיים לשני אטומי מימן והקצה של הזנב שולח שלוש ידיים לאטומי המימן.
חומצות כאלו נקראות חומצות שומן רוויות, כי יש בהם את המספר הכי גדול של מימנים שהן יכולות להכיל, מצד השני כאשר מתרחש קשר כפול, החומצה הופכת לחומצת שומן בלתי רוויה. באותו הרגע, אנחנו פותחים עוד דלת ב"עולם השומני" ונכנסים עמוק יותר להבנה של למה חומצות השומן הבלתי רוויות טובות עבורנו.
אז למה כל רופא יגיד לנו להפחית את כמות השומן הרווי? הסיבה העיקרית טמונה בצורה ששומן נספג בגוף, שומנים שאנחנו צורכים מהמזון עוברים עיבוד בכבד והופכים לכולסטרול. שלא תבינו לא נכון, כולסטרול הוא חשוב מאוד ומרכיב הכרחי במבנה של התאים בכל הגוף, אבל איפשהו בדרך, חומצות שומן רוויות יכולות לגרום להווצרות של כולסטרול לא כלכך דחוס (LDL), ולו יש תכונות "דביקות".
ל-LDL יש נטייה להידבק לדפנות של כלי הדם, להעלות לחץ דם ובאכילה מופרזת גם לבעיות לב ואינספור בעיות אחרות, לעומת זאת הנטייה של חומצות שומן בלתי רוויות היא ליצור כולסטרול דחוס מאוד (HDL), שאינו דביק כמו חברו.
הסוגים השונים בתוך המשפחה הזאת
עכשיו כשאנחנו יודעים למה חומצות שומן בלתי רוויות עדיפות לנו, בואו נסתכל על הסוגים השונים בתוך המשפחה הזאת, אומגה 3 ואומגה 6, אמנם רק מציינים איזה פחמן שולח זוג ידיים לבא בתור, אך עצם החיבור הזה משנה לגמרי את האופי בו הם מתנהגים.
דבר ראשון, הגוף אינו מייצר חומצות כאלו, מה שהופך אותן לחיוניות. דבר שני, מחקרים הראו תוצאות חיוביות במגוון עצום של מחלות ומצבים גופנים ירודים, הכוכבים של חומצות אלו הם חומצה לינולאית וחומצה אלפא לינולאית, אשר הן חומצות אומגה 6 ו-3 בהתאמה.
אבל שומן טראנס, הוא גם חומצת שומן בלתי רוויה אז למה הוא לא בריא? בגלל הקשר הכפול, האומגה, הזנב משנה את כל המבנה המרחבי של חומצת השומן, אותה תצורה (כפי שניתן לראות בציור), הינה צורה סינטתית, כלומר מעשה אדם, ומשמשת בתעשיות בשביל מוצרים מוצקים (מרגרינה) לעומת מוצרים שעשירים בחומצות שומן בלתי רוויות (שמן זית), קיימים סיכונים רבים בשימוש בשומן טראנס ומומלץ לא לצרוך הרבה, כדי לשמור על בריאות הלב ולחץ הדם.
נשארו לנו עוד שתי תחנות קצרות לפני שנשלים את המסע, כשהבאה היא הפולי. לא, לא מדובר בתוכי, אלא במילה הלועזית שמשמעותה ריבוי, בכל פעם שתראו את המילה המפוצצת חומצות שומן פולי-בלתי רוויות, יותר לא תרגישו צורך עז לגרד את הראש.
פולי משהו, פשוט אומר שיש בו יותר, כלומר, פולי-בלתי רוויות, מעיד על כך שיש יותר מקשר כפול אחד בזנב של חומצת השומן. אותם יתרונות המיוחסים לחומצה לינואלית והקרובות שלה, אלפא לינואלית וגאמא לינואלית, נובעים באופן חלקי בגלל היותה פולי- בלתי רוויה.
לפני שנסיים, נדבר על עוד משפחה בתוך חומצות השומן, שאנחנו שומעים את השם המסובך איקוסנואידים, שנשמע כאילו יצא מסרט מדע בדיוני, זהו פשוט שם שמתאר משפחה של מולקולות שמתקבלות על ידי חימצון חומצות שומן פולי-בלתי רוויות שיש להן זנב של 20 פחמנים.
התפקיד של המולקולות בגוף, מזכיר בפעולה שלו הורמונים, ובהתאם לסוג החומצה שממנה הן מגיעות (אומגה 3, 6,9 וכולי), נוצרות השפעות שונות על דלקות פרקים, כאבים ותקינות מערכת הדם והלב, בפעם הבאה שמישהו מנסה להפחיד אתכם עם קצת מלים מעולם הביולוגיה, אתם תהיו מוכנים וערוכים עם הידע שצברתם פה!
לסיכום:
חמשת השמנים להפרעת קשב וריכוז – בעידן של היום ישנם גישות רבות לדרך שבה ניתן לטפל בהפרעות של קשב וריכוז, חלקן יעילות יותר מאחרות, עבור אנשים המחפשים את השילוב בין טבע למדע, תוסף התזונה חמשת השמנים יכול לשמש התשובה הטובה ביותר.
שמן חמשת השמנים הוא תוסף תזונה עשיר בחומצות השומן המפורסמות מסוג האומגות ושאר חומרים פעילים התורמים לשיפור ביכולת הקשב והריכוז, בזכות מחקרים מדעיים שהתבצעו בנושא לצד המדע המודרני אנו יכולים להמליץ בחום על תוסף חמשת השמנים ככלי טבעי אשר נתמך בעובדות מדעיות בזכות הסגולות שלו לטיפול בהפרעות קשב וריכוז.
מקורות:
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22232312
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24934907
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29808491
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31883771
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31428471
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31680604
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31883771
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30255748
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31958908
-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25713056