המוח מנהל את הגוף – המידע שבדעת – כיצד המוח דרך הדעת מנהלים את הגוף

המוח מנהל את הגוף – המידע שבדעת – כיצד המוח דרך הדעת מנהלים את הגוף

המוח מנהל את הגוף – במשך מאות שנים ניסו מדענים להבין את המוח האנושי – הידוע כאיבר המורכב ביותר ביקום, המוח האנושי הממוצע מכיל כ 86- מיליארד תאי עצב, המכונים נוירונים, אלה הם אבני הבניין של המוח שלך.

המוח מנהל את הגוף – בכתבה הזאת נבקש להתמקד בקשר המיוחד שהמוח שלנו מקיים עם שאר גופנו ובפרט, הקשר שהמוח מקיים עם איברים שונים שבהאנשה גסה יכולה להדמות לקשר בין מנהל לעובדים המקבלים פקודות על מנת לבצע תהליכים יומיומיים והכרחיים לקיומו של גופנו.

המוח הוא האיבר הראשי במערכת העצבים, המצוי בגופם של בעלי חיים מפותחים, הוא מבקר ומתאם את הפעילות של מערכות הגוף השונות, המוח הגדול הוא האיבר העיקרי במערכת העצבים המרכזית, מלבדו מכילה מערכת העצבים המרכזית גם את המוח הקטן, גזע המוח וחוט השדרה.

המערכת הזאת היא מרכז הבקרה של הגוף, תפקידו של המוח הוא לקבל מידע ממערכות החוש, לעבד אותו, ולהשתמש בו על מנת לנהל את התנהגותו של בעל החיים המפותח.(המאגר של כל המידע) בנוסף המוח ידוע כאיבר האחראי על הדעת, היכולת שלנו להבין, להרגיש ולנתח מצבים שונים.

בהמשך הכתבה נצלול לעומק הרעיון שהמוח דרך הדעת "מנהל" את האיברים השונים בגופנו בהמצאות מערכת העצבים המשמשת אותו כרשת של מידע ופקודות אפשריות בניצוחו.

המוח מנהל את הגוף – הבסיס המדעי

המוח מנהל את הגוף – בכל פעם שאתה מזהה פנים מוכרות, שומע קול, לומד משהו חדש או קורא מילה כזו או אחרת, מיליוני נוירונים מתקשרים זה עם זה דרך מאות מיליוני סינפסות.

המוח הוא בבסיסו איבר לניתוב ועיבוד של מידע, הוא מקבל מידע חושי (קלט) על גירויים בסביבה ועל מצבן של מערכות הגוף, ומוציא פקודות (פלט) שמועברות לאיברי הגוף ומווסתות את פעילותם.

צורת עיבוד המידע במוח מאפשרת לבעל החיים להתאים את עצמו לסביבה ולשפר את התגובות העתידיות לגירויים, בעזרת תהליכים של למידה, כאשר אורגניזם לומד דבר מה, ניתן למצוא ביטוי ללמידה זו בשינויים שונים החלים במוחו.

המידע במוח ובמערכת העצבים עובר בעיקר באמצעות תקשורת בין תאים הנקראים תאי עצב או נוירונים, שהם רכיבי המפתח של מערכת העצבים, תהליכי העיבוד והולכת המידע במוח מבוססים על הקישוריות בין הנוירונים, אשר נפגשים זה עם זה בנקודות המכונות סינפסות, כל תא עצב יכול ליצור סינפסות עם עשרות עד אלפי תאי עצב אחרים, בהתאם למורכבות מערכת העצבים של בעל החיים.

בתוך תא העצב המידע עובר בצורה של דחף עצבי, הנקרא גם פוטנציאל פעולה, הדחף העצבי הוא אות חשמלי הנע מגוף תא העצב לאורך סיב הקרוי אקסון.

בין תאי עצב שונים (או בין תא עצב לתא מטרה אחר) מועבר המידע בסינפסה בצורה של אותות כימיים, באמצעות שחרור מולקולות המשמשות כמוליכים עצביים (נוירוטרנסמיטרים).

המוליך העצבי נקשר לקולטנים על התא בצדה השני של הסינפסה, הוא גורם לשינוי במתח החשמלי של אותו תא, ובכך משפיע על דפוס הדחפים העצביים שייווצר בו ויועבר הלאה בשרשרת ההולכה העצבית.

סוגי קלט שונים שמגיעים מהסביבה דרך קולטנים חושיים (למשל גלי קול או לחץ מכני), עוברים התמרה לדחפים עצביים לפני כניסתם למוח, וכך מתאפשר ייצוג של מידע חושי על ידי רשתות של תאי עצב, המוח משתמש במידע זה על מנת להגיב לגירויים ולנהל את שלל ההיבטים של ההתנהגות.

העברתם של מסרים יוצאים, הנשלחים מתוך המוח לכיוון איברי מטרה (כגון שרירים או בלוטות מסוימות), מתבצעת דרך סינפסה בין תא עצב לתא מטרה, המוליך העצבי שחוצה את הסינפסה גורם לשינוי בתפקודם הביולוגי של התאים, ובכך משפיע על פעולת איבר המטרה.

בנוסף לתאי העצב, המוח מכיל סוגים שונים של תאי גלייה. תאים אלו מספקים הגנה ותמיכה לתאי העצב, ולעיתים ממלאים גם תפקידים בוויסות תהליכי ההולכה העצבית.

המוח מנהל את הגוף –  בנוסף לשליחת אותות חשמליים דרך מערכת העצבים, המוח משתמש גם באותות כימיים כדי לשלוט בתהליכים בגוף.

האם תהית אי פעם למה אתה מרגיש ישנוני? כאשר השמש שוקעת, חלק מהמוח שנקרא בלוטת האצטרובל מייצר הורמון בשם מלטונין, הגורם לך להרגיש עייף, מלטונין מיוצר שעות ספורות לאחר מכן בקרב בני נוער מאשר אצל מבוגרים וילדים, המלטונין גורם לבני נוער לרצות ללכת לישון ולהתעורר מאוחר יותר מאשר מבוגרים וילדים מה שמסביר כמה תופעות בתקופת הבגרות.

המוח כמנהל האיברים בגוף

המוח מנהל את הגוף – המוח אחראי גם על הדרך בה אתה חווה את העולם סביבך.

דמיין שאתה הולך ביער, האור הקופץ מהעצים נכנס לעינייך הפקוחות; קולות הציוץ של הציפורים מגיעים לאוזניים והריח הלח של אדמת היער מרחף אל אפך.

תאי העצב בעיניים, באוזניים ובאף שלך מזהים את התחושות הללו, ושולחים איתותים לחלקים שונים במוח שלך, שהופכים אותם למה שאתה רואה, שומע ומריח תוך אלפיות השנייה, אותו תהליך גם קורה בנוגע לפעילות של אברים בגופנו והיכולת של המוח לתקשר איתם.

המוח שולח אל האיברים איתותים עצביים וכימיים אשר משפיעים על התפקוד של אותם אברים ועוזר לווסת את הרגשות שמועלים כיוצא מפעילות של אבר אחד או אחר.

למשל את הכבד נוכל להמשיל לאבר הכועס בגוף, הוא זה שצריך לסנן את המזון ואת הדם בגופנו מרעלים ולכן ניתן להמשיל אותו לאבר הכעוס שצריך להתמודד ולהדוף את כל הזבל המגיע אל הגוף, המוח בתורו מסמל לכבד את הפעולות שעליו לבצע (כמו פעולות סינון הרעלים) ומתגמל אותו באמצעות אותות עצביים אשר מוסתים את פעילות הכבד וכך גם בנוגע לאברים רבים נוספים אשר בגופנו.

המוח כמנחה הדעת

המוח מנהל את הגוף –  לאחר שהסתכלנו על ההסבר המדעי לדרכים בהם המוח משמש כ"מנהל" של גופנו על איבריו ותפקודיו השונים נפנה לכיצד המוח מעצב את הדעת.

בנוסף לאפשר לנו להסתובב ולהבין מה קורה בעולם, המוח נותן לנו תחושה של מי שאנחנו – "תחושת עצמי", שונה מאנשים אחרים, מדענים עדיין לא מבינים כיצד המוח יוצר את תחושת העצמי של כל אחד, אולם מחקרים הראו שכאשר אנשים חושבים שאחרים צופים בהם, חלקים מסוימים במוחם עסוקים.

החלק הזה – המכונה "קליפת המוח הקדמית המדיאלית" – הוא הגורם לך להרגיש מודע לעצמך ולהבדיל בין עצמך לסביבה.

המוח האנושי, עם מיליארדי הנוירונים שעובדים יחד, שולח איתותים לגופך כדי לקבוע את הרגשתך, הפעילות של הגוף ופעילות האיברים השונים בגוף מרגע לרגע.

המוח מנהל את הגוף –  המוח תמיד מנסה למצוא דרכים להסביר את התחושות שאנו חשים בגופנו ולאותה סנסציה יכולות להיות משמעויות שונות בהקשרים שונים.

הנה דוגמא: כשאתה רואה חתיכת עוגה טעימה הבטן שלך והמוח שלך עשוי לשלוח איתותים לגופך שאתה רעב ונרגש, אבל אם אתם עומדים לעבור מבחן כזה או אחר, המוח שלכם עשוי לתת משמעות אחרת לבטן העגומה הזו וליצור תחושות של פחד או חרדה.

החוויות שהפכת להיות חלק מאיך שהמוח שלך הגיוני ממה שקורה לך, המשמעות היא שלאנשים יש יותר שליטה על הרגשות שלהם מכפי שהם עשויים לחשוב, מכיוון שהמוח יכול ללמוד כיצד להגיב לחוויות בצורה שונה.

כפי שאמר הסופר ויין דייר: "אם אתה משנה את האופן בו אתה מסתכל על הדברים, הדברים שאתה מסתכל עליהם משתנים."

מתפיסת העולם דרך חמשת החושים, ליצירת תחושת העצמי שלנו, גילוי האופן בו המוח האנושי מעביר איתותים לגופנו הוא אחד התעלומות הגדולות ביותר במדע.

לסיכום

המוח מנהל את הגוף –  המוח שלנו על כל סגולותיו, ידוע במיוחד כמנחה הדעת, התחושה שהוא מנחה את שאר האיברים בגוף לפעילות תקינה, מוכחת באמצעות המדע שקיום גם יודע למפות את התהליכים אשר עומדים מאחורי היכולת של המוח לנהל את גופנו ולספק הוראות מדויקות לכל החלקים אשר יחדיו מרכיבים את גופנו.

מקורות

-http://www.nationalgeographic.com/news/2018/03/why-the-brain-body-connection-is-more-important-than-we-think/
– http://www.education.vic.gov.au/school/teachers/teachingresources/discipline/science/continuum/Pages/bodysystem.aspx
_ http://www.independent.co.uk/voices/editorials/the-human-brain-is-the-most-complex-structure-in-the-universe-let-s-do-all-we-can-to-unravel-its-9233125.html
_ http://www.brainfacts.org/brain-anatomy-and-function/anatomy/2012/parts-of-the-nervous-system

רפואה טבעית

Facebook
Twitter
ייעוץ והדרכה לחולים

עוד באותו נושא

חמשת השמנים לטיפול משלים בברונכיטיס ודלקת ריאות
רפואה טבעית

קורס תמציות

סדנא לריפוי עצמי והכנת תמציות צמחים קורס תמציות –  סדנא לריפוי עצמי ולתהליך מיצוי צמחים.

קרא עוד »

כתיבת תגובה

תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים
ארכיונים
תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים