ההשפעות החיוביות והשליליות של קנאביס וקניבואידים על בריאותנו, התפתחויות מדעיות
הקדמה
ההשפעות החיוביות והשליליות של קנאביס וקניבואידים על בריאותנו – קנאביס רפואי היא (על פי מחקרים מהשנים האחרונות) התרופה האסורה ביותר והנצרכת ביותר בעולם המערבי. שימוש חוזר בקנאביס נקשר על ידי מומחי בריאות עם תופעות לוואי קצרות וארוכות טווח, כולל הפרעות נשימה, הפרעות של מערכת הדם, שינויים קוגניטיביים, התקפי פסיכוזה, סכיזופרניה והפרעות במצב הרוח.
עם זאת, יחסים מזדמנים בין השימוש בקנאביס אלה תופעות לוואי חסרים. מאידך גיסא, מחקר שנערך לאחרונה הציע פוטנציאל טיפולי מבטיח של תרופות מבוססות קנבינואידים למגוון רחב של מצבים רפואיים, כולל הפרעות נוירולוגיות, דלקות, מחלות בדרכי העיכול, מחלות בדרכי הנשימה, מחלות סרטן ומחלות פסיכיאטריות. הכתבה הנוכחית תשאף להציג סקירה עכשווית של ההשפעות השליליות, החיוביות והפוטנציאל הטיפולי של צמח הקנאביס ותרופות מבוססות קנבינואידים.
השפעות גלובליות של קנאביס
ההשפעות החיוביות והשליליות של קנאביס וקניבואידים על בריאותנו – על פי מחקר של האו"ם, שהתפרסם בשנת 2018 כ 4 אחוז מאוכלוסיית הבוגרים בעולם צרכה קנאביס לפחות פעם אחת. הנתונים לגבי מדינות כמו ארצות הברית, פורטוגל, הולנד, בריטניה וכמובן גם ישראל, גבוהים בהרבה. על פי אותו מחקר שיעור המבוגרים שהתנסה בקנאביס למטרות פנאי בעולם המערבי נע בין 8 ל 11 אחוזים ובנוגע לקנאביס רפואי האחוזים לפעמים קופצים בפי 2, בהתאם למדינה.
בנוסף לזאת הפופולאריות של קנאביס מטפסת משנה לשנה בקרב המדינות המפותחות והמתפתחות וניתן לחזות במגמה חיובית בתחום החקיקה. כל השינויים האלה בחקיקה מגבירים את ההשפעות החיוביות של קנאביס כפי שכמה מקרים מוכיחים. בחברות שבהם ישנה פחות דמוניזציה לצריכת קנאביס ניתן לראות צריכה פחותה של קנביס בקרב נוער ושכבות חלשות, כאשר במדינות עם חקיקה נוקשה לדוגמא – אוקראינה, ניתן לחזות במגמה עולה של צריכת קנאביס בקרב נוער ונוער בסיכון.
חלק מההשפעות הגלובליות של הקנאביס השייכות למחנה החיובי קשורות בשגשוג הכלכלי ששימוש גובר בצמח בקרב אוכלוסיה מוביל. לצד עלייה בהכנסות מיסים, רשויות חוק במדינות בהן יש הקלה על אכיפת צריכת קנאביס, מדווחות על ירידה בכמות התפיסות של נהגים הנוהגים בשכרות או בהשפעת סמים קשים.
בעשורים האחרונות ככל שהשימוש הגלובאלי בקנאביס עולה, כך גם העניין שמראה הקהילה המדעית בצמח, החומרים הפעילים שלו והשפעותיהם על גופנו.
השפעות חיוביות ושליליות
ההשפעות החיוביות והשליליות של קנאביס וקניבואידים על בריאותנו – כעת נסקור את ההשפעות החיוביות והשליליות של קנאביס והחומרים הפעילים בו, הקרויים גם קניבואידים, על בריאותינו כפי שהועלו במחקרים מדעיים שהתפרסמו בשנים האחרונות.
אנו מציינים את החומר הפעיל תחת כל השפעה חיובית ותחת כל השפעה שלילית.
ההשפעות החיוביות:
- שגשוג כלכלי (עקב תהליכים כלכליים סביב הביקוש הגדל לקנאביס)
- הורדת מדדים שלילים בקרב האוכלוסייה, כמו למשל: ספירת דם, רמת קולסטרול וחומצות אמינו חיוניות (THC,CBD,CBN,THCV,)
- חיזוק מערכת החיסון (CBD,CBN, THCV)
- חיזוק הגוף ושיפור מערכותיו הכלליות דרך המערכת האנדוקניבואידית (CBD,THC)
- במקרה של עיכול- קנביס מכיל חומרים מזינים וחיוניים מחומצות אומגה למינרלים חיוניים לתפקוד הבריא של הגוף (CBD, CBN, THCV, סידן, מגנזיום, נתרן, אבץ, אומגה 3 ואומגה 6)
- שיפור במראה העור (THC,CBD,CBN)
- הטיפול הטוב ביותר כנגד תופעות הלוואי של הטיפול הכימותרפי (CBD, THC)
- מונע תהליכי חמצון בגוף (CBD)
ההשפעות השליליות:
- מגביר חרדות (THC)
- פוגע בזיכרון לטווח קצר (THC)
- פוגע בליבידו אצל גברים (THC)
- הגברת התנהגויות חברתיות שליליות בשימוש לטווח ארוך (THC)
- פגיע הIQ בקרב בני נוער שצורכים קנביס באופן קבוע (THC)
ההשפעות החיוביות והשליליות של קנאביס וקניבואידים על בריאותנו – הרשימות שהרכבנו נבנו בהסתמך על מידע שנאסף, מ15 מחקרים מדעיים שהתפרסמו בשלוש השנים האחרונות, בנוגע להשפעות החיוביות והשליליות של צריכת קנאביס, על סוגיו כולל קנאביס רפואי ותרופות המיוצרות מקנאביס.
כפי שניתן לראות ההשפעות החיוביות מושפעות משלל חומרים פעילים בצמח הקנאביס מTHC, CBN, THCV, CBD, חומצות שומן חיוניות וחומצות אמינו. כאשר על האפקטים השליליים אחראי באופן כמעט מוחלט, מולקולאת הTHC.
עם זאת יש לציין ששום מחקר שנעשה בנידון בשלושת השנים האחרונות, לא הצליח להוכיח הקשר מדעי בין החומרים הפעילים של הקנאביס למעט הTHC להשפעות שליליות. בנוסף מחקרים ארוכי טווח על שימוש בתרופות או שמן CBD לא מצאו השפעה שלילית אחת של צריכת CBD.
ההשפעות של צמח הקנאביס ממשיכות להיות נושא למחקרים רבים, בשל השימוש ההולך וגובר של קנביס רפואי, הקהילה המדעית מחויבת לספק תשובות לשאלות בנוגע לכל ההשפעות והסגולות של צמח הקנאביס, בעיקר על מנת לספק טיפול טוב יותר למיליוני חולים ברחבי העולם.
לסיכום
ההשפעות החיוביות והשליליות של קנאביס וקניבואידים על בריאותנו – צמח הקנביס מכיל בתוכו סגולות רבות. חלקן תוצר של החומרים הפעילים הייחודיים הקיימים בצמח כמו למשל THC, CBD, THCV ועוד. בנוסף אליהם מכיל הצמח עוד כ 100 חומרים קניבואידים פעילים ועוד אלפי חומרים פעילים נוספים כמו חומצות אומגה, חומצות פנוליות, מינרלים ועוד.
לצד זאת יש להכיר בעובדה שלצמח הקנאביס גם השפעות שליליות, כמו למשל: ירידה במוטיבציה, התמכרות פסיכולוגית, עלייה ברמות החרדה (במקרה של צריכת קנאביס מרובת THC) ועלייה במקרים המדווחים של התפרצות סכיזופרניה או התקפים פסיכוטים. למרות שהאחרון די נדיר, יש אנשים שצריכת קנאביס מעוררת אצלם בעיות נפשיות, תכונה זאת מתקשרת לחומר הפעיל THC ולתכונותיו הפסיכו אקטיביות.
ככל שהעולם המדעי לומד יותר את צמח הקנאביס ואת סגולותיו, הוא גם חושף את חסרונותיו, פעולה חשובה, על מנת שאנחנו הצרכנים נוכל לדעת יותר טוב מה אנו צורכים ומה הסיכונים שאנו חושפים את עצמנו כלפיהם. אכן קנאביס ככל צמח מרפא או תרופה, יש לו את האופן המומלץ לצרוך אותו לכל מטרה, כאשר שימוש שגוי יכול להוביל אצל חלק קטן מאוכלוסייה אפילו למצב של אשפוז במחלקה פסיכיאטרית, למרות שהסבירות והאחוז של אנשים שמגיבים כך לקנאביס קטן, מומלץ לכל אחד רוצה לצרוך קנאביס להכיר את ההיסטוריה הרפואית, הנפשית של משפחתו, על מנת להימנע מסיכון מיותר בצריכת קנאביס עשיר ב THC.
אכן זה צעד חשוב ומשמח שבו אנו זוכים להכיר את ההשפעות החיוביות והשליליות של קנאביס וחומרים קניבואידים על בריאותינו.
ההשפעות החיוביות והשליליות של קנאביס וקניבואידים על בריאותנו
מקורות
1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30659320
2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30804402
3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30768406
4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30869920
5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29123790
6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28878698
7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28160034
8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29930934
9) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30703255
10) http://www.nature.com/news/drop-in-iq-linked-to-heavy-teenage-cannabis-use-1.11278
11) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612560/
12) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3546149/
13) http://www.apa.org/monitor/2015/11/marijuana-brain
14) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5804828/
15) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4301686/
16) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29213247
17) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6349031/
18) ttps://www.drugabuse.gov
19) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26874461
20) http://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/marijuana/what-are-marijuana%E2%80%99s-effects-on-other-aspects-of-physical-health%3F
21) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28811670
22) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30851603
23) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30870053