פירות יער פירות היער ה"בריס" הבריאים
בריס פירות יער
בריס פירות יער, הם הberries – למיניהם, אינם רק יפים וצבעוניים. הפירות הללו שיכולים להשתלב בקלות יתרה כקישוט יפה ופיקנטי כמעט על כל מנה ולהעניק טעם חמצמץ-מתוק לכל קינוח, הם גם בריאים ביותר בהיותם עשירים בפלבנואידים, בנוגדי חמצון ובחומצה אלגית.
מחקרים רבים הוכיחו כי, בריס פירות יער הפירות המקסימים הללו, שהם בדרך כלל קטנים ומלאי גרעינים, שומרים על יתרונותיהם הבריאותיים כאשר מקפיאים אותם וזה נשמר כך כשלושה עד שישה חודשים (טמפרטורה של כ-17 מעלות). כך ניתן להינות מנוגדי החמצון הללו המונעים הזדקנות ומחלות בכל ימות השנה, גם בעונות החמות.
פירות היער המוכרים ביותר הם:
בריס פירות יער החמוציות: שמשמשות כיום בעיקר כנוגדות דלקות בגוף, תותים, אוכמניות ופטל. הם כולם מלאים בויטמינים, במינרלים ובנוגדי חמצון, בעיקר נוגד החמצון אנתוצאנין. האנתוצאנין הוא צבען, מעין פגמנט המעניק לפירות צבע סגלגל-אדום. היתרון הגדול של האנתוצאנין הוא יכולתו לסנן קרינת אולטרא-סגול ולכן הוא משמש כנוגד חמצון חזק. בנוסף, כל הפירות הללו מכילים גם חומצה אלגית שבין סגולותיה הפחתת דלקות ולדעת חוקרים היא מסייעת מאוד בפעילות אנטי סרטנית.
בואו נראה עוד יתרונות יחודיים של הפירות שהזכרנו:
בריס פירות יער פטל: הפטל מכיל חומר המכונה ראוזמין, חומר זה, לדעת מספר חוקרים הבודקים את הנושא בשנים האחרונות במעבדותיהם, הוא חומר המפחית סיכון להשמנת יתר, וכיום מנסים לפענח את המנגנון ולהוכיח את הטענה הזו. שילוב של פטל עם מזונות אחרים, כגון ענבים, עשוי לסייע במניעת זיהומים בגוף, שכן החומצה האלגית בפטל יחד עם חומצת הקוורדטין של הענבים הן לוחמות יעילות לדעת החוקרים נגד היווצרות דלקות וזיהומים.
אוכמניות – Blueberries:
בריס פירות יער מסייעות בעיקר לעוסקים בספורט, שכן הן מקלות על כאב וצריבה בשריר שנוצרים מהיווצרות חומצה לקטית לאחר מאמץ גדול של השריר. האוכמניות יעילות בעיקר בשילוב עם תרד המכיל ניטרטים וכך יחדיו הם מסייעים לגוף להתכונן לפני פעילות גופנית למניעת הצריבה. התרד מסייע לאוכמניות בנושא ההכנה למאמץ גופני שכן התרד עשיר בחלבונים שהגוף יודע לפרק בקלות ( לא כל החלבונים מתפרקים בקלות בגופנו) לחומצות אמינו שהן אבני הבניין של הגוף.
תותים – Fragaria:
בריס פירות יער בישראל נפוצים מספר סוגי תותים ביניהם התות השחור והתות הלבן. התותים הם מזונות על בזכות הפלבנואידים הרבים שהם מכילים. הפלבנואידים נקראו בעבר "ויטמין p" והם ידועים כבעלי סגולות עצומות כנוגדי חמצון, כנוגדי אלרגיות, זיהומים ודלקות. כיום מוכרים כ-5,000 סוגי פלבנואידים ובתותים מצויים שני סוגים עיקריים:קוורדיטים ואפיקטצ'ין. פרט לפלבנואידים התותים מכילים גם ויטמינים רבים, תרכובות אורגניות חשובות שגופנו חייב לצרוך וכן תרכובות פוליפניליות, לכן התותים מועילים ביותר לפעילות תקינה של מערכות הגוף ובעיקר למערכת העיכול, מסייעים להפחתת כולסטרול, לירידה במשקל, לחיזוק העצמות ולחיזוק מערכת החיסון. גם תותי השדה וגם תותי הגינה מלאים בויטמינים: C, A,B וכן עשירים בברזל, בסידן, ובאשלגן.
חמוציות – Cranberries:
בריס פירות יער נוגדות הדלקות הידועות ביותר, במיוחד ידועות כיעילות נגד דלקות בדרכי השתן אבל זה לא מסתיים בזה. החמוציות היו ידועות עוד מימי קדם לאינדיאני8 כבעלות סגולות ריפוי ומניעה של מחלות. החמוציות מכילות נוגדי חמצון רבים, בעיקר פרואנטוציאנים ופוליפנולים, ושלל ויטמינים, כגון: ויטמין B, ויטמין C וויטמין E, וגם מינרלים: אבץ, סידן, מגנזיום וברזל, ולכן הן מועילות בהגנה על השיניים, בחיזוק המערכת החיסונית, בסיוע נגד אולקוס ובמניעת כיבי קיבה, הורדת לחץ דם ולדעת החוקרים אף במניעת מחלת הסרטן.
הורדת לחץ דם: מונעות חמצון של הכולסטרול "הרע", המכונה LDL, ומסייעת לעלייה בכולסטרול "הטוב" המכונה HDL.
הגנה על השיניים: מניעת הצטברות חיידקים ברובד השן.
מניעת דלקת בדרכי השתן: מונעות מחיידק האשרכיה קולי להצמד לדפנות שלפוחית השתן וכך הוא נשטף החוצה משם.
נגד כיבי קיבה ואולקוס: מונעות מהליקובקטר פילורי להדבק לדפנות של תאי הקיבה ובכך מונעות יצירה של כיבים ובהמשך גם אולקוס. מומלץ לשתות כ-500 מ"ל מיץ חמוציות על בסיס יום-יומי על- מנת להינות מיתרון זה.
סיוע לעיכול: מסייעות לכאבי בטן ולמערכת העיכול.
ירידה במשקל
בריס פירות יער החמוציות ידועות גם כמסייעות לירידה במשקל בשל זרוז הוצאת הפסולת מהגוף שהן מקדמות, מסייעות בטיפול בבעיות עור ומונעות הזדקנות ואף מסייעות נגד אבנים בכליות. החוקרים מאמינים כי נוגדי החמצון החזקים והמרובים שבהן גורמים להן להיות אף יעילות בפעילות אנטי סרטנית. חוקרים באוניברסיטת אוהיו בארצות הברית הוכיחו בניסוי שערכו כי חמוציות עיכבו גדילה של תאי סרטן בתאי וושט שהם גידלו במעבדה. יכולת זו יוחסה לנוגדי החמצון של החמוציות בעיקר מסוג הפרואנטוציאנידים. חוקרים מאמינים כי החמוציות מסייעות בעיקר למניעת התפתחות וגדילה של תאים סרטניים בוושט, במעי, בערמונית ובריאות.
חוקרים מהאוניברסיטה העברית בישראל אף הוכיחו כי חמוציות מנעו מנגיף שפעת להצמד לדופן תא ובכך בעצם מנעו הדבקות במחלה. ושוב פעילות זו מיוחסת לנוגדי החמצון החזקים והמופלאים שיש בפירות יער אלה.
היתרון העצום הוא שגם לאחר פעולות עיבוד, כגון: הקפאה, ייבוש או בישול הוכח כי החמוציות שמרו על אותה היעילות של נוגדי החמצון שלהן.