קנאביס לטיפול בהפרעות שינה והתפקיד של THC
THC והפרעות שינה – שינה בריאה וארוכה היא חיונית לשמירה על הבריאות הנפשית והפיזית שלנו, אך היא נותרה קשה להשגה למבוגרים רבים.
שינה יכולה להיות מושהית, להיקטע פעמים רבות, להסתיים טרם זמנה או לכפות עצמה גם כשאינה רצויה. אינסומניה (חסר שינה) הינה הפרעת השינה השכיחה ביותר, אך מלבדה ישנן לא מעט הפרעות נוספות. קיימים מספר משתנים הנמצאים בהתאמה עם הסתברות גבוהה יותר ללקות בהפרעת שינה, כגון גיל מתקדם, מין (נשים סובלות יותר מהפרעות שינה), שימוש בחומרים (סמים, תרופות, אלכוהול) והפרעות בריאותיות נפשיות או כלליות. על פי איגוד השינה האמריקני, 50 עד 70 מיליון מבוגרים בארה"ב חווים תסמינים של הפרעת שינה. בישראל הנתונים מצביעים על כך ש -30% מהאוכלוסייה יחוו נדודי שינה בשלב מסוים בחייהם, וכ -10% מהמבוגרים יסבלו מנדודי שינה כרוניים. בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשים נהיים מודעים לסגולה נוספת של צמח הקנאביס והיא הסגולה כנגד הפרעות השינה. רבים בקהילת המריחואנה הרפואית מתייחסים לקנאביס כטיפול יעיל, עם מעט עד ללא תופעות לוואי, עבור מגוון של הפרעות שינה.
"קנאביס יכול לספק סיוע יעיל, לשינה משום שהוא משחזרת את מחזור השינה הטבעי של האדם, אשר לעיתים קרובות מתנתק מהשימוש בלוח הזמנים שלנו באורח החיים המודרני של ימינו", אומר ד"ר מאט רומן, רופא מומחה למריחואנה רפואית.
THC והפרעות שינה – על פי מחקר שהתפרסם בשנת 2008, צריכה של זני מריחואנה עם רמות גבוהות יותר של THC בדרך כלל מקטין את כמות השינה מסוג REM.
שנת REM מצב השינה הראשון הוא מצב של מעבר מעוררות לשינה, במהלכו יש אובדן חלקי של המודעות לסביבה. במהלך שלב זה נצפות לעיתים תופעות של קפיצת הירדמות ואף חוויות דמויות חלום המכונות הזיות היפנגוגיות. בדפוס גלי מוח באא"ג, מצב זה מתאפיין במעבר הדרגתי מגלי אלפא שנפוצים בזמן ערות (בעלי תדירות של 8–13 הרץ) לגלי תטא (שתדירותם 4–7 הרץ). במצב השינה השני המודעות לסביבה החיצונית נעלמת ופעילות השרירים יורדת. זוהי עדיין שינה קלה, ממנה קל יחסית להתעורר. פעמים רבות, אנשים המתעוררים מהמצב הראשון או השני של השינה כלל אינם מודעים לכך שהם נרדמו. גלי המוח בשלב זה מאופיינים על ידי הופעת דפוסים המכונים מכלולי K וכישורי שינה. השלב הבא מכונה שנת גלים איטיים (Slow-wave sleep). זהו המצב של השינה העמוקה ביותר, והרגישות הנמוכה ביותר לגירויים חיצוניים. כפי ששמו מרמז, בשלב זה נצפים באא"ג גלי מוח איטיים מאוד, גלי דלתא, שתדירותם 0–4 הרץ והם בעלי משרעת גבוהה.
בהתאם לעלייה ההדרגתית בשיעור גלי הדלתא, לעיתים מחלקים את שנת הגלים האיטיים לשני שלבים שונים (שלבים 3 ו-4). שנת REM שנת REM, המוכרת בתור שנת חלום, היא שלב בשינה שהתגלה בשנת 1953 על ידי יוג'ין אסרינסקי ונתניאל קלייטמן מאוניברסיטת שיקגו. בשלב זה, הפעילות המטבולית וקצב פעימות הלב עולים בחדות, ובולטים ריצודי העין המהירים, שעל שמם הוא נקרא (באנגלית REM – Rapid Eye Movements, ובעברית תנועת עיניים מהירה – REM, או ריצודי עיניים מהירים. צמצום השינה REM פירושו צמצום חלומות – ועל אלה שחווים PTSD, זה יכול מתכוון צמצום סיוטים.
אז התיאוריה היא שאם אתה מבלה פחות זמן בחלימה, תוכל להשקיע יותר זמן במצב של "שינה עמוקה". מצב שינה עמוקה נחשב להיות החלק המשקם יותר והמרגיע של מחזור השינה. עם זאת, REM חשוב לתפקוד קוגניטיבי וחיסוני בריא, ומריחואנה עם רמות THC גבוהות יותר עלולה לפגוע באיכות השינה שלך אם הצריכה של כמויות גבוהות של THC ממשיכה לטווח ארוך.
THC והפרעות שינה – קנאביס מסוגל לעזור לנו בבעיות הקשורות לשינה, בין עם זני אינדיקה שמאפשרים להירדם בקלות לזני סאטיבה העוזרים בלמנוע חלומות. רופאים רבים בעיקר בארצות הברית, רגילים כבר שנים לתת מרשמים של קנאביס רפואי ללקוחותיהם שסובלים מהפרעות שינה, יש לקוות שהמגמה תזלוג במהירות גם לישראל בנוסף להקלות נוספות בחקיקה שיאפשרו גם לנו הישראלים, ליהנות מסגולותיהם של הקנאביס והTHC כנגד הפרעות השינה.
מקורות:
1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30139415
2) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hup.1048
3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30243411
4) http://natureswaymedicine.com/about/marijuana-doctors/
5) http://www.infomed.co.il/disease-29/
6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29997343