סגולות שמן זית
סגולות שמן זית – שמן זית הוא שמן המופק מזיתים.
סגולות שמן זית – משמש בעיקר למאכל, כמרכיב בתבשילים ורטבים ואף לטיגון, והוא מרכיב חשוב במטבח הים תיכוני.
לשמן זית יש טעמים וניחוחות אופייניים המשתנים מעט בין זנים שונים של זיתים, הנבדלים בעיקר לפי איזור גיאוגרפי והוא נחשב לאחד השמנים האיכותיים ביותר מבחינת טעמו, ערכיו התזונתיים והשפעתו על הבריאות, חלק משמעותי מתפישות אלה קשור גם בהפיכתו של הזית ושמן הזית סמל, ומקומו ההיסטורי, תרבותי וכלכלי בתרבויות המזרח הקרוב ואגן הים התיכון.
הזית או בשמו המדעי: Olea europaea, הוא עץ ירוק-עד במשפחת הזיתים הגדל בר בארצות הים התיכון. העץ מגודל במטעים ובעל חשיבות כלכלית רבה לאזור זה, בשל פריו, המשמש למאכל ולייצור שמן הזית.
מקורו של עץ הזית הוא במזרח התיכון, בארץ ישראל ודרום סוריה, שם הוא תורבת לפני כ-6,000 שנים, כיום עץ הזית נפוץ במיוחד במטעים ביוון, איטליה וספרד, שנחשבות ליצרניות שמן הזית הגדולות בעולם. הזית הוא אחד משבעת המינים.
שמן זית ישראלי
סגולות שמן זית – שמן זית ישראלי הוא מקור לגאווה לאומית של ממש במגוון הרחב שלו ובמחמאות אותן מקבלת תעשיית שמן הזית בישראל ברחבי העולם בתחרויות פרסים שונות.
סגולותיו הבריאותיות של שמן הזית רבות, ואם בעברו ההיסטורי נחשב כשמן זול וזמין הרי שבשני העשורים האחרונים שינה את תדמיתו לחלוטין בעקבות נתונים מחקריים אשר מצביעים על סגולותיו התזונתיות הרבות.
בישראל כיום קיים מגוון ענק של יצרני שמן זית כחול לבן אשר ממשיכים ומחיים מסורת מפוארת של מאות שנים של יצור שמן זית איכותי בישראל עוד מימי התנ"ך, בעת העתיקה היום שיחסו לו אף סגולות של קדושה ויחוד, ומלכי ישראל ויהודה נמשחו למלוכה באמצעותו. שמן הזית שימש לא רק למאכל בעבר, אלא אף לתאורה, להדלקת חנוכיות ועוד.
בעקרון העתיקה, נתגלתה תשתית שלמה לתעשיית שמן בינלאומית, לפי הארכאולוגים אשר חקרו את המקום, היה האזור אחד ממקורות השמן לעולם כולו (שמן הזית שימש בתקופה העתיקה בעיקר לתאורה).
תעשיית יצור שמן הזית הגלילית התפתחה גם היא לאחר שיהודים רבים שעברו לגליל ממרכז הארץ בתקופה החשמונאית הביאו עימם את הידע ליצורו ובכך הפכו את הגליל למרכז יצור ישראלי של שמן זית, בית החרושת הראשון בארץ לכבישה חמה היה חדיד, שהוקם בבן שמן על ידי נחום וילבושביץ.
סגולות שמן זית – בישראל נטועים כיום כ-335 אלף דונם של זיתי שמן.
מהיבול השנתי מפיקים כ-18,000 טון שמן מוכן בשנה\ כמות זו מספקת כשני-שלישים מהביקוש המקומי. היתר מיובא מיוון, מספרד, מאיטליה וממלטה. בישראל יש כ-120 בתי-בד ומפעלי שמן, רובם מתקדמים וגדולים.
עבור ישראלים רבים, רכישת שמן זית כחול לבן היא עניין של חיבור לארץ, ועם ההתפתחות הטכנולוגית של התחום, צצו בשנים האחרונות עשרות בתי בד בוטיק ברחבי הארץ שכולם מייצרים שמן זית ישראלי המופק משדות של זנים שונים של עצי זית אשר גדלים בארץ.
לשמנים המופקים בארץ רמות איכות מגוונות: כתית, כתית מעולה, כתית רגיל, שמן גפת זית ושמן זית זך או מזוכך, השמנים מופקים מזנים שונים ומגוונים הגדלים בכל רחבי הארץ, חלק מן הזנים נפוצים יותר בגליל, ויש אף גידול עצי זית להפקת שמן בנגב.
סגולות שמן זית – לשמן הזית, כמו לעץ הזית עצמו, נודע תפקיד חשוב בתרבות החומרית בארץ ישראל ובתרבות העברית הקדומה. עדות לכך היא משל יותם, לפיו פנו תחילה לעץ הזית משום זכותו הטבעית כמלך העצים בזכות תנובתו המועילה והחשובה.
שמן הזית הוא ממאפייני ארץ ישראל
הזית הוא אחד משבעת המינים, ושמן הזית הוא ממאפייני ארץ ישראל: "אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה, וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן; אֶרֶץ-זֵית שֶׁמֶן, וּדְבָשׁ" (ספר דברים, פרק ח', פסוק ח').
שמן זית שימש להדלקת המנורה בבית המקדש: "שמן זית זך כתית למאור" (שמות, כ"ז, כ'). שמן הזית היווה רכיב מרכזי בשמן המשחה ששימש למשיחת כוהנים גדולים, מלכים וכלי המקדש. שמן הזית הוקרב במקדש בחלק מהמנחות.
שמן הזית נקרא גם 'יצהר', ובמקרים רבים הוא מוזכר כברכה מיוחדת לארץ ישראל. למשל בפרשת "והיה אם שמוע", הפרשה השנייה המופיעה בתפילין ובמזוזות, כתוב "ונתתי מטר ארצכם בעיתו, יורה ומלקוש, ואספת דגנך תירושך ויצהריך"(ספר דברים, פרק י"א, פסוק י"ד).
שמן זית ערך תזונתי
סגולות שמן זית – מן הזית מורכב בעיקר מטרי גליצרידים, הרכב חומצות השומן האופייני חומצות שומן רוויות:
חומצה פלמיטית: 7.5%-20%
חומצה סטארית: 0.5%-5%
חומצות שומן חד-בלתי רוויות
חומצה אולאית: 55%-83%
חומצה פלמיטולאית : 0.3-3.5%
חומצות רב-בלתי רוויות:
חומצה לינולאית: 3.5-21%
בשמן הזית כמות גדולה של חומצה אולאית שהיא חומצת שומן חד-בלתי-רוויה, התורמת להקטנת LDL. בכך תורם השמן למניעת מחלות לב, מחלות דם ובעיות בכלי הדם כמו טרשת עורקים, האיזון בין החומצה האולאית לחומצה הלינולאית דומה לזה המצוי בחלב אם, והוא אופטימלי לספיגת סידן.
שמן הזית מכיל פוליפנולים וויטמין E שהם אנטיאוקסידנטים (נוגדי חימצון), שעל פי הערכה משפרים את ההגנה של הגוף מפני התפתחות תאים סרטניים, ומונעים בליה והזדקנות של תאי הגוף, טמפרטורת הרתיחה הגבוהה של השמן מקטינה את סכנת הפולימריזציה של השמן, כלומר הפיכת מרכיבים שונים שלו לרעילים.
ערך תזונתי ל-100 גרם
מים 0 ג'
קלוריות 884 קק"ל
חלבונים 0 ג'
פחמימות 0 ג'
פחמימות זמינות 0 ג'
שומן 100 ג'
שומן רווי 13.808%
שומן חד בלתי רווי 72.961%
שומן רב בלתי רווי 10.523%
כולסטרול 0 מ"ג
ברזל 0.56 מ"ג
סידן 1 מ"ג
אשלגן 1 מ"ג
נתרן 2 מ"ג
סיבים תזונתיים 0 ג'
חומרים פעילים
סגולות שמן זית – שמן זית מכיל כמות ניכרת של תרכובות פנוליות, למשל הידרוקסיטירוסול ואולאורופין, שאחראיות לטעמו המוזר וליציבותו הגבוהה.
מצטברות עדויות ממחקרי רבים הממחישים כי פנולים משמן זית הם נוגדי חמצון רבי עוצמה, הן במבחנה והן בגוף האדם, פנולים (Phenols) הוא שמה של קבוצת תרכובות אורגניות המבוססות על פנול (תרכובת אורגנית ארומטית). כל הפנולים מכילים טבעת בנזן ארומטית שאליה קשורה קבוצת הידרוקסיל (OH), נוסחתו של פנול, החומר הבסיסי, היא C6H5OH; לשאר הפנולים מבנה זהה, כשלטבעת הבנזן קשורים קבוצות פונקציונליות ואטומים שונים.
הידרוקסיטירוסול – במחקר שנעשה באוניברסיטת נאפולי ופורסם ב- Free Radic Biol Med. 2005, נמצא כי חומר טבעי פעיל בשמן זית בשם הידרוקסיטירוזול, מסייע בהגנה מפני נזקי קרינת שמש ומפחית את הנזק של חלבון התא.
אולאורופין – חומצה שומנית שאחראית לסגולות של שמן הזית בייצוב לחץ הדם, הורדת ספירת הכולסטרול הרע ועוד. בנוסף תפקידו להגן על עלי הזית מפני חיידקים ומזיקים, הינו בעל תכונות אנטי-דלקתיות ואנטי-ויראליות, כמו גם תכונות שמגנות על הכבד מפני מחלות שונות.
סגולות שמן הזית
סגולות שמן זית – שמן זית עשוי למנוע מגוון בעיות בריאות, מכולסטרול ועד מחלות לב וכלי דם. מחקרים שהתפרסמו בעשור האחרון מוכיחים כי הוא יכול למנוע גם את סרטן המעי הגס.
סגולותיו של שמן הזית:
1) שמן הזית הוכח כיכול לסייע בהורדת ההסתברות למחלות לב, הפרעות ושבץ לב.
2) שמן הזית מסייע גם בהורדת לחץ דם ובמקרים של מחלות כרוניות, מאחר שהוא מכיל מרכיבים נוגדי חמצון, הנלחמים ברדיקלים חופשיים בגוף, הוא גם מקטין את ההסתברות למחלות הסרטן על ידי מניעה והשמדת תאים סרטניים. בזכות הפוליפינולים שבו, שמן הזית הוא בעל השפעות אנטי דלקתיות על הגוף.
3) שמן הזית מוריד את רמת הכולסטרול הרע (LDL) מבלי לפגוע בכולסטרול הטוב (HDL) , כך שהיחס ביניהם משתפר ומשפיע על רמת הכולסטרול הכללית.
4) שמן הזית הוכח כמזרז הפרשת מיצי עיכול, מגביר את פעילות המעיים ומרכך עצירות, מביא ליציבות רמות הסוכר בדם, שום שמן אחר המופק באופן טבעי אינו מכיל כמות כה גדולה של חומצות חד לא-רוויות כמו שמן זית, עובדה ההופכת אותו לקל לעיכול ובה ובעת מאפשרת לו להגן באופן טבעי על העור, השיער, המערכת הכללית.
5) שמן הזית מגביר את הפרשת ההורמונים מהמרה והלבלב באופן הרבה יותר טבעי מתרופות מרשם. כתוצאה מכך, הוא מפחית את הסיכויים להיווצרות אבני מרה.
6) שמן הזית הוכח כמסייע בהפחתת חומציות הקיבה, יכול להגן בפני כיבי קיבה ותורם לפעילות תקינה של המעיים.
7) שמן הזית מומלץ גם לנשים הרות ומניקות בשל כמות ניכרת של ויטמין E וחומצה אולאית, חומרים המצויים גם בחלב האם ומסייעים בבניית העצמות והשלד.
8) שמן הזית מסייע בספיגת סידן הזקוק לוויטמין D המסיס בסביבה שומנית. והוא מומלץ לתקופת הינקות היות והוא בעל השפעה אופטימלית, מבין שאר השמנים על התפתחות העצמות וספיגת הסידן בהם.
הוא גם מומלץ למבוגרים, כאשר ספיגת הסידן נלחמת בבריחת סידן האופיינית לגילאים אלו, בשילוב עם חומצות השומן שבו.
לסיכום
סגולות שמן זית – שמן הזית אכן הרוויח את המוניטין שלו בצדק. מדובר בשמן מיוחד בעל סגולות רפואיות רבות והיסטוריה של שימוש בני האדם ועם ישראל בפרט. שמן הזית מכיל ערך תזונתי גבוה בחומצות שומן מסוגים שונים ויטמינים ומינרלים חיוניים לבריאות תקינה של גופנו. מחקרים מהעשור האחרון לצד ידע רב של רפואה עממית מצביעים על פוטנציאל עצום של שמן הזית לטיפול במגוון רב של מחלות, מסרטן למחלות דם ועוד.
מקורות
http://www.economy.gov.il/MadeInIsreal/Articles/Pages/ind14.aspx (1
2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12058980
3) http://www.internationaloliveoil.org/documents/viewfile/4244-production1-ang/
4) http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08941939.2018.1469697
5) http://www.rambam-medicine.org.il/category/%D7%97%D7%9C%D7%99%D7%98%D7%AA-%D7%A2%D7%9C%D7%99-%D7%96%D7%99%D7%AA
6) http://www.oliveboard.org.il/
7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26541328
8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29437027
9) http://shemer.mslib.huji.ac.il/dissertations/W/AGR/001493755.pdf
10) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30082650