תזונה בריאותית
תזונה בריאותית בעידן של היום
תזונה בריאותית עליית המודעות לשמירה על הבריאות, בפרט בשנים האחרונות עם אופי החיים ה"ישבני", שלרובנו לא מאפשר פעילות ספורטיבית רבה במהלך היום, לא בעבודה ולא בשעות אחר הצהריים והערב בבית עם הילדים או עם הלימודים, הביאה לתובנה שעוד יותר חשוב היום לתת תשומת לב רבה למה אנו מכניסים לפה, לבטן ולכל שאר הגוף…
תזונה בריאותית
תזונה בריאותית – היום ברור כי תזונה בריאותית הכוללת בין היתר: שתיית מים מרובה, הפחתה בכמויות הסוכר, המלחים והמזון המעובד, צמצום והפסקת עישון, הקטנה ואף הימנעות מחשיפה לכימיקלים במזון באמצעות צריכת מזון אורגני שלא רוסס למשל, העדפת מוצרים דלי שומן וצריכה מסודרת של כל אבות המזון ולעיתים אף צריכת ויטמינים ותוספי מזון נוספים כולל סיבים תזונתיים, פשוט מאריכה את חיינו, משפרת את הפעילות והתפקוד היום-יומי, מסייעת בטיפול ובהתמודדות עם מחלות, אף הקשות מביניהן, ויתרה מזאת גם מסוגלת לסייע במניעתן.
בשנים האחרונות העלה משרד הבריאות את המודעות לתזונה בריאה ולאורח חיים פעיל ברמת המודעות הלאומית. תכניות לאומיות כגון תכנית "אפשריבריא" שיזמו שלושה משרדי ממשלה: משרד הבריאות, משרד התרבות והספורט ומשרד החינוך מובילה ברמה הארצית והמקומית לשימת דגש על מה שהוזנח עם השנים ובעצם הכי חשוב עבורנו והיווה עבור כל הדורות את אם כל הסיסמאות – העיקר הבריאות.
תזונה בריאותית המאמץ הלאומי
ובעצם, היום יותר מבעבר, קל לנו הרבה יותר להביא את הדאגה הזו לבריאותנו ליידי מימוש. בזכות המאמץ הלאומי ושימוש בחקיקה כל מוצרי המזון חייבים להכיל היום פירוט של כל רכיביהם על גבי האריזה, כאשר סדר הופעתם של הרכיבים מעיד על האחוז שהם מהווים מכלל המוצר. הראשון בסדר הרכיבים הוא העיקרי ביותר ואחריו כל שאר הרכיבים מופיעים בסדר יורד. רוב המוצרים הנחשבים לבריאים יותר, אפילו מבין המגוון העצום של סוגי הלחמים שקיימים היום מסומנים על-גבי אריזתם בסמל של "אפשריבריא" שמעיד עליהם שהם דלים יותר בשומן, בסוכר ובעיקר בנתרן. לנו נותר רק לבחור בבריא ביותר מביניהם.
תזונה בריאותית – פירמידת המזון המפרטת את כל אבות המזון והכמויות שיש לצרוך מכל אחד מהם נגישה לנו מכל מקום אפשרי וכל המידע על הויטמינים, הסיבים וכמויות המים שיש לצרוך בכל יום נגישים לכולנו במרחק עכבר או סמארטפון.
כמו כן מגוון אפליקציות ומחשבונים קיימים היום ברשת ומאפשרים לנו בקלות, במהירות ואף בדיוק מירבי לעשות בעצמנו במרחק לחיצה את מה שפעם היה בהכרח נעשה באמצעות דיאטיקנית ומאמן אישי: ספירה ובדיקת של קלוריות וכמויות סוכר, מלח ושומן במוצר המזון שמעניין אותנו, איתור מגוון מוצרי בריאות שקיימים בשוק מבחינת איכות ומיקום מכירה, איתור תוספי מזון לפי הצורך האישי שלנו, הערכה של שריפת קלוריות בפעילות היום-יומית ואף הספורטיבית שלנו ועוד פעולות מבורכות וטובות.
חשוב לזכור, שבהחלט לא מספיק לנו לרתום את הטכנולוגיה לטובתנו, כי בסופו של דבר ההחלטה מה להכניס לפה היא רק שלנו. אנשים רבים מודעים לחשיבות ורוצים בכל מאודם אורח חיים בריא, אך לא יודעים איך עושים את זה…אז בואו נבין את הבסיס לפחות לגבי התזונה המתאימה, מה בוחרים להכניס לפה? ואיך עושים את זה נכון.
תזונה בריאותית אבות המזון
אבות המזון: פירמידת המזון הרווחת היום בעיקר בישראל מתייחסת לשש קבוצות מזון והיא מסמלת את הכמות היחסית שיש לצרוך מכל קבוצת מזון: מים, דגנים, ירקות ופירות, חלבונים, שומנים וסוכרים שהם הכי פחות מומלצים לצריכה. בבסיס הפירמידה מצויים המזונות שכדאי לצרוך מהם את הכמות הגדולה יותר וככל שמתקרבים לקצה הפירמידה מצויים המזונות שכמות צריכתם המומלצת היא קטנה יותר או כמו במקרה של סוכרים ומתוקים שלא מומלץ לצרוך אותם כמעט בכלל.
בבסיס פירמידת המזון, היינו מה שהכי כדאי לנו לצרוך, כאשר הדבר הוא הקל ביותר לחלקנו והקשה ביותר לאחרים זוהי צריכה מוגברת יותר של מים. לא בכדי המים מהווים לפחות 80% מגופנו! המים מסייעים לנו, פרט למניעת התייבשות בעונת הקיץ, בעיקר לניקוי רעלים החוצה מגופנו, לתהליכי העיכול של המזון, לשמירה על גמישות ורעננות ואף מראה צעיר של עורנו ואף מסייעים בתהליך שריפת השומנים.
מחקרים מוכיחים כי המזון מספק לנו רק כ-20% מכמות הנוזלים הנדרשת לפעילות תקינה של גופנו, כך שנדרשים לנו עוד כ-2 ליטרים ביום של מים, בהם לא נכללים משקאות עשירים בקופאין שמזרזים יציאת נוזלים מהגוף כגון תה או קפה.
כוס מים כבר שתיתם היום? למי שקשה לשתות מומלץ להתחיל עם כוס מים בבוקר מיד לאחר הקימה ואז לשתות עוד מספר לגימות בכל שעה. אז הנה סידרנו את עצמנו בגדול מבחינת מה לאכול ואף איך לאתר כמויות רצויות, אבל… זה לא מספיק.
תזונה בריאותית – עוד משחר ההיסטוריה אחד מגדולי הרופאים, הפוסק והפילוסוף האדיר הוא הרמב"ם שם דגש על כך שלא רק סוג התזונה חשוב, אלא אף הרגלי התזונה! לפי תורתו יש חשיבות לא רק למה וכמה צורכים אלא איך ומתי!
אז הנה כמה עקרונות חשובים מתורתו של הרמב"ם שיסייעו לנו מאוד לשמור על בריאותנו ועל אוח חיים נכון ובריא יותר:
מתי לאכול ומתי להפסיק לאכול?
מתי לאכול ומתי להפסיק לאכול: "לעולם לא יאכל אדם, אלא כשהוא רעב" אומר הרמב"ם, וכמה יאכל?
עונה גדול הרופאים:" לא יאכל אדם עד שתתמלא כרסו, אלא יפחת כמו רביע משבעתו". כלומר, לא נסיים את הארוחה "מפוצצים", אלא נפסיק קצת לפני ונזכור כי תחושת השובע תגיע עוד מעט, בערך כ-20 דקות לאחר סיום האכילה.
מתי לשתות את המים ומתי לא?
מתי לשתות את המים ומתי לא: אמרנו ששתיית מים הכרחית ובכמות די גדולה בעיקר ביחס לשאר מרכיבי המזון בפירמידה. אולם גם פה יש כללים שכדאי להכיר ולדעת.
תזונה בריאותית – שתיית מים קרים לפני הארוחה, לדברי הרמב"ם, מזיקה מאוד לבריאותנו. מים קרים אינם מומלצים בעיקר לפני הארוחה ככל הנראה כי הקור מאט את הפעילות של אנזימי העיכול ואולי אף מפריע להפרשת החומצה ההידרוכלורית המשמשת בתהליך העיכול. כמו-כן, שתיית מים בתוך הארוחה אינה מומלצת כלל, ונבין את התהליך: כאשר מזון נכנס לקיבה אזי תאי רירית הקיבה מפרישים חומצה הידרוכלורית שתפקידה לפרק את החלבונים שהם אבני הבניין של גופנו לאבני היסוד שלהם הנקראים חומצות אמיניות.
אם אנו שותים מים בפרט במהלך הארוחה אזי המים מדללים את החומצה ובכך מפריעים לעבודתה ומשבשים ומאיטים את תהליך פירוק החלבונים ובכך את עיכולם. לכן הרמב"ם ממליץ לשתות כשעה ואף שעתיים לאחר הארוחה.
לא לאכול 3-4 שעות סמוך לשינה
לא לאכול 3-4 שעות סמוך לשינה: כאשר אנו ישנים כל מערכות גופינו עוברות למצב של האטה בקצב הפעילות, כולן פרט למערכת החיסון שהיא יוצאת דופן ודווקא פעילה יותר בזמן השינה ומתגברת את ההגנה על גופינו ומחזקת ומחסנת אותו. הגוף לא אמור להשקיע אנרגיה בעיכול מזון בזמן השינה לכן כדאי לא לאכול 3 -4 שעות לפני השינה כדי לא לישון כמו שהסבתות שלנו אומרות "על בטן מלאה".
אם כן נאכל לפני השינה אז בעצם אנו מאלצים את הגוף להשקיע פחות במערכת החיסונית שהיא בעצם מערך ההגנה והאבטחה הגדול ביותר שלו ולהשקיע את האנרגיה הזו בעיכול מזון. למה זה קורה, מדוע גופנו מעדיף לעכל מזון שנמצא בקיבה ולא להשקיע יותר במערכת החיסון? מה בוער לו? אז ככה בואו נבין שאם נשאיר מזון בחוץ זמן ממושך הוא ירקב ומזון כזה בטח לא נכניס לפינו, אבל מה קורה כשהמזון כבר נימצא בתוך הגוף והוא שוכב שם לא מעוכל??
הגוף שלנו מבין שלא כדאי לו שיירקב לנו חלילה אוכל במעיים החמים והלחים ולכן הוא מפנה בדחיפות את המשאבים שלו לעכל את האוכל הזה במקום לתגבר את מערכת ההגנה החיסונית.
מחקרים הוכיחו שהימנעות מאכילה לפני השינה מסייעת את בריפוי מחלות וזה מובן בהחלט לאור ההסבר שהבאנו.
תורתו של הרמב"ם עשירה בהסברים ובעצות רבות וטובות נוספות: ישנם מאכלים שלא כדאי לאכול בכלל,
ישנם שמערכת העיכול מתקשה לעכלם, וכדאי ללמוד ולהחכים. ידע הוא כח ופה הכח הוא הבריאות שלנו.
תזונה בריאותית – היום גם מה שלא ניתן לצרוך בכלל מהמזון או שניתן לצרוך אך בכמות לא מספקת ניתן לצרוך באמצעות תוספי מזון רבים וטובים המאושרים ואף לעיתים מומלצים על-ידי משרד הבריאות,והם זמינים ונגישים כמעט בכל המרכולים ובחנויות הטבע. גם בשוק תוספי המזון כדאי לקרוא את הרכיבים ולהתעניין במקור של התוסף ובאיכותו,ושוב כל הידע עוזר וחשוב אבל בסופו של יום הבחירה מה לעשות בפועל היא בידינו! רק בריאות!