שמן רימונים נגד דלקות – שמן זרעי רימון למניעת דלקות
הקדמה
שמן רימונים נגד דלקות – שמן זרעי רימון מופק מרימון מצוי (שם מדעי: Punica granatum) והוא עץ נשיר ממשפחת הרימונים, שמוצאו באזור הים הכספי באיראן של ימינו, משם הופץ לכל ארצות הים התיכון.
שמן רימונים נגד דלקות – פרי הרימון, המכיל מאות גרעינים עסיסיים, נאכל ונסחר באופן נרחב מאז העת העתיקה, הודות לחיי המדף הארוכים שלו, לטעמו ולסגולות הרפואיות שיוחסו לו. בעת החדשה פחתה צריכת הרימון בשל הקושי בקילופו ובפריטת גרעיניו, אולם מחקרים מאוחרים שביססו את ערכו הרפואי הביאו, החל מסוף המאה ה-20, לעלייה מחודשת בצריכתו ברחבי העולם, ולפיתוח מתקנים שונים המקלים על פריטתו.
הרימון נמנה עם שבעת המינים, ומסמל בתרבויות שונות שפע ופריון, יופי וחוכמה. בשל יפי הפרי וערכיו הסמליים, נפוץ השימוש בצורתו לעיטור מבנים, מטבעות, סמלי בתי אצולה, לבוש ועוד.
מעבר לכך שהוא משמש כאלמנט סימבולי וכמשקה לא רע, הרימון גם גדוש בלא מעט סגולות – החל מהיותו עשיר בנוגדי חמצון ועד היותו בעל סגולות בריאותיות המפחית את הסיכוי בלחלות במחלות. כיום ניתן לצרוך תמצית זרעי רימונים בדמות שמן – אותו ניתן למרוח גם חיצונית, כגון על העור והשיער, וכן לצרוך בשימוש פנימי באמצעות בליעתו. כל אחד יכול לצרוך את השמן – החל מילדים קטנים ועד אנשים מבוגרים, להם צריכתו מומלצת במיוחד בשל סגולותיו כנגד דלקות פרקים וכנגד דמנציה.
שמן רימונים מכיל ברמה הכימית:
- פנולים
- כלורופילים
- פלבינואידים
- דיפנולים
- קרוטנים
- K230
- K270
חצי כוס גרעיני רימון מכילה כ-16.3 גרם פחמימות, 1.5 גרם חלבון, 3.5 גרם סיבים, 11.9 גרם סוכר, 14.3 מיקרוגרם ויטמין K, 8.9 מיליגרם ויטמין C, 33 מיקרוגרם חומצה פולית, 205 מיליגרם אשלגן, 31 מיליגרם פוספאט ומעט ויטמין B6.
סגולות הרימון נגד דלקות במחקרים מדעיים עדכניים
שמן רימונים נגד דלקות – שמן הרימון נצרך עבור חומרי ההזנה העשירים בוויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ושאר חומרים המספקים לגופנו הגנה, דרך נוגדי חמצון ופוליפנולים. שמן רימונים (או תמצית) זוכה להכרה היום כתוסף תזונה טבעי, יעיל בתעשיית הבריאות, עם סגולות מתועדות היטב למחלות לב, סרטן וחולים עם כולסטרול גבוה. יתר על כן, שמן הרימון הוא אנטי דלקתי והוא מכיל את המתחם CLA – חומצה לינולאית שהוכחה באינספור מחקרים מדעיים כאנטי דלקתית. בנוסף שמן הרימון גם מכיל פלבינואידים שהוכחו פעמים רבות כבעלי תכונות אנטי דלקתיות.
שמן הרימון הוא גם נוגד חמצון חזק ומשמש במריחה על העור והקרקפת להגנה והתחדשות של תאי העור.
מחקרים רבים נעשים על סגולות שמן הרימון ובחרנו להביא לפניכם כמה מהמחקרים המרשימים יותר, שהתפרסמו בארבעת השנים האחרונות בנושא.
1) שמן רימונים נגד רמות אינסולין ודלקות הגורמות לסוכרת מסוג 2- במחקר זה שהתפרסם בשנת 2016 על ידי אוניברסיטה בטוניסיה, נמצא ששמן רימונים ריפא דלקות אצל עכברים חולי סוכרת סוג 2 בתנאי מעבדה.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26822470
2) שמן רימונים משפר את ביצועיהן של תרופות אנטי דלקתיות- במחקר שהתבצע על ידי ארבעה אוניברסיטאות בברזיל, נמצא ששמן רימונים משפר את תפקודם של מספר תרופות במרשם, תוך כדי שהוא משפר את הספיגה של מרכיבי התרופה אל הגוף.
במחקר השתמשו בקרני אולטרה סגול על מנת לזהות את ספיגת התרופות וחזו בכך ששמן הרימונים שיפר את יכולת הספיגה וגרם לספיגה מלאה של 100% מהחומר הרצוי.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27088191
3) יטליה, נמצא ששמן רימונים בעל השפעה אנטי דלקתית במקרים של סרטן השד. סרטן יכול להיות תוצר של דלקת בגוף ולכן טיפול באמצעות שמן רימונים בדלקת יכול למנוע את חזרת הגידול ומשפר באופן ניכר את ההחלמה מהסרטן.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24962397
4) מיץ רימון אנטי דלקתי- במחקר שהתבצע על ידי שתי אוניברסיטאות באיטליה וניו זילנד, נמצא שמיץ רימונים ושאר מוצרים שהם נגזרות של רימונים בעלי השפעה אנטי דלקתית.
המחקר הצביע על ערך הפוליפנולים הגבוה במיץ הרימון (יותר גבוה בשמן) כאחראים על הסגולות האנטי דלקתיות של הרימון, בנוסף המחקר בחן מספר דלקות ומצא שמיץ רימון יעיל לטיפול בדלקות מעיים, דלקות שרירים ודלקות שנגרמות במהלך תהליך חילוף החומרים בגוף.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28867799
לסיכום
שמן רימונים נגד דלקות – לשמן זרעי הרימון סגולות רבות, הוא מונע חמצון בתאי הגוף, מספק לגוף חומרים חיוניים וכפי שלמדנו, גם בעל סגולות רפואיות לטיפול בדלקות. בשל זאת ניתן לראות את שמן זרעי הרימון תופס תאוצה בפופולאריות שלו, ככל שיותר ויותר אנשים נחשפים לסגולותיו הרפואיות. ישנם כבר מספר תרופות שעושות שימוש בתכונות הכימיות של הרימון וניתן לחזות שבעתיד נזכה לראות את הרימון תופס מקום של כבוד בתחום הטיפול הרפואי בדלקות.
מקורות:
1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27088191
2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26822470
3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22821948
4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29280987
5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5546132/
6) http://www.researchgate.net/publication/296419545
7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24962397
8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28867799
9) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28282584