שמן קצח – סגולותיו של הקצח – החומרים שמאחורי סגולותיו הרפואיות של הקצח
שמן קצח – קצח הוא צמח שמזרעיו ופרחיו מופקים תבלינים למאכל ולמטרות רפואיות, כבר אלפי שנים, מימי הפרעונים העתיקים עד היום, משמש הקצח להוספת טעם למנות ולחומרים פעילים, "פיטכומיכלים" "הנוסעים" עימם את סגולותיו. קצח הוא סוג של צמח השייך למשפחת הנוריתיים, הכוללת כ-14 מינים של צמחים חד-שנתיים.
הקצח גדל באופן טבעי באזור אגן הים התיכון ובדרום-מערב אסיה, שמו המדעי הוא NIGELLA והוא נקרא בעברית גם "כמון שחור", הוא הוכר על ידי העולם המדעי ותועד לספרי הבוטניקה בשנת 1753, צמח הקצח צומח לגובה של 20 עד 90 סנטימטרים.
בתקופת הפריחה שלו מפריח הקצח פרח בודד לכל גבעול. צבעי הפרחים של הקצח הם לבן, צהוב, ורוד, כחול בהיר או סגול בהיר.לכל פרח 5 עד 10 עלי כותרת. ההאבקה של הפרחים נעשית על ידי חרקים. הפרי הוא נרתיק המורכב ממספר תאים, כשבכול תא מספר זרעים.
בטבע הישראלי קיימים זנים אחדים שלו, ובהם הקצח הריסני הפורח בצהוב, קצח השדה וקצח הציפורן. הקצח נזכר 3 פעמים בספר ישעיהו לצד ה'כמון' כצמח שנזרע ב'הפצה', ונדוש במקל ולא ב'חרוץ' (ישעיה כח כה-כז).
רש"י מתאר את הקצח בפירושו המלמד על אי-וודאות בזיהויו: "רבותינו מפרשים נייל"א (niele), אבל אני שמעתי מין זרעים שזורעים אותו בארץ ישמעאל", בגמרא בברכות מופיע שריחו רעיל אבל טעמו טוב והוא בעל סגולות רפואיות לבריאות הלב.
המדע מאחורי הסגולות של הקצח
שמן קצח – הקצח ידוע כצמח שבורך על ידי הנביא מוחמד ולכן נקרא הזרע של הברכה בערבית. בעולם המוסלמי מאמינים שהזרע של הקצח יעיל לטיפול ביותר מ-100 מחלות. שמו הבוטני Nigella sativa הוא על שם החומר הפעיל העיקרי נייגלין שנקרא האחראי על חלק מטעמו או בשמו המדעי "תימוקינון" Thymoquinone.
תימוקינון הוא פיטוכימיקל שנמצא בעיקר בגרעיני הקצח והוא מוכר על ידי ארגון הבריאות העולמי כבעל סגולות רפואיות למסר שונים של מצבים רפואיים ומחלות ביניהם: דלקות, מחלות לב וגם הוכח כמונע חמצון, שהוא כידוע גורם למספר מחלות ביניהן סרטן. בעשורים האחרונים פורסמו מאמרים רבים שמיפו ובדקו את החומרים הפעילים בצמח הקצח ובזרעיו אשר אחראים לסגולותיו הרפואיות. כידוע לנו ממחקרים אלו הקצח הוא צמח עשיר ומזין ובעל סגולות רפואיות רבות היכולות להשפיעה על מערכות שונות בגוף.
בדיקות מעבדה הוכיחו שהוא מכיל חומצות אמינו, חומצות שומן, ספונינים סטרולים (נוגדי גידולים חזקים), חומצה אסקורבית, ברזל, אשלגן, ויטמינים מקבוצת (1, 2, 3, 6, 10)B, סידן, נחושת, אבץ, זרחן, סיבים, חלבונים ופחמימות.
הקצח הוכח גם כמסייע לחיזוק המערכת החיסונית ולהשלים חסרים תזונתיים, בייחוד חומצות שומן חיוניות, חומצות אמינו ונוגדי חמצון.
סגולותיו של הקצח
שמן קצח – סגולותיו הרפואיות של זרעי הקצח רבות ומגוונות, אך על מנת לעשות סדר בעניינים נתמקד ב-7 הסגולות העיקריות שלו באמצעות ידע מגובה ממספר של מחקרים מדעיים.
סגולותיו של קצח כנוגד רעלנים – שמן קצח
1) נוגד רעלנים – הסגולה של זרעי הקצח להלחם ברעלנים שהם חומרים רעילים המופקים על ידי אורגניזמים (בעלי חיים, צמחים וכדומה), רעלנים מופרשים במקרים רבים על ידי גורמי מחלות שונים, כגון חיידקים.
הרעלנים מפרקים קשרים בין מולקולות בתאי הגוף, או שהם מגיבים עם המולקולות ומוציאים אותן בכך מכלל פעולה, כשהמולקולות הנפגעות הן אנזימים, קולטנים, נוקלאוטידים או חלבונים חשובים, משתבשת או נפסקת פעולת התא.
אם לתא תפקיד מוגדר במערכת כלשהי בגוף, הדבר מביא למחלה, על פי מחקרים מדעיים החומרים הפעילים בקצח האחראים לסגולה זאת הם: .thymoquinone, carvacrol, t-anethole and 4-terpineol
סגולותיו של קצח להורדת הכולסטרול – שמן קצח
2) להורדת הכולסטרול – כולסטרול הוא שם כללי לתרכובת אורגנית (סטרול וליפיד) הנמצאת בקרום התא של כל תאי הגוף של כל בעלי החיים.
ככל הסטרולים, מבנה הכולסטרול נגזר ממבנהו של הלאנוסטרול, שהוא סוג של טריטרפן. לכולסטרול חשיבות רבה בתהליכים ביוכימיים. כ17 מחקרים מדעיים שסקרנו הראו הוכחות טובות לכך שהחומרים הפעילים בזרעי הקצח מסוגלים לגרום לירידה בכמות הכולסטרול בגוף. החומרים שנמצאו כגורמים או תורמים להורדת הכולסטרול בקצח הם תימוקיונון וקרבקרול.
סגולותיו של קצח במלחמה בתאים סרטניים – שמן קצח
3) נלחם בתאים סרטניים – מסר מחקרים מדעיים שהתפרסמו בעשור האחרון מצביעים על כך שלחומרים הפעילים בצמח הקצח סגולות רפואיות שאנו יכולים לרתום למלחמה בסרטן.
החומר הפעיל העיקרי שאחראי לסגולות של הקצח נגד הסרטן הוא תימוקיונון, שהוכח כגורם למוות של תאים סרטניים בכמה סוגים של סרטן, ביניהם סרטן הכבד, סרטן העור, סרטן השד וסרטן הדם.
סגולותיו של קצח כאנטי בקטריאלי – שמן קצח
4) אנטי בקטריאלי – בקטריות רבות אחראיות במישרין ועקיפין למחלות רבות מדלקות בריאות ובעצמות ועוד.
מחקרים מדעיים מוכיחים שלקצח ולחומר הפעיל העיקרי (תימוקיונון) שבו סגולות אשר הורגות בקטריות או עוזרות למערכת החיסונית של הגוף לאתר ולהרוג בקטריות שמסוכנות לבריאותנו. מחקר אחד שהתפרסם בשנת 2014 הוכיח שזרעי קצח יכולים להיות יעילים לטיול אנטי בקטריאלי אף יותר מחלק מהתרופות בשוק, בעיקר לטיפול בדלקת ריאות.
סגולותיו של קצח נגד סוכרת
5) נגד סוכרת – בין אחת מסגולותיו המוכרות של הקצח נמנת היכולת שלו להוריד את רמות הסוכר בדם.
מחקרים מדעיים מצביעים על כך שהחומר הפעיל העיקרי בקצח הוא שאחראי על זה בזכות חומרים מזרזי תהליכים שהוא מעודד. אותם חומרים גורמים לפעולה מוגברת של ייצור אינסולין לפי הצורך. במחקר אחד שהתפרסם בשנת 2017 השתתפו 94 חולי סוכרת סוג 2 שצרכו זרעי קצח במשך שלושה חודשים, פעמיים ביום, ראו כל המשתתפים בניסוי ירידה משמעותית בכמות הסוכר.
סגולותיו של קצח להילחם בדלקות
6) נלחם בדלקות – דלקת היא פעולת נגד של מערכת החיסון כנגד פציעות, גירויים מסוימים או כנגד גורמים מזהמים כגון וירוסים, חיידקים או פטריות שפלשו לגוף האדם או לבעל חיים.
מקור המושג דלקת במילה דליקה (בעירה, שריפה). הסיבה לכך היא החום הנוצר במקום הדלקת, ולעיתים אף בכל הגוף. דלקות כרוניות ידועות כגורמות לשלל סיבוכים ומחלות ביניהם גם סוגים שונים של סרטן. במחקר אחד שהתפרסם בשנת 2016 הוכח ששמן זרעי קצח מסוגל לרפא דלקות במפרקים ולשפר את היכולת של הגוף להתמודד עם חמצון בתאים. במחקר אחר שהתפרסם בשנת 2015 הוכיחו צוות החוקרים שצריכה של שמן זרעי קצח גורם לירידה במדדים המצביעים על דלקת המוח.
סגולותיו של קצח נגד כיבי קיבה (אולקוס)
7) נגד כיבי קיבה (אולקוס) – אולקוס הוא פצע ברירית שמצפה את הקיבה או את התריסריון (חלק מהמעי הדק) נקרא "כיב פפטי".
במילים אחרות: כיב פפטי עלול להיות בקיבה, ואז הוא נקרא "כיב קיבה" או שהוא עלול להיות בתריסריון, ואז הוא נקרא "כיב תריסריון". מחקרים מדעיים שונים מצביעים מכיוונים שונים שצריכה של זרעי קצח מחזקת את שכבת התאים שמגנה על הקיבה ומרפאים פגמים קיימים באותה השכבה. במחקר אחד שהתפרסם בשנת 2011 הוכח שהחומר הפעיל "תימוקיונון" בזרעי הקצח, מניע תהליכים ביולוגיים שמשפרים את מצב הכבד והקיבה אצל אנשים הסובלים מפגיעות בכבד ובקיבה, עקב שימוש באלכוהול.
לסיכום
סגולותיו של הקצח – הקצח משמש כבר אלפי שנים לתבל אוכל ובמסר מקומות גם משמש כמרכיב במספר תרופות סבתא שעברו מדור לדור. זרעי הקצח מוכיחים את עצמם כתוסף מזון בעל סגולות רבות שפועלות באופן רב מערכתי על גופנו, בזכות החומרים הפעילים שבזרעי הקצח והעולות הביו-כימיות שהם מניעים בתאים שבגופנו. החומרים הפעילים העיקריים בזרעי הקצח הם תימוקיונון, קרבקרול ו4 טרפינול שהוכחו כאחראים לסגולותיו הרפואיות, כאשר תימוקיונון הוא העיקרי והחשוב בינהם.
מקורות
1) http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=18792#null
2) http://flora.org.il/plants/systematics/garidella
3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28151458
4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12724920/
6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3606739/
7) http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Thymoquinone#section=2D-Structure
8) http://www.sabinsa.com/nigellin
9) http://www.tropicos.org/Name/40028338
10) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4219874/
11) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525838/
12) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525838/
13) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884216/
14) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29154069
15) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21675032
16) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21419021