שמן זרעי צ'יה – זרעי צ’יה או שמן זרעי צ'יה בשמו העיברי מרווה היספנית

שמן זרעי צ'יהשמן זרעי צ'יה

סגולות זרעי צמח הצ'יה והשמן המופק ממנו – שמן זרעי צ'יה

שמן זרעי צ'יה
שמן זרעי צ'יה

שמן זרעי צ'יה סגולות זרעי הצ'יה – זרעי צ'יה או בשמו העיברי מרווה היספנית, שייך למזונות העל או כפי שמכנים קבוצת הסופרפודס.  הצמח נפוץ ביותר במקסיקו ובמרכז אמריקה.   זרעי צמח הצ'יה במרוץ ההיסטוריה, תרבויות העתיקות רבות האמינו כי זרע צ'יה סיפקה כוחות על טבעיים.  בשפת שבט המאיה, "צ'יא" פירושו "כוח".

זה כנראה קשור בכמויות גדולות של אנרגיה המסופקים על ידי זרעי הצ'יה. שבטי המאיה והאצטקים השתמשו בזרעי הצמח כמקבילה לכסף ושכרו וקנו באמצעותו דברים שונים מאוכל ועד שירותים כאלה ואחרים. לוחמים קדומים ייחסו את כוחם לזרע הזעיר הזה, עובדה זאת עדיין נכונה לגבי קבוצות מסוימות של אנשים כיום.

למשל שבט תראומרה המקסיקני מפורסם בכך שבני שבטו הם הרצים הטובים ביותר במדינה. רצים אלה שותים תערובת של זרעי צ'יה, לימון ומים בשם איסקיאטי.

לאחר שתייה זו, הם אמורים להיות מסוגלים לרוץ מאות קילומטרים. התרבות האצטקית ותרבות המאיה השתמשו בזרעי צמח הצ'יה המגיעים בצבע לבן ושחור (יש להוסיף שאין הבדל תזונתי בין הסוגים) כבר לפני 5500 שנה, מתקופה שמתוארכת ל3500 לפני הספירה הנוצרית.

כמו גרגרים עתיקים אחרים, צ'יה אבד במשך זמן מה.

הספרדים, כשבאו לכבוש, אסרו על גידול הצ'יה בגלל השימושים הדתיים וכך ניסו לנתק את המקומיים מהשורשים שלהם גם ובמיוחד אל השורשים אל אמא אדמה. בשנות התשעים של המאה הקודמת (1990), התחילה קבוצה של מדענים ותזונאים לגדל את צמח הצ'יה לסיבות מסחריות ומחקריות בארגנטינה ובעצם החזירו בפעולה הזאת את צמח הצ'יה לגידול המסיבי שחווה בעברו בתקופת האימפריות ששלטו בדרום אמריקה.

צמח הצ'יה שרד באזורים מסוימים של מקסיקו והוא נותן קאמבאק לאחרונה וכך מגיע לשימוש המודרני שלו. כיום צמח הצ'יה נמצא בגידולים מסחריים במדינות : בוליביה, פרו, ארגנטינה, מקסיקו ואוסטרליה.

יש לציין שישנם גם מחקרים רבים הנוגעים לעלי צמח הצ'יה אך בשל הנתונים הנמוכים יותר של הרכיבים התזונתיים הבריאים ביחס לזרעי הצמח רוב המחקרים מתרכזים בזרעי הצמח והשמן המופק מהם.

http://www.chiaseeds.net.au/pages.php?pageid=10

לרכישת שמן צ'יה מעושר לחצו כאן

שמן זרעי צ'יה

שמן זרעי צ'יה
שמן זרעי צ'יה

סגולות זרעי צמח הצ'יה – זרעי צמח הצ'יה מכילים בתוכם מרכיבים תזונתיים אשר ידועים כבר זמן למדע כמרכיבים בתזונה בריאה עם סגולות מצוינות לתיחזוק ושימור של דרכי העיכול.אז מה בעצם זרעי הצ'יה מכילים?, אז בואו נתחיל מנתונים יבשים, זרעי צמח הצ'יה מכילים ב28 גרם כ4 גרם חלבון, 1.2 גרם מגנזיום, 1.1 גרם פוספורוס, עשרים וחמישה אחוזים מתוך התכולה של כל זרע היא חומצת השומן מסוג אומגה 3, אומגה 6. אומגה 3 בקיצור אחראית למספר רב של סגולות רפואיות ביניהן : 1) הפחתת כאבים
2) הפחתת כמות כולסטרול מסוג LDL בדם
3) הפחתת הסיכון להתקפי לב
4) הפחתת הסיכון לסרטן.

מרכיבים נוספים של זרעי הצ'יה הם סיבים תזונתיים, רכיבים פנוליים, אבץ ומינרלים שונים. מחקרים שבדקו למפות את ההרכב הכימי המלא הראו שכמות הסיבים הדיאטים בזרעי הצ'יה נמצאים בכמויות גדולות ושזרעי הצמח מכילים גם כמויות רבות של חומצות שומן שמוכרות למדע כמזרזות תהליכים ביולוגים חשובים בגוף בתחומים ממערכת הדם למערכת העיכול ועוד.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518271/

http://pubs.sciepub.com/jfnr/2/5/9/

סגולות צמח הצ'יה – כיום ישנם משקאות ומאכלים אשר זרעי הצ'יה משמשים כחלק מהמרכיבים שלהם כמו המשקה המקסיקני שהזכרנו מקודם, שימוש נפוץ בזרעי הצ'יה למטרות מאכל הוא הכנת לחם. פודינג וריבות נמצאים בין המאכלים שמכינים מקומיים בדרום אמריקה ושניתן למצוא אפילו בחנויות בריאות  אצלנו בישראל.

הוספת זרעי הצ'יה למתכונים ידוע כמעלה את הערך התזונתי של אותם מאכלים ומוסיפה לטעם.

מאכל מפורסם בצפון מקסיקו נקרא על ידי המקומיים בשם "פינול" או "פינוליו" ובעצם הינו סוג של לחם עם טעם עשיר וישנם גרסאות קרות וחמות שלו בתוספות של רטבים רבים אשר ניתן בהם גם למצוא את שמן זרעי הצ'יה. צ'יה ידוע בעולם הטבעוני כמחליף מצוין לביצה כאשר אנחנו ניגשים למלאכת האפייה. בנוסף מסעדות טבעוניות רבות משתמשות בזרעי הצ'יה מעורבבים עם פירורי לחם על מנת להכין קציצות והמבורגרים שלא מתפרקים ובעצם שומרים על צורתה. כיום ניתן למצוא בבארים של שיקים (בעיקר בארצות הברית ואוסטרליה) שיקים עם זרעי צ'יה טחונים.

שמן זרעי צ'יה – כעת ניגש לבדוק עמוק יותר מה הם הסגולות שהתברך בהם צמח הצ'יה ובמיוחד זרעיו. מחקרים רבים נעשו על החשיבות של חומצות השומן מסוג אומגה 3, אומגה 6 ומחקרים רבים בדקו את הקשר הישיר בין צריכת צמח הצ'יה לתכונות הבריאות של מרכיביו. כפי שציינו לגבי אומגה 3 באחת הפסקאות הקודמות, ישנם עוד מרכיבים רבים בצמח הצ'יה וכעת נפרוש בפניכם את הסגולות שהמדע המודרני זיהה בצמח הצ'יה:

1) חומרים נוגדי חימצון – חומרי נוגדי חימצון הם חומרים הנמצאים בגוף שלנו שגופנו מייצר,  תרכובות נוגדות חמצון מכמה סוגים בכוחות בעצמו, אבל אנחנו בהחלט יכולים לעזור לו ולהוסיף לתפריט היומי שלנו מאכלים עשירים בנוגדי חמצון מגוונים, שישמרו על מערכות הגוף שונות מפני הרדיקלים החופשיים שתוקפים אותם. הפופולריות של נוגדי החמצון החלה בשנת 1990, כאשר מדענים גילו את הקשר בין רדיקלים חופשיים לבין התפתחות מחלות לב, סרטן ומחלות כרוניות אחרות. כמה מחקרים מצאו שאנשים הצורכים כמות קטנה של פירות וירקות הם בעלי סיכון מוגבר להתפתחות מחלות כרוניות. מחקרים קליניים התחילו לבדוק את השפעתם של חומרים מבודדים, בעיקר ויטמין E ובטא-קרוטן, על הסיכון לחלות במחלות כרוניות שונות.

2) פחמימות טובות – כמעט וכל הפחמימות המצויות בזרעי הצ'יה הינם סיבים תזונתיים הכרחיים לתפקוד מעיים בריא ותקין. משום התכונה של סיבים תזונתיים אלו להתנפח לעד פי 12 מגודלם במגע עם מיצי הקיבה וכתוצאה מכך מספקים תחושת שובע. כל אלו ביחד הופכים את זרעי הצ'יה למרכיב חיוני בכל דיאטה.

3) אומגה 3 – מכל החומרים שסקרנו בפסקאות הקודמות בלטה ביותר במחקרים שסקרנו חומצת השומן אומגה 3. ראו להנ"ל.

4) מפחיתים את הסיכון לחלות במחלות לב – בשל החומרים הבריאים המצויים בצמח הצ'יה למחזור ומערכת הדם בכללי, זרעי צ'יה מדורגים גבוה במדד המזונות אשר צריכתם משפרת את בריאות הלב ומורידה א הסיכון לחלות במחלות לב. מחקר אחד שנעשה גילה שזרעי הצ'יה והשמן המופק מה במיוחד מצוינים להורדת הכולסטרול מסוג LDL ומאזנים את כמות הטריגלצרידים בדם.

5) נגד סכרת מסוג 2 – זרעי צמח הצ'יה נמצאו כמווסתים את כמות הכולסטרול בדם ומאזנת סוכרים בדם ומשפרת את היכולת ההגנתית של הדם.

6) בריאים לעצמות – זרעי הצ'יה מכילים בכמויות גדולות סידן, מגנזיום, חלבונים ופוספורוס כולם ידועים למדע דרך מחקרים רבים כמועילים לבריאות העצמות שבגופנו ושצריכתם מורידה את הסיכון לחלות במחלות של רקמת העצם.

http://www.healthline.com/nutrition/how-much-sugar-per-day

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22090467

http://www.fasebj.org/content/28/1_Supplement/1035.8.short
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21183832
http://care.diabetesjournals.org/content/30/11/2804.long
http://www.healthline.com/nutrition/15-calcium-rich-foods

שמן זרעי צ'יה
שמן זרעי צ'יה

שמן זרעי צ'יה – שמן המופק מזרעי צמח הצ'יה תופס תאוצה בשנים האחרונות יותר ויותר והמוניטין של סגולותיו הרפואיות עולה ועולה ככל שיותר אנשים נחשפים לשמן צ'יה. כידוע גופנו זקוק לרכיבים תזונתיים במגוון רחב על מנת לספק לנו בריאות ברמה הגבוה ביותר. שמן הצ'יה מדורג גבוה מבין השמנים המופקים ממזונות על או הסופר-פודס אשר צוברים תאוצה בשנים האחרונות גם אצלנו במערב. לחומצות השומן 'אומגה 3'  אשר מכילה כ50-60 אחוז מתכולת שמן הצ'יה, תפקיד חשוב בבניין גבולות התאים בכל גופנו, ובעיקר ברקמת המרכיבות את מוחנו. מחסור ברקמות הללו גורם לתחלואה, דיכאון, מתחים, חרדות, ירידה בקשב וריכוז, היפראקטיביות, התפרצויות זעם, שיכחה, וניוון.

שמן הצ'יה נמצא יעיל לבעיות רפואיות מגוונות:
הורדת ואיזון רמת הכולסטרול, סוכרת, מניעת וטיפול בסרטן, יתר לחץ דם, שומנים בדם וחסימת כלי דם, דיכאון, טרשת עורקים, כרישות יתר של  הדם, שבץ מוחי, אי ספיקת כליות, מחלות מעיים כמו קוליטיס וקרוהן. בנוסף, הוא יעיל לדלקות וכאבי פרקים, דלקות בדרכי השתן ובערמונית, אלרגיות, אסטמה, פסוריאזיס ובעיות עור, פרקינסון ואלצהיימר.

שמן זרעי צ'יה

שמן זרעי צ'יה
שמן זרעי צ'יה

שמן זרעי צ'יה – לשמן צ'יה ישנם סגולות רבות כפי שציינו למעלה ועכשיו ניגש לבחון את העיקריים ביניהם מקרוב.

1) איזון רמת הכולסטרול – כפי שציינו לגבי זרעי הצ'יה במקרה של השמן המופק מהם המרכיבים כמו חומצות שומן וקבוצות כימיות אחרות אשר מסייעות לגופנו לפרק את הכולסטרול במיוחד מסוג LDL  מאזן את כמות הכולסטרול שבגופנו.

2) טיפול בסרטן – שמן הצ'יה התברך בסגולות כנגד מחלת הסרטן. כיום מדענים מתמקדים בכמה סוגי סרטן ביניהם סרטן השד כמחלות אשר בני אדם הסובלים מהם יכולים להרוויח מצריכה של שמן הצ'יה. מחלת הסרטן בפרוסטאטה היא היחידה שמומלץ לא לטפל בה עם שמן הצ'יה בשל סיבה ספציפית אשר קשורה לאחת מחומצות השומן שקיימות בשמן הצ'יה אך שאינן מזיקות לסוגי סרטן אחרים. מחקר שפורסם בגיליון יולי 2007  בכתב העת הרשמי של האגודה הבינלאומית לחקר חומצות שומן וליפידים, מצא כי השמן מזרעי צ'יה יכול לספק תכונות נוגדות סרטן, במקרה כאשר מדובר ברקמת הבלוטה של השד. השמן נראה כמסוגל להפחית את הגידול ואת גרורות הסרטן על ידי עיכוב מיטוזה, המהווה בעצם את שכפול אותם תאים סרטניים או במילים אחרות מעכבת את תהליך הריבוי של אותם תאים סרטניים.

3) שמן צ'יה לטיפול בעור הפנים –  שמן הצ'יה מכיל את החומצות השומניות ההכרחיות אלפא לינולאית ואלפאלינולינית, הידועות כנוגדי חימצון וויטמינים חיוניים לשיקום העור וכך גורמים לתוצאות מצוינות במראה החיוני של עור הפנים. שמן הצ'יה מעניק לפנים מראה חלק, רענן, מלא חיים ומעכב את הזדקנות העור. כל אלה ממקמים את שמן צ'יה כתכשיר קוסמטי מעולה.

ניתן למרוח אותו על עור הפנים והגוף באזורים הבעייתיים על עורנו או לפי הצורך באופן כללי.

4) שמן צ'יה נגד ספיקת כליות – מצב של אי ספיקת כליות הוא מצב המצריך טיפול רפואי והוא קורה כאשר נפגע תפקוד הכליות בסינון הדם ובהוצאת הפסולת ועודפי נוזלים מהגוף דרך השתן. במצב זה מצטברים לרוב נוזלים וחומרי פסולת בגוף, ואלה עלולים לגרום להפרעה בייצור חומרים שונים בגוף כמו למשל: כדוריות דם אדומות וויטמינים – כגון ויטמין די החשוב לשמירה על בריאות העצמות וקרוב לוודאי גם חשוב לשמירה על בריאות הלב, והפרעה במאזן המינרלים בגוף. סכרת ולחץ דם מדורגים הכי גבוה בגורמים לבעיה זאת וכאן בדיוק נכנס שמן הצ'יה. שמן הצ'יה בשל המינונים הגבוהים של חומרים כמו אומגה 3 ואומגה 6 נמצא כמצוין לטיפול בבעיה מסוג זה וחולים אשר נעזרים בו מדווחים על שיפור ניכר לעין כבר מהשבועות הראשונים לנטילת השמן.

5) שמן צ'יה לטיפול בשיער – שמן זרעי צ'יה עשיר בחלבון ואבץ – שני מינרלים נהדרים לבריאות השיער. חלבון ואבץ מסייעים בייצור תאי שיער חדשים המגבירים את צמיחת השיער. שמן זרעי צ'יה יש גם תוכן ויטמינים גבוה.

6) שמן צ'יה לנשים בהיריון – עבור נשים בהיריון מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה לפני נטיל השמן אך לא מצאנו הערה או דיווח בעייתי בנושא. הריון יכול לרוקן את הגוף של האמא לעתיד מחומרים מזינים חשובים, וצריכת שמן המופק מזרעי צ'יה יכול לעזור להחליף את אותם חומרי הזנה אבודים תוך מתן דחיפה האנרגיה הדרושה לנשים בהיריון. את שמן הצ'יה קל לשלב לתוך שגרת היומיום לטובת לא רק בריאות האם, אלא גם עבור התפתחות התינוק. שמן צ'יה מציע מגוון סגולות לנשים בהיריון ממטבוליזם תקין יותר לירידה בדכאון וכן הלאה.

7) שמן צ'יה כתוסף מזון דיאטטי – כפי שציינו מקודם בנוגע לזרעי הצ'יה גם שמן הצ'יה בעל תכונות מצוינות למבקשים להוריד במשקל. מחקרים רבים מצביעים על כך שהסגולות של השמן עולות על של הזרעי בשל הריכוז הגבוה יותר של חומרים למשל אומגה 3. תזונאים רבים ממליצים על שמן הצ'יה כתוסף לדיאטה בשל היכולת שלו להוריד את התאבון וליצור תחושת שובע בריאה.

לרכישת שמן צ'יה מעושר לחצו כאן

 

שמן קנאביס

שמן זרעי צ'יה

Facebook
Twitter
ייעוץ והדרכה לחולים

עוד באותו נושא

חמשת השמנים לטיפול משלים בברונכיטיס ודלקת ריאות
רפואה טבעית

קורס תמציות

סדנא לריפוי עצמי והכנת תמציות צמחים קורס תמציות –  סדנא לריפוי עצמי ולתהליך מיצוי צמחים.

קרא עוד »

כתיבת תגובה

תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים
ארכיונים
תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים