שמן זרעי ענבים – נוגדי חמצון, נוגדי דלקתיות, מעכבים הצטברות עודפת של טסיות דם, אנטי-מיקרוביאלים ומעכבי תהליכי הזדקנות – זרעי ענבים

שמן זרעי ענבים

תמצית זרעי ענבים
תמצית זרעי ענבים

שמן זרעי ענבים ענבים שימשו להזנה ולרפואה באגן הים התיכון ובעיקר ביוון ובאיטליה, וערכיהם התזונתיים והרפואיים הוללו על ידי פילוסופים יווניים. בתקופתנו, מספר מרשים של מחקרים מדעיים תומך באמונותיהם של החברות העתיקות האלו. זרעי הענבים מכילים שילוב של תרכובות, בעיקר פוליפנולים וחומצות פנוליות, אשר ניתן למצות בטכניקות שונות.תמצית זרעי הענבים בטוחה לצריכה ומוכרת כבעלת מספר השפעות בריאותיות חיוביות, ובפרט פעילות נוגדת גידולים המתרחשת במערך רחב של מנגנונים ביולוגיים, המובילה לעיכוב גידולם של תאי הגידול ולמוות תאי בסוגי סרטן מסוימים, כמו סרטן הריאות, השד, שלפוחית השתן ולוקימיה. השפעות .אלו של זרעי הענבים כנראה מווסתות ברמה המולקולרית על ידי שינוי פוטנציאלי החמצון והחיזור בסביבתם.

הרכב שמן זרעי ענבים
הרכב התמצית משתנה משמעותית בין מטפחים של זנים שונים ובמיוחד בין ענבים אדומים ולבנים. הבדלים אלו מבטאים לא רק שוני גנטי אלא גם את ההשפעה של טיפולי הכרם, צורת ההשקייה ודישון ומידת הבשלות של הפרי. בנוסף כמות הזרעים ואיכותם מושפעת מגורמים כמו מידת המליחות ונוכחותם של יוני מתכת באדמה, כמות האור, פתוגנים, הזדקנות הצמח, טמפרטורה, רעלנים וכו' . גם עבור זרעים שנבחרו מאותו כרם יכולים להיות הבדלים בהרכב וזאת כתוצאה גם משיטת המיצוי. פרט למרכיבי מיעוט, הרכב הזרעים מיוצג ברובו על ידי חומצות פנוליות, חומצות הידרוקסיבנזואיות ופוליפנולים; השם פוליפנולים ניתן למספר קבוצות של חומרים בעלי מבנה דומה.
מחקרים הראו את תפקודם הכימי והביולוגי של כמה ממרכיבי זרעי הענבים, למשל בתור נוגדי חמצון, נוגדי דלקתיות, מעכבים הצטברות עודפת של טסיות דם, אנטי-מיקרוביאלים ומעכבי תהליכי הזדקנות. נמצא שהשפעות אלו הן ביחס ישר לתכולת הפוליפנולים, וקשורות באופן ספציפי לפעילותם של חומרים אפקטיביים יותר כמו חומצה אלגית וחומצה גאלית, אפיגלוקטצין גלאט, פרוציאנידין וקרצטין. כ 80-90%- מסך התמצית הם אפוגלוקטצינים, פרוציאנידינים וחומצה גאלית ואכן, ההשפעות הרפואיות של זרעי הענבים מיוחסות למולקולות אלו. למרות זאת, לא ניתן לשלול את תרומתן של מולקולות אחרות שריכוזן נמוך יותר, לאור העובדה שנראה שחלק מהתפקודים הביולוגיים תלויים באינטרקציות שבין החומרים השונים.

ההשפעה הדואלית של שמן זרעי ענבים
מחקרים הראו שתמצית זרעי ענבים וגם מרכיביה השונים מתפקדים כאנטי-קרסינוגנים, נוגדי סרטן, אשר מעכבים גידולים סרטניים וכמו כן מעודדים מוות בתאי גידול. פעמים רבות הפעילות נוגדת הסרטן של תמצית זרעי הענבים ומרכיביה משתווה לזו של תרופות מסחריות או יעילה יותר מהם. אך התכונה המעניינת ביותר של תמצית זרעי הענבים היא תפקידה הדואלי כפי שמוצג באינטראקציה עם תאים בריאים ותאים סרטניים:
תמצית זרעי הענבים מגנה על תאים בריאים בפעילויות נוגדות חמצון ואחרות ובטוחה לשימוש אפילו במינונים גבוהים במיוחד, ופוגעת בתאים סרטניים בלבד במגוון מנגנונים ביולוגיים.

הגנה על תאים בריאים
השפעתה נוגדת החמצון של תמצית זרעי הענבים נחקרה בצורה מקיפה. התמצית פעילה בחיסול רדיקלים חופשיים, מונעת גרימת נזק לדנ"א על ידי מולקולות ויונים ראקטיביים שמכילים חמצן (ROS), ומתרכבת עם יוני מתכות מעבר כך שנמנעת הפיכתם של חלבונים בגוף לרדיקלים חופשיים. פעילויות אלו נמצאו כעוצמתיות יותר מאלו של אנטי-אוקסידנטים מוכרים דוגמת ויטמין E וחומצה אסקורבית. כמה מחקרים הראו גם השפעה מחזקת של תמצית זרעי הענבים על פעילותם של אנזימים נוגדי חמצון. עומס של מחמצנים הוא תופעת מפתח במחלות ניווניות כרוניות כמו סכרת, מחלות קרדיווסקולריות (לב וכלי דם), וסרטן. צריכה של תמצית זרעי אשכוליות כתוסף תזונה יכולה למנוע את היווצרותן של מחלות אלו.

שמן זרעי ענבים
שמן זרעי ענבים

תקיפת תאים סרטניים
מספר מחקרים הראו שצריכת תמצית זרעי אשכוליות מגבירה משמעותית את ייצורם של ROS ( מולקולות ויונים ראקטיביים שמכילים חמצן) ורדיקלים סופר-חומציים בתאים סרטניים, גם בנוזל התוך תאי וגם במיטוכונדריה, כך שיווצר חוסר באנזימים נוגדי חמצון, נזק תאי והגברת קצב המוות התאי בקרב תאי הסרטן.

רפואה טבעית

שמן זרעי ענבים

Facebook
Twitter
ייעוץ והדרכה לחולים

עוד באותו נושא

חמשת השמנים לטיפול משלים בברונכיטיס ודלקת ריאות
רפואה טבעית

קורס תמציות

סדנא לריפוי עצמי והכנת תמציות צמחים קורס תמציות –  סדנא לריפוי עצמי ולתהליך מיצוי צמחים.

קרא עוד »

כתיבת תגובה

תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים
ארכיונים
תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים