שמן אקליפטוס

שמן אקליפטוס - הסוד הישן לסגולות מאריכות חיים שמן אקליפטוס - שמן קנאביס
שמן אקליפטוס

שמן אקליפטוס

שמן אקליפטוס – הסוד הישן לסגולות מאריכות חיים

מבוא

שמן אקליפטוס - הסוד הישן לסגולות מאריכות חיים שמן אקליפטוס - שמן קנאביס
שמן אקליפטוס

שמן אקליפטוס – אקליפטוס Eucalyptus camalidulensis הוא עץ ממשפחת ההדסיים ומקורו באוסטרליה.
בעצם עץ זה יחסית חדש לעולם המערבי בשל הבידוד הגיאוגרפי שהוא נהנה ממנו בתת היבשת אוסטרליה.
פירוש השם אקליפטוס בא מהמילה היוונית "מכוסה היטב/חבוי היטב" והוא מתייחס לכיסוי ניצן הפרח של האקליפטוס, המושלך ברגע המתאים על מנת לאפשר לפרח ללבלב. הפרי היבש מכוסה במכסה דומה למקור הנושר בהבשלה, ומכאן שמו של העץ.
הוא מאופיין כעץ גבוה, מהיר צמיחה ועמיד בתנאי יובש, קור וחום. פרחיו מאובקים על ידי דבורים. האקליפטוס בשימושיו הקלאסיים משמש לייעור ולגננות. ענפיו הכרותים משמשים לנגרות בניין, להסקה ולתעשיית הנייר. העלים מכילים שמן אתרי שממנו מייצרים תרופות נגד שיעול ובעשור האחרון הרשימה הולכת ומתארכת, כאשר כיום ניתן למצוא את שמן האקליפטוס בתרופות טבעיות רבות לטיפול בדלקות, פציעות ואפילו סרטן.
בישראל 11 זנים שונים של אקליפטוס כשהנפוץ ביניהם הוא אקליפטוס אדום המצנפת.

היסטוריה
שמן אקליפטוס – הפעם הראשונה שבה הופיע האקליפטוס בכתובים היא במהלך מסע המחקר של מגלה הארצות ההולנדי אבל ינזון טסמן. ברישום ביומנו מה-2 בדצמבר 1642, כשהיה באי טסמניה (ליד חופי אוסטרליה) הנושא כיום את שמו.
הבאתו לארץ של עץ האקליפטוס החלה כבר בשנות ה- 60 המוקדמות של המאה ה- 19. בשנים אלו נעשה ניסיון לטפח עצי אקליפטוס מזרעים שנשלחו מהגנים הבוטניים של מדינת ויקטוריה באוסטרליה אל הקונסול הבריטי בירושלים. זרעים ראשונים אלו הובאו בנסיבות שונות מאלה שנהוג לציין: הם הובאו לצורך ייעור הארץ וכדי שישמשו עצי צל ושוברי רוח ולא מייבשי ביצות.
ניסיון שני לשילוב אקליפטוסים בארץ נעשה בשנות ה- 80 של המאה ה- 19. חלקם הובאו ב- 1882 או ב- 1883 מטסמאניה למושבה האמריקנית בירושלים, ומשם הועברו לקרל נטר במקווה ישראל לצורך זריעה. שנה לאחר מכן הביא נטר שתילים של אקליפטוס ככל הנראה מאלג'יר. יש הטוענים כי אקליפטוס המקור הובא לארץ בעיקר לצורך ייבוש ביצות. עם זאת ברור כי על אף תפקידו העיקרי בתור מייבש ביצות ומטהר אוויר, ראו בו כבר מלכתחילה גם מקור לאספקת עצים לבניין ולחרושת העץ.
ראשית נטיעתם של אקליפטוסים על פני שטחים נרחבים יותר, אכן קשורה בניסיון ליצור יישובים באזורי השפלה והעמקים בשלהי המאה ה- 19, ולייבוש הביצות באזורים אלו, ששימשו בית גידול ליתושי האנופלס מפיצי המלריה. ברם, בדיעבד התברר שייבוש המים ביעילות בוצע באמצעות ניקוז מי הביצות אל הים ולאו דווקא בעקבות נטיעת האקליפטוסים.
הנטיעה הראשונה והנרחבת נעשתה בעיקר בעשור האחרון של המאה ה- 19 בחדרה, בפתח תקווה ובראש פינה ולאחר מכן בכל רחבי הארץ. את הפעילות הזאת ביצעו בין היתר הברון רוטשילד ופקידיו בארץ.

חומרים פעילים
שמן אקליפטוס – שמן אקליפטוס מורכב מ -100 תרכובות שונות. בעוד לתרכובות טבעיות אלה יש מאפיינים ייחודיים משלהם, האפקטיביות שלהם משופר מאוד כאשר הם משולבים ביחד, באופן סינרגטי על מנת לטפל במצבים שונים.
שמנים אקליפטוסים גולמיים (מזוקקים) לעיתים מכילים כמות גדולה יותר של תרכובת בכמויות שונות לאחר שמנות האקליפטוס זוקקו . למשל שמן אקליפטוס globulus מורכב מ-60% cineole סינאול(אוקניפטאול) ו 40% תרכובות רבות אחרות. לאחר זיקוק שמן האקליפטוס מכיל 80% סינאול ורק 20% מכל שאר החומרים. שמן אקליפטוס למטרות רפואיות, מחויב להכיל לפחות 70 אחוז סינאול.
רוב החומרים הנוספים בשמן האקליפטוס שייכים לקבוצת המונו-טרפנים.

מונו-טרפנים – מונו-טרפנים הם טרפנים המורכבים משתי יחידות איזופרן (C5H8). המונו טרפנים משמשים לפעילויות מטבוליות ובסנתוז של חומרים כימיים רבים בתהליכים חיוניים ושונים בגוף, ביניהם פירוק מזון בקיבה ופעולות של מערכת החיסון.

שמן אקליפטוס - הסוד הישן לסגולות מאריכות חיים שמן אקליפטוס - שמן קנאביס

סינאול\ אוקניפטול – לסינאול שימושים רבים בעולם התרופות, הוא משמש בתרופות רבות כתוסף טעם בעל ערך בריאותי גבוה, לסבונים ושאר מוצרי קוסמטיקה בשל ריחו הנעים וסגולותיו לבריאות העור, הקרקפת ומערכות הגוף. שמו השני אוקניפטול הוא נגזרת של אקליפטוס בשל העובדה שרוב הסינאול שמשמש את תעשיית הקוסמטיקה והתרופות מזוקק מעץ האקליפטוס, בעיקר בשל איכותו לעומת צמחים אחרים בהם ניתן למצוא את החומר הפעיל.

סיכום

שמן אקליפטוס – שמן האקליפטוס עשה כברת דרך ארוכה מאז התגלה במאה ה-16 באוסטרליה על ידי מתיישבים אירופאים. הוא משמש אותנו היום למגוון רחב של שימושים מסבונים, משחות נגד פצעים, דוחה יתושים, לתרופות ותוספי מזון חיוניים. בעשור האחרון אכן יש עניין הולך וגובר סביב שמן האקליפטוס וסגולותיו הרפואיות, מחקרים מראים שלשמן האקליפטוס סגולות רפואיות רבות בעיקר בשל מרכיביו הפעילים שכמו למשל סינאול, מקדמים את בריאותנו. בנוסף לסגולותיו הרפואיות שמן האקליפטוס מומלץ על מנת להגביר השפעות של צמחי מרפא אחרים, כמו למשל במקרה של כורכום שמחקרים הוכיחו ששמן האקליפטוס מגביר את סגולותיו המרפאות וגורם לאפקט הרפואי של הכורכום (החומרים הפעילים) להיות חזק יותר ולהמשך לאורך זמן ממושך יותר.
שמן האקליפטוס אכן מחביא מאחוריו סגולות רפואיות רבות ולכן לפני מספר שנים ספורות קיבל הכרה לסגולותיו על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) כהכרה על איכותו בטיפול במחלות עור ולהגברת המערכת החיסונית.

מקורות:
1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25961954

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18075306

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30149730

4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30012898

5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26173541

6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25752915

7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417289/

8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21297295

9) https://www.hamichlol.org.il

רפואה טבעית

שמן אקליפטוס


שמן אקליפטוס כמקדם ספיגה לסגולותיו של הכורכום

הקדמה

שמן אקליפטוס כמקדם ספיגה של כורכום – שמן האקליפטוס הוא שמן המופק מעלי עץ האקליפטוס הגדל במקור באוסטרליה. שמן האקליפטוס נמצא בשימוש למטרות ריפוי כבר מאות שנים, ובין שלל סגולותיו נוכל למצוא הקלה על כאבי שרירים ופרקים, טיפול בשיעול ובבעיות בדרכי הנשימה ומניעת אלרגיות. השמן שמופק מתהליך של זיקוק עלי אקליפטוס יבשים הוא גם חומר הדברה טבעי לשלל חרקים טפילים, משמש במוצרים לטיפוח השיער ומרענן את ריח הפה. שמן אקליפטוס נכלל בסל התרופות של משרד הבריאות הישראלי וניתן למכירה ללא מרשם רופא.
לשמן האקליפטוס אכן ישנן סגולות רפואיות רבות לטיפול במחלות שונות, במיוחד בתחום של מערכת הנשימה, אך לא שם נגמר פועלו. בשנים האחרונות עובדה מסוימת תפסה את צומת לב החוקרים, לשמן האקליפטוס היכולת לקדם ספיגה של חומרים פעילים חיוניים לבריאות גופנו כמו למשל כורכום.
בכתבה זאת נסביר ונראה את המידע המדעי העדכני שמוכיח ששמן אקליפטוס משמש כמקדם ספיגה למספר רב של חומרים חיוניים בשמן הכורכום.
לשמן הכורכום ולשמן האקליפטוס מספר רב מאוד של סגולות רפואיות ובנוסף מחקרים מדעיים חדשניים, מצביעים על כך שהם גם מחמיאים אחד לשני כאשר נוטלים אותם יחד.

שמן אקליפטוס ושמן כורכום
שמן אקליפטוס כמקדם ספיגה של כורכום – תמציות שמן טבעיות קיבלו בשנים האחרונות תשומת לב רבה עבור יישומים בתרופות למחלות ופגיעות עור. השימוש בכורכומין לטיפול במחלות עור שונות כמו סקלרודרמה, פסוריאזיס וסרטן העור דווחו בהרחבה באינספור מחקרים מדעיים שהתפרסמו בשני העשורים האחרונים. מסיסות של כורכום בשמנים שונים, החומרים הפעילים, נחקרו לעומק על מנת למצוא את הרכיבים האופטימאליים עבור טיפול בבעיות להם שמן כורכום משמש בדרך כלל, לצד התמורות של שמן האקליפטוס.
מחקרים שביקשו לבדוק את הגומלין בין שמן האקליפטוס לשמן הכורכום פיתחו מערכות מיקרומולסיון (מערכות לעירבוב שמנים)המורכבות אקליפטול, polysorbate 80, אתנול ומים, ככלי לפיזור וספיגה של כורכומין לאורך גופנו. ההשפעות של הרכב התמצית של שמן אקליפטוס עם שמן כורכום, נחקרו באמצעות תאים בדיפוזיה על מנת לחשב ולהעריך את איכות הספיגה ששמן האקליפטוס מקדם, עבור החומר הפעיל כורכומין . מחקרים מדעיים מצאו שהטיפול בשמן אקליפטוס ושמן כורכום מקדם חדירות ספיגה של החומר הפעיל כורכומין שתאי הגוף ובתאי העור בפרט. מחקר אחד שביקש למדוד את ההבדל שבטיפול בשמן כורכום עם ובלי שמן אקליפטוס, מצא ששמן האקליפטוס מגביר את ספיגת הכורכומין לתאי הגוף פי 15.7 מהכמות הנספגת כאשר שמן הכורכום ניתן לבדו. בנוסף צוות מחקר אחר זיהה ששמן הכורכום בחזרה גם מגביר את יכולת הספיגה של החומרים הפעילים בשמן האקליפטוס וכך מקיימים השניים יחסי חברות טובים.

הסגולות האנטי מיקרוביאליות של שמן אקליפטוס ושמן כורוכום
שמן אקליפטוס כמקדם ספיגה של כורכום – בשנים האחרונות ישנה צמיחה חדה בכמות המחקרים שמנסים לשלב את סגולותיהם של מספר שמנים טבעיים, בניסיונות להתאים תמציות שמנים לטיפולים נגד חיידקים, בקטריות פטריות או כל טפיל אחר שמוצא את דרכו לתוך גופנו. סגולות אלה נקראות אנטי מיקרוביאליות והן נחקרות ב4 שנים האחרונות בקצב מדהים. בין המחקרים שהתפרסמו ניתן למצוא מחקרים שהוכיחו שהשילוב בין שמן אקליפטוס לשמן כורכום, יוצר תמצית יעילה ביותר כנגד מספר חיידקים ובקטריות שגורמים למצבים רפואיים כגון: דלקות חניכיים שונות, דלקות מעיים ודלקות בדרכי הנשימה.
מחקר רב מוסב לאחרונה לכיוון הסגולות שבשילוב של שמן האקליפטוס ושמן כורכום לטיפול במחלות סרטן.
המחקרים שהתבצעו והתפרסמו, מצביעים על שיתוף פעולה בין חלבונים בשמן האקליפטוס וחומצות שומן בשמן הכורכום כגורם המרכזי לסגולותיהם. מסתבר שחלבונים קטנים בשמן האקליפטוס משמשים כ"מפתחות" עבור חומצות שומן וחלבונים הקיימים בשמן הכורכום כשאלו מבקשים לחדור אל תוך התאים בגופנו.
שמן האקליפטוס מכיל בתוכו שלל חומרים פעילים שעוזרים "לפתיחת" מעברים בין תאים בגופנו, באופן (כאשר שמן האקליפטוס מעורבב עם שמנים אחרים) שמחמיא ומבטא את הסגולות של כל החומרים.
למשל במקרה של דלקת חניכיים מסוג Porphyromonas gingivalis בו נמצא ששמן האקליפטוס פותח מעברים אל תוך לב הבקטריה עבור חומרים פעילים כמו כורכומין. ישנם עוד מספר דוגמאות בעיקר לטיפול בבקטריות מסוג גרם-מינוס (סיווג של בקטריות) בשל הסגולות של החומרים הפעילים בשמן האקליפטוס לחדור בקטריות מסוג זה.
מחקרים שמוכיחים זאת קיימים בנוגע לבעיקר בקטריות מאזור הפה ולכל אורכה של מערכת העיכול עד הרקטום.

לסיכום

שמן אקליפטוס כמקדם ספיגה של כורכום – לפי מחקרים מדעיים וניסיון של אנשים רבים, שמן האקליפטוס מתחיל לצבור מעמד ותשבחות עבור סגולותיו והיכולת שלו לקדם ספיגה של חומרים פעילים המציעים פתרונות לתחלואות ומכאובים שונים.
לשמן האקליפטוס לבדו ישנם סגולות רפואיות רבות אך רק בשנים האחרונות החלו לשים לב לתכונותיו המקדמות ספיגה של חומרים אחרים. במקרה שבחנו הפעם של שמן כורכום והחומר הפעיל כורכומין.
בשנים האחרונות ניתן לחזות במגמה הולכת וגוברת של מחקר בתחום וישנם כבר מספר מוצרים בשוק האמריקאי שרותמים את הסגולות המשולבות של שני שמנים אלו.

מקורות

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21297295

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5072072/

3) https://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2016/RA/C6RA10193C#!divAbstract

4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2834817/

5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6102565/

6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5387001/

7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4333961/

8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3882399/

 

רפואה טבעית

שמן אקליפטוס

שמן קנאביסשמן אקליפטוס - הסוד הישן לסגולות מאריכות חיים שמן אקליפטוס - שמן קנאביס

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here