ריפוי בכוח המוח
ריפוי בכוח המוח – הואיל והיות הגוף בריא ושלם מדרכי השם הוא, שהרי אי אפשר שיבין או ידעו הוא חולה, צריך אדם להרחיק עצמו מדברים המאבדים את הגוף" (הרמב"ם, הלכות דעות ד', א').
ריפוי בכוח המוח – בתקופה בה הרפואה המערבית הפכה לכה משוכללת, אשר מצליחה להתגבר על מחלות שונות ומשונות, גוברים הקולות שטוענים שמקור הריפוי אינו נמצא רק אצל הרופא או בתרופה הניתנת, אלא דווקא אצל המתרפא.
עדויות רבות נמצאו לכך שאנשים שחלו במחלות דומות ונטלו את אותן התרופות, התרפאו ממחלתם בעוד שאחרים לא, כמו כן קיימות גם עדויות רבות אודות ריפוי ספונטני, בהם אנשים שחלו במחלה מסוימת, לעתים קשה ואף קטלנית, קמו ממיטת חוליים ללא שום הסבר או טיפול רפואי.
ספרים ומחקרים רבים נכתבו על חולים במחלת הסרטן שנרפאו תוך יישום שיטות מתחום הרוח והאמונה, ביניהם ספרה של לואיז היי "אתה יכול לרפא את חייך", או הספר "המסע" מאת ברנדון בייס בהם מתעדות המחברות תהליך של ריפוי אישי מהמחלה באמצעות תהליך של עבודה רגשית, היגדים וחשיבה חיובית.
קשה להתעלם מכך שחולים רבים פונים יותר ויותר לשילוב טיפול מתחום הרגש והרוח לשם מציאת מזור למחלות פיזיות, ושיטות כגון מדיטציה, חשיבה חיובית, ציור וכתיבה אינטואיטיבית, תזונה טבעונית וכדומה נחשבות לגיטימיות גם בקופות החולים ובבתי החולים.
אז מה גורם לגופנו להירפא? האם יש אמת ברעיון שלחשיבה חיובית יש כוחות ריפוי וכיצד מנגנון זה פועל, ומהי דעתה של היהדות על ריפוי בכוח המחשבה?
אישור להשפעתה של החשיבה על הבריאות נמצא בתופעה המכונה "אפקט הפלצבו".
אפקט הפלצבו – ריפוי בכוח המוח
ריפוי בכוח המוח – אפקט הפלצבו הידוע גם בתור פלסבו, מקורו מהמילה הלטינית שפירושה "אני ארַצה"; המונח העברי הוא תְּרוּפַת דֶּמֶה.
אפקט הפלצבו הוא מצב שבו טיפול בתרופת דמה (אינבו) גורם לשיפור ממשי במצב, התופעה תועדה היטב במחלות רבות, החל במקרים פשוטים של כאבים חולפים וכלה בריפוי דלקות זיהומיות ואפילו שיפור במצב של גידולים סרטניים.
מה שמדהים באפקט הזה הוא ששתי תרופות שההרכב הכימי שלהן זהה אך שונות זו מזו במיתוג, בצורה או בצבע, יתנו תוצאות שונות מאוד ולעתים הפוכות, התשובה לזאת נטועה בעובדה שהמחשבה שלנו מסוגלת לשנות מציאות, היכולת שלנו להאמין בתרופת דמה שתעזור לנו ובעצם כך לגייס את הגוף שלנו לרפא את עצמו.
ריפוי בכוח המוח – אפקט הפלצבו הוא תופעה מרתקת, וניתן אף לומר שתרופות פלצבו הן הטיפול שנעשה בו השימוש הרב ביותר לאורך כל ההיסטוריה האנושית, כל הטיפולים שרווחו בימי הביניים ובעת העתיקה ותרופות האליל למיניהן הסתמכו כמעט לחלוטין על אפקט הפלצבו. אחרי הכול, עם 30 אחוזי יעילות קשה להתווכח.
גישות טיפוליות
גם כיום יש לא מעט גישות טיפוליות, בעיקר ברפואה המשלימה, שמסתמכות במידה רבה על האפקט הזה, גם הרפואה הקונבנציונלית צריכה להתמודד עם התופעה הזאת. אחת הבעיות הגדולות בפיתוח תרופות היא שלא פעם קשה לזהות האם ההשפעה של התרופה אמיתית או שמדובר רק באפקט פלצבו, לשם כך חייב כל ניסוי בטיפול להשתמש בקבוצת ביקורת שלילית של חולים שמקבלים תרופת דמה.
ריפוי בכוח המוח – כדי שתרופה או טיפול ייחשבו יעילים הם חייבים לעבור את רף היעילות של הפלצבו, חברות תרופות מסוימות רותמות את אפקט הפלצבו לשירותן בכך שהן צובעות את הגלולות בצבעים חזקים, מוכרות אריזות מהודרות וכמובן גובות מהלקוחות מחירים מופקעים, בהנחה שכל הגורמים הללו יחזקו את אפקט הפלצבו.
מחקרים מוכיחים
ריפוי בכוח המוח – מחקרים מוכיחים מעל לכל ספק שתרופות דמי נמצאו אפקטיביות בתחומים שונים של הרפואה באחוזים ניכרים, ולא רק בתחום רפואת הנפש, בשנת 1955 פרסם חוקר בשם ו.ק. ביצ'ר מאמר פורץ דרך בשם "עוצמתה של תופעת הפלסיבו", ובו תיאר כיצד מתוך 26 מחקרים שניתח, 32% מהחולים הגיבו לתרופות דמי.
בשנות הששים של המאה שעברה הצביעו מחקרים על הפוטנציאל של ההשפעה הפסיכולוגית של תרופות דמי, כך למשל, נאמר למשתתפים באחד הניסויים, שהם קיבלו זה עתה תרופות ממריצות ומעוררות.
לאחר שנטלו את התרופות הם נבדקו ותוצאות הבדיקות הצביעו על קצב פעימות לב מוגבר, לחץ דם גבוה וכן שיפור במהירות התגובה, לעומת זאת, כאשר נאמר למשתתפים שהם קיבלו תרופות הרגעה או כדורי שינה, נרשמו ממצאים הפוכים. בשני המקרים קיבלו המשתתפים תרופות דמה.
מחקרים שתומכים בריפוי באמצעות כוח המוח / מחשבה
ריפוי בכוח המוח – מחקרים רבים מתחומים מדעיים שונים, מתחום הרפואה לתחום הפסיכולוגיה והעצמה עצמית וקבוצתית, ביקשו לבדוק את ההנחה שלכוח המחשבה, הסגולה להביא לריפוי.
ההשפעה של כוח החשבה להתמודדות עם כאב כתוצאה ממחלה או פציעה
1) ההשפעה של כוח החשבה להתמודדות עם כאב כתוצאה ממחלה או פציעה – מחקר שהתבצע על ידי המחלקה לחקר נוירולוגי באוניברסיטת אוקספורד שבלונדון, ביקש לבדוק את ההשפעה של יכולת קוגניטיבית שמגויסת באופן נכון לריפוי או במילים אחרות, ביקשו לבדוק את כוח הריפוי של המחשבה.
המחקר התפרסם בשנת 2016, המחקר בדק מאות תיקים של חולים המתמודדים עם כאב (בעיקר כאב כרוני) וסקר את הטיפולים השונים שקיבלו, תוך כאי התמקדות בטיפולים עם פלצבו, תרגולים של המחשבה משיטות שונות (NLP ועוד).
מסקנות המחקר הן שאנשים אשר משתמשים בשיטות כמו מדיטציה ותרגולים מחשבתיים בשילוב עם חשיבה חיובית, מצליחים להתמודד באופן טוב יותר (בעשרות אחוזים) עם כאב ולאורך זמן רב יותר.
לדמיין ביצועים טובים יותר בספורט
2) לדמיין ביצועים טובים יותר בספורט – במחקר של צוות מחקר אמריקאי ממספר אוניברסיטאות, ביקשו צוות החוקרים לבדוק את ההשפעה של כוח המוח על הביצועים הספורטיביים של אתלטים ממספר אוניברסיטאות שונות, החוקרים הצליחו להוכיח כי למחשבה עצמה ישנה יכולת מסוימת לסייע בתהליך שיפור הביצועים וריפוי מפציעות.
במסגרת המחקר חילקו החוקרים 30 ספורטאים לשלושה קבוצות, – האחת הקפידה על שגרת אימונים פיזיים, השנייה דמיינה אימוני ספורט שונים מבלי לבצע אותם והשלישית לא ביצעה אימונים כלל ולא דמיינה אותם.
תוצאות המחקר אמנם הראו בבירור כי הקבוצה אשר התמידה באימונים פיזיים הפגינה את העלייה הגבוהה ביותר בכוח השריר, אולם אלו שהקפידו על אימונים מדומיינים הראו גם הם מידה מסוימת של עלייה בכוחם, כשמנגד הקבוצה השלישית לא הראתה כל שינוי.
תרגילי נשימה ומדיטציה לריפוי
3) תרגילי נשימה ומדיטציה לריפוי – מחקר שהתפרסם על ידי צוות חוקרים מהאוניברסיטה הלאומית של סינגפור, בהובלת פרופ’ מריה קוזבניקוב מהמחלקה למדעי ההתנהגות באוניברסיטה, הדגים לראשונה שהנזירות הטיבטיות מצליחות בכוח מחשבתן לשלוט בטמפרטורת הליבה של גופן, ולא רק בזו הפריפריאלית שבאצבעות.
החוקרים גם מצאו לראשונה קשר ישיר בין סוג ועצמת גלי המוח הנפלטים בשעת המדיטציה, כלומר בין הפעילות החשמלית שבמוח, לבין מידת העלייה של טמפרטורת הליבה של הגוף, צוות החוקרים מסינגפור נעזר בשני ניסויים שונים שבהם הצטייד במכשיר EEG (העוקב אחר הפעילות החשמלית במוח) ובציוד חדשני למדידת חום.
בשביל הניסוי הראשון החוקרים הרחיקו למנזר Gebchak שבשולי חבל טיבט, בפרובינציית שין-ג’יאנג שבצפון מערב סין, עשרה נזירים ונזירות שתרגלו את מדיטציית g-tummo כשהם מחוברים לציוד המדידה, הצליחו להעלות את טמפרטורת הליבה של גופם, באחד המקרים אפילו ל-38.3 מעלות, טמפרטורה המאפיינת מצב של דלקת מתונה.
החוקרים מסבירים במסקנותיהם שכאשר טמפרטורת הליבה של הגוף מגיעה למצב של דלקת מתונה משתפר תפקודן של מספר מערכות בגוף: משתפרת יכולתה של מערכת החיסון להתנגד לזיהומים, רמת הדריכות עולה ועקב כך זמני התגובה מתקצרים, וגם הביצועים הקוגניטיביים משתפרים.
מדיטציה נגד כאב כרוני
4) מדיטציה נגד כאב כרוני – במחקר שהתפרסם בשנת 2017 ונערך על ידי צוות חוקרים אמריקאי מקליפורניה, ביקשו החוקרים לבדוק את ההשפעה של שיטות מדיטציה מסוג "המיינדפולנס" על כאב כרוני.
מחקר זה נועד לסנתז ראיות לגבי יעילות ובטיחות של התערבויות במדיטציית מיינדפולנס לטיפול בכאב כרוני אצל מבוגרים, צותת המחקר עשה שימוש בסקירה שיטתית על ניסויים מבוקרים אקראיים (RCT) עם מטה-אנליזות בשיטת הרטונג-קנאפ-סדיק-יונקמן עבור מודלים של אפקטים אקראיים, איכות הראיות הוערכה על פי גישת GRADE.
התוצאות כללו כאב, דיכאון, איכות חיים והתמודדות עם כאב. נמצאו השפעות מובהקות סטטיסטית גם על תסמיני דיכאון ואיכות חיים, מסקנות צוות המחקר היו שבעוד שמדיטציית מיינדפולנס משפרת תסמיני כאב ודיכאון ואיכות חיים, נדרשים אמצעי RCT נוספים מעוצבים היטב, קפדניים וקנה מידה גדול בכדי לספק באופן מכריע הערכות ליעילות מדיטציית המיינדפולנס לכאב כרוני, עם זאת מתוך כל החולים שהשתתפו במחקר היה ניתן לראות במגמה ברורה לטובת אלו שמתרגלים מדיטציות מסוג המיינדפולנס.
שיטות שונות לריפוי בכוח המוח
ריפוי בכוח המוח – כיום ישנם מספר שיא של שיטות לריפוי באמצעות המוח (שנקראות רבות "שיטות ריפוי בכוח המחשבה"). אספנו עבורכם מסר שיטות מהמפורסמות והיעילות יותר שקיימות ומתורגלות כיום, בארץ ובעולם.
שיטת הריפוי העצמי לפי לואיז היי
ריפוי בכוח המוח – האם יכול אדם לרפא עצמו בכוח המחשבה והרצון מכל מחלה? אפילו כזו חשוכת מרפא? סיפורה של לואיז היי, הוא סיפור השראה לכולנו על אישה אמיצה אחת שהחליטה לרפא את חייה בעצמה ויהי מה.
הביוגרפיה האישית של לואיז היי לא קלה לעיכול, היא סבלה מהתעללות קשה בילדותה, עברה סבל בלתי נתפס שרק מעטים מאיתנו יכולים לדמיין. היא סבלה מהתעללות נפשית מאביה החורג, בגיל 5 נאנסה בברוטליות על ידי שכן משפחה, בגיל 16, ילדה בת שנמסרה לאימוץ, בשנת 1977 אובחנה כסובלת מסרטן סופני.
הרופאים הודיעו לה שאין מה לעשות. רק לחכות לגזר הדין. לואיז היי סירבה לקבלו. זה מה שהם חושבים, אמרה לעצמה. אני חושבת אחרת. כאן התחל המסע המדהים שלה בנסיון לרפא את חייה. והיא אכן הצליחה. לואיז היי הבינה בעצמה את הקשר הסימביוטי בין גוף לנפש. היא העלתה השערה שכל המחלות שלנו קשורות קשר בלתי ניתן להפרדה למצבנו הנפשי. באמצעות טיפול בנפש, חשיבה חיובית, אמונה ואופטימיות, כך האמינה, ניתן לשנות כל דבר בחיינו, גם מחלות סופניות.
ריפוי בכוח המוח – הטכניקה של היי עובדת על מדיטציה וחשיבה חיובית הקוראת תיגר על החשיבה השלילית שיש לה השפעות שליליות על בריאותנו הפיזית והנפשית. לדעתה אין זה מספיק לומר מחשבה חיובית פעם ב.. אלא יש לחזור עליה שוב ושוב ללא הפסק עד שתצליח להיקלט בתת המודע.
מחשבה חיובית משפרת את התוצאות של טיפולים רפואיים
ריפוי בכוח המוח – לאורך השנים, אינספור מחקרים הראו בבירור שאפקט הפלצבו הוא אמיתי ואף משפיע באופן בלתי מבוטל על מידת יעילותם של טיפולים רפואיים, במסגרת המחקרים השונים, קיבלו קבוצות מחקר טיפולים בתרופות דמה שאינן בעלות השפעה ולו מעטה על גופם, כלל הממצאים הראו שרק בשל אמונתם של הנחקרים ביעילותו הגבוהה של הטיפול, גופם הראה סימנים מובהקים של הבראה מהירה הרבה יותר.
לכן, בפעם הבאה שאתם באים לביקור אצל הרופא, השתדלו לצרף אל סל התרופות את כוח המחשבה והעלו את כל הסיבות האפשריות לדרך שבה הטיפול עשוי לסייע.
שיטת קולט
ריפוי בכוח המוח – שיטה שפיתחה יהודיה מרוקאית בישראל. השיטה פופולארית במיוחד בשל העובדה שהיא עורכת בין עשר שניות לדקה וכלולה בסדרה של משפטים שאומר המתרגל לעצמו על מנת להשיג מטרה כלשהיא.
מתרגלי השיטה רואים בה ככלי רב עוצמה המאפשר ריפוי, התפתחות וצמיחה ההתבוננות בדימויים, בסמלים, בצבעים ובכוונים העולים בהדמיה, המאפשר לראות את החבוי בלא מודע וממנו לרפא כל חולי.
השיטה האיורוודית
ריפוי בכוח המוח – אַיוּר וֶדַה (מסנסקריט: Ayurveda ;आयुर्वेद, בתרגום: "ידע החיים הארוכים") היא שיטת טיפול של הרפואה ההוליסטית שמקורה בהודו. מטרת הטיפול היא להביא להבראת גוף והנפש והבאתו למצב של "הארה" – הרמוניה ושלמות נפשית גופנית, איורוודה, כמו היוגה והמדיטציה, גם בת אלפי שנים. כמשתמע משמה האיורוודה היא הרבה יותר מדרך חכמה ואפקטיבית לריפוי תחלואי הגוף.
האיורוודה היא תורה עתירת ידע להבנת החיים והאדם. בשל רוחב היריעה שלה, עומקה וההשפעה המטיבה שלה, היא נחשבת לוודה (veda) החמישית של "ארבע הוודות", כתבי הקודש העתיקים.
השיטה כוללת תזונה, אורח חיים וצמחי מרפא הם הכלי העיקרי של האיור-ודה לשמירת הבריאות. הגישה של האיור ודה לתזונה מבוססת על ההנחה שלעיכול תפקיד מכריע בשמירה על הבריאות, על יכולת העיכול משפיעים גורמים חיצוניים ופנימיים, כגון השעה ביום, עונות השנה, מידת הרעב וגורמים נוספים.
טיפול במחלות כולל שינוי דיאטה תוך כדי אימוץ הרעיון שהבאה לאיזון בעזרת צמחי מרפא ותזונה מתאימה יכולים לאפשר לגוף להתנגד למחלה ולסלק פתוגנים מעוררי מחלה מהגוף, חלק מהשיטה הוא הטיפול קאטי באסטי. קאטי באסטי (Kati Basti) הוא טיפול איורוודי קלאסי לגב התחתון. בגב התחתון נמצאת עצם העצה, המחברת בין עמוד השדרה לאגן. טיפול הקאטי באסטי בעצם עוזר בחימום והזנת האזור.
צחוק כתרופה
ריפוי בכוח המוח – צחוק הוא מתכון ידוע לאושר ובריאות, ולכן סביר להניח כי לא תתפלאו לגלות שישנם מחקרים רבים שמצביעים שלצחוק כוח ריפוי של ממש, לא צריך גם להרחיק כל כך על מנת לדעת שעבור אנשים רבים צחוק היא הדרך להתמודד עם האתגרים של החיים.
במחקר מאוניברסיטת מרלינד המעניק לכך גיבוי מדעי. בניסוי שנערך במסגרתו, נמצא כי פעולת הצחוק, בין שהיא אמתית ובין שלא, מסייעת בהפחתת הורמוני לחץ, מעלה את רמת הכולסטרול הטוב בדם ומצמצמת את הסיכוי ללקות בדלקות בעורקים – כולם גורמים המשפיעים על בריאות הלב.
מדיטציה
ריפוי בכוח המוח – קיימים סוגים שונים של מדיטציות לריפוי הגוף והנפש. כיום הולכת וגוברת החשיבות שיש לתחזוקת המוח בשיפור המדדים הפיזיולוגיים.
למשל מדיטציית מיינדפולנס, אחת משיטות המדיטציה שנחקרו באופן המשמעותי ביותר, היא דוגמה לכך. מטרתה להפחית חשיבה שלילית ונמצא כי היא משפיעה לטובה על תאי גוף ותורמת לריפוי טבעי, אחת הבשורות הגדולות של חקר המוח העכשווי היא שיכולות מוחיות אינן נתון קבוע אלא דבר נרכש שניתן לשנות בעמל מסוים.
על כן, בחזית המחקר בתחום צומח עכשיו גוף ידע חדש המצביע על תועלות רבות בתחום של אימון נפשי וקוגניטיבי, ובכלל זה מדיטציה, ותחזוקת המוח מתחילה לקבל מקום ראוי בשיח הרפואי והפסיכולוגי, נמצא כי לאימון במדיטציה, אפילו במשך שמונה שבועות, השפעה המתבטאת גם במדדים פיזיולוגיים מובהקים.
דמיון מודרך
ריפוי בכוח המוח – דמיון מודרך הוא בעצם מחשבה יוצרת מציאות .
הרעיון שעומד מאחורי דמיון מודרך הוא, שכל מחשבה שאנחנו יוצרים בדמיון שלנו, היא המציאות שאנחנו יוצרים לעצמנו. כלומר, אם נחליט שלא טוב לנו – לא יהיה לנו טוב. אם נחליט שכלום לא הולך לנו – באמת ניתקע.
אם נחליט שאנחנו חולים – באמת נחלה. כוחן של המחשבות שלנו הוא גדול מאוד. לכן, אם נצליח לאמן אותן ולכוון אותן כדי להשיג מטרות שאותן אנו רוצים להשיג (כמו למשל קריירה מצליחה) אנחנו נצליח.
הדרך להחזיר שליטה בחיינו כוללת את היכולת לשלוט במחשבותינו, המטרה של שימוש בדמיון מודרך לצורך שינוי בחיים היא פופולארית בשנים האחרונות. עליית השימוש בדמיון מודרך מתקשרת גם לצורך בהתמודדות עם חרדות, מתחים, כעסים, כולם תסמינים נפוצים של חיים בעולם מודרני ותובעני.
דמיון מודרך יכול לשמש כטיפול משלים במספר מצבים כרוניים, ביניהם כאבי ראש, לחץ, לחץ דם גבוה וחרדה. יש המשתמשים בשיטות שונות, גם כדי להתכונן לקראת תחרויות ספורט, מבחנים חשובים או לידה. יכולת ההדמיה הנמצאת בבסיס הדמיון המודרך התגלתה כאסטרטגיה של אנשים מצליחים.
כאשר נשאלו אנשים שהצליחו בתחומים שונים, מה הייתה האסטרטגיה המנטאלית שלהם בדרך אל ההצלחה, התברר כי כולם דמיינו מראש את מטרותיהם לפרטי פרטים וכך הייתה עבורם הגשמת היעדים ממוקדת וקלה יותר.
אנשים רבים משתמשים במדיטציה ככלי של דמיון מודרך, יש אפשרות גם לטעון שהשניים הם בעצם אותו הדבר. בתחום הדמיון המודרך קיימות מספר רב של שיטות.
NLP
ריפוי בכוח המוח – NLP הוגדר ע" מפתחיו כ"חקר החוויה הסובייקטיבית" ויש כאלו שמכנים את שיטת NLP גם "חקר המצוינות האנושית".
הנחת היסוד הבסיסית ביותר של מייסדי ה-NLP פרופסור ג'ון גרינדר וריצ'רד בנדלר היא שהמציאות שאנו חווים היא סובייקטיבית ומה שמייצר את החוויה, מה שמייצר את הרגשות וההתנהגויות שלנו הן מבנים פנימיים, כאשר שיטת NLP היא המדריך למשתמש במוח, מדריך שמאפשר לנו לקחת שליטה על ההרגלים והפעולות שלנו, שליטה על הרגשות שלנו ועל האופן שבו אנו מתקשרים ומגיבים למצבים.
NLP היא שיטה המאפשרת להשפיע על החוויה ועל מערכת העצבים (המילה עצבי) באמצעות שפה ותקשורת (המילה לשוני) ובכך לשנות את המודלים דרכם האדם חווה את המציאות ואת תבניות החשיבה שלו ( המילה ניתוב), דבר שישפיע על האופן בו האדם מגיב לגירויים ויאפשר לו לחולל התנהגויות והרגלים מועילים יותר לבריאותנו.
לסיכום
ריפוי בכוח המוח – היכולת שלנו לרפות את גופנו ונפשנו באמצעות כוח המוח מתוארך אלפי שנים אחורה ומתחבר לדתות ופרקטיקות שונות של מדיטציה או כפי שדתות מסוימות קראו לזאת "הארה".
כיום בעת המודרנית קיימות מאות שיטות שונות לרתימת כוח המחשבה לריפוי, משיטות של דמיון מודרך, מדיטציות ועוד, אנו מסוגלים כיום לחזק ולרתום את היכולות הקוגניטיביות שלנו לעזור לנו להירפא, להחלים ולהתמודד טוב יותר עם כאב, בסופו של דבר כל אחד צריך למצוא את הגישה שמתאימה לו ושהוא מרגיש בה נוח ולתרגל אותה על מנת ליהנות מסגולות כוח המחשבה.
מקורות
1) http://www.painmanagementnursing.org/article/S1524-9042(02)54213-2/fulltext
2) http://www.medicalnewstoday.com/articles/306437.php
3) http://www.webmd.com/pain-management/what-is-the-placebo-effect
4) http://connection.ebscohost.com/c/articles/24646195/mind-over-matter-mental-training-increases-physical-strength
5) http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797614531799
6) http://nahfoundation.org/news-and-events/news-releases/2000/laughter-is-good-for-your-heart-according-to-a-new-ummc-study/
7) http://www.academia.edu/35966546/%D7%90%D7%91%D7%95%D7%9C%D7%A7%D7%A8-%D7%9E%D7%95%D7%A1%D7%A7%D7%98_%D7%A7%D7%95%D7%9C%D7%98
8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27811269
9) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27658913
10) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31386663
11) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31383442