קנפלבין – קנפלבין חומר פעיל בצמח הקנאביס

קנפלבין חומר פעיל בצמח הקנאביס

קנפלבין החומר הפעיל המסתורי בצמח הקנאביס

קנפלבין – לפני שנתחיל לדבר על קבוצת הקנפלבין הכוללת את קנפלבין A,B ו-C, אנו חייבים לדבר על קבוצת האם שלהם קבוצת הפלבנואידים, פלבנואידים הם תרכובות המיוצרים על ידי צמחים רבים המשפיעים על צבע הפרחים, בין היתר.

פלבנואידים מוגדרים על ידי עמוד שדרה בן 15 אטומי פחמן הכולל שתי קבוצות פניל, בדומה לטרפנואידים הם "מטבוליטים משניים", המועילים בצמח (מושכים אבקה, מעכבים צמיחה של עובש וכו ') אך אינם רכיבים "ראשוניים" כמו החלבונים, הליפידים והפחמימות הדרושים לחיים עצמם, בשנות השמונים זיהה ד"ר מרילין בארט שני פלבנואידים שונים בצמח הקנאביס שלא היו ידועים בעבר, היא כינתה אותם "קנפלבין" A 'וB'.

קנפלבינים

קנפלבין – קנפלבינים הם קבוצה של תרכובות כימיות הנמצאות בצמח הקנאביס סאטיבה, מבחינה כימית הם פרני-פלבנואידים ואינם קשורים ל- THC וקנבינואידים אחרים בצמח הקנאביס.

הקנפלבינים A ו- B זוהו לראשונה בשנות השמונים, וקנפלבין C זוהה בשנת 2008, מכיוון שהקנפלבינים A ו- B מעכבים את ייצור הפרוסטגלנדין E2 במבחנה, הקנפלבינים נבדקים כבר מספר שנים, על ידי מספר צוותי מחקר איכותיים ברחבי העולם לצורך השימוש הפוטנציאלי שלהם כחומרים אנטי דלקתיים.

קנפלבינים A ו- B מווסתים ביולוגית על ידי פרניילציה של כריסוריול שהיא בעצם, תוספת של מולקולות הידרופוביות לחלבון או לתרכובת כימית, במילים פשוטות קנפלבינים משמשים להוצאה לפועל של תהליכים הכוללים מולקולות שמתרחקות ממולקולות מים.

קנפלבין
קנפלבין

ההיסטוריה הקצרה של גילוי הקנפלבין

קנפלבין – בשנת 1986 החוקרת מרילין בארט מאוניברסיטת לונדון הייתה הראשונה לזהות שני פלבנואידים של קנאביס, המכונים קנפלבין A וקנפלבין B, ושניהם נמצאו כיתרונות אנטי דלקתיים יעילים פי 30 מאשר אספירין, אולם בעוד מסלול הפלבנואיד נחקר בהרחבה בכמה צמחים אחרים, במשך עשרות שנים, לא היו נתונים ספציפיים על הביוסינתזה שלהם בצמח הקנאביס, כעת לראשונה חשפו חוקרים בקנדה כיצד צמח הקנאביס יוצר מולקולות אלו אשר יכולות להיות מוצלחות מאוד לשיכוך כאבים.

קנפלבינים A ו- B

"המטרה שלנו הייתה להבין טוב יותר כיצד נוצרות המולקולות הללו, שזה תרגיל פשוט יחסית בימינו", מסביר טריק אכטר, ביולוג מולקולרי ותאי באוניברסיטת גילף, "ישנם גנומים רבים עם רצפים זמינים לציבור, כולל הגנום של קנאביס סאטיבה, שניתן לכרות אותם למידע, אם אתה יודע מה אתה מחפש, אפשר להביא גנים לחיים, כביכול, ולחבר יחד  מולקולות מורכבות כמו קנפלבינים A ו- B."

שילוב של טכניקות גנומיקה וביוכימיה

קנפלבין –באמצעות שילוב של טכניקות גנומיקה וביוכימיה הצוות הצליח להצביע על אילו גנים אחראים ליצירת שני קנפלבים אלה, הממצאים שלהם מספקים את העדויות הראשונות למסלול גנטי ייחודי בצמחי קנאביס סאטיבה, המשתמש בשני אנזימים כדי ליצור בסופו של דבר קנפלבין A ו- B.

עם זאת, חילוץ וטיהור של תרכובות אלה מצמח קנאביס אינו מעשי, אכטאר הצהיר ל"טורונטו סטאר "כי קנפלבינים אלה מהווים רק כ -0.014 אחוז ממשקלו של הצמח, כך שיהיה צורך לגדל שדות של צמח  הקנאביס על מנת לתפוס את היתרונות האנטי-דלקתיים הללו.

כתוצאה מכך, החוקרים מקווים להשתמש במידע חדש זה לצורך הנדסה מטבולית של תרופות משככות כאבים מחוץ לצמח הקנאביס, כדי להשיג זאת הם יעבדו עם החברה שבסיסה בטורונטו, “Anahit International Corp”, שכבר קיבלה רישיון לפטנט מהאוניברסיטה שלהם.

פרופיל כימי קנפלבין A וקנפלבין B

קנפלבין – בנוסף למרכיבים הפסיכו-אקטיביים הקשורים בדרך כלל לקנאביס סטיבה ישנם לצמח מטבוליטים מתמחים אחרים בצמח זה אשר מאמינים כי הם תורמים לסגולות הרפואית שלו, מחקר זה התמקד בשני תרכובות כאלה, המכונות קנפלבין A וקנפלבין B, פלבנואידים פרניילטים אלה מצטברים באופן ספציפי בקנאביס וידועים כמוצגים פעילות אנטי דלקתית חזקה במודלים שונים של תאים מהחי.

עם זאת, כמעט שום דבר לא ידוע על הביוסינתזה שלהם, באמצעות שילוב של גישות פילוגנומיות וביוכימיות, זוהה פרניטרנספראז ארומטי מ- C. sativa (CsPT3) שמזרז את התוספת הספציפית של גרניל דיפוספט (GPP) או דיפתיל-דיפר-פוספט (DMAPP) לפלבון המתילתי, כריסוריול, לייצור קנפלבינים A ו- B, בהתאמה.

הוכחות נוספות מוצגות לגבי O-methyltransferase (CsOMT21) המקודד בגנום הצמח שממיר באופן ספציפי את פלבון הצומח הנפוץ המכונה לוטאולין לכריסריסול, ששניהם מצטברים בצמח הקנאביס, תוצאות אלו מרמזות אפוא על רצף התגובה הבא לגבי ביוסינתזה של קנפלבינים A ו- B: לוטאולין  כריסוארול  קנפלבין A וקנפלבין B.

ביחד, זיהוי שני האנזימים הייחודיים הללו מייצגים נקודת ענף ממסלול הפלאנואיד הכללי בצמח הקנאביס ומציעים מסלול הניתן להסעה לעבר אסטרטגיות הנדסיות מטבוליות אשר נועדו לייצר את שני תרכובות הקנאביס הרלוונטיות הללו.

לקנפלבינים מבנה מולקולארי אשר מגביר את יכולת הספיגה שלהם לתאים

קנפלבין – לקנפלבינים מבנה מולקולארי אשר מגביר את יכולת הספיגה שלהם לתאים, הסיבה לזאת היא בקיומם של "זנבות" ליפופילים (הנמשכים למולקולות שומן) במבנה המולקולארי של הקנפלבינים.

אותם זנבות קיימים בשלושת הקנפלבינים הידועים לנו אך "הזנב" הארוך ביותר שייך לקנפלבין B, מה שגורם לו להיות הכי מסיס בשומן או במילים פשוטות מאפשר חדירה טובה יותר ומהירה יותר של החומר על כל מרכיביו לתוך תאי הגוף.

בנוסף, העובדה שקנפלבינים נמשכים למולקולות שומן מאפשרת להם להתחבר לאזורים שונים בגוף וכך לאפשר לעצמם ולחומרים אחרים "לטפל" באזורים שונים בגוף, אחת הסיבות ששמן קנאביס ושמן המפ נספגים כה טוב בגוף היא "אשמת" אותם מבנים דמויי זנבות על המולקולות של הקנפלבינים.

המבנה המולקולארי של הקנפלבינים

קנפלבין – בנוגע למבנה המולקולארי של הקנפלבינים ניתן להזכיר עוד עובדה מעניינת: לקנפלבינים מבנה CIS ו TRANS, ונסביר: -בכימיה, איזומריות ציס-טראנס או איזומריות גאומטרית היא סוג של סטריאו-איזומריות המתארת את האוריינטציה של קבוצות פונקציונליות במולקולה. איזומרים כאלה כוללים בדרך כלל קשרים כפולים, כיוון שהאטומים המקושרים אינם יכולים להסתובב סביב ציר הקשר.

לחומר בעלת איזומריות ציס-טרנס שתי צורות – צורת ציס, וצורת טראנס, במקרה בו המתמירים מצביעים בכיוונים דומים, הדיאסטראומר מכונה "ציס", וכאשר הם מצביעים בכיוונים מנוגדים הדיאסטריאומר מכונה "טראנס".

2-בוטן מהווה דוגמה לפחמימה קטנה המציגה איזומריות ציס-טראנס, הסיבה שזה חשוב היא שהתכונה המתוארת להנ’’ל משפיע מאוד על ספיגה של חומרים לגוף ולזירוז פעולות של חומרים אחרים, בפעמים רבות של תרופות, וכך לשפר את היעילות של תרופות שונות, במיוחד תרופות נגד כאב ודלקות.

התכונה הזאת של המבנה המולקולארי של הקנפלבינים עוזרת לקנפלבינים וחומרים נוספים לחדור את ממברנת התאים בגופנו ולספק להם כל מזור שאותם חומרים יכולים לספק ובאופן מהיר ויעיל.

סוגים שונים של קנפלבין

קנפלבין – כיום ידועים למדע שלושה סוגים של קנלפבין, קנלפבין A, B ו – C. קנלפבין A וB התגלו לראשונה בשנת 1986 וקנלפבין C התגלה בשנת 2008.

קנאלפבין A

קנפלבין – כחומר מולקולארי C26H28O6, עם משקל מולארי של 436.5  גרם למול.

קנאפלבין B

כחומר מולקולארי C21H20O6 , עם משקל מולארי של 368 גרם למול.

קנאפלבין C

כחומר מולקולארי C23H32O4 , עם משקל מולארי של 416 גרם למול.

הסגולות הרפואיות של הקנפלבינים

קנפלבין נגד דלקות

קנפלבין – קנפלבינים נחקרים כעת בזכות הפעילות אנטי דלקתית, ומגדלים באיטליה זרעי קנבוס בעלי תכולת קנפלבין גבוהה במיוחד (כ -2%), על מנת להשתמש באותם זרעים לתרופות ושמנים מרפאים.

חוקרת של הסגולות של הקנפלבינים  מתארת את הגילוי שלה כ"פרמקוגנוזיה קלאסית ". היא הייתה סטודנטית לתואר שלישי בבית הספר לרוקחות באוניברסיטת לונדון, וחיפשה תרכובות שיוכלו להתנגד לפעילותו של מתווך דלקתי, פרוסטגלנדין E2 (PGE2), שנמצא בתאי סינוביאלי שעובדו מ מפרקי הברך של חולים שעברו ניתוח לדלקת מפרקים שגרונית.

בארט וחבריה לעבודה מצאו כי תמצית אלכוהול נטולת קנאבינואידים של קנאביס מעכבת את שחרורם של הפרוסטגלנדינים הדלקתיים הללו מהתאים המעובדים, כדי לקבוע לאיזה רכיב בתמצית היה השפעה אנטי-דלקתית, הם חילקו את התמצית לשברים (באמצעות כרומטוגרפיה שכבה דקה מכינה) ומדדו את הפעילות של כל שבר במבחן תרבית התאים.

השבר הפעיל ביותר, בתורו, חולק לשברים והשבר הפעיל ביותר שלו נבחר, והתהליך חזר עד לבידוד של תרכובת טהורה, העובדה שקנלפבינים משככים כאב ומרפאים דלקות שונות מתווספת לגילויים נוספים סביב הסגולות של החומרים הללו.

קנפלבין נגד כאבי ראש

קנפלבין – אחת הסגולות הרפואיות המרשימות של הקנפלבינים היא העובדה שגרם לגרם אל מול אספירין, נמצא שהקנלפבינים יעילים בלפחות פי 30 בהורדת כאבי ראש וכאבים באופן כללי. עובדה זאת הוכחה עוד בסוף שנות השמונים על ידי סדרה של של מחקרים מדעיים על ידי מספר צוותים מדעיים אשר הוכיחו את הסגולות הרפואיות של הקנלפבינים בהקלה על כאבי ראש, בנוסף ניתן לציין שמחקרים שנעשו בשנים האחרונות מראים על אפקט גדול פי 45 מהאפקט של האספירין הכי חזק בשוק.

קנפלבין נגד סרטן

קנפלבין – במחקר שהתפרסם ביולי 2019 על ידי 5 אוניברסיטאות בארצות הברית, צוות המחקר הצליח להוכיח שהחומר קנפלבין ובמיוחד קנפלבין B, משפיעים בשתי דרכים על גידולים סרטניים בלבלב.

צוות המחקר הוכיח ש:
1) צריכה של קנפלבינים משפרת את התוצאות של טיפול בהקרנות.
2) קנלפבינים גורמים לצימצום של הגידול, בממצוע של סנטימר ל3 שבועות, ומשפרים את יכולת התקיפה של מערכות ההגנה בגוף כנגד גידולים קטנים יותר או במילים אחרות גרורות של הגידול בלבלב.

פלבנואידים שאליהם שייכת קבוצת הקנפלבינים, ידועים כבר זמן רב אודות הסגולות הרפואיים שלהם, ישנם מספר רב של מחקרים ואנשי מקצוע מרופאים ותזונתיים אשר יעידו וימליצו על צריכה של פלבנואידים על מנת לשפר את יכולת ההתמודדות של הגוף אל מול הסרטן. הרבה מאחורי מה שעומד מאחורי ההמלצה לחולי סרטן לצרוך פירות היא הסגולה של הפלבנואידים כנגד תאים סרטניים.

קנפלבין נגד מחלות עור

קנפלבין – בשל איפיונם המולקולארי של הקנפלבינים או במילים אחרות בשל המבנה המולקולארי שלהם, לקנפלבינים היכולת להיספג במהרה בנקבוביות העור, זאת בשל "הזנבות" הליפופיליות של המבנה המולקולארי של הקנפלבינים.

מחקרים רבים מוכיחים שאותם זנבות מתחברים לאזור בתאי העור אשר מרובים במולקולות שומן וכך נכנסים הקנפלבינים בצורה מהירה מאוד לתאי העור ולתאים בכלל בגופנו.

מחקר שהתפרסם בשנת 2018 מצביע על כך שצריכה של קנפלבינים משפרת את היעילות של תרופות שונות למחלות עור שונות מדלקות פטריות וזיהומים שונים, בנוסף המחקר מצא שתמציות עשירות בקנפלבינים מצוינות לטיפול בכוויות קור וחום.

לסיכום

קנפלבין – קנפלבינים הם קבוצה מעניינת של תרכובות כימיות הנמצאות בצמח הקנאביס סאטיבה, מבחינה כימית הם פרני-פלבנואידים ואינם קשורים ל- THC וקנבינואידים אחרים בצמח הקנביס, עוד ב 1986 הוכחו סגולותיהם לריפוי דלקות ועם השנים המידע ממשיך ונערם אודות הסגולות של החומרים הפעילים האלה שקיימים בכמויות קטנות בצמח הקנביס, אך קיימות.

רק לפני חצי שנה הצליחו צוות חוקרים מארצות הברית להוכיח את סגולותיהם של החומרים הפעילים האלה כנגד סרטן הלבלב והרשימה הולכת ומתארכת, הסגולות של החומרים הקנפלבינים שואבות את כוחן מהמבנה המולקולארי שלהם, בזכות זנבות הנמשכות למולקולות שומן ומבנה תלת מימדי אשר ביחד תורמים לספיגה מהירה ויעילה של הקנפלבינים וחומרים שונים אחרים לתאים בגופנו.

מקורות:

-http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031942218303819?via%3Dihub

-http://scorecard.goodguide.com/chemical-profiles/index.tcl

-http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Cannflavin-A

-http://www.trc-canada.com/product-detail/?CatNum=C175405

-http://www.wikidata.org/wiki/Q65936552

-http://www.mdpi.com/1420-3049/23/10/2639/pdf-vor

-http://link.springer.com/article/10.1007/BF02118655

-http://www.technologynetworks.com/drug-discovery/news/understanding-cannflavin-biosynthesis-unlocks-pain-relief-potential-of-cannabis-322057

-http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6663976/

-http://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2019.00660/full?report=reader#supplementary-material

-http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Cannflavin-B

שמן קנאביס

קנפלבין

Facebook
Twitter
ייעוץ והדרכה לחולים

עוד באותו נושא

הקסהידרוקנבינול HHC
CBD

הקסהידרוקנבינול HHC

הקסהידרוקנבינול HHC הקסהידרוקנבינול HHC- קניבואיד חדש שהצטרף לאחרונה לרשימת הקניבואידים החיוניים בצמח הקנאביס. צמח הקנאביס

קרא עוד »

כתיבת תגובה

תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים
ארכיונים
תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים