קנאביס וטרשת נפוצה
קנאביס וטרשת נפוצה – מחקר שפורסם במגזין Brain ובוצע באוניברסיטה של המכון לנוירולוגיה בלונדון, הראה כי בנוסף להקלה בסימפטומים של מחלת הטרשת הנפוצה, הקנבינואידים (החומרים הפעילים בצמח הקנאביס) עוזרים בעיכוב התפתחות המחלה והניוון העצבי אשר מוביל בין היתר לנכות כרונית בטרשת הנפוצה בפרט ובכלל מחלות ניוון עצבי.
מחקר נוסף שנעשה בשנת 2012 ופורסם בכתב העת של איגוד הרפואה הקנדי מצא כי צריכת קנאביס בצורת עישון לצורך הפחתת תסמיני הכאב בחולים עם ספסטיות אשר נמצאו כעמידים לטיפול בתרופות אחרות, קנאביס וטרשת נפוצה התגלה שיפור משמעותי לא רק בעוצמת הכאב אלא גם בטיפול בספסטיות (קישיון) עצמה.
קנאביס וטרשת נפוצה, מחקר שבוצע ע"י חוקרים ספרדיים בשנת 2012 , הראה שטיפול בעכברי מעבדה EAE ע"י קנבינואידים הפחית משמעותית את התקדמות המחלה והנכות הנוירולוגית הנגרמת מהטרשת הנפוצה.
החוקרים מצאו כי שימוש אוראלי (דרך הפה) ב- THC אצל חולי הטרשת הנפוצה שיפר את תפקוד המערכת החיסונית בגופם , מה שמלמד על הפוטנציאל של הקנבינואידים להשפיע על תהליכים פרו דלקתיים במחלת הטרשת הנפוצה.
מהי מחלת הטרשת הנפוצה:
קנאביס וטרשת נפוצה– טרשת נפוצה או MS היא מחלה אוטואימונית כאשר מערכת העצבים המרכזית תוקפת את עצמה מסיבה לא ידועה וכתוצאה מכך נוצרת דלקת אשר גורמת לניוון כרוני ,חולשה בשרירים ופגיעה בקואורדינציה מוטורית.
הדלקת פוגעת במיאלין: רקמה שומנית, העוטפת את סיבי העצב ולעיתים פוגעת הדלקת בשלוחות העצבים עצמן ולא רק במעטפת. לאורך זמן נוצרים מוקדי דלקת שמפוזרים במוח ובחוט השדרה ופוגמים בתפקודה התקין של מערכת העצבים המרכזית.
המילה "טרשת" מיוחסת לצלקת, הנוצרת בעקבות התהליך הדלקתי ואילו המונח "נפוצה" או נפיצה -נגזר מכך שישנו ריבוי צלקות בחוט השדרה , או במוח.
עם הזמן חולה הטרשת הנפוצה הופך לנכה לצמיתות ואף עלול למות מהמחלה כאשר ישנו ניוון של העצבים האטונומיים והלא אטונומיים.
הגיל הממוצע של חולי הטרשת הנפוצה נע בממוצע בגילאים 20-40.
באילו אופנים הקנאביס עוזר לסימפטומים של טרשת נפוצה:
סימפטומים המופיעים במחלה: קנאביס וטרשת נפוצה המחלה מתבטאת לעיתים בתחושת של כאבי ראש ומיגרנות, סחרחורות ,הרדמות ונימול של הגפיים או הגוף, טשטוש או כפל ראיה והפרעות בדיבור. בחלק מהמקרים תיתכן חולשת גפיים, הפרעה בקואורדינציה של הגפיים, אי יציבות בהליכה, הפרעה בשליטה על הסוגרים – בעיקר של השתן, ופגיעה בתפקוד המיני. עייפות מוגברת, השפעה שלילית על הזיכרון , מצב רוח ירוד עד כדי דיכאון ולחילופין מצב רוח מרומם. הפרעות תחושתיות כמו תחושת נימול, עוויתות, כאבים נוירופטים , ספסטיות, הופעת הסימפטומים קשורה למיקום בגוף שבו נגרם נזק למיאלין כגון במוח או בחוט השדרה או לחילופין בשניהם,
הסימפטומים משתנים מחולה לחולה ואין חולה אחד דומה לשני.
קנאביס ושינה:
הדרך המומלצת ביותר להתמודד עם בעיית העייפות בטרשת נפוצה היא לטפל בגורם הבסיסי אשר גורם לעייפות, לרוב קשה למצוא את הגורם המדויק שבגינו נגרמת העייפות אצל חולי MS. העייפות לרוב נובעת ממחסור ברמות האנרגיה בגוף כפועל יוצא של : חולשה , שעמום והיעדר מוטיבציה, ישנוניות, עצבנות, חרדה ודיכאון.
80% מחולי הטרשת הנפוצה לוקים בעייפות הגדולה מגדר הרגיל ועייפות זאת מחמירה בתנאי אקלים של חום ולחות.
מכיוון שהקנאביס מקל על מגוון היבטים קנאביס וטרשת נפוצה : כאבים ודיכאון, ככה שהוא בעצם מקל ועוזר להרגע ,להירדם ולישון שינה עמוקה ובכך להוריד את רמות התשישות.
קנאביס וספסטיות:
ספסטיות הינה התכווצות או רפיון בטונוס השריר שמופיעה בד"כ לאחר פגיעות עצביות כגון: שבץ מוחי, פרקינסון וטרשת נפוצה.
לפי קרן ה- Neuroscience העולמי בלוס אנג'לס נמצא כי חמישה מתוך שישה מחקרים שבוצעו בהקשר של קנאביס וספסטיות דיווחו על שיפור הניידות וירידה בספסטיות בקרב חולי הטרשת הנפוצה.
עוד נמצא כי שילוב של החומרים הפעילים בצמח הקנאביס THC & CBD הוא אשר גורם לתועלת רפואית בטיפול בספסטיות.
קנאביס ועוויתות:
התקפי עוויתות אצל חולי MS הן דבר שכיח הגורם לסבל רב לחולים אלה.
בטיפול הקונבנציונלי מקובל להשתמש בתרופות נוגדות דלקת, משככי כאבים, מרגיעי שרירים, תרופות נגד חרדה ובמקרים מסויימים אף מזריקים את ה"בוטוקס" (בוטוליניום טוקסין-רעלן), משתמשים בכל התרופות בכדי להקל על הכאב ולהפחית את התכווצויות או רפיון השרירים ולאפשר לחולה לנהל איזו שהיא שגרה נורמטיבית, אך ברוב המקרים הטיפול התרופתי אינו יעיל ואף גורם לתופעות לוואי חמורות.
בעקבות כך במדינות רבות החלו הרופאים לתת מרשמים לקנאביס רפואי בכדי להקל על הסימפטומים של העוויתות בחולי MS והקנאביס נהיה התרופה המועדפת על חולי MS רבים ואף מתאימה למצבים או מחלות דומות.
הבחירה להשתמש בקנאביס להקלת עוויתות, כאבי שרירים ורעידות נהייתה האפשרות האופטימלית והמעשית ביותר להקלה בסימפטומים אלה אצל חולי MS כטיפול חלופי לתרופות מרשם.
קנאביס ודיכאון:
אצל 50% מחולי הטרשת הנפוצה מתבטא דיכאון אשר מתרחש כתוצאה ישירה מהנזק הנגרם לעצבים האמונים על וויסות מצב הרוח (דופמין, סרוטונין) או לחילופין הדיכאון יכול להופיע כחלק מתופעות הלוואי של הטיפול התרופתי הקונבנציונלי הניתנות לחולים ב-MS.
סקר שנערך בארה"ב ובריטניה בו נבדקו 112 חולים במחלת הטרשת הנפוצה נמצא כי 90% מהחולים דיווחו על שיפור בסימפטומים של הדיכאון בעקבות השימוש בקנאביס, ככל הנראה השינוי במצב הרוח קשור לכך שהקנאביס מקל על תסמינים שונים כאב , ספסטיות , עוויתות וכו', וכפועל יוצא לא נותן לחולה להגיע למצב דיכאוני בנוסף לכך נמצא גם כי החומרים הפעילים בקנאביס 🙁 THC, CBD, CBC CBN) יכולים להפעיל השפעה נוגדת דיכאון.
המערכת האנדוקנובינואידית ידועה כבעלת תפקיד מרכזי בוויסות מצב הרוח וחלק מהמערכת הזאת הינו האננדמיד. החוקרים גילו כי ישנם אנשים הרגישים יותר להשפעה של הקנאביס על רוממות מצב הרוח בעקבות מבנה גנטי של קולטני CB1 שקיימים בהם, ככה שהקנאביס משפיע עליהם באפקטיביות גדולה יותר מאנשים בעלי מטען גנטי שונה.
קנאביס וכאב:
קנאביס וטרשת נפוצה הכאב הינו חלק בלתי נפרד מחייו של חולה הטרשת הנפוצה. נמצא כי קנאביס רפואי משפר כאב כרוני ושרירי בחולים עם הפרעה עצבית ניוונית, בניסוי קליני שנערך באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו נראו תוצאות חיוביות -בקרב 52% מהחולים דווח על הקלה וירידה משמעותית בכאב נוירופתי בהשוואה ל24% החולים מקבוצת הביקורת אשר לא נטלו קנאביס רפואי.
קנאביס ושלפוחית רגיזה:
קנאביס וטרשת נפוצה תסמונת השלפוחית הרגיזה OAB- , תסמונת זאת גורמת לבריחת שתן בעקבות התכווצויות בלתי נשלטות של שרירי השלפוחית, התסמונת תוקפת חולי MS רבים ופוגעת בשגרת חייהם.
הקנאביס עוזר בהקלה על התכווציות השרירים– עוויתות ולכן עוזר לחולי ה ms בשליטה על הסוגרים.
קנאביס תוצריו ונגזרותיו כטיפול בטרשת הנפוצה:
סאטיבקס:
סאטיבקס זאת תרופה האמורה לגרום להקלה בספסטיות בחולי ה ms, פרי פיתוחה של חברת GW
www.gwpharm.com › Sativex
מרינול:
מרינול או דרונאבינול זוהי תרופה שהיא נגזרת סינטטית של ה – THC תרופה זאת ניתנת לחולי הטרשת הנפוצה להקלה בכאב.
מחקר שנעשה בבית החולים האוניברסיטאי ארהאוס בדנמרק ופורסם ב- SCOTSMAN ב- 16/072004, בדק 24 חולים אשר מחציתם קיבלו במשך שלושה שבועות מרינול ומחציתם פלצבו, לאחר שלושה שבועות ביקשו מהם לדרג את עוצמת הכאב שלהם.
החולים שהשתתפו במחקר וקיבלו מרינול דיווחו שהוא עזר להם בהפחתת עוצמת הכאבים שחשו.