ציפורן – פעילות אנטי-ויראלית
ציפורן תבלין הציפורן הוא למעשה ניצני פרחים סגורים של עץ טרופי שמקורו באיי מלוקו שבמזרח אינדונזיה.
הציפורן שימש במשך מאות שנים כחומר משמר למזון ולשימושים רפואיים רבים. הציפורן הוא אחד המקורות העשירים ביותר לתרכובות פוליפנוליות כמו יוג'ינול, יוג'ינול אצטט וחומצה גאלית, ובעל פוטנציאל כביר לשימושים ברפואה, קוסמטיקה, מזון וחקלאות. הפעילות האנטיאוקסידנטית והאנטימיקרוביאלית של הציפורן גבוהה יותר משל כל פרי, ירק ותבלין אחר, ואפשרות יישום חדשה שלו בתור קוטל יתושים מהווה אסטרטגיה מעניינת ללחימה בקדחת הדנגי, שפוגעת באוכלוסיית ברזיל ומדינות טרופיות אחרות.
חומרים פעילים
הציפורן עשיר בתרכובות פנוליות כמו פלבנואידים, חומצה הידרוקסיבנזואית, חומצה הידרוקסיצינמית ופרופנים הידרוקסיפניליים. יוגי'נול הוא המרכיב הפעיל ביולוגית העיקרי של הציפורן, ונוכח בו בריכוזים של כ- 9 עד כ 14.5- גרם במאה גרמים של ציפורן טרי. ריכוז השמן האתרי בפרחי הציפורן הוא 18% ומתוך השמן האתרי כ 89%- הוא יוג'ינול ובין 5% ל 15%- הם יוג'ינול אצטט ובטא-קריופילנו. מרכיב חשוב אחר שנמצא בשמן האתרי של הציפורן במינונים נמוכים של עד 2.1% הוא אלפא-הומולן. תרכובות נדיפות אחרות המצויות בשמן האתרי בריכוזים נמוכים הן פרנזול, בנזלדיהיד, -2 הפטנון, אתיל הקסנואט, לימונל ובטא-פינן.
פעילות אנטיאוקסידנטית
במחקר שנערך בשנת 2005 , התרכובות הפנוליות של 26 תבלינים אובחנו וכומתו, והפעילות נוגדת החמצון שלהם נבדקה. התוצאות הראו שיש קשר ישר בין פעילות נוגדת חמצון לריכוז פוליפנולים, ושריכוז הפוליפנולים והפעילות האנטיאוקסידנטית הגבוהות ביותר היו של הציפורן. התרכובות הפנוליות העיקריות הן חומצה גאלית, גלוקוסיידים פלבנולים, שמנים נדיפים פנוליים וטאנינים. פעילותו נוגדת החמצון של הציפורן הושוותה עם זו של תרכובות סינתטיות כמו למשל הידורקסיטולואן-בוטיל (BHT), המשמשת בדרך כלל כמשמר מזון, ונמצאה כמשמעותית יותר משל כל התרכובות האנטיאוקסידנטיות הסינתטיות. מקור פעילות אנטיאוקסידנטית עוצמתית זו כנראה נעוצה ביכולת התרכובות שבציפורן לתרום אטומי חמצן, להיקשר ליוני מתכות ולזלול רדיקלים חופשיים.
פעילות אנטיקרסינוגנית
הטיפול בסרטן נעוץ במניעת שכפול התאים הסרטניים ובהשמדתם. פעילותם נוגדת הסרטן שליוג'ינול ונגזרותיו נבדקו וחלקן נמצאו כיעילות בעצירת שכפול התאים או בגרימה של מוות תאי בסוגי סרטן מסוימים, כמו למשל סרטן השד. יוג'ינול ונגזרותיו הסינתטיות נמצאו יעילות בטיפול במלנומה, סרטן העור, סרטן הערמונית, סרטן הוושט ולוקימיה, זאת באמצעות וויסותם של אונקוגנים- גנים שכאשר מתחולל בהם שינוי גנטי הם עלולים לגרום לתהליך סרטני. בנוסף הודגם שליוג'ינול יש פוטנציאל לשמש כמולקולה שתפריע למספר מסלולי איתות תאיים, אשר מופעלים על ידי רדיקלים חופשיים וגורמים לביטוי של גנים אשר מעכבים מוות תאי ומעודדים התפתחות, שכפול, פלישה והתפשטות של תאים סרטניים.
פעילות אנטי-ויראלית ואנטימיקרוביאלית
הפעילות האנטי-ויראלית של יוג'ינין, חומר פעיל נוסף המבודד מתוך הציפורן, נבדקה כנגד וירוס ההרפס ונמצאה יעילה החל מריכוז של חמש מיקרוגרם למיליליטר. יכולתו האנטי-ויראלית של היוג'ינין כנראה נעוצה בכך שהוא משבש את תהליך יצירת הדנ"א של הווירוס על ידי כך שהוא מונע את היווצרותו של האנזים דנ"א פולימראז, שלו תפקיד חשוב בהרכבת הדנ"א. בנוסף תרכובות המוכלות בציפורן נמצאו יעילות נגד וירוסים כמו ציטומגלווירוס, הפטיטיס C ואחרים. פעילותו האנטימיקרוביאלית של הציפורן הוכחה כנגד מספר סוגים של בקטריות וזיהומים פטריתיים, עם יעילות גבוהה בתמיסה מימית בריכוז של 3% וחיסול של חיידקים כמו אי קולי.
פעילות קוטלת מזיקים
השמן האתרי המופק מהציפורן יכול לשמש כקוטל מזיקים טבעי בטוח לשימוש ובעל אפקטיביות גבוהה. יוג'ינול, יוג'ינול אצטט ובטא-קריופילן נמצאו כיעילים להרחקת נמלי אש אדומות, כאשר יוג'ינול היה בעל ההשפעה המהירה ביותר. בנוסף שמן הציפורן יכול לשמש כמרדים עבור דגי אנג'ל לצורך העברתם בין מכלים מבלי לגרום להם ללחץ ותמותה. לניצני הציפורן פוטנציאל אדיר בתור משמר מזון וכמקור עשיר לתרכובות נוגדות חמצון. פעולותיו הביולוגיות המוכחות מרמזות על פיתוח של מוצרים רפואיים לשימושם של בני אדם וחיות ומוכיחות את נכונות שימושו בעבר וברפואה מסורתית.