ערכים תזונתים
ערכים תזונתים – אבות המזון
ערכים תזונתיים – ערך תזונתי הוא הרכב החומרים אותם יכול הגוף לעכל המצויים במזון, מזון מתעכל ונספג במערכת הדם.
הגוף סופח אליו חלק מרכיבי המזון שעוכל, בהתאם לצרכיו, כאשר עודפים ושאריות שאינם בני-עיכול נפלטים אל מחוצה לו.
הרכב החומרים שהגוף יכול לעכל מכונה ערך תזונתי, הרכב זה נרשם בדרך כלל על אריזות של מוצרי מזון תעשייתיים, נהוג לחלק את הערכים התזונתיים לקבוצות כגון פחמימות, חלבונים, שומנים, מינרלים, ויטמינים וכדומה.
כל ערך תזונתי הוא מרכיב אותו הגוף יכול לנצל לצרכיו השונים: המרת החומרים לאנרגיה זמינה (פחמימות ושומנים), בנייה של רקמת שריר בעזרת החלבונים הנמצאים במזון, שמירה על רמת חמצון אופטימלית של מערכת הדם באמצעות שימוש ביסודות כמו ברזל נתרן וכיוצא בזה.
לעיתים הנתונים המתפרסמים על תוויות הערך התזונתי אינם מדודים באופן ספציפי לגבי המזון המסומן, אלא מתבססים על רשימות של ערכים תזונתיים של המרכיבים מהם הוכן המזון המסומן.
משרד הבריאות בישראל, כמו גם ה-FDA בארצות הברית מתירים חוסר דיוק של עד 20% בין הערך הקלורי המפורסם לבין הערך הקלורי האמיתי של מזון, בדומה אנרגיית מזון היא אנרגיה כימית שחיות (כולל בני אדם) שואבות ממזון בתהליך הנשימה התאית.
נשימה סלולרית עשויה לכלול תגובה כימית של מולקולות מזון עם חמצן מולקולרי (נשימה אירובית) או תהליך של ארגון מחדש של מולקולות המזון ללא חמצן נוסף (נשימה אנאירובית).
ערך תזונתי על גבי מוצרים
ערכים תזונתיים – ממשלות רבות דורשות מיצרני המזון לתייג את תוכן האנרגיה של מוצריהם, כדי לעזור לצרכנים לשלוט על צריכת האנרגיה שלהם.
למשל באיחוד האירופי, על יצרני המזון הארוז לתייג את האנרגיה התזונתית של מוצריהם בקילוקלוריות ובקילו-ג'ול, במידת הצורך.
בארצות הברית תוויות החובה המקבילות מציגות רק "קלוריות" (קילוקלוריות), לעתים קרובות כתחליף לשם הכמות הנמדדת, אנרגיית המזון; נתון קילוג'ול נוסף הוא אופציונלי ולעיתים נדירות משתמשים בו.
באוסטרליה ובניו זילנד, יש לציין את אנרגיית המזון בקילו-ג'ול (ובאופן אופציונלי גם בקילו-קלוריות), ומידע אנרגיה תזונתי אחר מועבר באופן דומה בקילו-ג'ול.
האנרגיה הקיימת מהנשמת מזון ניתנת בדרך כלל על תוויות ל- 100 גר ', לגודל הגשה טיפוסי (לפי היצרן), ו / או לכל תכולת האריזה.
ערכים תזונתיים – ניתן למדוד את כמות אנרגיית המזון הקשורה למזון מסוים על ידי שריפה מוחלטת של המזון המיובש בקלורימטר, שיטה המכונה קלוריומטריה ישירה.
עם זאת, הערכים שניתנים בתוויות מזון אינם נקבעים בדרך זו הסיבה לכך היא שקלורימטריה ישירה שורפת גם את הסיבים התזונתיים, וכך לא מאפשרת אובדן צואה; לכן קלורימטריה ישירה תיתן הערכת יתר שיטתית של כמות הדלק שנכנסת בדם למעשה דרך העיכול.
חלבון, פחמימה, שומן
מה שמשתמשים במקום הם בדיקות כימיות סטנדרטיות או ניתוח מתכון באמצעות טבלאות עזר לרכיבים נפוצים כדי להעריך את המרכיבים העיכוליים של המוצר (חלבון, פחמימה, שומן וכו '), תוצאות אלה מומרות לערך אנרגיה שווה לפי הטבלה הסטנדרטית הבאה של צפיפות אנרגיה.
עם זאת, "צפיפות אנרגיה" היא מונח מטעה שכן היא מניחה שוב שהאנרגיה נמצאת במזון המסוים, ואילו היא פשוט אומרת שמזון "בצפיפות גבוהה" זקוק ליותר חמצן במהלך הנשימה, מה שמוביל להעברת אנרגיה רבה יותר.
ביקורת על השימוש במערכת כה פשוטה היא שלא התחשבה בגורמים אחרים הנוגעים להשפעת מזונות שונים על השמנת יתר.
הכמות היומית המומלצת
ערכים תזונתיים – פעילות נפשית מוגדלת נקשרה עם צריכת אנרגיה מוחית מוגברת באופן מתון.
אנשים מבוגרים ובעלי אורח חיים מושקע דורשים פחות אנרגיה; ילדים ואנשים פעילים גופנית זקוקים ליותר, על פי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם, דרישת האנרגיה המינימלית הממוצעת לאדם ליום היא כ -7,500 ק"ג (1,800 קק"ל).
ההמלצות בארצות הברית הן 10,900 ו -8,400 ק"ג (2,600 ו -2,000 קק"ל) לגברים ולנשים (בהתאמה) בין 31 ל -35, ברמת פעילות גופנית שווה ערך להליכה של כ -2 עד 5 ק"מ (1 – 2 עד 3 ק"מ) ליום במהירות 3 עד 4 קמ"ש בנוסף לפעילות הגופנית הקלה הקשורה לחיי היום יום האופייניים.
השיטה הצרפתית מציעה בערך את אותן רמות, עבור ילדים צעירים, הצרכים הקלוריים המשוערים נעים בין 4,200 ל- 8,400 קילוג'ול (1,000 עד 2,000 קק"ל) ליום.
הצריכה הקלורית המומלצת לילדים גדולים יותר ולמתבגרים, לעומת זאת, משתנה מאוד מ -1,400 עד 3,200 קילוקלוריות (5,900 עד 13,400 קילו-ג'יי) ליום.
בנים באופן כללי זקוקים לצריכה קלורית גבוהה יותר מאשר בנות.
בהכרה שלאנשים בני קבוצות גיל ומין שונים יש רמות פעילות יומיומיות שונות, מועצת המחקר הלאומי לבריאות ורפואה של אוסטרליה ממליצה על צריכת אנרגיה יומית אחת בלבד אלא במקום זאת קובעת המלצה מתאימה לכל גיל וקבוצה מגדרית.
עם זאת, תוויות תזונה על מוצרי מזון אוסטרלים ממליצות בדרך כלל על צריכת אנרגיה יומית ממוצעת של 8,800 ק"ג (2,100 קק"ל).
אנרגיה בגוף האדם
ערכים תזונתיים – גוף האדם משתמש באנרגיה המשתחררת מהנשמה למגוון מטרות: כ -20% מהאנרגיה משמשת למטבוליזם מוחי, הרבה משמש לדרישות המטבוליות הבסיסיות של איברים ורקמות אחרות, ושיעור משמש לייצור של אנרגיה מכנית על ידי שרירי השלד לשמירה על יציבה ולייצור תנועה.
היעילות של השרירים נמוכה: רק 18 עד 26% מהאנרגיה הזמינה מהמזון מומרים לאנרגיה מכנית, יעילות נמוכה זו היא תוצאה של יעילות של כ- 40% לייצור ATP (יחידות אנרגיה) מעיכול המזון, הפסדים בהמרת אנרגיה מ- ATP לעבודה מכנית בתוך השריר ואובדן מכני בגוף ליעילות כוללת של 20%, כוח וואט אחד מכני שווה ל 18 קילו ג'יגה (4.3 קק"ל) לשעה.
לדוגמא, יצרן ציוד חתירה אחד מציג קלוריות המשמשות מ'שריפת 'מזון פי ארבעה מהעבודה המכנית בפועל פלוס 1,300 ק"ג (300 קק"ל) לשעה, המהווה יעילות של כ- 20% במהירות 250 וואט תפוקה מכנית.
שינויים בטמפרטורת הגוף – חם יותר או קריר יותר – מעלים את קצב חילוף החומרים ובכך שורפים יותר אנרגיה, חשיפה ממושכת לסביבות חמות או קרות במיוחד מגבירה את קצב חילוף החומרים הבסיסי (BMR).
אנשים שגרים בסוגי הגדרות אלה לרוב בעלי BMRs הגבוהים ביותר ב- 20% מאלו שחיים באקלים אחר.
מקורות
– http://books.google.co.il/books?id=SdQ9NPIzMmsC&pg=394&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
-http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/nutrition/article/can-you-trust-calorie-counts
– http://doi.org/10.1016%2Fj.appet.2018.11.017
-http://www.foodsdictionary.co.il/NutritionalValues/Index.php
– http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4076116/