חמשת השמנים והצריכה היומית המומלצת – הצריכה היומית המומלצת של שמן חמשת השמנים

חמשת השמנים והצריכה היומית המומלצת

שמן "חמשת השמנים" והצריכה היומית המומלצת (DRI) של החומרים המזינים הנמצאים בו

חמשת השמנים והצריכה היומית המומלצת פעמים רבות העלנו את נושא כמות הצריכה היומית של מינרלים ויטמינים ועוד חומרים פעילים, המשמשים תפקידים חיוניים כאבני בניין לגופנו, באופן יום יומי, בכתבה הזאת נציג את כל המידע הרלוונטי לחומרים הפעילים בשמן "חמשת השמנים" אותם אנו זקוקים לצרוך על פי המלצה של משרד הבריאות הישראלי והאמריקאי.

חמשת השמנים
חמשת השמנים

שמן "חמשת השמנים”, הוא בעצם תערובת של שמנים הכוללת חמישה סוגים של שמנים שמקורם בזרעים ושורשים, כאשר לכל אחד מהשורשים והזרעים תכונות ייחודיות ותכולת חומרים בעלי השפעות חיוביות על הגוף.

על פי התורה הארומתרפית, שילוב של שמנים שונים יוצרים פעילות המכסה את יעילותם של כל שמן בנפרד, כאשר עדויות של אנשים מציעות כי שילוב של הסוגים השונים אפילו מגבירים את השפעותיהם, התכונות המיוחדות של "חמשת השמנים" באים לידי ביטוי ברכיבים התזונתיים ההכרחיים לקיום שוטף של גופנו.

חישוב צריכה יומית מומלצת

חמשת השמנים והצריכה היומית המומלצת כל אחד מאיתנו זקוק לכמויות שונות אך "שסובבות" ערכים דומים למרכיבים התזונתיים שאנו צורכים במהלך היום, מינרלים ויטמינים ועוד.

כלל רכיבי התזונה: אנרגיה, חלבון, שומנים, פחמימות, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, מבוסס על ההמלצות המקובלות בעולם הקרויות Dietary References Intakes for Individuals או בקיצור DRI's, הן חוברו ע"י המחלקה לתזונה באקדמיה הלאומית האמריקאית.

צריכת התייחסות תזונתית (DRI) היא בעצם מערכת של המלצות תזונה של המכון לרפואה (IOM) של האקדמיות הלאומיות (ארצות הברית), הרעיון הוצג בשנת 1997 על מנת להרחיב את ההנחיות הקיימות הידועות בשם קצבאות תזונה מומלצות (RDAs, ראה להלן).

ערכי ה- DRI שונים מאלו ששימשו בתוויות תזונה על מוצרי מזון ותוספי תזונה בארה"ב וקנדה, המשתמשות בצריכה יומית של Reference (RDIs) ובערכים יומיים (% DV) שהיו מבוססים על RDA מיושן משנת 1968 אך עודכנו נכון ל 2016.

חמשת השמנים והצריכה היומית המומלצת – DRI (ערכי ייחוס של צריכה תזונתית) הינו מונח יחסית חדש בתחום התזונה.

הוא מתייחס ל-4 הגדרות לקביעת הצורך ברכיבי תזונה, ערכי ייחוס אלה מהווים כלים לאנשי המקצוע לתכנון ולהערכת הצריכה של רכיבי התזונה על ידי פרטים וקבוצות, ה- DRIs מחליפים את ערכי ה-RDA אשר פורסמו מאז 1941 על ידי האקדמיה הלאומית למדעים בארה"ב, כל הערכים ל-AI, RDA, EAR מייצגים את כמויות רכיבי התזונה שתסופקנה על ידי המזון, אלא אם מצוין אחרת.

תוסף תזונה טבעי
תוסף תזונה טבעי

ההמלצות מבוססות על הרגלי התזונה המקובלים בארה"ב ובקנדה בגילאים השונים.

1) Requirement Average Estimated – צורך מוערך ממוצע : רמת הצריכה היומית הממוצעת, המוערכת כמספיקה לענות על הצרכים של מחצית מן האנשים הבריאים בשלב חיים ובגיל מסוים, ברמת צריכה כזו, המחצית השניה של האוכלוסייה המוגדרת לא תגיע לרמת הצורך התזונתי שלה.

צורך (Requirement ), מוגדר כרמת הצריכה הנמוכה ביותר של רכיב תזונה לאורך זמן, אשר תשמר עדיין רמה מוגדרת של הרכיב בגוף, הנחשבת כמספיקה לפי קריטריון מוגדר וידוע, הקריטריון על פיו קובעים את הרמה המספיקה של רכיב יכול להשתנות בין הגילאים השונים ובין מגדרים, לכל רכיב תזונה נקבעו קריטריונים שונים ל"רמת הצורך", אשר משתנים לפי גיל ומין.

2) RDA – Allowance Dietary Recommended – קצובה תזונתית מומלצת: רמת הצריכה היומית הממוצעת, המוערכת כמספקת את הצרכים של כמעט כל האנשים הבריאים בקבוצת גיל ומגדר מסוימת, רמת צריכה זו תענה על הצרכים התזונתיים %98%-97 מן האוכלוסייה. ה-RDA נקבע על בסיס ה-EAR.

3) AI – Intake Adequate – צריכה מספקת – ערך הניתן במקום ה – RDA כאשר אין מספיק נתונים לחישוב ה-AI.

EAR מתבסס על נתונים מתצפיות או מחקרים על צריכת רכיבי תזונה על ידי קבוצות אנשים בריאים, אשר נראה כי שומרים על מצב תזונתי מוגדר הנחשב כרצוי, לדוגמא: גדילה תקינה, רמת רכיב תזונה תקינה בדם, במקרה של תינוקות ה-AI מתבסס על רמת רכיבי התזונה הממוצעת היומית המסופקת על ידי חלב של אם לתינוק בשל ובריא, המקבל הנקה בלבד בששת החדשים הראשונים לחייו, צפוי שה-AI יהיה גבוה מן ה-EAR ולעיתים אף מן ה-RDA.

ה-AI תלוי במאפיינים התזונתיים והאחרים של קבוצות האוכלוסייה אותן חקרו לצורך קביעתו.

4) UL – Level Intake Upper Tolerable – גבול הצריכה המירבית – רמת הצריכה היומית המירבית, אשר סביר שאינה מהווה סיכון לתופעות לוואי שליליות, ככל שרמת הצריכה עולה מעל ל-UL ,כך גובר הסיכון לפתח מחלה או בעיות כלשהן, לרמת צריכה כזאת אין יתרונות בריאותיים, למרות שהיא עדיין יכולה להיות נסבלת באופן ביולוגי.

UL מבוססים על הצריכה הכללית ממזון, מים ותוספים, בהעדר UL לרכיב תזונה מסוים, הסיבה היא חוסר בנתונים, ולא בשל העובדה שאין לו גבול צריכה מרבית, במקרים כאלה יש להיזהר מצריכת הרכיב מעבר לרמה המומלצת.

תוסף תזונה טבעי
תוסף תזונה טבעי

מהם האינדיקטורים הטובים ביותר לקבוע מה גופנו צריך?

חמשת השמנים והצריכה היומית המומלצתרמה "מספקת" נקבעת לכל רכיב תזונה לפי קריטריונים בריאותיים שונים.

לכן כל EAR ו-AI מתוארים במונחים של הקריטריון או הקריטריונים אשר נבחרו לקביעת רמת "המספיקות", הקריטריונים יכולים להיות זהים למגדרים השונים ולשלבי החיים השונים, אולם לעתים הם יכולים להשתנות.

במקרים מסוימים "מספיק" יכול להיות מיוחס לדרגות שונות של צריכה מאותו רכיב, קריטריון מסוים יכול להיות: דרגת צריכת הרכיב שמתחתיה הפרט יכול להימצא בסיכון למחסור ברכיב זה, קריטריון אחר יכול להיות: הפחתת הסיכון למחלה כרונית כגון: דמנציה, אוסטיאופורוזיס, מחלות לב וכלי דם או עששת שיניים.

לדוגמא: RDA לפולאט עבור נשים בגיל הפוריות נקבע על ידי קומבינציה של אינדיקטורים ביוכימיים, בעיקר רמות חומצה פולית בתאי דם אדומים, וכן רמות הומוציסטאין בפלסמה ורמות פולאט בסרום, אולם המלצות נפרדות לנשים המתכננות להיות בהריון נקבעו על סמך הפחתת הסיכון ל-NTDs.

דוגמא נוספת: הקריטריון ל- AI לסידן עבור רוב הגילאים הנו מצב של שמירה מקסימאלית של סידן בעצם, אולם עבור גברים ונשים בגילאים 50-31 הקריטריון הנו איזון רמות הסידן בין העצם לדם.

כלומר, בגילאים הללו, שמירה על רמה מקסימאלית של סידן בעצם לא יהיה הקריטריון לקביעת הרמה המספקת, עבור אנשים מבוגרים מבוססת ההמלצה על הצריכה המספקת לתמיכה בשמירת רמות הסידן המקסימאליות, אשר יכולה להפחית את הסיכון לשברים, המלצה זו יכולה להיות גבוהה באופן משמעותי מזו הדרושה למנוע אוסטאופניה בשלב זה של החיים.

ירידה בסיכון לשברים הנה התוצאה שנבחרה כקריטריון לרמת מספיקות לסידן, והאינדיקציה לה היא שמירה על רמה מקסימאלית בעצם, במידה בה היא יכולה להיות מושפעת מרמות הסידן בתפריט.

תוסף תזונה טבעי
תוסף תזונה טבעי

סגולות הערכים התזונתיים ב"חמשת השמנים"

חמשת השמנים והצריכה היומית המומלצת –  שמן “חמשת השמנים" עשיר בויטמינים, מינרלים, חומצות ועוד, אשר ביחד משפיעים על סביבת התא, התא עצמו והגוף, באופן אשר מחזק את המערכת החיסונית, ניתן לפרק את הסגולות של “חמשת השמנים” לחיזוק המערכת החיסונית לפי החומרים המרכיבים את השמן, על מנת להבין את הדרך בה הוא יכול לספק הגנה חזקה לגופנו.

שמן חמשת השמנים מכיל שמנים המופקים מזרעי המפ, רימון וצ'יה ושורשי ג'ינג'ר וכורכום, המכילים סדרה מנצחת של חומצות שומן בלתי רוויות בעלות קשרי אומגה מסוג 3, 5, 6, 9 ו-11.

אשר ביחד מספקים סגולות רבות כגון : סיוע בספקטרום המולקולרי לתהליכים בריאים בגופנו, שיפור יכולת הקשב והריכוז, הגדלת פוטנציאל של רקמות שריר, מחזקים את העצמות, מגבירים את רמות האנרגיה בגוף, מחזקים את המערכת החיסונית ועוד.

בנוסף בכל בקבוק תמצאו כמויות מרשימות של מינרלים חיוניים כמו: נתרן, מגנזיום, ברזל, אבץ, אשלגן, סידן, מנגן ונחושת.

תזונה נכונה מונעת חסרים תזונתיים, אפילו חסרים קלים פוגמים בתפקוד מערכת החיסון, כאשר צריכה קבוע של “חמשת השמנים” תחזק את אותה מערכת ותמנף אותה לכיוון הפוטנציאל המרבי של הגנה לגופנו ותחזוק יום יומי יעיל.

שמן "חמשת השמנים" מכיל מספר רב של מינרלים חיוניים לגופנו, על כמה וכמה בתקופת החורף הקשה.

אבץ – אבץ הוא מינרל, או יותר נכון: מולטי-מינרל, הוא קשור לפעילות של אנזימים רבים, לחילוף החומרים ברמת התא, אחראי על חוש הטעם והריח, על הורמוני הרבייה, אבל יותר מהכל – הוא קשור למערכת החיסון, אפילו חוסר קטן באבץ, שחיוני לייצור תאי דם לבנים יכול לפגוע בפעילות תקינה של גופנו.

שמן "חמשת השמנים" והצריכה היומית המומלצת

חמשת השמנים והצריכה היומית המומלצת כעת הגענו לשאלה, מה הוא מקומו של שמן "חמשת השמנים" לעומת הצריכה היומית המומלצת?

התשובה מורכבת ותלויה בתוצאה שאנו רוצים לקבל, האם אנו מבקשים לספק לגופנו את כמות ה: מינרלים, ויטמינים, חומצות אמינו ועוד שלל חומרים מזינים, להם זקוק גופנו או שאנו מבקשים להשתמש בשמן “חמשת השמנים” לטיפול במחלות או על מנת לחזק את מערכת החיסון שלנו לאחר ניתוח או כל הליך רפואי מסובך, שמן "חמשת השמנים" מסוגל ואף קיבל את אישור משרד הבריאות בישראל, לספק לנו את הצריכה היומית של כל המרכיבים שלהם גופנו זקוק על מנת לקיים התנהלות תקינה ופרודוקטיבית.
כעת נתייחס לכל אחד מהמצבים:

חמשת השמנים והצריכה היומית המומלצת נתחיל עם המצב הראשון והשגרתי בו אנו מבקשים לחזק את גופנו ולתת לו את כמות הצריכה היומית המומלצת של אבני בניין חשובות.

1)  שמן "חמשת השמנים" לאנשים המבקשים להגיע לצריכה היומית המומלצת – על פי מחקרים שערכנו ומבחנים של משרד הבריאות הוכיחו ששמן "חמשת השמנים" יכול לספק את הכמות הרצויה עבור 25 טיפות ביום, מומלץ את הטיפות לקחת ישר לאחר שקמים, לפני שאפילו צחצחנו שיניים. ישנה גם אפשרות לחלק את הטיפות ולקחת 13 בבוקר ו12 במהלך היום.

לפעולה זאת חשיבות רבה משום שמחקרים הוכיחו שצריכה של שמן "חמשת השמנים" ישר על הבוקר מקדמת פעולות חיוניות בגופנו בעצם כך שהשמן היה הדבר הראשון שנכנס אלינו לקיבה וכך הוא מתפזר במהירות לגופנו ומסוגל לספק לנו גם מרץ אנרגיה לתחילת יומנו.

2) שמן "חמשת השמנים" לאנשים אחרי הליכים רפואיים – במקרים של אנשים אשר עברו ניתוחים שונים וטיפולים רפואיים שונים אשר גורמים לגופם "לדרוש", יותר חומרים חיוניים במיוחד של B12, ויטמין C, חומצות אמינו וחומצות שומן מסוג אומגה, עבור אנשים כאלה הצריכה המומלצת של 25 טיפות נשארת רלוונטית.

שמן חמשת השמנים מכיל ב25 טיפות את הכמות המומלצת שיכולה לספק את המנוף הדרוש לגופנו על מנת להחלים מכל הליך רפואי.

3) שמן "חמשת השמנים" לחולי סרטן – במקרה של חולי סרטן המצב קצת מסתבך, על פי מחקרים שנערכו ושנים של טיפול בחולי סרטן, נמצא ששמן "חמשת השמנים" יעיל במיוחד כתוסף תזונה אשר מחזק את מערכות ההגנה והתפקוד של גופנו אל מול מחלות הסרטן, בשביל חולי סרטן כמות הצריכה היומית המומלצת של שמן "חמשת השמנים" עומדת על 90 טיפות ביום אשר יש לחלק ל3 מנות, כאשר המנה הראשונה נלקחת בבוקר כדבר הראשון שנכנס לגופנו ושאר המנות מחולקות ל 2 פעימות נוספות, אחת אחה’’צ והשלישית לפני השינה.

לסיכום

חמשת השמנים והצריכה היומית המומלצת שמן "חמשת השמנים" לצד תזונה חכמה ומגוונת יכול בקלות לספק לנו את כל אבני הבניין החיוניות לתחזוק נכון ובריא של גופנו.

נטילה של טיפות שמן "חמשת השמנים" באופן יום יומי הוכחה כמספקת את הצורך של גופנו במנה יומית של : מינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים, חומצות שומן מסוג אומגה ושאר חומרים פעילים אשר להם גופנו זקוק באופן יום יומי, שמן "חמשת השמנים" יכול לספק את כל צרכינו ומאפשר לנו לקבל את כל מה שגופנו משתוקק אליו והכל בבקבוק אחד קטן.

מקורות

-http://www.health.gov.il/PublicationsFiles/nutrition-2020.pdf

-http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/202260

-http://www.rambam.org.il/?catid=%7Bf42247c6-2aa9-4506-9440-61907aeeefac%7D

-http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/whats-the-right-amount-of-vitamin-c-for-me

-http://www.wikirefua.org.il/w/index.php/%D7%9E%D7%92%D7%A0%D7%96%D7%99%D7%95%D7%9D_-_Magnesium

-http://archive.is/20120804150248/www.clalit.co.il/he-il/general/pharmacy/nutitional+supplements/articles/omega3.htm

-http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-c/faq-20058030

-http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/

-http://www.chamber.org.il/media/147553/health-tosaftzuna.pdf

-http://www.tasmc.org.il/Be-Well/InterestAreas/nutrition/Pages/omega-3-the-truth.aspx

-http://www.health.gov.il/Subjects/FoodAndNutrition/Nutrition/Documents/70420914_2.pdf

שמן קנאביס

Facebook
Twitter
ייעוץ והדרכה לחולים

עוד באותו נושא

חמשת השמנים לטיפול משלים בברונכיטיס ודלקת ריאות
רפואה טבעית

קורס תמציות

סדנא לריפוי עצמי והכנת תמציות צמחים קורס תמציות –  סדנא לריפוי עצמי ולתהליך מיצוי צמחים.

קרא עוד »

כתיבת תגובה

תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים
ארכיונים
תוסף חמשת השמנים
תוסף חמשת השמנים