גידול קנאביס
גידול קנאביס – המדריך המלא ל – גידול קנאביס רפואי
גידול קנאביס – קנאביס רפואי הוא קנאביס לטיפול בשורה של בעיות פיזיות ופסיכולוגיות.
לצמח הקנאביס היסטוריה של אלפי שנים בטיפול רפואי בתרבויות רבות.
גידול קנאביס – החומר הפעיל של הקנאביס נמצא בתוך שערות קטנטנות על פני שטח הפרחים, כך שניתן למצות אותו ולהכין ממנו מגוון תכשירים ותרופות. ניתן לצרוך את המיצוי בצורת קפסולות, כחלק מקינוח או משקה חם, לאדות אותו ולשאוף את האדים. כמו כן ניתן לייבש את פרחי הקנאביס ולעשן אותם בפני עצמם או בשילוב עם טבק. גידול קנאביס – אם ברצונכם לטפל בבעיה רפואית שלכם או של בן משפחה באמצעות קנאביס שתגדלו בעצמכם, המדריך הזה הוכן בשבילכם. תצטרכו לבחור זן, להחליט כיצד לגדלו, לקצור ולשמר את התפרחת. אם תעשו זאת נכונה, תוכלו לייצר קנאביס רפואי איכותי באופן עצמאי.
שלב ראשון: בחירת הזן
גידול קנאביס – זני הקנאביס השונים נבדלים זה מזה בתת – המין של הצמח ובתכולת החומרים הפעילים בהם. כמו כן, זנים מסויימים של קנאביס נמצאו מתאימים לטיפול בבעיות רפואיות שונות עקב האיזון בין החומרים הפעילים בהם והשפעתם הייחודית. בחלק הבא נתייחס לסוגים שונים של קנאביס. נדבר על מחזורי אור, פרחים נקביים וזכריים, ועוד.
בחירת זן – אינדיקה או סאטיבה ?
גידול קנאביס – תתי-המין של הקנאביס שרלוונטיים לגידול קנאביס רפואי הם אינדיקה וסאטיבה. האינדיקה והסאטיבה מעט שונות אחת מהשניה במבנה שלהן, בתנאים הדרושים להם, ובזמן האפייני עד לקציר. האינדיקה נמוכה ובעלת עלים רחבים, צומחת יחסית מהר ומספקת קציר עם תנובה גדולה. לעומתה, הסאטיבה גבוהה ובעלת עלים צרים יותר וגוון בהיר יותר. הסאטיבה דורשת יותר אור מהאינדיקה ולוקח לה יותר זמן לצמוח ולהפריח פרחים. הרבה מהזנים הפופולריים היום הם שילוב של אינדיקה וסאטיבה.
בחירת זן – התאמה לתנאי הגידול
גידול קנאביס – חשוב להתייחס להתאמתו של הזן לתנאי הגידול שביכולתכם לספק לצמח, בכדי להבטיח את שגשוגו של הצמח וקציר מוצלח. הזנים הנחשבים עמידים ביותר וקלים לגידול הם:AK-47, Northern Light, Aurora Indica Jack Herer, Super Lemon Haze
אם תבחרו זן רגיש מדי, במיוחד בנסיונותיכם הראשונים לגידול, תסתכנו בכך שצמח הקנאביס יגיב בצורה קיצונית לתנאי גידול שאינם מיטביים עבורו, או לשינויים קטנים בתנאי הגידול. סיכון נוסף עם זן רגיש הוא כניסת הצמח למצב של סטרס, שעלול להוביל לסוג תפרחת בלתי רצוי (זכרי).
בחירת זן – מקור אמין
גידול קנאביס – כל ההנחות שתבצעו אודות הזן שבחרתם, תכולת החומרים הפעילים בו, תנאי הגידול המתאימים כולל מחזורי האור וכו', תלויות באמינותו של המקור לזרעים שאתם קונים. ההשקעה הראשונית לגידול קנאביס רפואי היא אמנם גדולה, אך הבחירה ההגיונית עבורכם היא להשקיע במקור אמין לזרעים.
אחרת, עבודה על קציר שלם עלולה ללכת לטמיון. בדקו את המקור לזרעים שאתם קונים, את ביקורות המגדלים הקיימים ואת חוות הדעת Herbies, Seedsman, Sensi Seeds, Bonza Seeds, של המומחים.
כמה אתרים מומלצים הם Marijuana-seeds.nl
בחירת זן – סיכום
גידול קנאביס – בחירת זן מתאים לגידול קנאביס רפואי משפיעה על חלקים מהשלב הבא, הגידול, וחשוב מכך- הזן שתבחרו יקבע את ההשפעה שתחוו מהקנאביס שתגדלו ואת היעילות של הטיפול בקנאביס רפואי. השקיעו זמן לחקור ולהבין את הזן המתאים לטיפול במצב הרפואי שלכם או של בן משפחתכם ואת התאמתו לתנאי הגידול שביכולתכם לספק לו.
גידול קנאביס – שמן קנאביס
מומחה לגידול קנאביס רפואי – מדריך מקצועי ל – גידול קנאביס רפואי שלב אחר שלב וטיפים!
תוכן ענייניים – גידול קנאביס
- מבוא
- תהליך ההנבטה
3-7. גידול פנים
- סוגי מזון/דשנים
- רשימת ציוד גידול פנים
10-12. מהלך גידול פנים
- גידול חוץ
12-15 שלבי גידול חוץ
- רשימת ציוד גידול חוץ
16-18. מהלך גידול חוץ
נספחים: טבלת האכלה – גידול פנים
מבוא
זהו איננו עוד מדריך למתחילים אשר ישאיר אתכם נטולי פרחים בסוף היום, בעזרת מדריך פשוט הכולל הסבר מפורט על כל שלב בתהליך הגידול תוכלו להבטיח לעצמכם פרחים איכותיים בתום 12 שבועות בלבד. במדריך זה נתמקד בשני אופנים עיקריים של גידול: גידול הפנים וגידול החוץ, נדע להבחין ולהבדיל בין ההבדלים ולהשתמש בהם לטובתנו.
כל המידע אשר נאסף בעבור מדריך זה מקורו בהתנסות ולמידה רבת שנים. מדריך זה בא במטרה להעניק לכם חופש תוך כניסה לעידן של גידול ושפע המגיע לכולם. מדריך זה בא במטרה להנגיש מידע, ואיננו ממליץ או לוקח אחריות על השימוש אשר יעשה במידע המונגש כאן.
מה המטרות שלנו בעת גידול קנאביס בשטח ביתי?
בעזרת השקעה קטנה ניתן להניב פרחי קנאביס איכותיים יותר, בריאים יותר ואפילו נטולי ריסוס, כך שכל תהליך הבקרה בידיכם. בעלות נמוכה, ללא תלות במציאת "כיוון" תוכלו לגדל כבר החל ממחר שתיל אישי לשימוש עצמי. הדבר הראשון שעלינו להבין בכדי להתחיל לגדל קנאביס בשטח ביתי (בפנים או בחוץ) הוא שקנאביס הינו צמח פשוט לגידול הזקוק
ל-3 דברים בסיסיים:
1. מים
2. אדמה
3. אור
כיצד נדע היכן לגדל את השתיל שלנו?
בהמשך המדריך נמשיך ונתמקד בכל אחד מאופני הגידול: גידול פנים וגידול חוץ. במידה ובחרנו בגידול בחוץ נעדיף למקם את השתיל שלנו באדמה טובה, מקום מואר, בעל גישה לאוויר ורוח. במידה ובחרנו בגידול פנים נצטרך ליצור תנאים אופטימאליים בעבור השתיל שלנו, כאילו אנחנו למעשה מתחקים אחר תנאי האקלים האידיאלים בעבור הצמח שלנו.
תהליך ההנבטה
כיצד מנביטים זרע?
נסקור כעת 3 סוגי הנבטה:
- הנבטה על צמר גפן רטוב (על צלחת חד פעמית)
- הנבטה בכוס מים
- הנבטה באדמה
כיצד ננביט את הזרע על צמר גפן רטוב?
לשם כך אנחנו זקוקים לצלחת, צמר גפן ומים, נמקם את צמר הגפן (בכמות נדיבה) על פני הצלחת, נניח במרכז את הזרע שלנו ונרטיב את צמר הדפן, נדאג שצמר הגפן יהיה רטוב כל הזמן, אך לא "שוחה" או ספוג במים, לאורך תקופה של 3 ימים עלינו לשמור על צמר הגפן רטוב/לח. בתום שלושת הימים אנחנו עשויים להבחין בזנב מבצבץ מהזרע.
כעת נוכל לשתול את הזרע באדמה כשהזנב כלפי מטה.
כיצד ננביט את הזרע בעזרת כוס מים?
הנבטה בכוס מים היא פשוטה מאוד, ניקח כוס ונמלא אותה במים מינרלים, נטבול את הזרע שלנו במי הכוס עד שישקע, נמתין כ-3 ימים על ליציאת זנב ונשתול באדמה. נשתול את הזרע באדמה כשהזנב כלפי מטה.
כיצד ננביט את הזרע באדמה?
הנבטה באדמה מתבצעת בכוס פלסטיק, האדמה צריכה להיות אדמה איכותית אשר תשמש מצע התפתחותי בעבור הזרע. עלינו ליצור מצב קבוע של לחות (אדמה לא ספוגה), בו האדמה תהיה רטובה/לחה למשך 5-10 ימים הבאים עד שנבחין בשתיל הבוקע מהאדמה.
משך זמן ההנבטה עד לגודל של 5-10 סנטימטר
כל עוד הצמח שלנו אינו בעציץ היעד שלו, לא נוכח בתוך חדר/ארון/אוהל (גידול פנים) או עובר לעציץ הקבע/אדמה (גידול חוץ) שיטת האכלה תהיה פשוטה – במתכונת של אדמה לחה, נדאג לשמור תמיד על אדמה לחה, אך לא רטובה או ספוגה עד לצמיחה של 5-10 סנטימטר גובה של הצמח. לאחר צמיחה מספקת של הצמח וסיום תהליך ההנבטה עלינו לפעול על פי ההוראות הגידול המדויקות בטבלה המצורפת לשם התחלת האכלה.
גידול פנים
גידול פנים הינו גידול בו האדם שולט על תנאי האקלים, משך זמן הגידול וטיב התוצאה הסופית. מתוך כך אנחנו נדרשים לייצר בעבור הצמח תנאים אופטימאליים לגדילה. נוכל לעשות זאת באמצעות כמה גורמים עיקריים.
בחירת האזור המתאים לגידול
באם קיים בסביבת מגורינו ארון סגור או חדר פנוי תמיד נוכל להשתמש בו לשם בניית סביבת האקלים האידיאלית בעבור הצמח שלנו, במידה ואין מקום שכזה, עלינו ליצור אחד שכזה או לרכוש רכישת אוהל/ארון בגודל 80 X 80 (מתאים לשתיל בודד) על סביבת הגידול להיות סטרילית, באם זהו חדר עליו להיות בעל חלונות ותריסים אטומים.
דרישות לגידול הצמח
- מכשירי אקלים
כדי לדמות תנאי אקלים אופטימאליים בעבור הצמח שלנו נדאג ליצור משב רוח תדיר בחדר אשר ידאג לבסס את עמוד השדרה של הצמח שלנו. צמח חזק בנוי מעמוד שדרה חזק, על כן, כדי להתחזק הצמח זקוק למשב רוח תדיר אשר יחזק את בסיס שורשיו, גבעוליו ועמוד השדרה.כיצד ניצור משב רוח טבעי בתוך ארון/חדר סגור?
על כל צמח נדאג למקם 2 מאווררים קטנים
באמצעות מאווררים קטנים בעלי קליפס/אטב בגודל של 30 על 30 ניצור משב רוח טבעי, נדאג למקם את המאווררים משני צידי הצמח בזווית בה יניעו את הצמח בעדינות מצד לצד.לצד כל צמח נמקם 2 משאבות אוויר
א. משאבה 1: השואבת אוויר מבחוץ אל תוך חלל החדר/ארון
ב. משאבה 2: השואבת את האוויר מתוך החדר/ארון אל החוץ, משאבה זו צריכה להיות ממוקמת בסמוך למנורה/על המנורה לשם קירור המנורה. - תאורה
כל צמח זקוק למקור אור איכותי לשם גדילה והתפתחות תקינה. על כל צמח נצטרך למקם מנורה של 400 וואט (מינימום) ניתן להשתמש גם במנורות של 600 וואט, העיקרון הפשוט בתאורה הוא – ככל שנדאג להקצות יותר אור לכל צמח כך יהיו לנו למעשה יותר פרחים. כך שאם באפשרותכם לשים את ידכם על 2 מנורות בתוך חלל הגידול, עשו זאת.
היכן נמקם בצורה נכונה את התאורה?
נדאג למקם את התאורה מעל הצמח עצמו, אך כמובן לא קרוב מידיי. ניתן לשנות את אופי התאורה בהתאם לגובה הרצוי של הצמח. אופי התאורה מתייחס למיקום המנורה ביחס לצמח, על המנורה להיות ממוקמת בהתאם לגובה הצמח המתפתח וקצב הגידול של הצמח. חשיפה מדויקת לאור תביא להאצלה מקסימאלית של איכויות הצמח. מיקום התאורה צריך להיות כ-20 סנטימטר מעל הצמח. המנורות מפיצות חום אותו אנחנו נסנן בעזרת משאבה מס' 2, בעת מיקום המנורה חשוב לשמור מקום למשאבה ולמקמה מתחת תאורה לשם "דילול" החום אשר נפלט ממנה. - קרקע פורייה לגדילה
כיצד נדע איזו אדמה לבחור בעבור הצמח שלנו?
סוג האדמה יהיה מצע לגידול מקצועי אותו ניתן לרכוש בכל משתלה.
בחירת העציץ
בעבור שתיל בודד נבחר עציץ של 12 ליטר עם צלחת/תחתית, על העציץ להיות בעל חורים בתחתית כדי לאפשר לשורשי הצמח לנשום ואף למנוע ריקבון. במידה ואין חדר סגור/ארון זמין נצטרך לרכוש אוהל/ארון בין הגדלים –
80X80 – 120X120 – ארון המתאים לשתיל בודד
מזון
- מזון דישון אורגני של biobizz –
ערכת הדישון של biobizz כוללת 7 סוגי דישון שונים המאופיינים לפי תהליכי ההתפתחות של הצמח. לאחר תהליך ההנבטה נתחיל להאכיל את הצמח שלנו על פי טבלת האכלה המצורפת בנספחים למדריך, נעקוב במקביל בדף הנספח המתאר את שלבי הגידול, הטיפים והדקויות על פיהם נצטרך לעבוד.
- בלום בסטיק של ATAMI – בלום בסטיק הינו דש פריחה מרוכז, המשלב חומרי האצה אשר מטרתם היא להאיץ ולהשביח את תהליך ההפרחה על ידי ייצור סוכרים מוגבר בפרח, דבר המבטיח משקל גבוה, נפח וארומה ייחודיים.
החל מהשבוע ה-7 נדאג להוסיף בלום בסטיק בכמות של 1 מ"ל על כל 100 ליטר מים. ניתן לרכוש את המוצר הקטן בסדרה בגודל של – 100 מיל
רשימת ציוד לגידול פנים
- מד טמפרטורה
- מנורה 400 / 600 וואט + בית מנורה + ספק מתח
- 2 משאבות אוויר – "מפוח תעלה קווי"
- ערכת דישון biobizz (7 יחידות)
- בלום בסטיק של ATAMI – 100 מ"ל
- אדמה – מצג גידול מקצועי
- עציץ 12 ליטר עם צלחת/תחתית (חורים בתחתית)
- 2 מאווררים קטנים עם קליפס
- במידה ואין חדר סגור/ארון זמין – רכישת אוהל/ארון 80X80 – 120X120 – ארון המתאים לשתיל בודד
- מים מינרלים
מהלך הגידול
גידול פנים
משך זמן ההנבטה עד לגודל של 5-10 סנטימטר
כל עוד הצמח שלנו אינו בעציץ היעד שלו, לא נוכח בתוך חדר/ארון/אוהל (גידול פנים) או עובר לעציץ הקבע/אדמה (גידול חוץ) שיטת האכלה תהיה פשוטה – במתכונת של אדמה לחה, נדאג לשמור תמיד על אדמה לחה, אך לא רטובה או ספוגה עד לצמיחה של 5-10 סנטימטר גובה של הצמח.
כיצד מאכילים?
נעדיף לבצע האכלה יומית, בה אנו מכינים מזון טרי בכמות יומית, מזון הכולל מים מינרלים ודישון אשר הוכנו בסמוך לזמן האכלה, מומלץ להכין את האוכל בין חצי שעה לשעה לפני ביצוע האכלה. נמנע מהאכלה ב"מזון ישן" אשר עמד למעלה מ-12 שעות, עלינו לזכור – כמו שאנחנו לא אוהבים לאכול מזון לא טרי, כך גם הצמח שלנו. ניתן להשתמש גם במי ברז אך אנחנו ממליצים להשביח את הצמח באמצעות מים מינרלים ללא פלואוריד.
נמזוג לתוך בקבוק מים מינרלים את מוצרי הדישון על פי הכמות הרצויה בטבלה, נמתין בין חצי שעה לשעה ולאחר מכן נבצע האכלה. בתום שעתיים מרגע האכלה נדאג לרוקן את הצלחת/התחתית של הצמח מהמים שהצטברו בה.
מתי נתחיל בתהליך ההאכלה?
נתחיל בתהליך האכלה לאחר שהבחנו גדילה ראשונית של הצמח, אם הונבט בכוס ואם בעציץ עליו להיות בגובה של 5 ס"מ לשם התחלת האכלה בדשן. אם הונבט בכוס, נדאג להעביר אותו לעציץ המתאים לפני תהליך האכלה הראשוני וכמובן שנדאג למקם אותו בביתו החדש בסמוך למנורה, המשאבות וכדומה. בעת התחלת תהליך האכלה נכניס את הצמח לארון/חדר/אוהל.
התהליך הגדילה
שבוע ראשון – שבוע פיתוח השורשים
במהלך השבוע הראשון ניתן להשקות את הצמח פעמיים ביום, עלינו לשמור על האדמה לחה אך לא רטובה. עלינו להכין בקבוק של ליטר מים, נשקה בין 300 מ"ל – 1/2 ליטר בכל השקיה במהלך השבוע הראשון.
תאורה: 18 שעות אור, 6 שעות חושך.
טמפרטורה: 25 מעלות.
שטיפה יומית לצמח: בעזרת בקבוק ספריי לחיץ שוטפים אחת ליום מלמעלה ועד למטה את הצמח.
טיפ לשבוע הראשון: כיוון ויש 2 השקיות בכל יום, נדאג לחלק אותם לבוקר וערב, כמובן מבלי למנוע מהאדמה להתייבש, הטיפ שלנו מדבר על השקיה השנייה ביום, אשר תעשה ללא מזון דישון, משמע תהיה השקיה נקייה המתבססת רק על מים. ההשקיה הראשונה תכיל את מוצרי הדישון, כי ליצור הדרגתיות בעבור הצמח ואילו השנייה נקייה וכוללת רק מים מינרלים בכמות זהה להשקיה הראשונה.
שבוע שני – פיתוח מעברי המים בצמח לשם גדילה, המעברים מתפתחים מהשורשים לכיוון הגבעולים. נמשיך ליישם את הטיפ מהשבוע הראשון עד לתום השבוע השני.
תאורה: 18 שעות אור, 6 שעות חושך.
טמפרטורה: 25 מעלות.
שטיפה יומית לצמח: בעזרת בקבוק ספריי לחיץ שוטפים אחת ליום מלמעלה ועד למטה את הצמח
טיפ חשוב: הקפידו לדייק בכמויות האכלה כדי להביא להשבחה של הצמח.
שבוע שלישי + רביעי – במהלך השבוע השלישי מתחילים להוסיף את bio grow, top-max, acti-vera על פי הכמות בטבלה. כבר בשבוע הרביעי אנחנו נתחיל לפתח את מנגון הפריחה בצמח על ידי הוספת ה-bio bloom.
תאורה: 18 שעות אור, 6 שעות חושך.
טמפרטורה: 25 מעלות.
שטיפה יומית לצמח: בעזרת בקבוק ספריי לחיץ שוטפים אחת ליום מלמעלה ועד למטה את הצמח.
תהליך הפריחה
שבוע חמישי + שישי – נתחיל להעלות בהדרגה את מינון הדשנים על פי הטבלה.
תאורה: החל מתחילת השבוע ה-6 מתחילים לשנות את אופי התאורה ל-12 שעות אור, 12 שעות חושך.
טיפ: ניתן לשנות את אופי התאורה בהתאם לגובה הרצוי של הצמח. אופי התאורה מתייחס למיקום המנורה ביחס לצמח, על המנורה להיות ממוקמת בהתאם לגובה הצמח המתפתח וקצב הגידול של הצמח. חשיפה מדויקת לאור תביא להאצלה מקסימאלית של איכויות הצמח. מיקום התאורה צריך להיות כ-20 סנטימטר מעל הצמח.
טמפרטורה: 17 מעלות.
שטיפה יומית לצמח: בעזרת בקבוק ספריי לחיץ שוטפים אחת ליום מלמעלה ועד למטה את הצמח.
שבוע שביעי – החל מהשבוע ה-7 נדאג להוסיף בלום בסטיק בכמות של 1 מ"ל על כל 1 ליטר מים.
טמפרטורה: 17 מעלות.
טיפ – קוביות קרח על השורשים
שבוע שמיני – בשבועות הקרובים נוכל להתחיל לזהות באמצעות זכוכית מגדלת את הופעתן של השערות הלבנות אשר ימצאו את מקומן על גבי הפרחים, נמשיך ונעקוב עד להשחמתן (צבע חום-אמבר) זהו שיא תהליך הפריחה, כך נדע למעשה שהצמח מוכן לקציר. כעת נדאג להעלות בהדרגה בכל שבוע את כמות הבלום בסטיק החל מהשבוע השמיני, ב-1 מ"ל על כל 1 ליטר מים בכל שבוע. השבוע ניתן 2 מ"ל בלום בסטיק על כל 1 ליטר מים. נמשיך בתהליך בהדרגה בהתאם לטבלה עד לתום השבוע ה-10.
טמפרטורה: 17 מעלות.
שבוע תשיעי + עשירי – מעלים את כמות הבלום בסטיק בהדרגה,
שבוע תשיעי – 3 מ"ל בלום בסטיק על כל 1 ליטר מים
שבוע עשירי – 4 מ"ל בלום בסטיק על כל 1 ליטר מים
במקביל ממשיכים לעבוד על פי טבלת האכלה.
טמפרטורה: 17 מעלות.
תהליך טיהור הצמח ממזון (שטיפה)
שבוע אחד עשרה – זהו שבוע הכנה לקציר בו נדאג לשטוף את הצמח שלנו ממזון. בשבוע זה אנחנו מפסיקים להאכיל את הצמח בדשנים ומתחילים בשטיפה מסיבית של מים מינרלים.
כיצד מתבצע תהליך שטיפה יומי?
נפתח את הבוקר עם הצפה באמצעות שטיפה של 2 ליטר מים עם בקבוק של מים קרים, שימו לב ! חשוב ביותר לדאוג לרוקן את התחתית- הצלחת של העציץ לאחר השטיפה כדי להימנע מריקבון. ניתן לרוקן את התחתית לאחר שעתיים מעת ההשקיה.
נחזור על הפעולה 3 פעמים ביום, בוקר, צהריים וערב,
במשך כל יום במהלך השבוע ה-11.
תהליך הקציר
שבוע שתיים עשרה – שימו לב למצב השערות שעל הפרח, האם השערות הלבנות הפכו לשחומות? אם כן, זהו הזמן הנכון לקציר. הקציר מתרחש בתחילת השבוע ה-12, אין צורך בהשקיה של הצמח.
תאורה: ללא תאורה.
טמפרטורה: 21-25 מעלות.
במידה וגידלנו את הצמח בארון, אוהל או חדר סגור, נתחיל בתהליך הקציר – בכיבוי המנורה וניתוק המנורה ממקומה, במקביל נדאג לכבות את שתי המשאבות ומאוורר אחד מתוך שני המאווררים שלנו, כך למעשה נשאר מאוורר אחד פעיל. בעזרת מזמרה, מספריים או מכשיר חיתוך נחתוך את הצמח קצת מעל האדמה ונתלה אותו הפוך (כאשר ראש הצמח כלפי מטה) במקום בו המנורה נכחה, נשאיר את המאוורר דולק, התאורה כבויה, המשאבות כבויות גם כן ונסגור את הארון למשך 7 ימים הקרובים. על החדר להיות בטמפרטורה של 21-25 מעלות.
גידול חוץ
הבדלים עקרוניים בין גידול חוץ לגידול פנים
עלינו להבין שבגידול חוץ קיימים כוחות איתנים אשר לא תלויים בנו, הם למעשה – כוחות הטבע. על כן, כוחות אלו עלולים לשנות את זמני הגידול ואף להאריכם משמעותית בשל שינויים תדירים באקלים, מזג האוויר ועונות השנה. גידול חוץ הוא למעשה גידול ארוך יותר העורך בין 6-10 חודשים, להבדיל מגידול הפנים העורך כ-12 שבועות. לרוב, צמחים פורחים בעת חילופי עונות, בייחוד בתקופות הקיץ, לכן, אנו מייעדים את תקופת הגידול האידיאלית לחורף – בחודשי נובמבר/אוקטובר. נוכל לצפות בפריחה חלה עד סוף השנה. לרוב נצפה ל4-5 חודשי גדילה והתפתחות, ו3 חודשי פריחה עד להתחלת הקציר. הצמחים תמיד מחוברים למזג האוויר, שכן נתונים אלו עלולים להשתנות בשל כך.
הדברה
הבדל עיקרי נוסף הקיים בין גידול חוץ לגידול פנים הוא תהליך הכרחי של הדברה – בחוץ, צמחים חשופים למזיקים רבים אשר כל עיקרם הוא להיות ניזונים מהצמח. סוגי המזיקים מונים: נמלים, עטלפים, מכרסמים, כנימות, עלוקות, תולעים וכדומה. אותם נדביר באמצעות הדברה מקומית, לדוגמה באמצעות חומרי ריסוס אורגניים, את תהליך ההדברה נתחיל מבעוד מועד לפני התחלת תהליך הגידול.
שלבי ההדברה
חשוב להבין כי את ההדברה יש להתחיל ולבצע עוד לפני הגידול, התחלת ההדברה נעשה במקום המיועד לגידול הצמח, שטח הגידול והאדמה. מטרתנו היא להגיע למצב סטרילי, כך שבשלב הפריחה שטח הגידול שלנו נקי לגמרי ממזיקים. עד שלב הפריחה אין בעיה להדביר, בשלב הפריחה אין צורך להדביר שכן חשוב להימנע מהדברה, אחרת אנחנו עלולים להפוך את הפרחים לרעילים.
שלב 1 – הדברת אדמת הגידול: באם בחרנו לגדל באדמה שבחצר ולא בעציץ, נדאג לחפור בור בגודל של חצי מטר על חצי מטר, עומק של חצי מטר לפחות ולשפוך אל תוכו מצע גידול איכותי. במידה ואנחנו מגדלים בעציץ אין צורך בפעולה זו. למעשה כעת, החלפנו את האדמה הקיימת בעבור הצמח באדמה טובה ואיכותית. סביב הבור (לא בתוך הבור/העציץ) שחפרנו נפזר קפסולות/פירורי הדברה כמו של חברת אקוגן נגד נמלים.
שימוש ב"הומוס" – הומוס הוא תוצר של תהליכי פירוק של החומר האורגני המצוי בקרקע, המתבצע על ידי פירוק חומרים כימיים וחיים כגון תולעים. הומוס מכיל יסודות מזון חיוניים לצמחים, כן גם מכיל בקטריות ואנזימים המשביחים את מצע הגידול. כך הצמח הופך למעשה נקי מחיידקים העלולים לחולל מחלות. זוהי למעשה הדברה ביולוגית טבעית המטיבה עם הצמח וגורמת לשיפור במבנה הפיזיקאלי של הקרקע. עם זאת מונה בונוסים נוספים כמו שיפור יכולת ספיחת המים, מעניקה אוורור טוב, מזרזת צמיחה בשלביו הראשוניים של הצמח וכדומה.
את ההומוס מערבבים עם המצע הגידול המקצועי בעת השתילה הראשונית, חצי ליטר הומוס מספיק למצע גידול מקצועי בעבור עציץ אחד.
שלב שני – הדברת סביבת הגידול: השלב השני הוא ניקיון השטח ממזיקים, כמו כינים של צרעות, דבורים, ציפורים, נמלים ומכרסמים. חשוב להבחין לאורך כל תהליך הגידול הם קמים בקרבת מקום כינים שכאלו, עלינו לעבוד במטרה לחסלם.
שימו לב לאורך כל חודשי הגידול עלינו להמשיך ולהדביר באופן שבועי את סביבת הגידול באקוגן, נפסיק להדביר בתחילת שלב הפריחה.
מהלך הגידול
שלבי גידול חוץ
שלבי גידול החוץ מתחלקים ל-3 שלבי "חיים" עיקריים, בין אם בחרתם לגדל בגידול חוץ בתוך עציץ או באדמה, אנא קראו את השלבים הבאים.
שלב 1 – כוס הפלסטיק: לאחר ההנבטה, שלב הגידול הראשוני מתבצע בכוס פלסטיק, בו אנו למעשה מטמינים את הזרע שלנו בכוס פלסטיק המכילה מצע גידול איכותי – אדמת גידול. אנו נמתין עד לגדילה של הצמח לגובה של 10 ס"מ (כגובה כוס הפלסטיק).
מיקום כוס הפלסטיק: על עדן החלון, במקום הכי מואר שניתן למצוא, חשוף לאור השמש, יציב ולא מועד לפורענות. על כוס הפלסטיק להיות מחוץ לבית.
האכלה/השקיה: שמירה על אדמה לחה, אך לא ספוגה, מאכילים רק במים ללא דשנים.
מתי מעבירים לעציץ הבינוני: מעבירים מכוס הפלסטיק לעציץ הבינוני לערך לאחר שבועיים, לגדילה של הצמח לגובה של 10 ס"מ (כגובה כוס הפלסטיק). משך הזמן בעציץ הבינוני עד להעברה לעציץ הגדול הינו חודש.
משך זמן ההנבטה עד לגודל של 5-10 סנטימטר
כל עוד הצמח שלנו אינו בעציץ היעד שלו, לא נוכח בתוך חדר/ארון/אוהל (גידול פנים) או עובר לעציץ הקבע/אדמה (גידול חוץ) שיטת האכלה תהיה פשוטה – במתכונת של אדמה לחה, נדאג לשמור תמיד על אדמה לחה, אך לא רטובה או ספוגה עד לצמיחה של 5-10 סנטימטר גובה של הצמח.
שלב 2 – מעבר לעציץ בינוני: גודל העציץ הבינוני יהיה 20-40 ליטר, עציץ הביניים ימוקם במקום האידיאלי המיועד לכל משך הגידול. במידה ובחרתם להימנע מגידול בעציץ ולגידול בחצר, בחרו להעביר את הצמח מכוס הפלסטיק יחד עם האדמה אל תוך אדמה אשר הודברה מראש על פי שלבי ההדברה והתעלמו משלב 3.
התחלת האכלה: התחלת האכלה מתבצעת כעת – רק בכניסה לעציץ הבינוני, למעשה החודש הראשון נספר רק בעת המעבר לעציץ הבינוני.
שלב 3 אינו מחייב בעבור מי שאין לו מקום או מעוניין בצמח קטן יותר. חשוב להבין כי גודל העציץ הסופי יקבע את גודל הצמח.
שלב 3 – מעבר לעציץ גדול: אנחנו נמליץ לבחור עציץ בטווח ה-55 עד 100 ליטר, עציץ המכיל 55 ליטר עשוי להביא לגדילה של צמח בגובה של 2 מטר, ואף עציץ המכיל 100 ליטר יכול להביא לגדילה של צמח בגובה של 3.5 מטר ויותר.
מתי מעבירים לעציץ הגדול: מעבירים מהעציץ הבינוני לעציץ הגדול לאחר חודש של הסתגלות בעציץ הבינוני.
איך לבחור את המיקום האידיאלי לעציץ הצמח?
המיקום האידיאלי יקבע על פי על פי המיקום בו קיימת חשיפה מרבית לאור השמש במשך רוב שעות היום, משמע לא בסמוך לצל, לא מתחת לבניין, סכך או לצד גדר. על העציץ להיות בזווית בה השמש תכה עליו כמה שיותר במשך 12 שעות יומיות של אור. בנוסף לכך נעדיף לחשוך את הצמח לרוחות ואוויר ברמה מקסימאלית כדי לחזר את שורשיו והגבעול.
חשוב לשים לב שלא גדלים צמחים נוספים באזור מאותו הזן, צמח זכר עלול להפרות את הצמח שלנו ובכך למנוע מאיתנו ליהנות מפרחי הנקבה. הפריה של הצמח תביא לפרחים בכל איכויות נמוכות ומלאי זרעים. בעת שמתבצעת הפריה הצמח מאבד מכוחו ומעניק את כל האיכויות לזרעים ולאו דווקא לפרחים.
רשימת ציוד לגידול חוץ
- הומוס
- גרגירי הדברה נגד נמלים
- ערכת דישון biobizz (7 יחידות)
- בלום בסטיק של ATAMI – 100 מ"ל
- אדמה – מצג גידול מקצועי
- עציץ בינוני 20-40 ליטר עם חורים בתחתית
- עציץ גדול 55-100 ליטר עם חורים בתחתית
- מים מינרלים
מהלך הגידול
גידול חוץ
משך זמן ההנבטה עד לגודל של 5-10 סנטימטר
כל עוד הצמח שלנו אינו בעציץ היעד שלו, לא נוכח בתוך חדר/ארון/אוהל (גידול פנים) או עובר לעציץ הקבע/אדמה (גידול חוץ) שיטת האכלה תהיה פשוטה – במתכונת של אדמה לחה, נדאג לשמור תמיד על אדמה לחה, אך לא רטובה או ספוגה עד לצמיחה של 5-10 סנטימטר גובה של הצמח.
כיצד מאכילים?
נעדיף לבצע האכלה יומית, בה אנו מכינים מזון טרי בכמות יומית, מזון הכולל מים מינרלים ודישון אשר הוכנו בסמוך לזמן האכלה, מומלץ להכין את האוכל בין חצי שעה לשעה לפני ביצוע האכלה. נמנע מהאכלה ב"מזון ישן" אשר עמד למעלה מ-12 שעות, עלינו לזכור – כמו שאנחנו לא אוהבים לאכול מזון לא טרי, כך גם הצמח שלנו. ניתן להשתמש גם במי ברז אך אנחנו ממליצים להשביח את הצמח באמצעות מים מינרלים ללא פלואוריד.
נמזוג לתוך בקבוק מים מינרלים את מוצרי הדישון על פי הכמות הרצויה המתוארת בהמשך העמוד, נמתין בין חצי שעה לשעה ולאחר מכן נבצע האכלה. בתום שעתיים מרגע האכלה נדאג לרוקן את הצלחת/התחתית של הצמח מהמים שהצטברו בה.
מתי נתחיל בתהליך ההאכלה?
נתחיל בתהליך האכלה רק לאחר העברה לעציץ הבינוני.
התהליך הגדילה
חודש ראשון לאחר מעבר לעציץ היעד
התחלת האכלה מתרחשת רק כאשר הצמח עובר לעציץ היעד שלו (בינוני/גדול)
בחודש הראשון אנחנו מאכילים בתוספי התזונה/דשנים של bio bizz:
bio grow 1 מ"ל על כל 2 ליטר מים
bio heaven1 מ"ל על כל 2 ליטר מים
acti-vera1 מ"ל על כל 2 ליטר מים
מתי נבצע השקיה? פעם ב-3 ימים.
שטיפה יומית לצמח: בעזרת בקבוק ספריי לחיץ שוטפים אחת ליום מלמעלה ועד למטה את הצמח.
חודש שני
בחודש שני נדאג להגדיל בהדרגה את הערכי הדישון וכמות המים שנתנו בחודש הראשון, במקביל נשנה גם את זמני ההשקיה.
בחודש השני נאכיל בתוספי התזונה/דשנים של bio bizz על פי הערכים הבאים:
bio grow 2 מ"ל על כל 4 ליטר מים
bio heaven2 מ"ל על כל 4 ליטר מים
acti-vera2 מ"ל על כל 4 ליטר מים
מתי נבצע השקיה? פעם אחת בכל בוקר, 4 ליטר מים.
שטיפה יומית לצמח: בעזרת בקבוק ספריי לחיץ שוטפים אחת ליום מלמעלה ועד למטה את הצמח.
חודש שלישי
חודש שלישי ממשיכים להאכיל על פי הערכים של החודש השני.
מתי נבצע השקיה? פעם אחת בכל בוקר, 4 ליטר מים.
שטיפה יומית לצמח: בעזרת בקבוק ספריי לחיץ שוטפים אחת ליום מלמעלה ועד למטה את הצמח.
חודש רביעי
נמשיך באותה מתכונת של חודש שלישי.
מתי נבצע השקיה? פעם אחת בכל בוקר, 4 ליטר מים.
שטיפה יומית לצמח: בעזרת בקבוק ספריי לחיץ שוטפים אחת ליום מלמעלה ועד למטה את הצמח.
חודש חמישי
לעיתים חודש הפריחה עלול להתחיל בחודש החמישי בשל תזמון עונות השנה. כיצד נדע לזהות את התחלת תהליך הפריחה? ניתן לזהות את תהליך הפריחה על ידי הופעת פרחים זעירים בעלי שערות לבנות, הפרחים יצמחו בהתפצלויות הגבעולים.
במידה ותהליך הפריחה החל נדאג לדלג לתפריט האכלה של החודש השישי.
במידה ותהליך הפריחה טרם החל – נמשיך באותה מתכונת של חודש שלישי והרביעי.
מתי נבצע השקיה? פעם אחת בכל בוקר, 4 ליטר מים.
שטיפה יומית לצמח: בעזרת בקבוק ספריי לחיץ שוטפים אחת ליום מלמעלה ועד למטה את הצמח.
התהליך הפריחה
חודש שישי
כעת למעשה עברנו לחודשי פריחה, בחודש הקרוב אתם עשויים להבחין בהאצת תהליך הפריחה של הצמח, על כן נצטרך להאכיל אותו בהתאם לכך, נוסיף כמה דשנים חדשים מקבוצת תוספי התזונה/דשנים של bio bizz:
bio grow 6 מ"ל על כל 6 ליטר מים
bio heaven6 מיל על כל 6 ליטר מים
acti-vera6 מ"ל על כל 6 ליטר מים
Alg a mic 6 מ"ל על כל 6 ליטר מים
מתי נבצע השקיה? פעם אחת בכל בוקר, 6 ליטר מים.
במהלך החודשים הבאים בודקים באופן שבועי בעזרת זכוכית מגדלת ומחפשים אחר השחמה של השערות אשר מופיעות על גבי הפרחים.
חודש שביעי
ממשיכים באופן האכלה על פי החודש השישי ומסיפים כעת גם את תוסף התזונה:
top max 6 מ"ל על כל 6 ליטר מים.
מתי נבצע השקיה? פעם אחת בכל בוקר, 6 ליטר מים.
טיפ לתהליך הפריחה: ניתן להעשיר באופן דו פעמי (פעם בחודש למשך 2 חודשים) בתהליך הפריחה את הצמח בסוכרים מהטבע, באמצעות הכנת שייק העשוי ממים מינרלים, בננה, מנגו, תפוח ו-2 כפות קפה שחור. שייק זה יגרום להתחדשות תאים בצמח, השייק הוא תוספת להאכלה הרגילה. טוחנים בבלנדר את כל המרכיבים עד לקבלת תמיסה מימיית, מכסים את השייק בכלי אטום למשך 12 שעות ולמחרת בבוקר מאכילים את הצמח,
שימו לב חשוב להאכיל את הצמח בשייק באור יום בלבד.
חודש שמיני
ממשיכים באופן האכלה על פי החודש השישי והשביעי ומוסיפים כעת גם את תוסף התזונה: בלום בסטיק 6 מ"ל על כל 6 ליטר
מתי נבצע השקיה? פעם אחת בכל בוקר, 6 ליטר מים. פרט לשבוע האחרון של החודש – שבוע הטיהור/השטיפה.
תהליך טיהור הצמח ממזון (שטיפה)
שבוע אחרון חודש שמיני
זהו שבוע הכנה לקציר בו נדאג לשטוף את הצמח שלנו ממזון. בשבוע זה אנחנו מפסיקים להאכיל את הצמח בדשנים ומתחילים בשטיפה מסיבית של מים מינרלים.
כיצד מתבצע תהליך שטיפה יומי?
טיפ: מבעוד מועד נדאג להכין בקבוקי מים מינרלים קרים, אשר עמדו במקום מוצל וקר.
ניתן לקרר את המים במקרר.
נפתח את הבוקר עם הצפה באמצעות שטיפה של 6 ליטר מים עם בקבוק של מים קרים, שימו לב ! חשוב ביותר – במידה וקיימת צלחת בתחתית העציץ יש להסיר אותה כעת.
נחזור על הפעולה 3 פעמים ביום, בוקר, צהריים וערב,
במשך 6 ימים בשבוע הקרוב, פרט ליום האחרון של השבוע, היום השביעי – ביום זה לא נשקה או נשטוף את הצמח, נעבור להוראות תהליך הקציר.
תהליך הקציר והייבוש
ביום השביעי לשבוע השטיפה, נפסיק את תהליך השטיפה ולא ניתן מים לצמח, ביום זה לעומת זאת נדאג לנקות את העלים הצהובים/חומים מהצמח – בכך נחל למעשה את תהליך הקציר. כעת שימו לב למצב השערות שעל הפרח, האם השערות הלבנות הפכו לשחומות? אם כן, זהו הזמן הנכון לקציר.
תאורה: ללא תאורה.
טמפרטורה: 21-25 מעלות.
תהליך הקציר מתבצע בעזרת מזמרה, מספריים או מכשיר חיתוך. נחתוך את הצמח קצת מעל האדמה. על הצמח להיות תלוי הפוך (כאשר ראש הצמח מוטה מטה) בחדר חשוך ומאוורר. כדי לשמור על תנועת אוויר בחדר נדאג להדליק מאוורר – אשר איננו מופנה ישירות כלפי הצמח. שימו לב, כי על החדר להיות ללא תאורה כלל. טמפרטורת החדר צריכה להיות בין 21-25 מעלות. לאחר שסיימנו תהליך זה, נפרד מהצמח למשך 12 הימים הקרובים, נשוב לחדר ביום ה-13 ליהנות מ"פירות המלכה".
טבלת האכלה גידול קנאביס פנים
גידול קנאביס